Index Vakbarát Hírportál

Felháborító, hogy ennyit kell még várni az új Pókemberre

2022. december 20., 19:25 Módosítva: 2022.12.21 11:28
9

2018-ban, amikor kijött PlayStation 4-re a Marvel's Spider-Man című játék, nem hiába fogott tőle padlót mindenki. Az Arkham-széria alapjaira ugyanis az Insomniac Games csapata egy bitangerős szuperhősös alkotást húzott fel, amelynek a története köröket vert bármelyik Marvel-filmre, a különböző képességekkel felruházható kosztümök, a feszült lopakodás és a látványos közelharc mellett pedig óriási élvezet volt New York városában hálóhintázni, bűntényeket megakadályozni, vagy csak lepacsizni és közösen szelfizni a Pókember-rajongó járókelőkkel.

A Marvel's Spider-Man igazi „system-sellernek” bizonyult, azaz rengeteg embert rávett arra a Sony exkluzívja, hogy PlayStation-konzolt vásároljanak maguknak. Később, a PlayStation 5 startjánál a videójáték spin-offja, az új főhőst a középpontjába állító Marvel's Spider-Man: Miles Morales sem véletlenül volt nyitócím, a készítőgárda igyekezett minél hamarabb meglovagolni a sikert. Nemcsak a színes bőrű Póki, hanem a Pókember-univerzumban különlegességnek számító, havas-téli környezet is emlékezetessé tette ezt a mellékágat.

Tovább

Váratlan helyen bukkant fel Chuck Norris

2022. december 16., 05:41 Módosítva: 2022.12.17 06:20
18

Chuck Norrist a mai napig a Walker, a texasi kopó című sorozattal azonosítják nagyon sokan, a színész-harcművész 1993-tól egészen 2001-ig szórta a pörgőrúgásokat, később A feláldozhatók 2-ben is tiszteletét tette, és bizonyította, tiszteletre méltó kora ellenére jól megy még neki a keménykedés. Nemrég, a Los Angelesben megtartott The Games Awardson számos bejelentésre számítottunk, senkit nem ért váratlanul a Star Wars Jedi: Survivor és a Diablo IV megjelenési dátumainak leleplezése (jövő március 15-e és június 6-a). A döbbenetes hírek között volt viszont, hogy folytatást kap a Hades című rougelike-játék, és az is, hogy egy új maffiózós cím jön, exkluzívan az Epic Games Store-ba.

Ez lesz a Crime Boss: Rockay City, egy FPS lövöldözős játék, mely a 90-es évek Floridájában játszódik, és egy cseh stúdió, az Ingame Studios fejleszti. A szereplőgárdában olyan ismert arcokat köszönhetünk majd, mint Michael Madsen, Danny Trejo, Danny Glover, Michael Rooker, Kim Basinger, Vanilla Ice, és persze Chuck Norris. Az akciódúsnak ígérkező alkotás március 28-án debütál PC-n, és a későbbiekben konzolokon is elérhető lesz, még valamikor a 2023-as év során.

Tovább

Folytatást kap a legötletesebb sci-fi-játék, amit valaha készítettek

2022. december 15., 07:28 Módosítva: 2022.12.16 05:58
41

A japán játékkészítő, Hideo Kojima azt követően, hogy 1986-ban a Konamihoz igazolt, igazi szupersztárrá vált az iparágban, legfőképp az olyan munkáinak köszönhetően, mint a Metal Gear-sorozat, amely a lopakodós játékok között irányadóvá vált, és a mai napig mérföldkőnek számít. A kreatív szakember 2015-ben hagyta ott a kiadót, hogy megalapítsa saját független stúdióját, Kojima Productions néven. Rögtön az első, általuk készített alkotás hatalmas siker lett – a 2019-ben kiadott Death Strandinget a maga műfaján belül legalább annyira formateremtőnek tartja a szakma és a közönség, mint a Metal Geart.

Az eredetileg PlayStation 4-re megjelent, később az 505 Games által PC-re portolt, rendezői változatban pedig PlayStation 5-re tovább modernizált sci-fi az Egyesült Államok futurisztikus változatába kalauzol, ahol egy kataklizmába hajló esemény hatására veszélyes lények kezdtek el pásztázni köztünk. A játékosok egy Sam Porter Bridges (Norman Reedus) nevű futár bőrébe bújhatnak, aki különféle csomagokat visz jobbra-balra, hol talpon, hol kocsival... egy azonban változatlan: az elemekkel való állandó harc a túlélésért.

Tovább

Megválasztották az év legjobb videójátékát

2022. december 10., 06:23 Módosítva: 2022.12.10 21:27
0

A Los Angeles-i Microsoft Theatre-ben rendezték meg az év legnagyobb videójátékos gáláját, a The Game Awardsot december 8-án hajnalban. Több mint 100 szaklap – a közönség bevonásával – döntött a legjobb alkotásokról, és bár némiképp a papírforma érvényesült, akadt azért néhány nagy meglepetés. Sztárvendégekből sem volt hiány, felbukkant a színpadon a színészlegenda Al Pacino, de a The Last of Us-tévésorozat főszereplőpárosa, Bella Ramsey és Pedro Pascal is díjakat adtak át.

Az év játéka címért igen kiemelkedő címek versenyeztek, ott volt a patkányok elől bujkálós, alternatív történelmi A Plague Tale: Requiem, a világ legerőszakosabb apaszimulátora, az északi istenek bukását elhozó God of War: Ragnarök, a posztapokaliptikus Horizon Forbidden West, a kóbor macskás Stray többek között, ám a papírformának megfelelően végül az Elden Ring lett a befutó. Meglepő is lett volna, ha a Xenoblade Chronicles 3 viszi el a díjat.

A hálálkodó fejlesztők, Hidetaka Miyazaki vezényletével, rögtön új, érkező tartalmakról kezdtek el beszélni, és némi rendzavarás – egy, a színpadra felsettenkedő és ott nagyot trollkodó siheder – ellenére rendben átvették a szobrocskát. Az Elden Ring A legjobb játékrendezés kategóriában is maga mögé utasította a God of War: Ragnaröket, és A legjobb RPG ugyancsak a FromSoftware újdonsága lett, de a Santa Monica Studio is jó pár elismerésnek örülhetett.

Tovább

Film készül az év legkülönlegesebb videójátékából

2022. december 9., 20:12 Módosítva: 2022.12.10 16:06
0

Még csak videókat láttunk róla, de a Sifu című verekedős játékot már hónapokkal a 2022. február 8-i megjelenése előtt tűkön ülve vártuk. Legfőképp azért, mert nagy rajongói vagyunk a Jackie Chan-féle keleti harcművészeti filmeknek, és a francia Sloclap újdonsága valami hasonlót kínált, csak éppen minket megtéve főszereplőjének. A történet egy fiatal kungfusról szól, aki bosszút akar állni azokon a gazfickókon, akik apja halálát okozták.

A játékmenetet az teszi igazán különlegessé és egyedi hangvételűvé, hogy hősünk elhalálozása esetén egy mágikus talizmán feltámaszt bennünket. Igaz, minden alkalommal idősebben térünk vissza az életbe. A végére előfordulhat, hogy aggastyánként verekszünk, amikor a tapasztalatunknak köszönhetően iszonyatos sebzéseket tudunk bevinni, cserébe az életcsíkunk rövid, így könnyebben harapunk fűbe – egy ponton túl már véglegesen, és arra kényszerülve, hogy a teljes pályát elölről kezdjük.

A Sifu adaptálási jogaiért nagy verseny dúlt, nem csoda, hiszen egy kritikailag elismert – a december 8-án megrendezésre kerülő The Game Awardson A legjobb független játék, A legjobb verekedős játék és A legjobb akciójáték kategóriákban kapott jelölést – és a pénztáraknál is sikeres új IP-ről van szó: a kiadását követő egy hónapon belül 1 millió példánynál is több kelt el a verekedős alkotásból.

Tovább

Mindenki szidja ezt az új játékot, nem is véletlenül

2022. december 8., 05:57 Módosítva: 2022.12.08 19:45
0

A The Callisto Protocol december 2-ai megjelenését tűkön ülve várta a játékosközösség, nem véletlenül, hiszen az a Glen Schofield jegyezte új stúdiója, a Striking Distance élén a túlélőhorrort, aki korábban a mostanra kultikusnak számító Dead Space-t is levezényelte. A történet egy Jacob Lee (Josh Duhamel) nevű rabról szól, aki bebörtönzését követően nem sokkal egy űrlényinvázió kellős közepén találja magát, és így kell túlélnie, dacolva azzal, hogy nem túl járatos az erőszakban, a lövöldözésben és a szörnyek két vállra való fektetésében.

A Dead Space szellemi örököseként emlegetett új videójátékot a szakma azért szedte ízekre, mert bár szépen néz ki, a játékmenetet tekintve erős középszer: a fejlesztők érthetetlen módon ahelyett, hogy az anno Isaac Clarke esetében már bevált lövöldözős-csonkolós rendszert használták volna fel újból, inkább a közelharcra, a test-test elleni tusákra hagyatkoztak. Csakhogy képtelenek voltak fluid mozgással, normális kitérésekkel kiegészíteni ezt a mechanikát, így egy frusztráló katyvasz lett a végeredmény. Arról nem beszélve, hogy bár PlayStation 5-ön korrektül futott a kezdetektől, Xbox-konzolokon és legfőképp PC-n teljesítménybeli problémák is árnyalták a The Callisto Protocol debütálását.

Tovább

Nem várt helyen bukkant fel a Vaják főszereplője

2022. december 4., 19:19 Módosítva: 2022.12.05 14:52
0

December 3-án, azaz szombat este egy nagyszabású, játékon belüli élő esemény keretén belül véget ért a Fortnite meglehetősen unalmas, harmadik fejezete. Egy látványos küldetés és átvezető után darabjaira hullott a már jól ismert sziget, majd egy teljesen új, eddig még nem látott formában ismét összeállt.

Az, hogy a világ egyik legnépszerűbb játékába más játékok, könyvek, sorozatok és filmek karakterei bekerülnek, nem újdonság – a Fortnite-ban ugyanis Pókembertől kezdve Thoron, a mennydörgés istenén át szinte bármelyik ismertebb karakterrel lövöldözhetünk.

Ezzel a szokásával az Epic Games pedig a Chapter 4 kezdetére sem hagyott fel, az új fejezetben egyből két ismertebb karaktert is bezsebelhetünk. Az egyik ilyen a legendás Doomslayer lesz, aki ezúttal nem démonokat, hanem a battle royale játékosait fogja halomra lőni. A másik – egy fokkal talán ismertebb – pedig Ríviai Geralt, a Vaják-könyvek, -videójátékok és az azonos címen futó netflixes sorozat főszereplője.

Tovább

Öt új videójáték, amelyek miatt megéri kontrollert ragadni decemberben

2022. december 1., 08:32 Módosítva: 2022.12.01 17:21
0

Az idei évre elég csúnyán rányomta a bélyegét, hogy a stúdiók egy csomó játékot kénytelenek voltak 2023-ra csúsztatni, de így is legalább kettő korszakalkotó újdonságnak örülhettünk. Gondolunk itt egészen pontosan a FromSoftware-féle Elden Ringre és a Santa Monica Studio lenyűgöző alkotására, a God of War: Ragnarökre, de a simán jó címekkel is meg lehet tölteni egy Mikulás-puttonyt: a Horizon Forbidden West, az A Plague Tale: Requiem, vagy éppen a Marvel's Guardians of Galaxy kiváló példák ez utóbbi kategóriában.

Jönnek az ünnepek, érthető módon tehát a videójátékipar decemberre különösen rákapcsol. Ennek az első jele, hogy rögtön december 2-án, egy napon három új, sokak által várt alkotás is polcokra kerül, de a hónap további részében sem lesz túl sok lassulás. Időszerű, mert sokan gondolkoznak épp azon, hogy gamer szeretteiknek milyen játékot rakjanak be a karácsonyfa alá.

Csemegéztünk kicsit a decemberi videójátékos megjelenések közül, öt olyan címet, amelyekre érdemes odafigyelni.

The Callisto Protocol

Megjelenés ideje: december 2

Platformok: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

A Dead Space óta nem kápráztatott el minket a játékipar, már ami a sci-fi horrorokat illeti, ezt az űrt tölti majd be remélhetőleg a The Callisto Protocol, amelyet az a Glen Schofield vezényelt le, aki Isaac Clarke korábbi kalandjait tető alá hozta – így a két játék közötti összehasonlítás, és a magas várakozási faktor sem a véletlen műve. A The Callisto Protocol sztorijáról egyelőre keveset tudunk, csak annyit, hogy a Jupiter holdján egy elítélttel leszünk, aki egy invázió közepén találja magát. Az űrlények ebben a játékban se ígérkeznek majd túl barátságosnak, izzadnunk kell, ha túl akarunk élni. A The Callisto Protocol egy éjsötét, felnőtteknek való, külső nézetes kaland lesz, melyben sűrűn kell testközelből az undorító lényekkel megharcolnunk. A főszereplő Jacob Lee-t egy, az akciófilmek imádóinak ismerős arc, Josh Duhamel kelti életre, de felbukkan benne A Fiúkból Karen Fukuhara, és Sam Witwer is, akit a Days Gone-ban láthattunk motorozni és zombit gyilkolni.

Tovább

Irtózatos tempóban fogy a PlayStation új játéka

2022. november 29., 16:20 Módosítva: 2022.11.30 09:25
0

November 9-én jelent meg PlayStation 4-re és PlayStation 5-re az év egyik legjobban várt videójátéka, a God of War: Ragnarök. Nem tartott sokáig, hogy számszerűsítve is bizonyossá váljon, hogy igazi blockbuster alkotásról van szó, hiszen a PlayStation Twitter-oldalán közzétették: a megjelenés hetén november 13-ig, azaz vasárnapig bezárólag 5,1 millió példány kelt el belőle.

Ezzel az eredménnyel a Ragnarök nemcsak a God of War-játéksorozat legerősebb nyitóhetét produkálta az eladások tekintetében, hanem a PlayStation történetének leggyorsabban fogyó, belső fejlesztésű videójátéka is lett. A rekordot eddig egy másik kiváló alkotás, a posztapokaliptikus környezetben játszódó The Last of Us: Part II tartotta, ebből négymillió példány kelt el három nap leforgása alatt. Összehasonlításként érdemes megemlíteni a Marvel’s Spider-Mant, amelyből a startnál 3,3 millió darab talált gazdára a pénztáraknál, míg a 2018-as God of Wart 3,1 millió alkalommal emelték le a vásárlók az online és offline boltok polcairól.

Tovább

Érdemes sietni, pár napig ingyenesen megszerezhető egy kiváló Star Wars-játék

2022. november 25., 08:22 Módosítva: 2022.11.26 06:27
0

Az Electronic Arts finoman szólva sem számít nagy közönségkedvencnek a szórakoztatóiparban, olyannyira nem, hogy 2018-ban az USA Today a leggyűlöltebb amerikai cégek listáján az ötödik helyre rakta a videójátékos kiadót. Rá is szolgált erre az EA, hiszen az elhibázott és a Star Wars: Battlefront II-be beleerőszakolt loot box-rendszerük miatt a sci-fi játék soha nem tudta elérni azt a potenciált, amit kellett volna neki, de belefutottak túlórabotrányokba is, és ha mindez nem lenne elég, nemrég lehülyézték azokat az embereket, akik szeretik a single player-élményt nyújtó alkotásokat.

Ez utóbbi legfőképp azért vicces, mert ami a Star Wars-játékokat illeti, az EA az elmúlt években a történetalapú címekkel tudott elismerést bezsebelni magának. Ott volt a Respawn Entertainment által fejlesztett Star Wars Jedi: Fallen Order, melyben a Birodalom felemelkedését követő években egy jedi-tanonc, Cal Kestis bőrébe bújhattunk, hogy megpróbáljuk újraépíteni az űrszerzetesek rendjét. A 2019-ben megjelent játék amellett, hogy erősen épített a Metroid-franchise-ra, az Unchartedből és a Dark Soulsból is elcsent elemeket, így iszonyúan szórakoztató remix lett. Szintén az EA istállójából jött ki nem sokkal később a Motive Studios játéka, a Star Wars: Squadrons is, mely hiánypótlónak bizonyult, a 2020-as alkotás az űrhajós szimulátor-élményre szomjazókat látta el némi innivalóval. Nem is akárhogy.

Tovább

Össznépi gyűlölet fogadta az új Pokémon-játék megjelenését

2022. november 23., 07:38 Módosítva: 2022.11.23 17:17
0

A Pokémon Scarlet and Violet című, a Game Freak által fejlesztett új Nintendo Switch-játék november 18-án látta meg a napvilágot, és amennyire lelkesek voltak az emberek vele kapcsolatban, akkorát koppantak. Pedig 2022 elején a Pokémon Legends: Arceus is rengeteg savat kapott, most viszont kiderült, hogy még ahhoz képest is van lejjebb a híres franchise-nak.

A bukást mi sem mutatja jobban, mint hogy a Scarlet and Violet a Metacritic oldalán mindössze 76 pontot kapott a 100-ból az újságíróktól, ezzel az új generációs Pokémon-játékok közül a leggyengébben értékelt lett. 80 alá egyiket se pontozták korábban a lapok, az eddigi legrosszabb pontszámot a Sword and Shield kapta. A gamerek ezúttal jóval szigorúbbak voltak a kritikusokhoz képest – ilyen sincs túl gyakran, jegyezzük meg gyorsan, hiszen cikkünk írásának pillanatában a Metacriticen 1765 gamer véleménye alapján mindössze 2,9 ponton áll a Scarlet and Violet az adható 10-ből.

„Mindenki, aki 5/10-nél többet ad ennek a játéknak, hazudik, és szántszándékkal félrevezet másokat. Azok közül a játékok közül, amikkel az elmúlt 20 évben játszottam, egyik sem fut rosszabbul, mint a Scarlet and Violet” – írta egy dühöngő gamer.

Tovább

Csak felnőtteknek szóló, erotikus videójáték jött a Netflixre

2022. november 20., 19:21 Módosítva: 2022.11.21 12:52
0

Sam Barlow neve bizonyos körökben igencsak jól cseng, hiszen a játékdizájnernek az elmúlt években kettő minőségi, interaktív filmnek is beillő, tehát erősen történetközpontú videójátékot is köszönhettünk. A 2015-ös Her Storyban és a 2019-ben kiadott Telling Liesban is hardcore nyomozás várt ránk, ezt az aspektust megőrizte Barlow legújabb játéka, az Immortality is, csak még ennek tetejébe megfejelte a készítő egy csomó vetkőzéssel és jó adagnyi erotikával – így a végeredmény egy kizárólag felnőtteknek szóló krimi lett.

Az Immortality idén augusztusban jelent meg PC-re és Xbox Series X/S-re, szóval tényleg nagyon új játékról van szó. Pont emiatt meglepő, hogy a Netflix minden előfizetőjének ingyenesen elérhetővé tette az art house filmek stílusát idéző alkotást. Az Android-tulajok a Google Playen keresztül szedhetik le Barlow videójátékát, míg iOS-en az App Store-ban kell keresni az Immortalityt.

A történet igencsak ötletes, a középpontjában egy Marissa Marcel nevű, modellből lett színésznő áll, aki karrierje során 1968-ban, 1970-ben és 1999-ben is dolgozott három különböző filmen, ám végül ezek közül egyik se került vászonra. Marcel (Manon Gage alakításában) azóta eltűnt, és ránk, a játékosokra hárul a feladat, hogy ezt az egész hátborzongató rejtélyt megoldjuk.

Tovább

Elkaszálták a legújabb Xbox terveit

2022. november 17., 17:50 Módosítva: 2022.11.18 10:22
0

Az már korábban sem volt titok, hogy a Series X és S 2020-as megjelenése után a Microsoft egyből új Xbox-konzol fejlesztésébe kezdett, hiszen ezt maga Spencer is megerősítette – most azonban nagyon úgy néz ki, hogy néhány héttel ezelőtt hiába szivárgott ki még egy prototípus dizájnja is, a Keystone-projektet teljesen törölte a Microsoft.

Minderről maga az xboxos divízió vezetője, Phil Spencer mesélt egy podcastben, ahol elárulta, a konzol maga egyébként teljesen elkészült, a boltok polcaira azonban sohasem kerül fel. Spencer mindezt a konzol árával indokolta, amelyhez ha kontrollert is csomagolnak, 100-130 dollár alatt nem állt volna meg, ez pedig belátása szerint túlságosan közel lett volna már az Xbox Series S 299 dolláros indulóárához, így nem lett volna jó vétel.

Tovább

Folytatást kap az elmúlt évek legötletesebb sci-fije

2022. november 16., 07:10 Módosítva: 2022.11.16 19:56
0

A Control a 2019-es év legegyedibb művészeti alkotása volt, már ami a gaming-ipart illeti. A lövöldözős akció-kalandban a Federal Bureau of Control, vagyis az FBC nevű titkos amerikai kormányügynökség új igazgatójának, Jesse Fadennek a bőrébe bújhattunk, aki rögtön az első munkanapján azzal szembesült, hogy új munkahelyén bizony csúnyán elszabadult a pokol. Az általunk ismert valóságot fenyegető lényekkel szemben Jesse nemcsak különleges képességeinek, hanem high-tech pisztolyának köszönhetően is sikerrel állta a sarat, de közben azért erősen úgy érezhette magát, mint Alíz Csodaországban… és nem is alaptalanul.

A végeredmény nagyon hangulatos, és emlékezetes, máshoz nem hasonlítható tudományos-fantasztikus videójáték lett. A Control legfőképp azért emelkedett ki a külső nézetes, lövöldözős vetélytársai közül, mert olyan rideg, indusztriális környezetbe helyezte el főhősét, hogy a reménytelenség a mi bőrünk alá is gyorsan bekúszott, pedig mi a tévé előtt ülve csak egy kontrollert nyomogattunk. Mindehhez, ha hozzáadjuk a beteg ellenségeket, az ügynökség kiszipolyozott, mindenfelé lebegő munkatársainak „hulláit”, akkor a végére már-már az elviselhetetlenségig tekeredett fel a Control által kiváltott ideglelés.

Tovább

Végre rendesen belenézhetünk az új Harry Potterbe

2022. november 15., 17:17 Módosítva: 2022.11.16 14:08
0

Jó régóta ígérgetik a Hogwarts Legacy című új Harry Potter-játék megjelenését, amely az eredeti tervek szerint a 2021-es év során polcokra került volna. Ám kétszer is elhalasztották az akció-szerepjátékot, előbb 2022-re, majd a jelenleg is ismert, 2023. február 10-i dátumra. Remélhetőleg most már tényleg a kezeink között tudhatjuk hamarosan a fantasyt, amelyben bár közvetlenül a Harry Potter-regények szerzője, J. K. Rowling nem működik közre, a játék története a híres varázslós franchise-on és kiegészítő kötetén, a Legendás állatok és megfigyelésükön alapszik.

A Hogwarts Legacyról eddig is lehetett pár dolgot tudni, például azt, hogy a cselekmény az 1890-es évekbe kalauzol, és egy, a Roxfortban tanuló, ötödéves hallgató talárját ölthetjük magunkra, akinek a döntései hatással lehetnek majd a mágikus világ jövőjére. A háttérben ügyködő sötét varázsló, Victor Rookwood és a belengetett goblinlázadás is hozzátesz a várakozási faktorhoz, annak ellenére hogy, mint kiderült, kviddicsezni például nem lehet a Harry Potter-játékban.

Tovább

Kamuszaga van, mégis élvezetes ez az új mobiljáték

2022. november 12., 18:15 Módosítva: 2022.11.13 07:48
0

A Marvel Snap október 18-án vált széles körben elérhetővé, az Androidra, iOS-re és amúgy PC-re is kiadott mobiljáték érkezését árgus szemekkel vártuk. Nem csak azért, mert imádjuk a szuperhősöket, és ipari mennyiségben fogyasztjuk a velük kapcsolatos tartalmakat. Hanem mert a készítőgárda, a nemrég megalakult Second Dinner élén az a Ben Brode áll, aki a Blizzard egyik sikercímét, az ugyancsak kártyajáték Hearthstone-t jegyezte korábban játékrendezőként, és egy csomó exhearthstone-os szakembert magával vitt az új cégébe.

A jó hír, már azoknak, akik ismerik a Hearthstone-t, az, hogy a Marvel Snap még a nagy elődnél is gyorsabb tempójú és ezért ütősebb videójáték. Az egy az egy elleni meccsek során a paklinkban mindössze 12 kártya található, és hat kör áll a rendelkezésünkre, hogy elgyepáljuk az ellenfelünket. Olyan hősöket vethetünk be a Marvel-univerzumból, mint a Hangya, Vasember, Amerika Kapitány, de kozmikus lények is felbukkannak, például A galaxis őrzői vagy éppen Thor.

Tovább

Exkluzív interjúban faggattuk ki a God of War készítőit a játékfejlesztés rejtelmeiről

2022. november 11., 10:23 Módosítva: 2022.11.12 06:13
0

November 9-én végre megjelent PlayStation 4-re és PlayStation 5-re az év egyik legjobban várt játéka, a God of War: Ragnarök, melynek tesztje már olvasható az Indexen. Kedvenc spártai harcosunk, Kratos és forrófejű fia, Atreus visszatértek, hogy az északi, viking sagák isteneivel egy 25 órás, epikus kalandban lerendezzék nézeteltéréseiket. Thor, Odin, Freyja csak néhány név azok közül, akik az erőszakot kedvelő apa-fia párossal dacolnak, de szerencsére az oldalunkon jól ismert bajtársak megint a színre lépnek, úgymint Mimir és a két imádni való törpe, Sindri és Brok, ráadásul itt még közel sincsen vége a sornak… a világvége túléléséhez rá is fér Kratosékra a segítség.

A God of War: Ragnarök immár mind a kilenc birodalmat bejárhatóvá és persze végigharcolhatóvá teszi a játékosok számára. A PlayStation Magyarországnak és a Red Lemon Mediának köszönhetően a napokban egy online videóinterjú keretein belül a fejlesztőcég, a nagy múltú Santa Monica Studio két szakemberének, a vezető pályadizájner James Ridingnak és a vele egy csapatban dolgozó, ugyancsak pályadizájner Jon Hickenbottomnak tehettük fel a kérdéseinket. Ezáltal némi betekintést próbálunk nyújtani azoknak az olvasóinknak, akik érdeklődnek a modern játékkészítés rejtelmei vagy úgy egyáltalán a God of War: Ragnarök világa és kulisszatitkai iránt.

Tovább

Már a nyakunkon van az új Diablo játék megjelenése

2022. november 8., 17:18 Módosítva: 2022.11.09 10:08
0

Annak ellenére hogy az Activision Blizzard a közelmúltban csúnya zaklatásos botrányokba keveredett, az óriáscég nem döntötte még teljesen romba saját magát, több fejős tehenük is akad: éppen kiadták az Overwatch 2-t, náluk zakatol a hamarosan új, sárkányos DLC-vel bővülő World of Warcraft, és a rajongók félelemmel vegyes áhítattal várják a Diablo IV megjelenését is. Ez utóbbi fantasy-RPG-ről eddig csak annyit tudtunk, hogy valamikor a 2023-as évben kerülhet polcokra, és a legoptimistább becslések is őszi-téli dátumokat emlegettek. Ehhez képest egy friss szivárgás alapján már jövő áprilisban belevethetjük magunkat a démonvadászatba.

Az igencsak megbízhatónak számító Xbox Era és a Windows Central egymástól teljesen függetlenül hozta le, hogy a Diablo IV érkezése pár hónapon belül várható. A hírek szerint a marketingkampány már a decemberben megrendezésre kerülő The Game Awardson kezdetét veszi, és a Blizzard itt teszi majd hivatalosan közzé a tavaszi megjelenési dátumot. A PC-n, PlayStation 4-en, PlayStation 5-ön, valamint Xbox One-on és Xbox Series S/X-en debütáló videójáték előrendelése a show alatt nyílhat meg, és nem is lesz hátrányos, ha valaki él a lehetőséggel.

Tovább

Ide a rozsdás bökőt, hogy a God of War: Ragnarök az év legjobb videójátéka

2022. november 4., 05:43 Módosítva: 2022.11.04 21:08
0

Nagyot húzott a Santa Monica Studio, amikor úgy döntöttek, hogy a 2018-as God of Warral rebootolják a kultikus játéksorozatot. A főhőst, a spártai harcos Kratost egy jóval megfontoltabb figuraként hozták vissza, aki ahelyett, hogy görög isteneket öldösött volna halomra, és meztelen menyecskékkel gyűrte volna össze szabadidejében a lepedőt, ezúttal az északi mitológia világában találta magát. Nem is egyedül, kisfia, Atreus társaságában. A legutóbbi God of War azért szólt akkorát mind kritikailag, mind az eladások tekintetében (lassan megközelíti a 25 millió értékesített példányt), mert amellett, hogy a franchise-ra jellemző brutális harcrendszert és a fogós fejtörőket megtartotta a fejlesztőcsapat, végre egy, a korábbiaknál sokkal érettebb történetet is leraktak elénk az asztalra.

A november 9-én érkező, God of War: Ragnarök című folytatás, amely PlayStation 4 és PlayStation 5 konzolokon is elérhető lesz, komoly feladatot tűz ki célul. Azt, hogy Kratos és Atreus közös sztoriját és északi kalandját lezárja – és pont ez a véglegesség, ami sokakat sokkolhat majd. A Santa Monica Studio tudatosan határozott úgy, hogy trilógia helyett ezt a sagát két játékban lezavarják. Ezúton köszönjük nekik, hogy nem húzták még négy évig a dolgot, amíg a nagy fináléra várnunk kellett volna. Tönkrementek volna az idegeink addigra.

A God of War: Ragnarök sztorija kimondottan borús hangulatban indít: Kratos és Atreus elvonulva élnek a faházukban, míg körülöttük az istenek halálát ígérő, kaotikus világvégét felvezető örök tél, a Fimbulwinter dúl. Midgard a korábban látottakhoz képest teljesen megváltozott, és ez praktikus következményekkel jár, hiszen a főszereplők csónakjukat farkasok által húzott szánra cserélik, úgy száguldoznak a hóval borított birodalomban. A sebességre szükségük is van, hiszen a 2018-as God of War végén a nagypofájú fiát, Baldurt elvesztett Freyja minden erejével vadászik a párosra.

Tovább

Csokoládészeleten is fut a Doom

2022. október 31., 17:40 Módosítva: 2022.11.01 06:55
0
Összefügg egy nálunk nem honos október végi ünneppel.

Itt az újabb, szülőkre leselkedő szorongás: szomszédtól csokit kéregető gyerek véletlenül megeszik valamit, ami valójában egy mikroszámítógép, amelyen pokoli démonoktól hemzsegő ősjáték fut.

A veszély persze csak korlátozottan valós, egyben a New York-i nyílt forrású csináld magad hardvereket gyártó Adafruit Industries médiaakciója, amelyhez termékeikből építették az eszközt. Kakaós bevonómassza és vödrös karamell helyett egy kétcentis QT Py ESP32 Pico alaplapból, egy 240x240 pixel felbontású TFT IPS kijelzőből áll, amelyen micro SD-kártyáról fut a Retro-Go emulátor és a jó öreg Doom shareware-verziója. A szerkezetről már csak egy jól megszobrászkodott, 3D nyomtatón elkészített csokiszeletutánzat-borítás hiányzik.

A történet illékony hírértékét természetesen nagyban megtámasztja az, a kockahajlamú emberek által a Doom körül kialakított globális népi mozgalom, amelyben a legendás játékot minden lehetséges hardveren és módszerrel futtatják. A Doom futott már egyebek között pénzkiadó automatán, zsebtelep helyett krumpliról üzemeltetett számológépen, John Deere traktoron, kartonpapíron, és nemrég a pattintottkő-egyszerűségű Notepad szövegszerkesztőben is.

A csokoládé a mezőnyhöz képest kifejezetten szofisztikált szerepet ragad meg, és bár kezelőszervek és tényleges játék nélkül hagy szemernyi hiányérzetet, a cég többi videója alapján nem kételkedünk benne, hogy a miniképernyőn valóban futó játék látható.

(Interesting Engineering, Techspot)

George R. R. Martin retteg az olvasóitól, a hobbijáról is lemondott

2022. október 29., 07:50 Módosítva: 2022.10.29 21:52
0

A Trónok harca íróját, George R. R. Martint nem lehet azzal vádolni, hogy ne lenne sokoldalú ember. A 74 éves művész, akit a Time magazin az amerikai Tolkiennak nevezett el, nemrég közreműködött az év eddigi legnagyobb videójátékos szenzációjában, az Elden Ringben, melynek világépítésében és háttérsztorijának megalkotásában segédkezett.

Az ezzel kapcsolatos kérdés, melyet Martinnak Stephen Colbert a The Late Show-jában feltett, abszolút jogos: a műsorvezető ugyanis arról érdeklődött, hogy a Mester vajon kipróbálta-e az Elden Ringet?

„Nem játszottam vele, mert az emberek egyre mérgesebbek a Winds of Winter miatt. Sajnos rettenetesen addiktív személyiségem van. Régebben nagyon sokat játszottam, olyan címekkel, mint a Railroad Tycoon, a Master of Orion és a Homeworld, ezek csúnyán magukba szippantottak. Hetek, hónapok teltek el, én meg csak ültem előttük a piros fürdőköpenyemben, és azzal nyugtatgattam magam, hogy csak még egyet játszok, tényleg ez lesz az utolsó. Hanyagolnom kellett, mert minden időmet felemésztette a dolog” – nyilatkozta az ismert szerző.

Tovább

Remake készül a világ leghíresebb fantasyjátékából

2022. október 27., 13:29 Módosítva: 2022.10.27 19:13
0

Bár a CD Projekt 1994-ben alakult meg, a lengyel cég hosszú éveken keresztül külföldi videójátékok terjesztésével és honosításával foglalkozott. 2007-ben jelent meg csupán az első saját alkotásuk, a The Witcher, mely Andrzej Sapkowski regénysorozatának adaptációjaként, pontosabban folytatásaként funkcionált.

A The Witcher világát mostanra tömegek ismerik, nemcsak a később trilógiává bővült játékszériának, hanem a Netflix adaptációjának köszönhetően is. Ez utóbbiban Henry Cavill alakítja a mutáns szörnyvadász, Ríviai Geralt figuráját, aki vonzó boszorkányokkal kerül túlfűtött viszonyba, maga mellé fogad egy Ciri nevű bukott hercegnőt tanítványnak, és eközben igyekszik kimaradni a Kontinens szövevényes politikai huzavonáiból. Geraltot legfőképp csak az érdekli, hogy minél több arany üsse a markát, miközben ijesztő bestiákban mártja meg a kardját.

Amellett, hogy nemrég újabb The Witcher-játékok érkezését jelentette be, a lengyel fejlesztőcég rövid időn belül megint örömhírrel állt a gamerek elé, mégpedig hogy a fantasy franchise-t beindító, 2007-es részt remake-elik a Fool’s Theoryval közösen, a felújított verziót pedig az Unreal Engine 5 hajtja majd, így szuperlátványosnak ígérkezik a végeredmény.

Tovább

Horrorjátéktól még életünkben nem paráztunk ennyire

2022. október 25., 12:50 Módosítva: 2022.10.25 18:30
0

A Scornról már a megjelenése előtt sejteni lehetett, hogy vagy zseniális túlélőhorror lesz, vagy pedig totális baklövés. Minket a szerb készítőgárda, az Ebb Software belső nézetes játéka szinte azonnal levett a lábunkról, annak ellenére, hogy a nyolc óra, mire végigvergődtünk ezen a beteges, már-már gyomorforgató világon, egyszersmind csúnyán ráment az idegeinkre. A Scorn, mely október 13-a óta elérhető PC-re és Xbox Series X/S-re, nem galamblelkű gamereknek lett kitalálva. Irányjelzőnek annyit mondunk, hogy aki az Alien-filmeket nem bírta, az ezt a játékot is kerülje el, mégpedig nagy ívben.

Merthogy a Scorn olyan művészek munkáira épít, mint H. R. Giger, aki Ridley Scott 1979-es sci-fi-horrorjának ikonikus szörnyetege, a xenomorph kinézetét megalkotta, és később is az Alien-franchise mellett maradt. Bár a svájci művész 2014-ben sajnos elhunyt, az általa mainstreammé tett biomechanikus művészeti stílus megmaradt a köztudatban. Ebből nőtte ki magát tulajdonképpen a Scorn.

Amikor azt mondjuk, hogy a Scornnal nem jó érzés játszani, akkor kicsit sem túlzunk. Kell valamilyen szintű mazochizmus, hogy ezt a bizarr horrort valaki élvezze. Kezdjük azzal, hogy a játék semmi kapaszkodót nem ad nekünk: teljesen néma hősünk egy idegen civilizáció alkotta helyen tér magához, ami a falakat díszítő koponyák, széthagyott hullák és meggyötört lények számából következtetve nem egy barátságos hely. Mindenesetre pokoltúránk elkezdődik, amely jórészt puzzle-fejtéssel, bujkálással és némi lövöldözéssel lesz kikövezve.

Tovább

Mindenkit levett a lábáról a Netflix új sorozata, mégis elkaszálták

2022. október 23., 10:45 Módosítva: 2022.10.24 09:03
0

A Netflix szeptember 13-án bemutatott animesorozata, a Cyberpunk: Edgerunners hatalmas mérföldkőnek bizonyult. Nem azért, mert a nézettségével letarolta volna a streamingszolgáltatót, vagy a kritikusokat egy emberként lenyűgözte volna. A bravúr, amit a 10 részes produkció elért, ezeknél egy picit komplexebb, ugyanis az Edgerunners új életet lehelt a bukásnak indult, Cyberpunk 2077 című sci-fi-videójátékba, és visszaadta némiképp az emberek hitét a The Witcher-trilógiáért is felelős CD Projekt Red irányában.

Azért mondjuk ezt, mert ahogy a Cyberpunk 2077 Twitter-oldalán a fejlesztők boldogan kiírták, az elmúlt hónapban naponta egymilliónál is több ember pörgette az elején rettenetesen bugos, szinte játszhatatlan alkotást, melyet némi pofozgatás után sikerült végül elfogadható állapotba felhoznia a CDPR-nek. A sikert meglovagolva a csapat nemrégiben bejelentette, hogy Orion kódnéven készül a Cyberpunk 2077 második része. Sőt, Phantom Liberty címmel hatalmas kiegészítőn is dolgoznak, amelyben Keanu Reeves mellett az expornósztár, mostanában inkább streamer-influenszer Sasha Grey is szerephez jut.

A gamerek az előző bekezdésben taglalt híreken kívül azonban elég szomorúak lehetnek, hiszen annak ellenére, hogy a lengyeljapán koprodukció, a Cyberpunk: Edgerunners valami iszonyú hype-ot generált nemcsak a Cyberpunk 2077-ben, hanem a közösségi médiában is, a széria nem kap folytatást.

Tovább

Brutális botrány kerekedett egy még meg sem jelent videójáték körül

2022. október 20., 13:14 Módosítva: 2022.10.21 08:47
1

A Bayonetta-rajongóknak jó sokat kellett várniuk arra, hogy a boszorkányos hack and slash folytatódjon, hiszen a játéksorozat második része 2014-ben jelent meg Wii U-ra. A harmadik felvonás október 28-án kerül végre kiadásra Nintendo Switchen, mely a mai trendekhez igazodva egy multiverzumos őrület lesz, természetesen az elmaradhatatlan pörgős, akciódús játékmenettel, illetve újdonságként hatalmas, megidézhető bestiákkal.

Bár nem jelent még meg, a Bayonetta 3 körül máris csúnya botrány kerekedett, hiszen a videójáték főszereplőjének angol hangja, Hellena Taylor a nyilvánosság elé állt. Mégpedig komoly váddal, azt állítva, hogy a fejlesztőgárda, a PlatinumGames mindössze négyezer dollárt, vagyis nem sokkal több mint másfél millió forintot ajánlott neki a munkájáért. Ezt a színésznő zokon vette, és kamerák előtt adott hangot csalódottságának.

Tovább

Jó nagy katasztrófának ígérkezik az új Batman

2022. október 19., 16:49 Módosítva: 2022.10.20 09:27
12

A szuperhősrajongók fenhetik a fogukat, hiszen október 21-én érkezik az év egyik legnagyobb címe ebben a zsánerben, a Gotham Knights. A játékot az a WB Games Montréal hozta tető alá, aki korábban már foglalkozott a Batman-univerzummal, hiszen ők csinálták meg az Originst, amely az Arkham-széria előzményeit taglalta egy pályakezdő Bruce Wayne-nel a főszerepben. A Gotham Knights elég formabontó játék lesz abból a szempontból, hogy az egész azzal kezd, hogy Batman meghal, a helyét a bűnözőktől egyre jobban hemzsegő, mindig éjsötét városban pedig egy igazságosztó alakulat veszi át.

A Gotham Knightsban olyan jól ismert szuperhősök gúnyájába lehet bújni péntektől, mint Nightwing, Batgirl, Robin és Red Hood, akik más és más képességekkel gyepálják majd ellenségeiket. Az akció RPG-nek az lesz a legnagyobb érdekessége, hogy a történet teljes megismeréséhez többször is újra kell játszanunk, megismerkedve az összes főszereplő nézőpontjával.

Tovább

Ingyenessé vált minden idők egyik legnépszerűbb életszimulátora

2022. október 19., 09:41 Módosítva: 2022.10.19 21:59
13

Kedden kora este, magyar idő szerint hét órakor megtartotta a The Sims Summit névre keresztelt eseményét az Electronic Arts és a Maxis, amelynek keretein belül ingyenessé vált a The Sims 4 alapjátéka – ezenfelül betekintést nyújtottak a játék és maga a franchise jövőjébe is.

Több mint nyolc éve már, hogy megjelent minden idők egyik legnépszerűbb életszimulátorának negyedik része, a The Sims 4, amely az elmúlt évek során megszámlálhatatlanul sok kiegészítővel bővült. 

Tovább

Már megint szexbotrány van a Blizzardnál

2022. október 15., 07:27 Módosítva: 2022.10.16 08:48
90

Az egyik legnagyobb és legismertebb videójátékipari cég, az Activision Blizzard olyan franchise-okat tudhat magáénak, mint a Warcraft, a Starcraft, a Diablo, és az Overwatch. Általában, amikor játékot jelentet meg a kiadó, hatalmas hisztéria övezi az éppen soros újdonságot, így volt ez az Overwatch 2 esetében is október 4-én.

A Blizzard játékait amennyire sokan imádják, a kiadó megítélése éppen annyira ellentmondásos. Nem tett jót a cég hírnevének az a zaklatási botrány, amibe belekeveredtek a közelmúltban. Két év vizsgálódást követően, 2021 júliusában ugyanis a kaliforniai Tisztességes Foglalkoztatási és Lakhatási Minisztérium (DFEH) beperelte a Blizzardot nemi megkülönböztetés és szexuális zaklatás miatt. A nőket a Blizzard Entertainment irodáiban testileg-lelkileg megszégyenítették, kevesebbet kerestek férfi társaiknál, és akkor is diszkriminálták őket, ha terhességi szabadságról volt szó.

A perben az úgynevezett „frat boy” kultúráról számolt be a DFEH, amely a Blizzardnál uralkodott: a női dolgozók testén viccelődtek a férfiak, és a nemi erőszakkal való poénkodás is előfordult.

Aki azt hiszi, hogy a Blizzardnál nagyobb változásokat indított volna be a botrány, nagyot téved. A szórakoztatóipari nagyhatalom belső vizsgálatot indított el, amelynek során azt találták, hogy minden a legnagyobb rendben van, soha nem érte hátrány a nőket a cégnél, és az egész csak egy nyilvános médiahadjárat. Néhány karakter nevét mondjuk kénytelenek voltak lecserélni, mint például McCree-ét az Overwatch-ból, hogy a cowboyt ne kapcsolja senki a „névadójához”. A Diablo IV-n is dolgozó játékdizájner, bizonyos Jesse McCree is belekeveredett a szexuális zaklatásos ügybe, megvádolták, és bár a Blizzard nem erősítette meg, vélhetően emiatt el is bocsátották. Az Overwatch által a Blizzard mindig is a mások elfogadásáról papolt, így a színfalak mögött uralkodó állapotok különösen elkeserítőek.

Tovább

Tragikusan rajtolt el az ősz legjobban várt sci-fi játéka

2022. október 14., 19:04 Módosítva: 2022.10.15 12:02
16

A Blizzard 2016-ban jött ki hőslövöldéjével, az Overwatch című csapatalapú FPS-sel, amelynek nemcsak az igényesen kivitelezett sci-fis világa, hanem szerethető karakterei is levették a lábukról a gamereket. A folytatást, az Overwatch 2-t már 2019 novemberében, a BlizzConon bejelentette az óriáscég, de akkor még úgy terveztek, hogy megtartják az első részt is, és afféle crossplay alkalmazásával püfölheti egymást mindenki, függetlenül attól, hogy melyik felvonás van meg neki. Az Overwatch 2-t főleg a sztorialapú PvE küldetéseivel reklámozta a Blizzard, ám sok minden változott az elmúlt három évben.

Az Overwatch 2 közel sem abban az állapotban jelent meg, amiben ígérték. Bár a játéknak nagyon jót tett, hogy a 6v6 meccseket 5v5-ösökre redukálták, és lehetővé tették, hogy akár egyetlen játékos elvigyen a hátán négy másikat, valamint egy csomó olyan érdekes hős elérhetővé vált, mint a lövész Sojourn, a tank Junker Queen és a támogató Kiriko, mégis csak az egyik szemünk nevet. A másik sír. Nem a PvE hiánya miatt, mert az minket nem túlzottan izgat, inkább a technikai hibák miatt, amelyeket az Overwatch 2 hozott magával.

Tovább

30 éves lett a világ legkeményebb verekedős játéka

2022. október 13., 05:56 Módosítva: 2022.10.14 06:18
57

Ed Boon és John Tobias ötlete, melynek eredetileg a Mortal Kombat indult, elég elborultan hangzik a mai napig. A programozó és a játéktervező úgy gondolták, hogy csinálnak egy verekedős videójátékot, az akkor nagyon népszerű akciósztár, Jean-Claude Van Damme főszereplésével. Ebből nem lett semmi, de a bunyós aspektus megmaradt az oldalnézetes játékban, melynek első részét 1992. október 8-án, picit több mint 30 évvel ezelőtt adták ki. A Mortal Kombatot már a kezdetektől áthatotta egy erős tudományos-fantasztikus körítés, na és persze olyan vad karakterek, akiknek a neveit azok is fejből fújják, akik életükben maximum kétszer vettek kontrollert a kezükbe.

Skorpió, Sub-Zero, Raiden, Sonya Blade, Kung Lao, és a többiek mind ikonikus figurák, de sorolhatnánk még Liu Kanget, Kitanát… ők is szépen beették magukat a popkultúrába. Elég ránézni bármelyik conon a Cosplayesekre. Na, ugye.

Van Damme végül nem került bele a játékba, de a rá megszólalásig hasonlító Johnny Cage formájában némi kikacsintást azért kapott. A Mortal Kombat elborult koncepciója ellenére, vagy inkább amiatt, világhódító útra indult, és bár az eredeti készítőgárda, a Midway Games 2009-ben tönkrement, és a Warner Bros. Entertainment felvásárlása után NetherRealm Studiosként szerveződött újjá, Ed Boon bámulatos módon mindvégig az idézőjeles kölyke mellett maradt.

A Midway Games célja annak idején az volt a játékkal, hogy a Street Fighter II: The World Warriornak csináljanak egy méltó kihívót. Mostanra viszont nem kérdés, hogy a két széria közül melyik a közkedveltebb.

Tovább

Rovatok