Index Vakbarát Hírportál

Szédítő előzetest kapott az új Pókember-játék

2023. május 26., 06:34 Módosítva: 2023.05.26 08:58

A PlayStation Showcase-ek mindig felcsigázzák a gamereket, mert a Sony ezeken az online prezentációkon mutatja be nekünk pár havonta a PlayStation-konzolokra várható legnagyobb videójátékos dobásait. A május 24-én megtartott esemény nem szűkölködött újdonságokban: végre rendesen belenézhettünk az Alan Wake 2-be, ismét megcsodálhattuk az Assassin's Creed alapjaihoz visszatérő Mirage-t, és tíz percnél is hosszabb játékmenet-traileren debütált a Marvel's Spider-Man 2, mely minden Game of the Year-díjátadó nem annyira titkos esélyesének ígérkezik, és az Insomniac Games által fejlesztett, 2018-as Marvel's Spider-Man, valamint annak 2020-as mellékágának, a Marvel's Spider-Man: Miles Moralesnek az eseményeit folytatja.

A Marvel's Spider-Man 2 új előzetese már az első jelenetében nagy dolgot leplez le, az egyik főgonoszát, Kravent, a vadászt, aki a Pókembereket veszi célkeresztjébe, de rajta kívül más ikonikus rosszfiúk is felbukkannak majd az Insomniac új alkotásában, köztük dr. Curt Connors, vagy más néven a Gyík, és a vérszomjas Venom is. Sőt, lehet, hogy Peter Parker is a legyőzendő „rosszfiúk” között lesz, legalábbis erre utalnak a legfrissebb, lentebb látható képsorok, amelyeken a fekete szimbióta által szőtt gúnyáját viseli a főszereplő.

Tovább

Még idén befuthat a következő hordozható PlayStation

2023. május 25., 11:04 Módosítva: 2023.05.26 06:29

Valósággá váltak a pletykák, szerda esti bemutatóján ugyanis hivatalosan is megmutatta a Sony a következő hordozható PlayStationt, mely első blikkre minden várakozásunkat felülmúlja, jobban utánanézve azonban hamar rájöhetünk, hogy nem lesz túl sok értelme az egyelőre csak Project Q néven emlegetett készüléknek.

Kicsivel több mint egy hónapja láttak napvilágot azok a híresztelések, amelyek szerint a Sony egy új, hordozható PlayStationön dolgozik, mely Nintendo Switch, a Steam Deck és a ROG Ally elképesztő sikere után egyáltalán nem lett volna meglepő lépés.

A szivárogtatások szerint a készülék egy FullHD-felbontású, 60 hertzes képfrissítésre képes, 8 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, amelynek két oldalán egy-egy félbevágott DualSense kontrollert találunk – a helyzet pedig az, hogy ez szóról szóra igazzá is vált, a szerda este hivatalossá vált Project Q ugyanis tökéletesen megfelel ennek a leírásnak.

Tovább

A tervezettnél előbb megjelenhet a mindenki által várt videójáték

2023. május 20., 06:53 Módosítva: 2023.05.21 07:12

Nem titok, hogy a Rockstar Games csapata gőzerővel dolgozik a Grand Theft Auto nevű játéksorozat következő felvonásán, mely a GTA 6 lesz, és amellett, hogy korábban kiszivárgott információk alapján Vice Cityben játszódhat majd, 20 év óta először egy női karaktert is a középpontjába állíthat. A rajongók, akik a Grand Theft Auto V megjelenése óta tűkön ülve várják a folytatást, egy Bonnie & Clyde-szerű történetre számíthatnak, valamint arra, hogy az eddigi legnagyobb bejárható térkép várja őket a videójátékban.

De vajon mikor? Korábban a legoptimistább becslések is arról szóltak, hogy a GTA 6 megjelenéséig várhatóan évek választanak el még minket. Részben annak köszönhetően, hogy nehezen ment a játék fejlesztése, melynek többször is új irányt kellett szabni, nagy volt a csapatban a fluktuáció, a fejlesztők közül sokan távoztak, és egy ponton a külföldi sajtó már úgy fogalmazott, hogy a GTA 6 az úgynevezett „development hell”-ben ragadt, hasonlóan a Dead Island 2-höz, melynek a készítési folyamata 2012-ben vette kezdetét, és a kész termék csak 2023 tavaszán került polcokra.

A Grand Theft Auto sorsát is egyengető kiadó, a Take-Two Interactive friss pénzügyi jelentése végre támpontként szolgálhat a játékszéria jövőjével kapcsolatban, merthogy a cégnél a 2025-ös fiskális évre, azaz a 2024. április 1-től 2025. március 31-ig tartó időszakra masszív, 8 milliárd dollárt meghaladó bevételekre számítanak.

Tovább

Aki szereti A Gyűrűk Urát, annak ez kötelező

2023. május 19., 06:11 Módosítva: 2023.05.20 06:26

A Gyűrűk Ura-rajongók felkészülhetnek, mert a május 25-én érkező lopakodós The Lord of the Rings: Gollum még csak a kezdet, 2023-ban és 2024-ben igazi dömping várható a Középföldén játszódó videójátékok terén. Ahogy azt korábban a Polygon megírta, a svéd Embracer Group felvásárolta a J. R. R. Tolkien által megálmodott fantasyvilág adaptálási jogait, és nem is fogják vissza magukat, gőzerővel dolgoznak már az újdonságokon. Ezek között lesz mobilos szerepjáték, Heroes of Middle-earth címmel, melyet a Star Wars: Galaxy of Heroes készítői tákolnak éppen össze, érkezik a túlélős-építkezős Return to Moria, ahol egy törpekirályságot kell majd felvirágoztatnunk, illetve a korábban Peter Jackson A Gyűrűk Ura-trilógiáján és az Avatar-filmeken közreműködő Weta Workshop is nagy munkában van egy negyedik, nagy erőkkel titkolt videójátékon.

Ez eddig négy új játék, de van egy ötödik is, amelyről konkrétan zéró információnk volt. Most azonban kiderült, hogy egy nagy költségvetésű és nyílt világú MMO lesz az, amelyben A Hobbit sztorijai mellett a jól ismert A Gyűrűk Ura-könyvtrilógia eseményeiben mélyedhetünk el, más játékosokkal együtt átélve az élményt. Az egyelőre cím nélküli Gyűrűk Ura MMO-t az Amazon Games Orange County készíti, akiknek a műfajban van már tapasztalatuk, korábban ők csinálták a New World című masszív, többszereplős online szerepjátékot, melynek sikeres indulásáról mi is beszámoltunk.

Tovább

Rebootolják a világ legnépszerűbb verekedős játékát

2023. május 14., 15:58 Módosítva: 2023.05.14 21:22

1992 óta képtelenek megunni a gamerek a Mortal Kombat kegyetlen összecsapásokkal és véres kivégzésekkel teli világát, amelyben olyan, kultikusnak számító hősök bőrébe bújhatunk, mint Scorpion, Johnny Cage, Liu Kang, Kung Lao, Raiden... csak hogy néhányat megemlítsünk közülük. A Mortal Kombatnál nincs népszerűbb verekedős játék a világon, 2022-ig bezárólag 79 milliós példányszámban fogyott a franchise, amelyet legutoljára 2011-ben rebootoltak. Ez, a szám szerint kilencedik játék volt az első olyan felvonás, amelyet a Warner Bros. égisze alá tartozó, újonnan megalakult NetherRealm Studios fejlesztett, az Ed Boon által vezetett csapat olyan szakemberekből állt össze, akik a csődbe ment eredeti készítőgárdából, a Midway Gamestől érkeztek.

A NetherRealm Studios május 10-én tett közzé egy rejtélyes, de sokatmondó videót, ebben egy ketyegő órát láthatunk, amelynek mutatója először 9-et, 10-et üt, aztán 11-et, hogy némi gondolkozás után 12 helyett 1 órára ugorjon. A friss szivárgások által is megerősített üzenet tisztán érthető, legalábbis az amerikai szaksajtó ugyanazt a következtetést vonta le belőle: a sokak által nagyon várt következő játék nem Mortal Kombat 12 névre hallgat majd, hanem Mortal Kombat 1 lesz a címe. Ergo egy teljes újrakezdés, reboot előtt áll a játékszéria.

Tovább

Merész lépésre készül a Warner Supermannel kapcsolatban

2023. május 9., 09:59 Módosítva: 2023.05.09 21:16

Miután az Arkham-játéksorozatban milliók bújtak Batman ijesztő bőrszerkójába, és páholták el Gotham aljas bűnözőit, a gamerek agyában joggal merülhetett fel a kérdés: vajon mikor kapunk hasonló alkotást Supermannel a középpontban? Az elmúlt években egyre inkább úgy tűnt, hogy nem mostanában, bár Kal-El figurája olyan verekedős játékokban tette tiszteletét, mint az Injustice első és második része, valamint a MultiVersus című online verekedős játék, a Warner Bros. Gamesnél állítólag arra jutottak, és ezt a Rocksteady-féle Superman-játék elkaszálása is alátámasztja, hogy a kriptoni űrlény egyszerűen túl erős ahhoz, hogy egy élvezhető, nyílt világú játék főszereplőjének tegyék meg.

A Warner Bros. Discovery igazgatója, David Zaslav egy nemrég a befektetőknek tartott pénzügyi jelentés során villantott új reménysugarat a Superman-rajongóknak, végre valahára arra utaló mondatok hangoztak el, melyek szerint az Acélemberre erőteljesebben építene az óriáscég a jövőben. Jön ugyebár 2025-ben a James Gunn által írt és rendezett Superman: Legacy című mozifilm, amellyel kapcsolatban Zaslav megjegyezte, szeretnék, hogy a Superman világát kedvelő embereket ne csak 120 percre kössék le a vászon előtt, hanem más alkotásokat bevetve a Warner arra törekszik, hogy a fanok azt tehessék, amit a legjobban szeretnek: azaz belefeledkezhessenek az Acélember világába, mégpedig hosszú-hosszú órákra.

Tovább

Ez a legjobb Star Wars-játék, ami valaha készült

2023. május 4., 17:13 Módosítva: 2023.05.05 07:00
Már 2019-ben, amikor a kezünkbe vettük a Star Wars Jedi: Fallen Order című játékot, úgy éreztük, hogy a fejlesztő Respawn Entertainment és a kiadó EA valamire nagyon rátapintottak: egy olyan kalandot hoztak el a messzi-messzi galaxisból, amelynek kidolgozását J. J. Abrams, valamint az új Star Wars-mozitrilógiát jegyző, kontárokból álló csapata is irigykedve nézhette.

A Jedi: Fallen Ordernek azért megvoltak a maga hibái, a bejárható bolygókon iszonyúan sok backtracking borzolta a játékosok idegeit, a fénykardunk inkább funkcionált baseballütőként, mint halálosan éles lézerszablyaként, és harcmodorból is csupán kettőt választhattunk, amelyek közül a Darth Maul-stílus hatalmas mókának bizonyult, de bőven ráfért volna még a variáció a játékmenetre. A Star Wars Jedi: Fallen Order a karakterünk mozgásvilágát tekintve egy Uncharted-klón volt, míg a bossfightok a Dark Souls-játéksorozatot idézték, minden gyerekbetegsége ellenére azonban emlékezetes pillanatoknak sem volt híján a Respawn alkotása. Darth Vader például a Zsivány Egyes óta nem volt ennyire ijesztő, és a 66-os parancsot követően az életéért menekülő, végül egy rejtőzködő jedimester kezei alatt a kiképzését befejező, lovaggá váló Cal Kestis (Cameron Monaghan) is meglepően a szívünkhöz nőtt a végére.

Az április 28-án PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re kiadott Star Wars Jedi: Survivort tűkön ülve vártuk, még úgy is, hogy a készítők egy csomó mindent eltitkoltak előzetesen: alig lehetett tudni valamit a Fallen Order folytatásának sztorijáról, valamint az új harcmodorok közül a legérdekesebbet, a fénykard–pisztoly kombót se leplezte le idő előtt a Respawn.

Most, hogy 30 óránál is többet öltünk bele alig három nap lefolyása alatt a Jedi: Survivorbe, azt mondhatjuk, hogy a Disney-érában készült egyik legérzelmesebb sztorit kaptuk meg ebben a videójátékban, ami a letaglózóerejét tekintve vetekszik az Andor című sorozattal, A mandalórit meg konkrétan röhögve előzi be a kanyarban, csak hogy a közelmúlt felkapott Star Wars-produkcióit emlegessük. A Star Wars Jedi: Survivor öt évvel a Fallen Order után veszi fel a fonalat, amikor Cal Kestis mesterétől, Cere Jundától, a pilóta Greeztől és a mindig sötét hangulatban lévő Merrintől elszakadva, most már az ellenállók magányos ügynökeként, Saw Gerrerával együttműködve tör borsot a Birodalom orra alá. A játék az előző részhez képest jóval tapasztaltabb jedi egyik küldetésén, a Coruscant bolygón indul, ami egyszersmind bevezetőként és tutorialként is szolgál a Jedi: Survivorhöz. Ezen a részen főleg az előző játékból ismert egykezes és kétkezes fénykardozási technika áll a rendelkezésünkre, így kell egy korrupt szenátort megdorgálnunk, miközben egy régi ismerős is az utunkba kerül.

Tovább

Forrnak az indulatok a PlayStation legismertebb sci-fi-játéka miatt

2023. április 30., 18:59 Módosítva: 2023.05.01 13:34

A 2017-ben megjelent Horizon Zero Dawn az elmúlt évek egyik, ha nem a legötletesebb nyílt világú sci-fi játéka volt, a Guerilla Games alkotásából 2022 februárjáig bezárólag 20 milliónál több példány kelt el, ezzel a PlayStation 4-es konzolgeneráció legfelkapottabb címei közé tartozott. A sztori egy posztapokaliptikus Egyesült Államokba kalauzol, ahol a néhai civilizációnak már csak a romjai maradtak, a kihalt, de gyönyörű tájon óriási, dinoszauruszokhoz hasonló gépszörnyek cirkálnak, a megmaradt emberek pedig szinte az őskori életmódhoz visszatérve íjjal-nyíllal vadásznak. A 2020-ban PC-re is megjelent játékban egy Aloy nevű fiatal vadászt irányíthatunk külső nézetből, aki nem kisebb célt tűz ki magának, mint hogy a veszélyes világ mellett a saját múltjával is megismerkedjen, na és a törzsekkel, akik állandóan viszálykodnak egymással.

A PlayStation 4-es generáció adott nekünk egy apaszerepben visszatért Kratost a God of Warban, egy újragondolt és rendkívül szimpatikussá tett Pókembert... sőt nem is egyet, hanem Peter Parker és Miles Morales személyében kettőt is, de további nagy videójátékos egyéniség volt a The Last of Us – Part II-ben megismert, kigyúrt partizán Abby is. Hozzájuk simán felért Aloy figurája, akinek útját a Horizon Zero Dawnban, illetve annak PS4-re és PS5-re megjelent folytatásában, a Horizon Forbidden Westben egészen kislány korától egyengethettük, igazi harcost faragva belőle.

Nemrég, április 19-én kapott a Horizon Forbidden West nagy letölthető DLC-t Burning Shores címmel, mely Aloy sztoriját továbbszőtte, a benne látható nagy fordulat azonban finoman szólva sem nyűgözte le a gamereket. Az újságírók a Metacritic összesítője alapján korrekt folytatásnak vélték a kiegészítőt, mely cikkünk írásának pillanatában 55 teszt alapján 82 százalékon áll, a mezei felhasználók azonban csúnyán lepontozták a Burning Shorest, 1997 vélemény alapján mindössze 4,1 ponton áll a 10-ből.

Tovább

Rémisztően valósághű ez az új lövöldözős videójáték

2023. április 26., 17:40 Módosítva: 2023.04.27 09:01

Néhány hónappal ezelőtt, amikor Alexandre Spindler francia játékfejlesztő közzétette az Unrecord című új videójáték első anyagait, még a District 9 rendezője, Neill Blomkamp is tiszteletét tette előtte, mondván, ilyet még életében nem látott. A direktor nem túlzott, a napokban érkezett új előzetes alapján

egy döbbenetesen valósághű, fotorealisztikus FPS-ről van szó, amelyben egy rendőrtiszt bőrébe bújva akciózhatunk majd, mint még sohasem.

Amellett, hogy az Unrecordban a környezet tényleg úgy fest, mintha kimentünk volna az utcára, a karakterünk mozgásának apró részleteire is annyira odafigyelt a készítő, hogy a YouTube-on fellelhető testkamerás felvételekre emlékeztet minket a játék leginkább.

Spindlert a trailer publikálása óta több irányból be is támadták, sokan azt feltételezték, hogy az Unrecord videós anyaga kamu, elvégre egy játék képtelenség, hogy ennyire pontosan lekövesse a valóságot. Nem csoda, hogy sokaknak ez a megoldás sokkolóan hat, hiszen a játékok a Fortnite által kitaposott utat követve inkább a meseszerű grafikára esküdnek évek óta, a fiatalabb korosztályt is bevonzva egyszersmind. A szakember Twitteren tett közzé egy újabb videós anyagot az Unrecord készítési folyamatáról, ami frappáns válasz a kétkedőknek.

Tovább

Vadonatúj Harry Potter-játékot jelentettek be

2023. április 22., 06:42 Módosítva: 2023.04.22 10:23

A Legendás állatok-filmtrilógia mozis bukását követően úgy gondolhattuk, hogy a Harry Potternek most már leáldozott, és nincs igényük a varázsvilágra az embereknek. Erre cáfolt rá elég látványosan az Avalanche Software által fejlesztett Hogwarts Legacy, melyből két héttel a megjelenését követően 12 millió példány kelt el, és bődületes, 850 millió dolláros bevételt hozott a Warner Bros. Gamesnek. A varázslós szerepjáték jóval a kis túlélő története előtt vette fel a fonalat, amikor még nyoma sincs Dumbledore-nak, Voldemortnak és a többieknek, helyette kapunk goblinlázadást, és egy olyan szinten kidolgozott Roxfortot, a körülötte fekvő birtokkal egyetemben, ahol 40-50 órán keresztül simán lehet fejtegetni a titkokat.

Annak ellenére, hogy a Hogwarts Legacy teli volt izgalmas lehetőségekkel, mint a halálos átkok szórása, egy fontos elem kimaradt belőle, mégpedig a kviddics. Igaz, hogy az általunk kreált karakterrel seprűre pattanhattunk, és ide-oda repkedhettünk vele, fejlesztve „járművünket”, és kihívásokat teljesítve, a varázslók kedvenc sportját nem űzhettük a játékban. Pár hete arról szóltak a találgatások, hogy valószínűleg a kviddicset majd egy későbbi kiegészítőben kaphatjuk meg a Hogwarts Legacyhoz, ezek a tippek azonban falsnak bizonyultak.

Merthogy bejelentettek egy vadonatúj videójátékot, a Harry Potter: Quidditch Championst, amely csak és kizárólag a kviddics körül forog, ahogy a címe is sejteti. A Quidditch Champions multiplayer lesz, az első tesztidőszaka, amelyre bárki jelentkezhet, pedig már a napokban kezdetét veszi, így a legszerencsésebbek most, április közepén-végén belekóstolhatnak a játékba, amely egy kompetitív, online alkotás lesz.

Tovább

Kipróbáltuk a Sony legújabb, pénztárcabarát fülhallgatóját

2023. április 20., 16:53 Módosítva: 2023.04.21 08:59

A Sony április 3-án dobta piacra új Bluetooth-fülesét WF-C700N néven, ami időszerű újítás volt, tekintve, hogy a cég legutóbbi, hasonlóan pénztárcabarát eszköze, a WF-C500 még 2021-ben került a polcokra. Tisztán látszik, hogy a japán cég szakemberei alapul vették az előző modellt, de a WF-C700N mindenben a WF-C500-as továbbfejlesztése, kezdve a kapszulához hasonló, kicsi és a zsebben jól elférő töltőtokkal, egészen a fülesig, amelynek formája sokkal jobban illeszkedik a fülbe, mint az előző széria.

Nyilvánvaló, hogy a vezetékes fülhallgatók a mai napig megbízhatóbbak, azokat használva összehasonlíthatatlanul jobb minőségben kapjuk a hangot a fülünkbe. Legfőképp a gamingnél lehet fontos tényező mindkettő, a kompetitív lövöldözős FPS-eket, a Rainbow Six Siege-et vagy a Call of Dutyt játszó e-sportolóknak nem ajánlanánk, hogy kockáztassanak egy Bluetoothon keresztül csatlakozó eszközzel, amelynél fennáll a lehetősége a laggolásnak. Mobiljátékra ellenben a WF-C700N mindenféle gondolkozás nélkül használható, pöröghet rajta akár a Diablo Immortal vagy a Marvel Snap, hogy napjaink felkapottabb címeit emlegessük.

Mégis a Sony WF-C700N az átlagos zenekedvelőknek a legjobb választás, akik úgy mozognának ide-oda a városban, hogy közben a kedvenc előadójukat hallgatják, ugyanakkor nincs kedvük vezetékes fülhallgatóval bajlódni közben, beleakadni a zsinórba és a többi. Hogy ne legyen azért maradéktalan az örömünk, a Sony rakott a WF-C700N-re két hatalmas, fizikailag benyomható gombot, amelyeket használat közben könnyű véletlenül megnyomni, és leválasztani a telefonunkról az eszközt, így ennek a Bluetooth-fülesnek a használatát sem ússzuk meg frusztráció nélkül.

Tovább

Ezt az új horrorjátékot nem lehet abbahagyni

2023. április 16., 17:00 Módosítva: 2023.04.17 09:52

A Resident Evil 4 eredetileg 2005-ben, GameCube-exkluzívként jelent meg, de aztán a fejlesztő-kiadó Capcom húzott egy merészet, beintett a Nintendónak, és még ugyanebben az évben a Sony sokkal sikeresebb masinájára, PlayStation 2-re is portolták az alkotást. Később PC-re, Wii-re, Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra, sőt Xbox One-ra és PlayStation 4-re is átültették az akcióhorror-játékot, melyet a maga műfajában a mai napig megkerülhetetlennek tart a szakma. Sőt, a Resident Evil 4 többek között olyan későbbi remekművekre volt nagyon erős és észrevehető hatással, mint a Dead Space vagy épp a The Last of Us-franchise, ez utóbbit főleg – többek közt az HBO sorozatának köszönhetően – senkinek sem kell már bemutatni, mert szépen berágta magát a mainstream popkultúrába.

A széles körű elérhetősége és hírneve ellenére a Resident Evil 4-ről simán elképzelhető, hogy a fiatalabb gamergeneráció még nem is hallott róla. A Capcom főképp őket célozta meg, amikor 2023. március 24-én PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, valamint Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re kiadták Leon S. Kennedy európai kalandjainak remake-elt változatát. A felújított és újragondolt Resident Evil 4 azonban végül nemcsak az új játékosoknak, hanem a Capcom klasszikusát jól ismerőknek is újat tudott mutatni. A szakma és a közönség egyaránt zabálta a Resident Evil 4 Remake-et, melyből két hét alatt négymillió példány kelt el, és ezzel a leggyorsabban fogyó RE-cím lett.

A történet a Resident Evil 2 eseményei után veszi fel a fonalat, azt követően, hogy az újonc zsaru, Leon S. Kennedy azon a bizonyos, Raccoon Cityben található rendőrőrsön megjárta a poklok poklát. Hat évvel később járunk a Resident Evil 4-ben, amikor Leon már jól kiképzett szuperügynök, az amerikai kormány embere, és azért érkezik Spanyolországba, hogy kimenekítse az elnök leányát, akit állítólag a környéken bújtatnak emberrablók. Míg a Resident Evil 2-ben egy klasszikusabb túlélőhorrort kaptunk, addig a Resident Evil 4 már egy akcióhorror. Karakterünk igazi akcióhősként viselkedik tehát benne, a lesokkolt zombikat különféle, Chuck Norrist megszégyenítő pörgőrúgásokkal és birkózóktól kölcsönzött mozdulatokkal küldi földre végleg.

Tovább

Bámulatosnak ígérkezik az új Star Wars-játék

2023. április 13., 17:28 Módosítva: 2023.04.14 06:07

Videójátékos téren eddig erős év a 2023, februárban kaptunk egy közel tökéletes Harry Potter-élményt nyújtó Hogwarts Legacyt, aztán egy hónappal később befutott a Resident Evil 4 rémisztő remake-je, és már nem is kell sokat várni a következő nagy durranásra, amely az április 28-án polcokra kerülő Star Wars Jedi: Survivor lesz. A 2019-es Star Wars Jedi: Fallen Orderben megismert Cal Kestis visszatér, hogy fénykardjával és az Erőnek parancsolva újfent dacoljon a hatalma csúcsán lévő Birodalommal, a karakter hangját és modelljét újfent a Shameless egykori sztárja, Cameron Monaghan kölcsönzi, aki a Londonban nemrég megrendezett Star Wars Celebrationön is tiszteletét tette.

A messzi-messzi galaxist ünneplő rendezvénysorozat teli volt bejelentésekkel és persze előzetesekkel, utóbbiak közül kiemelkedett a Star Wars Jedi: Survivor kedvcsinálója, amely ezúttal a gameplay erősségeit villogtatja. Például azt, hogy a szimpla és dupla, Darth Maulhoz hasonló fénykardhasználat mellett hősünkkel ezúttal már két fénykardot lobogtatva is ölhetjük majd a rohamosztagosokat, sőt… egy újfajta, Kylo Ren harcmodorához hasonló kardforgatási lehetőség is tiszteletét teszi, a fénykard plusz sugárpisztoly kombóról nem beszélve. Bár utóbbit a fejlesztő Respawn egyelőre hét lakat alatt őrzi, és fogalmunk sincs, a gyakorlatban miképp fog működni.

Tovább

Senki nem számított rá, hogy ekkora siker lesz az új Super Mario-film

2023. április 11., 05:43 Módosítva: 2023.04.11 13:15
287

Benne volt a pakliban a Super Mario Bros.: A film bukása a pénztáraknál, a Nintendo videójátékain alapuló animációs produkció előzetesen elég csúnyán kapta a savat, legfőképp a Mario hangját kölcsönző Chris Prattet ostorozta a közönség, miután orgánumában a trailerek alapján semmi olaszos akcentus nem volt felfedezhető. Ehhez adjuk hozzá, hogy rettenetes kritikákat kapott a külföldi szaklapoktól a film, a Rotten Tomatoes oldalán 208 cikket összesítve mindössze 58 százalékos átlag jött ki. Láthatóan az emberek többségét azonban nem érdekelte a dolog, húsvét hétvégéjén csak úgy özönlöttek vélhetően nagy többségben a kisgyerekes családok, hogy megnézzék a Super Mario Bros.: A filmet, amely április 6-ai bemutatója óta több rekordot is megdöntött.

Hogy számosítsuk, a Super Mario Bros.: A film világszerte 375 millió dollárt kaszált a nyitó hétvégéjén, ezzel maga mögé utasítva a Warcraftot (210 millió dollár), mely videójátékos moziadaptációk terén az eddigi rekordtartó volt. Úgy összességében, animációs filmes fronton pedig a Jégvarázs 2. 358 millió dolláros rekordját döngölte földbe a Minyonokért is felelős Illumination, a Universal Pictures és a Nintendo koprodukciója.

Ezzel az eredménnyel kijelenthetjük, hogy a Super Mario Bros.: A film nagybetűs blockbuster, már csak idő kérdése, hogy bejelentsék a folytatást. Nem ússzuk meg, ebből franchise lesz. De miért is akarnánk megúszni, hiszen a film a maga nemében pofátlanul szórakoztató, főleg azoknak, akik életükben legalább egyszer játszottak már olyan videójátékkal, amely Mariót vagy Luigit teszi meg főhősének.

Tovább

Bemutatkozott a EA Sports focis játékainak FIFA nélküli logója

2023. április 7., 15:04 Módosítva: 2023.04.07 19:57
Az EA Sports bemutatta új logóját, melyet a cég legendás focisjáték-sorozata fog magán viselni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) való szakítás után.

Az EA Sports és a FIFA 2022 májusában vetett véget hivatalosan 30 éve töretlen partnerségének, miután a két félnek sehogy sem sikerült dűlőre jutnia a licencszerződés megújításával. Ezzel a videójáték-történelem egyik legjelentősebb és legsikeresebb együttműködése ért véget.

A szakítás értelmében az EA Sports többé nem használhatja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség nevét, így

a tavaly megjelent FIFA 23 az utolsó olyan játék, amely a FIFA nevét viseli.

A legendás játékfranchise azonban robog tovább, csak ezután már EA Sports FC néven. Az új névhez pedig megszületett az új, háromszög alakú logó is, mely az EA Sports FIFA-játékok múltjának jegyeit is magán viseli – írja az ESPN.

Az új FC-logó jövő hétvégén debütál az élő focimeccseken: olyan világhírű bajnokságok meccsein tűnik majd fel, mint a Premier League, a LaLiga, a német Bundesliga és a Ligue 1.

FIFA-történelem

Az EA Sports a FIFA nevet a sorozat legelső játéka óta használta, amely 1993-ban jelent FIFA International Soccer címmel.

Azóta

további 38 cím jelent meg 18 nyelven, 51 országban, szinte minden létező platformon.

A Guinness World Records a FIFA-t a történelem legkelendőbb sportos videójáték-franchise-aként tartja számon, amelyből 2021-ben már több mint 325 millió példányt adtak el világszerte.

Új generációs kézi PlayStationt dobhat piacra a Sony

2023. április 6., 09:58 Módosítva: 2023.04.06 13:36

Napok óta tartó spekulációk után végre biztosnak mondható információk érkeztek a Sony következő nagy dobásáról, egy új kézi PlayStation konzolról.

A projekt jelenleg a Q Lite névre hallgat, az Insider Gaming információi szerint pedig egy olyan hardver lesz, mely tulajdonképpen csak kiegészíti a PlayStation 5 konzolokat, az ugyanis a SteamDeckkel vagy a Nintendo Switchcsel ellentétben nem lesz képes natívan a játékok futtatására. 

A Q Lite kódnevű készülék a lap információi szerint a Sony RemotePlay technológiáját fogja majd használni, ennek köszönhetően pedig folyamatos internetkapcsolatra is szüksége lesz, ami nem jó hír, az viszont igen, hogy a képminőség akár a 1080 p-t, az fps-szám pedig akár a 60-at is elérheti.

Tovább

Dühbe jöttek a játékosok a Last of Us PC-s verziója miatt

2023. április 5., 05:56 Módosítva: 2023.04.05 19:56

Annak ellenére, hogy már 2013-ban kijött PlayStation 3-ra, a Last of Us most éli legnagyobb virágzását, köszönhetően annak, hogy az HBO feldolgozta tévésorozat formájában a Naughty Dog videójátékát, és Pedro Pascal, valamint Bella Ramsey főszereplésével egy nagyon széles réteghez eljuttatták a posztapokaliptikus történetet, mely szerint a Földet egy gombafertőzés tarolta le, és csinált az emberek szerencsétlenebbik részéből agyatlan zombit. Az első Last of Us-játékot időről időre a készítők szépítgették, és újabb generációkra is elhozták, így a PlayStation 4-tulajdonosok is egy remaster formájában kalandozhattak Joel és Ellie társaságában. Valamint Last of Us Part I címmel a jelenlegi generációra, PlayStation 5-re érkezett egy, a kritikusok által szinte tökéletesnek tartott remake.

Március 28-án a Last of Us Part 1-et kiadták személyi számítógépekre is, ám a remake PC-s verziójával kapcsolatban elhangzott jelzők közé a tökéletes ezúttal nem fért fel. Inkább olyanokat mondtak rá, hogy botrányos, játszhatatlan bughalmaz, és elsietett fércmunka. Steamen eddig 13 ezernél is több értékelést írtak róla a játékosok, melyeknek csupán a 45 százaléka pozitív cikkünk írásának pillanatában, a többség tehát csalódott a végeredményben.

Tovább

Ezen az új zombis játékon pörög most mindenki

2023. március 31., 07:20 Módosítva: 2023.03.31 14:38
A Resident Evil 4 remake-jéből a március 24-ei megjelenését követően, alig két nap leforgása alatt hárommillió példány kelt el világszerte – jelentette be a zombis franchise-t fejlesztő és kiadó japán Capcom.

A cég nemcsak ezt a Resident Evil-részt, hanem a második és a harmadik játékot is újradolgozta egy-egy remake formájában az elmúlt pár évben, ezek közül a negyedik felvonás modernizált változata indított a legjobban, tekintve, hogy az újragondolt Resident Evil 2-ből egy hétnek kellett eltelnie, hogy hárommilliót sikerüljön értékesíteni, míg a Resident Evil 3 Remake egy év leforgása alatt kelt el 3,9 milliós számban. Igaz, utóbbi is kapta a legvegyesebb fogadtatást, nemcsak a kritikusoktól, hanem a mezei gamerektől is, a mérsékelten növekvő közérdeklődés vélhetően ennek tudható be.

Nem csak a pénztáraknál tarol a Resident Evil 4, a Metacritic oldalára rápislantva a PlayStation 5-ös változat 108 cikk alapján 93 ponton áll a 100-ból. Már a remake megjelenése előtt remek véleményeket lehetett olvasni az újragondolt játékról, és ahogy mi magunk is kipróbáltuk azt, a jó kritikák ezúttal tényleg nem túlzóak.

Míg a második Resident Evil egy végtelenül lassú, depresszív és nehezen megemészthető horrorjáték volt, ahhoz képest a Resident Evil 4 Remake, melynek első verziója 2005-ben GameCube-ra jött ki, egy vérbeli akcióhorror. Azaz, rengeteg a lövöldözés, és bár jumpscare-ből is akad, ezúttal arra kerül a hangsúly, hogy a főhőssel, a Raccoon City poklát is megjárt Leon S. Kennedyvel két vállra fektessük a lehető legtöbb megvadult spanyol falusit.

Tovább

Újabb botrányba keveredett az egyik legnépszerűbb játékkiadó

2023. március 27., 15:16 Módosítva: 2023.03.28 06:20

Derült égből villámcsapásként egy teljesen új fejlesztést mutatott be az elmúlt napokban a Ubisoft, amely elméletben a kiadónál és a fejlesztéssel foglalkozó stúdióknál dolgozó szövegírók munkáját könnyítené meg. A mesterséges intelligenciára épülő újdonság a GhostWriter, azaz Szellemíró nevet kapta, feladata pedig az lesz, hogy megírja a Ubisoft játékaiban fellelhető nem játszható karakterek (NPC-k) dialógusait.

Az NPC-knek hatalmas szerepük van az olyan nyílt világú játékokban, mint amelyeket a Ubisoft is készít, az Assassins's Creedekben vagy a Far Cryokban ugyanis elengedhetetlen, hogy a környezet reagáljon a karakter cselekedeteire, illetve a világban bolyongva azok interaktáljanak egymással, ezzel is megteremtve a tökéletes immerziót.

A GhostWriterbe a Ubisoft hatalmas reményeket fektet, ennek értelmében implementálását az összes nagyszabású, nyílt világú játékuk esetében tervezik, a közösség szerint azonban ezzel sokkal több rosszat, mintsem jót okoznak majd.

Tovább

Már tűkön ülve várjuk az új Alien-játékot

2023. március 25., 19:50 Módosítva: 2023.03.26 10:06

Legutoljára 2014-ben lelkesedtünk Alien-videójáték iránt, akkor jelent meg a Creative Assembly fejlesztésében a Sega által kiadott Alien: Isolation. Az FPS az 1979-es, Ridley Scott által rendezett A nyolcadik utas: a Halált idézte meg szellemiségében, nemcsak retrofuturisztikus dizájn és vérfagyasztó hangulat jellemezte, a lopakodós játékban Ellen Ripley (Sigourney Weaver) lányának a bőrébe bújtunk, aki egy xenomorffal volt kénytelen halálos bújócskát játszani. Az Alien: Isolation jól fogyott, 2015 májusáig kétmillió példányban, ennél is fontosabb azonban, hogy megmutatta, a horrorfilmes franchise-ra a videójáték-ipar bátran támaszkodhat.

Az idén nyáron érkező Aliens: Dark Descent az Isolationhöz képest másabb játék nem is lehetne, de a frissen publikált játékmenet előzetese alapján nagyon úgy tűnik, hogy pofás adaptáció sülhet ki belőle. A Tindalos Interactive alkotása a harmadik Alien-film, A végső megoldás: Halál után 20 évvel veszi fel a fonalat, és egy tengerészeti egység négy tagja felett vehetjük át az irányítást benne, akik egy holdállomáson kitört csetepatét indulnak el kivizsgálni. Nemcsak ellenséges katonák, hanem természetesen xenomorfok is az útjukat állják a különböző képességekkel rendelkező katonahősöknek, akiket izometrikus nézetből, valós idejű harcokkal, némi időlassítással megspékelve mozgatunk majd.

Tovább

Kiszivárgott, mikor jön az új Pókember-játék

2023. március 24., 06:39 Módosítva: 2023.03.24 15:35
2

Bár a 2018-ban megjelent Marvel's Spider-Man harcrendszerét tekintve erőteljesen épített a közkedvelt Arkham-szériára, a New York városában való hálóhintázás akkora élményt adott, hogy sokaknál a mérleg inkább az Insomniac Games alkotása felé billent. Pedig azért a Batman-játékok sem voltak kutyaütők ebben. Ha hozzáadjuk mindehhez, hogy Pókember olyan, a képregényekből és a mozifilmekből ismert nemezisei tették tiszteletüket a Marvel's Spider-Manben, mint Doc Oc, Skorpió, Rinó, Elektro, vagy éppen Wilson Fisk, nem is annyira meglepő, hogy az Xbox- és a PC-tulajdonosok szeméből könnyeket facsart a tény, hogy a Marvel's Spider-Man PlayStation-exkluzív lett. Igaz, 2022-ben a Miles Moralest főszereplőjének megtevő spin-offal együtt személyi számítógépekre is megjelent a játék.

Az már korábban kiderült, hogy a Marvel's Spider-Man 2 idén ősszel jön ki PlayStation 5-re, a pontosabb megjelenési dátumot viszont hét lakat alatt őrizte a fejlesztő Insomniac és a játékot kiadó Sony. Vélhetően egyik cégnél sem örültek tehát, amikor a folytatás új főgonoszát, Venomot/Eddie Brockot megszólaltató szinkronszínész, Tony Todd felfedte az egyik Twitteren érdeklődő rajongónak az új Pókember-játék pontosabb megjelenési dátumát.

Tovább

Már nyáron jön az új Counter Strike

2023. március 23., 11:13 Módosítva: 2023.03.23 18:40
48

Ugyan a szivárogtatóknak köszönhetően már sejteni lehetett, a játékért felelős Valve szerda este hivatalosan is bejelentette, hogy érkezik a Counter Strike: Global Offensive utódja, a Counter Strike 2.

Az új játékra ráadásul már olyan sokat sem kell várni, már a nyár elején játszhatunk vele, sőt mi több, néhány szerencsés CS:GO-játékos már tegnap kipróbálhatta a kompetitív lövölde új fejezetét.

A legjobb hír talán az, hogy a Counter Strike 2 nem egy teljesen új játék, az a Globel Offensive egy frissített verziója lesz, minek köszönhetően minden cuccunkat és haladásunkat átvihetjük majd az új játékba – melyért még csak fizetni sem kell pluszban, az automatikusan frissülni fog. 

Tovább

Hétvégén bárki ingyen kipróbálhatja az új Diablo-játékot

2023. március 21., 15:52 Módosítva: 2023.03.21 19:50
42

A Diablo III megjelenése óta lassan 11 év telt el, de a hardcore rajongóknak még türelemmel kell lenniük, hogy az egyenes ági folytatást, a Diablo IV-et végre a kezük közé kaparintsák, tekintve, hogy a Blizzard fantasy-szerepjátékának új része június 6-án kerül csak a boltok polcaira. Öröm az ürömben, hogy addig két olyan hétvégét is tartanak, amikor a Diablo IV-be bele lehet kóstolni, ezek közül az első március 17-től 20-ig le is ment – akkor azonban csak és kizárólag az előrendelők tudták elindítani a korai hozzáférésű béta-verziót.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Blizzard zászlóshajójának új felvonása a franchise legjobban kedvelt részéhez, a Diablo II-höz nyúl vissza, és annak szellemi örököse lesz. Mindez a játék grafikáján és harcrendszerén is tetten érhető, és a szerencsésebbek a saját bőrükön is megtapasztalhatták, amit írunk. Feltéve, ha voltak olyan türelmesek, hogy kivárják az esetenként 60–120 percet, mire a béta első teszthétvégéjén beengedte őket a szerver.

Tovább

A S.T.A.L.K.E.R. 2 kiszivárogtatásával fenyegetnek az oroszok

2023. március 17., 05:50 Módosítva: 2023.03.18 06:12
11

Az orosz–ukrán háború frontjai immár a számítógépes játékok fiktív világába tolódtak. Orosz hackerek ellopták a készülő S.T.A.L.K.E.R. 2 játék adatait és azzal fenyegetnek, hogy közzéteszik ezeket, amennyiben az ukrán fejlesztők nem váltanak oroszbarátabb stílusra.

A S.T.A.L.K.E.R. című számítógépes játék rövid ismertetésének ívét onnan indítanánk, hogy Borisz és Arkagyij Sztrugackij tudományos-fantasztikus írók neveit kevesen ismerik, Andrej Tarkovszkij filmrendezőét talán többen, Csernobil neve viszont nagyjából mindenkihez eljutott. A szóban forgó játék lényegében egy posztszovjet egzisztenciális sci-fi-horror szerepjáték, ami mélyebben gyökerezik a valóságban és kultúrában, mint ami ebben a műfajban megszokott. A feladat egymással harcoló frakciókkal, anomáliákkal, gázálarcos zombikkal és más szörnyekkel teleszórt terepen át eljutni a történelem legsúlyosabb nukleáris balesetének helyszínére, abban a reményben, hogy megvalósul legtitkosabb a kívánságunk. Az élmény egyszerre ismerős és végtelenül nyomasztó.

Tovább

Beleszédültünk, de ez az új VR-szemüveg minden pénzt megér

2023. március 17., 05:40 Módosítva: 2023.03.18 06:46
398

A PlayStation első VR-szemüvege, a 2016-ban polcokra került PS VR annak ellenére, hogy a videójátékos szakíróktól jó fogadtatást kapott, mégis több szempontból elmaradt a várakozásoktól. A nagy vetélytárs Vive és Oculus Rifthez képest, legfőképp a PlayStation 4 limitációi miatt sokkal szerényebb teljesítményre volt képes az eszköz, mindemellett a kezünkben tartott kontrollerek is bántóan egyszerűre, már-már gagyira sikerültek. Arról nem beszélve, hogy a játékoskínálat PS VR-ra limitált maradt, egy hétköznapi gamer egész egyszerűen nem tudta magának megindokolni, hogy miért kellene százezres összeget beruháznia rá. Mondjuk elkelt belőle 2019 végéig 5 millió példány, ami ahhoz képest, hogy rétegcuccról van szó, korrekt, de egyszersmind karcsú eredmény.

A rajt tehát rázós volt, épp emiatt emeljük meg a kalapunkat a japán óriáscég előtt, hiszen nem adták fel, bő hat évet áldoztak arra, hogy megcsinálják a PS VR2-t, amelytől joggal várhattuk, hogy a közel sem tökéletes előd hibáit javítja. Jelentjük, a február 22-e óta a hazai boltokban kapható PS VR2 meglepően pofás lett, és az eredeti PlayStation-féle VR-szemüveghez képest végre nem annyira körülményes a vele való játék.

A PS VR2 dobozában mindössze egy headsetet, a két kontrollert, és a szükséges töltőkábeleket találjuk meg, a Sony új eszközéhez immár nem kell PlayStation Camera, és egyéb külön megvásárlandó okosság sem. A Sony a letisztultságra törekedett, és sikerrel jártak. A VR-szemüveg ahhoz képest, hogy egy jó nagy sisak, nem annyira nehéz, még ha több időt van az ember fején, akkor sem kényelmetlen, alig érezni a súlyát. A Sense vezérlők pedig rendkívül kényelmesek lettek, a haptikus visszajelzés és az adaptív ravaszok a rendes PS5-ös kontrollerhez hasonlóan javítják a játékélményünket. Egyedül a fülessel akadt problémánk, amelyet folyton igazgatni kellett, és bizony ez a kellemetlenség rontott némiképp az immerziónkon. Ugyanakkor egy jobb fejhallgatóval vagy házimozi-rendszerrel kiküszöbölhető a hiba.

Tovább

Hihetetlen, hogy mennyire nehéz ez az új videójáték

2023. március 14., 07:13 Módosítva: 2023.03.14 17:39
20

Már akkor sejteni lehetett, hogy a Wo Long: Fallen Dynasty egy izzasztó játék lesz, mielőtt a videójátékboltok polcaira került volna, hiszen a fejlesztő Team Ninja olyan címeket adott ki a kezei közül az elmúlt pár évben, mint a Nioh és a Nioh 2, amelyek a Dark Souls-sorozathoz hasonlóan a masocore zsánert erősítették. Magyarul csak olyan gamereknek ajánlanánk őket, akik szeretnek újra és újra, szinte vég nélkül meghalni, hogy aztán jó pár óra alatt betanulják egy-egy főellenség támadásait, és azokat kijátszva haladjanak tovább.

Nem sokat persze, mert ezeknek a játékoknak tényleg az a védjegyük, hogy kis híján agyvérzést kap tőlük az ember, mire elér a stáblistáig.

A játékosok hozzá lehetnek szokva, hogy az első főellenség általában csak mutatóba kerül bele egy-egy ilyen masocore alkotásba. Példának okáért a FromSoftware korábbi játékait hoznánk fel, a Sekirót és az Elden Ringet, amelyek közül az elsőben Genichiro Ashina ellen a történet szerint csúnyán el kell buknunk, míg utóbbiban a tutorial boss elképesztően könnyű.

A Wo-Long: Fallen Dynasty nem bánik kesztyűs kézzel velünk, rögtön a játék első pályáján egy olyan bosszal vagyunk kénytelenek farkasszemet nézni, aki, ha nem vagyunk észnél, csúnyán és sokszor elporolja a fenekünket. A Zhang Liang névre hallgató rosszarcú harcosnak ráadásul két fázisa van, lehetetlenül hosszú és nehézkesen fogyó életcsíkokkal, a TrueAchievement szerint ennyi elég ahhoz, hogy igazi választóvonalat húzzon fel az előrehaladásban ez a főellenség.

Tovább

Hatalmasat tarolt ez az új horrorjáték

2023. március 6., 20:49 Módosítva: 2023.03.07 14:26
316

A 2018-as év nemcsak a tripla A-s alkotások szerelmeseinek kedvezett olyan játékokkal, mint a Red Dead Redemption 2, a Marvel's Spider-Man és a God of War, hanem az indie-fanatikusok is könnyen megtalálhatták a számításukat. Utóbbiak az olyan gyöngyszemeknek köszönhetően, mint a The Forest című horrorjáték, amely négyéves béta-fázist követően ekkor jelent meg, és egy Eric LeBlanc nevű, repülőszerencsétlenséget túlélt fickó bőrébe bújhattunk benne, akinek amellett, hogy a fiát kellett megkeresnie a vadonban, még kannibálokkal és egyéb fenyegetésekkel is farkasszemet kellett néznie. A The Forest egy végletekig a túlélésre kihegyezett FPS volt, ahol nagy hangsúly került a gyűjtögetésre, a bázisépítésre, a fegyverek összetákolására és persze a felfedezésre is.

A The Forest ritkán látható, vérfagyasztó videójátéknak számít a mai napig. Mindez részben annak köszönhető, hogy az Endnight Games csapata olyan filmes szakemberekből állt össze, akik olyan blockbustereken dolgoztak korábban, mint A csodálatos Pókember 2. és a Tron: Örökség, így az immerziónkról a mozivásznakat idéző látványvilág is gondoskodott.

Annak ellenére, hogy a Sons of the Forest névre keresztelt folytatást kétszer is elhalasztották, a késleltetés nem ártott a második rész fogadtatásának. Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy feltüzelte az embereket a dolog, hiszen miután február 23-án a játékot korai hozzáférésben elérhetővé tette a fejlesztőcsapat Steamen, a megjelenést követő 24 órán belül több mint 2 millióan vásárolták meg a játékot, és a platform adatai szerint ezen a napon volt olyan is, hogy egyszerre 250 ezren játszottak vele.

Tovább

Újra elmerülhetünk a Trónok harca írója által megálmodott világban

2023. március 5., 05:39 Módosítva: 2023.03.05 18:55
6

A FromSoftware híres arról, hogy olyan játékokat készítenek, amelyek taccsra teszik a gamerek idegeit: mégpedig az iszonyatos nehézségükkel. A japán fejlesztőcsapathoz olyan címek fűződnek, mint a kultikus Dark Souls-trilógia, az azoknak alapul szolgáló, és PS5-re felújított Demon's Souls, vagy a rendkívül pörgős Sekiro és minden idők talán legborongósabb hangulatú játéka, a Bloodborne. A Hidetaka Miyazaki által vezetett cég hozta tető alá tavaly az Elden Ringet is, amellyel kapcsolatban már a megjelenése után nem sokkal kijelentették, hogy nagy eséllyel megreformálja a következő évek nyílt világú játékokait és friss életet lehel a mostanra kissé önismétlő zsánerbe.

Az Elden Ring amellett, hogy pénzügyi siker lett, hiszen 20 milliónál is több példány fogyott belőle, a szakmát is levette a lábáról, az év legjobb videójátékait díjazó Game Awardson nagy vetélytársát, a God of War: Ragnarököt maga mögé utasítva az Év játéka lett, és a Legjobb szerepjátéknak járó szobrocskát is hazavihették a készítők, akiket a rendezésért és látványtervezésért is díjaztak. Nem ez az egyetlen gála, ahol az Év játéka címet bezsebelte az Elden Ring, ugyanezt a kitüntetést megkapta a Golden Joystick Awardson, a D.I.C.E. Awardson és a Game Developers Choice Awardson is többek között.

Tavaly február 25-e óta, amikor polcokra került az Elden Ring, picivel több, mint egy évet kellett várni, hogy a FromSoftware hivatalosan megerősítse: nagy DLC-frissítés érkezik a fantasy-játékhoz. Nem ez az első kiegészítő, amit az Elden Ring kap, korábban egy multiplayerre kihegyezett, PvP-módot tartalmazó bővítménnyel gazdagodott a videójáték, viszont ez az első DLC, amely a történetet továbbviszi.

Tovább

Betiltatnák ezt az új orosz videójátékot az ukránok

2023. március 2., 10:07 Módosítva: 2023.03.03 10:02
41

Alig került polcokra február 21-én az Atomic Heart, a „szovjet BioShocknak” elkeresztelt sci-fi FPS körül máris áll a bál. Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese, Alex Bornyakov ugyanis kijelentette, hivatalos levélben fordul a PlayStationt tulajdonló Sonyhoz, a PC-n és Xbox-konzolokon a játékot árusító Microsofthoz, és a Steam miatt a Valve-hoz, hogy kérje az Atomic Heart betiltását az invázió alatt álló ország területén.

„A játék fejlesztőcsapata, a Mundfish ezer szálon kapcsolódik Oroszországhoz, ráadásul alkotásukban meghitt nosztalgiával állnak a kommunista ideológiákhoz és a Szovjetunióhoz. Szorgalmazzuk, hogy ne csak Ukrajnában, hanem más országban is korlátozzák az Atomic Heart terjesztését, mert van rá esély, hogy a felhasználók adataival visszaélnek, és a bevételeket arra használják, hogy az Ukrajna ellen indított háborút pénzeljék belőlük” – olvasható a politikus közleményében.

Tovább

A videójáték-ipart is letarolná a mesterséges intelligencia

2023. február 27., 05:57 Módosítva: 2023.02.27 15:31

Elképesztő népszerűségnek örvend manapság a mesterséges intelligencia, melynek legnépszerűbb formája jelenleg az úgynevezett chatbotokban mutatkozik meg – de láthattunk már példát képalkotó MI-re is. Az élen jelenleg a Microsoft által nagyban támogatott Open AI nevezetű cég jár, akiknek Chat GPT nevezetű fejlesztése napok alatt letarolta az internetet, Mivel a Microsoft áll mögöttük, természetesen felmerül a kérdés, hogy a videójáték-ipart vajon letarolja-e a mesterséges intelligencia, a valóságban azonban nem az a kérdése, hogy igen, vagy nem, hanem az, hogy mikor.

Aki esetleg nem tudná, a Microsoft birtokolja a mai videójátékos platformok két legnagyobb fellegvárát, a Windowst és az Xboxot, így egyáltalán nem olyan távoli gondolat az, hogy a redmondi cég a videójátékok és az MI világát összeboronálná.

Olyannyira nem távoli, hogy a Microsoft a napokban már be is mutatott egy demót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a világ egyik legnépszerűbb videójátékát, a Minecraftot úgy irányítsák, hogy megmondják a játéknak, hogy mit tegyen, ahelyett, hogy manuálisan – egérrel és billentyűzettel, vagy kontrollerrel – mozgatnák a karakterüket az építkezéshez és a bányászáshoz.

Tovább

Rovatok