Index Vakbarát Hírportál

Brazil nagybankokat támadtak meg hekkerek

2012. január 31., kedd 20:40

Számítógépes kalózok kedden közölték, hogy megbénították a második legnagyobb brazil magánbank honlapját, egy nappal azután, hogy a legnagyobb magánbankét is működésképtelenné tették.

A csoport, amely a hackertámadásairól ismert nemzetközi Anonymous hálózat brazíliai részének nevezte magát, a Twitter mikroblogon jelentette be a Banco Bradesco SA internetes oldalának megbénítását.

A pénzintézet közölte, hogy portálja a nagy adatforgalom miatt átmeneti működési zavarokkal küszködött, de nem bénult meg. Az AP amerikai hírügynökség munkatársai ennek ellenére több kísérlet után sem tudták elérni a honlapot.

A hekkercsoport a korrupció elleni tiltakozással indokolta a támadást, és azt ígérte, hogy legalább egy héten át folytatja számítógépes támadásait.

A csoport hétfőn a dél-amerikai ország legnagyobb magánbankja, az Itau Unibanco Banco Multiplo SA weboldalát támadta meg. Ez utóbbi pénzintézet közölte, hogy honlapja a nap egy részében ugyan elérhetetlen volt, de a probléma azonosítása után helyreállították a működését.

A hekkercsoport egy héttel ezelőtt Sao Paulo szövetségi állam kormányának és bíróságának honlapját tették elérhetetlenné néhány órára. hekkerek tavaly júniusban a brazil statisztikai hivatal honlapját támadták meg, és egy időre megbénították az elnöki hivatal, az adóhivatal, a Petrobras olajtársaság, a szenátus és a sportminisztérium portálját is.

Egyre sűrűbben csap le az Anonymous

Az Anonymous csoport névtelen hekkerei egyre gyakrabban avatkoznak bele politikai kérdésekbe: csak januárban neonácikat leleplező portált indítottak Németországban, megfenyegették a Sonyt, túlterhelték szerzői jogvédő szervezetek oldalait, megtámadták Izraelt, az FBI-t, a CBS-t, valamint szlovák pártokat és talán a litván központi bankot is.

Rovatok