Index Vakbarát Hírportál

Úgy játszik mindenki ezzel az új sci-fi játékkal, mintha kötelező lenne

2023. szeptember 15., 20:14 Módosítva: 2023.09.16 16:40
15

A Starfield című sci-fi-játék megjelenését sokan úgy várták, mint a messiást. Egyrészt azért, mert a Bethesda Game Studios újdonságáról van szó, akik olyan franchise-ok felett atyáskodnak, mint a The Elder Scrolls és a Fallout.... Másrészt jó nagy hype-ot generált a Starfieldnek, hogy soha nem látott űrfelfedezős élményt ígértek az alkotók, ezernél is több, procedurálisan generált és szabadon bejárható bolygóval. Aztán eljött a szeptember 6-a, és megjelent PC-re, valamint Xbox Series X/S konzolokra a Starfield, ami előtt a kritikusok az első pár játékóra szürkébb jellege ellenére fejet hajtottak, dicsérve az immerziót és a játék későbbi kibontakozását.

A gamerek az egyes fórumok alapján, mint például a Reddit, jócskán megosztottak a Starfielddel kapcsolatban. Sokak bicskája beletörik ugyanis a sci-fibe, annak köszönhetően, hogy tényleg nehezen engedi közelebb magához az embert a történet, az űrhajózásban semmi katarzis nincs, és még bugok sokasága is rontja az összképet.

A siker mindezek ellenére tagadhatatlan, a készítőgárda szeptember 8-án, két nappal a megjelenés után tette közzé a megboldogult Twitteren, más néven az X-en – kösz, Elon Musk –, hogy a Starfieldet ilyen rövid idő alatt máris 6 millióan indították el. Ezzel a Starfield lett a legsikeresebb videójátékos indulás a Bethesda történelmében.

Tovább

Hatalmas durranás lett ez az új videójáték, mégis letörölte a készítője

2023. szeptember 13., 10:36 Módosítva: 2023.09.13 21:39
6

Idén májusban látott napvilágot a Steamen az Only Up! nevű új indie játék, melyet az egyetlen főből álló SCKR Games fejlesztett, és valószínűleg el is tűnt volna a süllyesztőben a hasonló rage game-ekkel egyetemben, ha a Twitch és a Kick legnagyobb streamerei nem találnak rá, és nem kezdik el streamelni a közönségüknek. Márpedig így tettek, ennek köszönhetően az Only Up! hatalmasat durrant, és nyáron előfordult, hogy 280 ezren is egyszerre nézték a róla szóló közvetítéseket – legalábbis a PCGamesN szerint.

Az Only Up! egyszerű, de nagyszerű videójáték, a koncepció annyi, hogy egy szeméttelepről elindulva, egy Jackie nevű karakter felett az irányítást átvéve kell különböző széthagyott dolgokon felfelé ugrálni, és elérni a csúcsot. Ahogy említettem, rage game-ről van szó, a lényeg, hogy az ember megizzadjon, emiatt mentési lehetőség nincs. Amennyiben valaki elrontja, és leesik, ott a vége. Lehet kezdeni elölről a mókát – és nyilván a Twitch-nézőknek ez az igazán érdekes, amikor a híres streamereket őrjöngeni, szitkozódni, csapkodni látják a kamera előtt.

Tovább

Már a játékfejlesztőknél lehet a PlayStation 5 Pro

2023. szeptember 9., 13:37 Módosítva: 2023.09.09 18:17
13

Ugyan a nemrégiben leleplezett PlayStation Portal még meg sem jelent, a pletykák már most a következő generációról szólnak – pontosabban a PlayStation 5 Próról.

Csak úgy repül az idő, idén novemberben ugyanis már harmadik éve lesz, hogy a Sony és a Microsoft piacra dobták a jelenlegi konzolgeneráció aktuális képviselőit, a PlayStation 5-öt és az Xbox Series X/S-t. A konzolok minden korábbinál nagyobb teljesítményt, 4K-felbontást és 60 képkocka/másodperces képfrissítést ígértek, sőt még a 8K-t is belengették – hamar kiderült azonban, hogy ez nem feltétlenül lett igaz.

Jelenleg ugyanis szinte nincs is olyan prémiumkategóriás játék, amely natív 4K-felbontás mellett 60 fps-sel futna a konzolokon – a napokban megjelenő Microsoft-exkluzív Starfield is csak 4K/30 fps felállással döcög a redmondi vállalat 200 ezres konzolján. Ennek okán nem is olyan meglepő, hogy már mindkét cégnél készülőben van egy még erősebb konzol, ami az előrejelzések szerint már tényleg képes lesz 4K-felbontás mellett 60 képkocka/másodperccel futtatni a játékokat.

Tovább

Kőkemény harcosnőnek állt Megan Fox

2023. szeptember 9., 13:05 Módosítva: 2023.09.09 17:05
33

Lassan ráfordulunk az őszre, amikor igazi videójátékos dömping kezdődik. A napokban vált szélesebb körben, konzolokon is elérhetővé a Baldur’s Gate 3, és mostanra Xbox Series X/S-en, valamint PC-n játszható az év legjobban várt sci-fi-játéka, a Starfield. De a sornak még nincs vége, szeptember 19-én befut a Mortal Kombat 1, a NetherRealm Studios új verekedős játéka, mely a Mortal Kombat világát rebootolja, és ha lehet, még az előző részeknél is durvább kivégzéseket és izgalmasabb karaktereket hoz magával.

Köztük lesz az a Nitara nevű vámpír harcos, aki a 2002-es Mortal Kombat: Deadly Alliance-ben debütált, és ezt követően szinte alig bukkant fel a franchise-ban. A több mint húsz évre pihenőre küldött Nitara most visszatér, akinek a kinézetét részben Megan Foxról mintázták. A Transformers és a Jennifer’s Body című vámpíros horrorvígjáték színésznője emellett szinkronhangként szolgált a karakternek, és a NetherRealmmel való közös munkájáról egy frissen kiadott Mortal Kombat 1-es előzetesben is beszélt.

Tovább

Hatalmasat drágult itthon a PlayStation Plus

2023. szeptember 8., 13:18 Módosítva: 2023.09.08 15:03
26

Brutális, bizonyos esetekben akár ötvenszázalékos áremelést eszközölt a Sony a tavaly átalakított PlayStation Plus előfizetések terén. Akár Essential, akár Extra, akár Prémium előfizetése volt, a következő hónaptól mindenképp rosszul fog járni.

Néhány napja már tudni lehetett, hogy a japán Sony emelni fog előfizetéses szolgáltatásainak árán, most pedig megérkeztek a pontos magyarországi számok is, melyek után egyáltalán nem csoda, ha elfehéredik – a vállalat ugyanis egyáltalán nem fogta vissza magát, 20–50 százalékos drágulással kell számolni.

A jelenlegi PlayStation Plus Essential 1 hónapos csomagod előfizetési díja hamarosan HUF 3200 lesz. Ez az ármódosítás lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is kiváló minőségű játékokat és előnyöket kínáljunk a PlayStation Plus előfizetési szolgáltatás keretein belül

– fogalmazott az előfizetőknek kiküldött levelében a Sony, melyhez később hozzátették, hogy az áremelés már a következő megújítási dátummal érvénybe is lép.

Mint említettük azonban, nem csak az Essential csomagok ára változik. Az emelés után így néz ki a különböző PlayStation Plus szintek ára:

Tovább

Egy kiszivárogtató szerint küszöbön az újabb Harry Potter-felvonás

2023. szeptember 5., 19:25 Módosítva: 2023.09.06 10:10

Jó sokat kellett várnunk, mire kézhez vehettük a Hogwarts Legacy című játékot idén februárban, elvégre az első képsorok már 2018-ban kiszivárogtak az Avalanche Software által fejlesztett Harry Potter-előzményről. Arról, hogy a J. K. Rowling által megálmodott varázsvilágban még mindig van erő, mi sem árulkodhat jobban, mint hogy az új fantasyjátékból a megjelenését követő két héten belül 12 milliónál is több példány kelt el, tavaszra pedig a Hogwarts Legacy egymilliárd dollárnál többet hozott be a kasszáknál, 15 milliós értékesített darabszámmal.

Ezek az eredmények mostanra, szeptember elejére még jobbak lehetnek, azóta PC, PlayStation 5 és Xbox Series X/S mellett előző generációs konzolokra, PlayStation 4-re és Xbox One-ra is kiadták a Hogwarts Legacyt, amely novemberben még Nintendo Switchre is kijön.

Vannak, akik már most biztosnak gondolják, hogy elkészül, és bár sem a Warner Bros Games, sem pedig a készítő Avalanche Software nem erősítette meg hivatalosan a folytatást, egy megbízhatónak számító szivárogtató, MyTimeToShineH arról posztolt az egykori Twitteren, azaz most már az X-en, hogy iparági forrásai szerint készülőben a második felvonás.

Tovább

Igazak voltak a pletykák: befutott a Lenovo egyik legjobban várt terméke

2023. szeptember 2., 13:53 Módosítva: 2023.09.03 14:12

Néhány héttel ezelőtt számoltunk be először arról a pletykáról, mszerint a Lenovo is egy a Nintendo Switchhez, a Steam Deckhez és az Asus ROG Allyhoz hasonló kézi konzol piacra dobásán ügyködik, amely a Legion Go névre hallgathat. 

A kínai cég korábban már megpróbált teret nyerni ezen a piacon, néhány évvel ezelőtt egy Lenovo Legion Play nevezetű készülékről lehetett pletykákat olvasni, de azt végül teljesen elkaszálták. A konzolon eredetileg Android futott, és a Logitech G Cloudhoz, illetve a Razer Edge-hez hasonlóan egy felhőalapú kézi számítógép lett volna.

Akkor még azt írtuk – tekintettel arra, hogy a Legion Play soha nem került piacra –, minden esély megvan arra is, hogy a Legion Go sem jut el a boltokig, a 2023-as IFA-n azonban derült égből villámcsapásként a Lenovo leleplezte új konzolját, amely valóban a Legion termékcsaládhoz tartozik, és a Go nevet viseli. 

Tovább

Ősszel tönkremegyünk anyagilag, olyan sok új videójáték jön

2023. augusztus 31., 18:07 Módosítva: 2023.09.01 06:16

A videójátékozás sosem volt egy olcsó hobbi, de most az egyszeri gamereknek dupla olyan alapossággal kell átgondolniuk, hogy milyen új címre költenek, hiszen a vadonatúj tripla A-s alkotások lassan a 30 ezer forintos árhoz közelítenek a korábban megszokott 20 helyett. Ezek ráadásul a Standard-kiadások, ha valakinek Deluxe-ra és az azzal járó exkluzív cuccokra fáj a foga, még mélyebben bele kell nyúlnia a pénztárcájába.

A játékfejlesztők az elmúlt hónapokban sűrűn megvicceltek bennünket olyan felhype-olt, mégis rettenetesen sikerült újdonságokkal, mint a Forspoken, az Atomic Heart, a Wo Long: Fallen Dynasty vagy éppen a Redfall és a The Lord of the Rings: Gollum. Gyöngyszemeknek se voltunk azért híján, a Hogwarts Legacy egy kiváló Harry Potter-előzményjáték lett, és hasonlóképp letettük a hajunkat a Resident Evil 4 Remake-től, a Star Wars Jedi: Survivortől, a Diablo IV-től, és az Oxenfree 2-től is.

Közel sincs ám vége az évnek. Sőt, a legnagyobb dömpingre ősszel kell számítani, amikor annyi új videójáték érkezik, hogy tönkremegyünk anyagilag. Ebből az apropóból összeszedtünk hét olyan címet, amelyekért akkor is érdemes lesz virítani azt a bizonyos zöldhasút, ha utána hetekig száraz kenyéren kell majd élnünk.

Starfield

Platform: PC, Xbox Series X/S

Megjelenés: szeptember 6.

Egy jó buli, amiből a PlayStation-tulajok kimaradnak? Nagyon úgy néz ki, hiszen a Bethesda újdonsága Microsoft-exkluzív lesz, és egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy amellett, hogy egyfajta hibrid lesz, hiszen FPS-nézet mellett külső nézetből is irányíthatjuk benne a karakterünket, több mint ezer procedurálisan generált, felfedezhető bolygó vár bennünket, köztük kitalált és a valóságban létező planétákkal. A rosszindulatúak szerint egy realisztikusabb No Man's Sky-ról van szó, amit erősen megkérdőjelezünk, már a céltalanságát illetően. Az tuti, hogy a Starfield az év legjobban várt sci-fije, ha csalódás lesz, ha nem.

Tovább

Igazi szörnyeteget villantott az Alienware

2023. augusztus 29., 06:37 Módosítva: 2023.08.29 19:19

Augusztus 27-én vasárnap hivatalosan is véget ért a 2023-as Gamescom, mely szokásához híven ezúttal sem csak a játékokról szólt – a hardvergyártók is nagy örömmel mutatták be új fejlesztéseiket.

Az egyik ilyen a Sony volt, akik új PlayStation-játékok helyett három új készülékkel vonultak ki az expóra. Mint arról az Index is beszámolt, a japán vállalat itt mutatta be legújabb konzolját, a PlayStation Portalt, amely önmagában semmire sem jó, a nyolchüvelykes kijelzőre csak egy már meglévő és üzemelő PlayStation 5 képét tudjuk streamelni wifin keresztül a RemotePlay-nek köszönhetően.

Itt debütált továbbá a Pulse Elit és a Pulse Explore, a vállalat új, direkt PlayStationhöz tervezett fej- és fülhallgatói, melyek egyaránt veszteségmentes hangzást kínálnak vezeték nélkül, mesterséges intelligencia által támogatott zajszűréssel és olyan mikrofonokkal, amelyek kristálytisztán adják vissza a viselő hangját. Szerencsére azonban más gyártók is jelen voltak.

Tovább

Pofátlanság, hogy ennyi pénzt elkérnek ezért a videójátékért

2023. augusztus 26., 17:22 Módosítva: 2023.08.27 15:15
32

A Red Dead című westernjáték-sorozat már 2004 óta létezik, sorsát a GTA miatt is ismert Rockstar Games egyengeti. Az első rész, a Red Dead Revolver azonban még nem tört be annyira a köztudatba, mint azt a kiadó szerette volna. A franchise átütő sikerére 2010-ig kellett várni, amikor megjelent Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra a Red Dead Redemption, a maga 23 millió példányszámos eladásával beszakította a pénztárakat, és a kritikusokat levette a lábukról.

A kvázi második rész sztorija szerint 1911-ben járunk, és a külső nézetes lövöldözős, nyílt világú játékban egy olyan, törvényen kívüli, bizonyos John Marston cowboy kalapjába bújhatunk, akinek nejét és fiát foglyul ejti a kormány, és azt követelik tőle, hogy egykori bandájának tagjait kerítse kézre, csak így kaphatja vissza családját.

Pár héttel ezelőttig sűrűn pletykálták, hogy a Red Dead Redemption remake vagy remaster formájában szépülhet meg, és érkezhet a legújabb generációs konzolokra. Pontosan ezért ért pofonként mindenkit a hír, amikor bejelentették, hogy Nintendo Switchre és PlayStation 4-re – a visszafelé kompatibilitás miatt PlayStation 5-re is – befut a kultikus westernjáték, de mindössze port formájában. Igaz, hogy a játék HD-ben, az Undead Nightmare kiegészítő csomaggal együtt elérhető augusztus közepe óta, ám a gamerek szabályosan sokkot kaptak a fejleménytől. Mégpedig a már-már pofátlannak nevezhető, 50 dolláros (idehaza 18 990 forintos) árcédula miatt, ami a régi-új Red Dead Redemptionre rákerült.

Tovább

Mindent megtudtunk az új PlayStationről, ami önmagában nem jó semmire

2023. augusztus 26., 06:25 Módosítva: 2023.08.27 06:08
52

Hosszas várakozás után végre bemutatkozott a Project Q, a Sony új PlayStationje, amely a Portal nevet kapta. A készülék önmagában nem képes játékok futtatására, működéséhez egy különálló PlayStation szükséges, a kijelzőn ugyanis csak a RemotePlay technológia segítségével jeleníti meg wifin keresztül a PS5 képét.

Nagy nap volt a szerdai a japán Sony számára, derült égből villámcsapásként ugyanis három új terméket is lelepleztek – pontosabban még több infót osztottak meg velük kapcsolatban, érkezésükről ugyanis már hetek óta tudni lehetett. A Pulse Elit és a Pulse Explore a vállalat új, direkt PlayStationhöz tervezett fej- és fülhallgatói, míg a Portal a legújabb PlayStation, amely szerintünk az egyik legnagyobb baklövés, amit a Sony valaha piacra dobott.

A Pulse Elit és Explore egyaránt veszteségmentes hangzást kínál vezeték nélkül, mesterséges intelligencia által támogatott zajszűréssel és olyan mikrofonokkal, amelyek kristálytisztán adják vissza a viselő hangját. Formatervükből könnyen kideríthető, hogy a Pulse Elit tulajdonképpen a Pulse 3D nagytesója lett, míg a Pulse Explore egy teljesen új addíció a termékcsaládban, ez a termék leginkább egy AirPodshoz hasonlítható.

Tovább

Erre a Walking Dead-bejelentésre nem számítottunk

2023. augusztus 22., 17:12 Módosítva: 2023.08.23 15:25
31

Azok után, hogy a Walking Dead elstartolt az első évadával 2010-ben az AMC-n, nem sokat kellett rá várni, hogy az eredetileg Robert Kirkman által képregényként megálmodott zombis-posztapokaliptikus világ videójátékos adaptációt is kapjon. Az első ilyen interaktív feldolgozás szinte páratlan lett, ezt a Telltale-nek köszönhettük, akik a Lee Everett főszereplésével készített történetet epizodikusan jelentették meg. Mivel az első Walking Dead-játék sikert aratott, a még gyerek Clementine köré írva további évadokat, sőt még egy Michonne-ra összpontosító spin-offot is kapott.

A Telltale-féle játékok mellett kaptunk még olyan Walking Dead-játékokat, mint a 2013-as Survival Instinct, a 2018-as Overkill's The Walking Dead, a 2020-as Onslaught vagy éppen a Saints & Sinners, de ezek egytől egyig rémesen felejthetőek lettek.

Amire mindig is vágytunk volna, hogy a videójáték-ipar igenis legyen annyira tökös, hogy merje a karmait beleereszteni az AMC-s tévésorozatba, és Rick Grimesék főszereplésével hozzanak egy olyan játékot, ami az első pár évadon alapszik. Nem számítottunk rá, hogy éppen 2023-ban, jóval a Walking Dead-anyasorozat befejezése után jelentenek be egy ilyen címet. Kicsit vérzik is a szívünk, hogy nem pár évvel ezelőtt tették meg, mert 2015 táján a fél karunkat odaadtuk volna, ha kedvenc seriffünk kalapját magunkra ölthetjük.

Tovább

Letarolta a világot ez az új videójáték, nem is véletlenül

2023. augusztus 17., 16:34 Módosítva: 2023.08.18 14:56
23
A Dungeons & Dragons világa könyörtelenül beírta magát az elmúlt pár év során a popkultúrába.

Az első hullámokat a Stranger Things keltette, amelynek gyerekszereplői bolondultak a társasjátékért, és a Tótágasból érkező gonosz ellenségeiket is D&D-rosszfiúkról nevezték el. Aztán konkrétan kaptunk egy Dungeons & Dragons mozis adaptációt Betyárbecsület alcímmel idén tavasszal. A Chris Pine főszereplésével készített film hiába nem horpaszotta be a pénztárakat, a kritikusok imádták, már csak idő kérdése, hogy afféle kultklasszikusként gondoljanak rá később az emberek. Most a D&D megint egy izgalmas újdonsággal jelentkezett, a Baldur's Gate 3 című fantasy videójáték formájában. A Larian Studios alkotása viszont amellett, hogy augusztus 3-ai megjelenése óta a monitorok elé szegezte a gamereket, komoly vitákat is gerjesztett a szakmában,

a játékfejlesztők egy része attól tart, hogy a Baldur's Gate 3 lehet az új mérce, amit a kurrens videójátékoknak nehéz lesz megugraniuk.

Ami a kézzelfogható eredményeket illeti, Steamen az egyidejű játékosok száma már a 875 ezret is elérte, azaz a Baldur's Gate 3 alig négyezerrel marad el a Hogwarts Legacy legjobb eredményétől a platformon. Mindemellett a Metascore-on a PC-s verzió 97 ponton áll, megelőzve az ugyancsak kritikuskedvenc Disco Elysiumot és a Half-Life 2-t.

A Baldur's Gate 3 az a fajta szerepjátékos fantasy lett, amilyenből 5-10 évente készül csak egy, erre emlékeztet Xalavier Nelson Jr. szabadúszó játékdizájner is, aki szerint túlzott elvárás lenne azt gondolni, hogy innentől minden RPG ezt a szintet fogja megütni. A D&D-adaptáció sikeréhez szerinte számos dolog vezetett: a hosszú fejlesztési szakasz 2017 óta, a Larian-stúdió tapasztalata a zsánerben, a hároméves early access-periódus, ami kellő visszajelzést adott az alkotóknak a produktumukról, illetve megkerülhetetlen tény, hogy ismert IP-ra építkeztek több mint 400 dolgozóból álló csapattal.

Tovább

A Lenovo is beszállhat a kézi konzolok piacára

2023. augusztus 5., 06:22 Módosítva: 2023.08.05 22:02
25

Az elmúlt hónapokban egyre népszerűbbé vált a PC-s játékkonzolok piaca, köszönhetően a Steam Deck és az Asus-féle ROG Ally elképesztő sikerének. Más, már régebb óta jelenlévő versenytársak – mint például az AYANEO – is szintén jól teljesítenek, és maga a Microsoft is ráfeküdt arra, hogy a lehető legjobb windowsos élményt nyújtsák ezeken a készülékeken.

Ezek után egyáltalán nem lenne meglepő, ha több gyártó is azon ügyködne, hogy egy saját kézi konzolt dobjon a piacra. A Windows Central információi szerint a Lenovo például már a véghajrában van egy, a ROG Allyra nagyon hasonlító készülék megjelentetésével kapcsolatban, amelyről néhány bennfentesnek köszönhetően most több információ is kiderült.

Az első és talán legfontosabb tényező, hogy a Steam Deckkel ellentétben, és a ROG Allyhoz hasonlóan a Legion GO nevezetű készülék Windows 11-et fog futtatni, így jóformán bármilyen Windowsra letölthető játékkönyvtárból elindíthatjuk majd a játékainkat – legyen szó a Steamről, az EA Playről, a Ubisoft Connectről vagy éppen az Epic Games Store-ról.

Tovább

Már javában készül az új Nintendo Switch

2023. augusztus 2., 14:38 Módosítva: 2023.08.02 18:50
8

Úgy néz ki, igaznak bizonyulnak azok a néhány héttel ezelőtt felröppenő pletykák, melyek szerint már jövőre befuthat a Nintendo Switch következő generációja. Most ugyanis kiderült, hogy több, a Nintendo következő generációs konzolterveit ismerő személy szerint a vállalat valószínűleg már ki is küldte a fejlesztőknek az új modellt.

Az új konzol előreláthatólag 2024 második felében fog felkerülni a boltok polcaira. A bennfentesek szerint a japán vállalat azért vár ennyit, hogy már az első megjelenési napon bőségesen készlet álljon rendelkezésre – ezzel elkerülve azt a botrányt, ami a 2020-as megjelenéskor az Xbox Series X-et és a PlayStation 5-öt övezte. Utóbbit például közel egy évig alig, vagy csak több hónapnyi várakozás után lehetett beszerezni.

Bár az új Nintendo Switchel kapcsolatos konkrét részleteket nem meglepő módon szigorúan titokban tartják, a VGC által megszólaltatott személyek jelezték, hogy a következő generációs konzol a jelenlegihez hasonlóan hordozható és dokkolt üzemmódban is használható lesz.

Tovább

Ennél rosszabb hírt nem is kaphattak volna a horrorrajongók

2023. augusztus 1., 20:06 Módosítva: 2023.08.02 07:54
33

Ha túlélő horrorjátékról van szó, akkor a legtöbbeknek, főleg a fiatalabb gamereknek nem véletlenül jut eszükbe az Amnesia. A Frictional Games által kitalált franchise 2010-ben jelentkezett az első részével, a The Dark Descenttel, amelyben belső nézetes módban bújhattunk egy Daniel nevű ürge bőrébe, aki a Brennenburg-kastély rejtélyeit térképezte fel, miközben igyekezett mindenféle veszélyt elkerülni és a fejtörőket megoldva a saját fejét sem elveszíteni.

Az Amnesia: The Dark Descent sajátossága az volt, hogy az életcsíkunk mellett oda kellett figyelni arra, hogy a főhős mennyire fél éppen a sötétben, azaz kordában kellett tartanunk a Danielen el-eluralkodó őrületet. Az a húzás, hogy a játék teljes egészében kiszolgáltatottá tett bennünket, hiszen legfeljebb elmenekülni vagy elbújni tudtunk a szörnyetegek elől, nagyot szólt. Az Amnesiához hasonlóan az ugyancsak kultikussá vált, Outlast című játékot is hasonló alapokra fektette 2013-ban a Red Barrels csapata, csak éppen abban az alkotásban egy kamerát a kezünkben tartva bolyongtunk a sötétben.

Bár a Frictional Gamesnek ott volt korábban a Penumbra-játékszéria is, az Amnesiával robbantak be köztudatba, köszönhetően annak, hogy olyan videósok, mint a YouTube-on milliós nézettségeket generáló PewDiePie végigjátszások formájában ajánlották azt a közönségüknek. Az Amnesia egy egészen gyakran folytatódó horrorfranchise lett, a 2013-as A Machine for Pigs után jött még 2020-ban a Rebirth, és idén adták ki az első világháborúba kalauzoló The Bunkert. Mindemellett a Frictional Games csapata egy olyan gyöngyszemet is tető alá hozott, mint a Soma, mely bizonyos körökben kultstátuszba került.

Tovább

Már most odaadnánk az új Pókembernek az év játéka címet

2023. július 27., 17:57 Módosítva: 2023.07.27 20:09
38

Alig három hónapot kell várni rá, és október 20-án behálóhintázik PlayStation 5-re az év egyik, ha nem a legjobban várt videójátéka, a Marvel's Spider-Man 2. Az Insomniac Games alkotását már csak azért is nagyon várjuk, mert abban már nem egy, hanem kettő Pókival is hősködhetünk majd, tekintve, hogy a történet szerint mind Peter Parker, mind pedig Miles Morales aktívak lesznek New York városában. Szükség is lesz az összefogásukra, olyan veszélyes főellenségek érkeznek, mint Kraven, a vadász és Venom. Utóbbi még Peter Parkerre is ráteszi a mancsát, megfertőzve és megbolondítva kedvenc hálószövőnket, ez a fordulat előrevetíti amúgy a Pókemberek nagy összecsapását is.

Persze csak találgatunk, az Insomniac igyekszik a lehető legkevesebbet elárulni a Marvel's Spider-Man 2-ről, a pár napja közzétett sztorielőzetes sem túl spoileres, az arra érzékenyek is simán megnézhetik. Ha másra nem jó ez a két percre se rúgó promóciós anyag, arra igen, hogy közelebbről szemügyre vegyük Venomot, aki elég könyörtelen figurának tűnik, és várhatóan köszönőviszonyban se lesz a mozis, antihőssé avanzsált, Tom Hardy-féle változattal.

Tovább

Ebben az új mellényben a saját bőrünkön érezhetjük, ha megsérülünk egy videójátékban

2023. július 26., 18:52 Módosítva: 2023.07.27 07:04
4

Október 12-én jelenik meg az Assassin′s Creed Mirage című játék, mellyel kapcsolatban eddig az volt a legnagyobb szám, hogy a 9. századi Bagdadba kalauzoló alkotás visszatérés lesz a történelmi alapokon nyugvó franchise gyökereihez, és nyílt világú RPG helyett egy, az orvgyilkolásra összpontosító, zártabb játszóteret kapunk, ahol az Assassins Creed Valhallában is látott Basim Ibn Ishaqot irányíthatjuk.

Bár az Ubisoftnak vannak csúnya baklövései, ide számoljuk a hullámzó színvonalú Far Cry-játéksorozatot, és azt, amit a Rainbow Six Siege című online lövöldével művelnek mostanában, az Assassin's Creed Mirage-zsal kapcsolatban látszik az igyekezet. Sőt, még újító szándéknak is mutatja jeleit a kiadó, hiszen az Ubisoft nemrég társult az OWO Game névre hallgató céggel, hogy egy minden eddiginél immerzívebb AC-kalandot hozzanak el nekünk.

Tovább

Kitört a botrány az év legjobban várt focis játéka körül

2023. július 18., 05:47 Módosítva: 2023.07.18 13:41
29

Az, hogy az Electronic Arts és a FIFA közötti együttműködés sikeres és gyümölcsöző volt, senki számára nem lehet kétséges. A játékkiadó által fejlesztett és a sportszervezet nevével fémjelzett FIFA-játékszéria 1993-tól zakatolt, több évtizeden keresztül, egyre élethűbb és a játékmenetet illetően is komplexebb élményt kínálva. A FIFA-franchise a Guinness Rekordok Könyvébe is beírta magát, mint minden idők legnagyobb példányszámban értékesített sportjátéka, 2021-ig bezárólag 325 millió eladásról beszélünk. Mindennek a FIFA 23-mal lett vége, az EA és a FIFA külön utakra lépett, ám a szétválásból egyértelműen a kiadó jött ki jobban, hiszen már most,

szeptember 29-én polcokra rakják az átnevezett focis játékukat, ami lényegében a FIFA 24 lesz, de EA Sports FC 24 néven kell majd keresni.

A FIFA, mármint a sportszervezet még mindig keresi azokat a játékkészítőket, akikre rábízhatná a FIFA-játéksorozat életben tartását, egyelőre azonban sok a kérdőjel, vélhetően az idei évet a FIFA-franchise kihagyja, de azon se lepődjön meg senki, ha egyszer csak bejelentik, hogy bezár a bazár, nincs folytatás részükről.

A dolog bonyolult, igen. Vélhetően sokáig fog tartani, mire sikerül beleverni az emberek fejébe, hogy a FIFA most már EA Sports FC. Mindenesetre a megújult focis játék már most, a leleplezését és a játékmenetét bemutató videó közzététele után elég hangos botrányba szaladt bele. Lerántották ugyanis a leplet az érkező Standard és Ultimate változatok borítóiról, és míg előbbi esetében tiszta sor, hogy a FIFA-khoz hasonlóan egy sztárjátékos, Erling Haaland van rajta, utóbbi kiverte a biztosítékot sokaknál.

Tovább

Kipróbálhatóvá vált a háborús játék, amin kiborult a fél világ

2023. július 7., 17:44 Módosítva: 2023.07.08 15:46
19

Fallúdzsa második ostroma egy olyan ütközet volt az amerikai tengerészgyalogosok és az iraki felkelők között, amelynek emléke még tisztán élhet a Tisztelt Olvasók fejében, tekintve, hogy a hat héten keresztül zajló konfliktus 2004 novemberében robbant ki. A játékipar meg is látta a lehetőséget benne, hogy egy FPS (belső nézetes lövöldözős játék) keretében feldolgozzák a történteket, ám a próbálkozás 2009-ben hamvába holt, a téma aktualitása miatt a Konami visszakozott, és nem merték kiadni a háborús szimulátort.

Egy évtizeddel később, Peter Tamte, aki az eredeti játék mögött is állt, megint nekiveselkedett a dolognak, és saját kiadóját megalapítva, a Highwire Gamesszel közreműködve hozta végül tető alá a Six Days in Fallujaht, amelynek korai hozzáférésű változata június 22-én vált elérhetővé Steamen PC-re.

A Six Days in Fallujah azt ígéri, hogy a csatát nem csak az amerikaiak perspektívájából láttatja, hanem az egyjátékos kampány során az irakiak nézőpontját is bemutatja. Ehhez képest a 2021-es bejelentése óta a háborús játékot bélyegezték már arabokat gyilkoló szimulátornak. Egy indie videójátékfejlesztő, Rami Ismail pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a muszlimok elleni sztereotípiákra csak ráerősítenek az olyan húzások, mint hogy az első gameplay videóban az iraki oldalon megszólalók száját rögtön az „Allahu akbar” szavak hagyják el, amint felbukkannak a képsorokon.

Tovább

Jön az új FIFA-játék, ami nem az

2023. július 7., 09:33 Módosítva: 2023.07.08 06:11
8

A rajongók hatalmas megdöbbenéssel fogadták, amikor kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb játék, a FIFA focis játéka ebben az évben már megújult néven EA Sports FC-ként jelenik meg.

Az EA Sports és a FIFA még 2022 májusában vetett véget hivatalosan 30 éve töretlen partnerségének, miután a két félnek sehogy sem sikerült dűlőre jutnia a licencszerződés megújításával. Ezzel a videójáték-történelem egyik legjelentősebb és legsikeresebb együttműködése ért véget.

A szakítás értelmében az EA Sports többé nem használhatja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség nevét, így a tavaly megjelent játék volt az utolsó, amely ezen a néven futott.

Tovább

Tönkrement a csapat, amelynek az év legrosszabb videójátékát köszönhetjük

2023. július 5., 19:40 Módosítva: 2023.07.06 11:04

A Gyűrűk Urával nem lehet mellényúlni? A frászt nem. Előbb az Amazon Prime bizonyította be tavaly ősszel a mozis látványt nyújtó, de lelketlen A Hatalom Gyűrűi első évadával, hogy nem minden törparany, ami fénylik. Most pedig a Deadalic Entertainment nyúlt bele csúnyán a méhkasba, akik úgy vélték, hogy lehet manapság igény egy lopakodós videójátékra, amelyben a magában beszélő, irtó ronda Gollam a főszereplő.

Soha nem tudjuk meg, hogy amennyiben jobb kezekbe kerül, épkézláb élményt nyújthatott volna-e a The Lord of the Rings: Gollum, mert a készítők olyan fércmunkát tettek le elénk az asztalra, amelyet nem köszönt meg nekik senki. A május 25-én PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re kiadott fantasy olyannyira hemzsegett a bugoktól, hogy volt olyan lap, amely úgy fogalmazott: akkora romhalmaz az új Gyűrűk Ura-játék, hogy tesztelni sem lehet. Azok, akik végigjátszották, hasonlóképpen nem leltek benne túl sok örömöt, a The Lord of the Rings: Gollumból hiányzott mindenféle variáció, nem voltak benne főellenségek se, és bár Gandalf is felbukkant benne, a kopasz, csont és bőr antihős által narrált történetnek se füle, se farka nem volt.

Tovább

Teljesen ingyenes lesz a Sims 5?

2023. június 30., 19:08 Módosítva: 2023.06.30 21:45

Az Electronic Arts tavaly októberben húzott egy merészet, és úgy határoztak, népszerű életszimulátoruk, a Sims negyedik részét ingyenesen letölthetővé teszik. A DLC-k persze továbbra is fizetősek maradtak, de az alapjátékot bárki nulla forintért megszerezhette, és örökre meg is tarthatta. Ezzel a húzásával a kétes döntései miatt is emlegetett kiadó 16 millió új felhasználót szerzett a Sims 4-nek, 70 milliósra duzzasztva a játékosbázist. Még így is meglepő, hogy egy friss szivárgás szerint a jelenleg is gőzerővel fejlesztett folytatás, a Sims 5 már a megjelenés napjától ingyenes lehet.

Erről egy, a Sims 5-höz – kódnevén Project Rene – kapcsolódó álláshirdetés tanúskodik: az EA olyan, monetizációs szakembert keres benne, aki azért felel majd, hogy meghatározza, mely tartalmak legyenek ingyenesek a játékban, és melyekért kelljen kinyitnunk a pénztárcánkat. Ami az érdekes az egészben, hogy a Project Renét a mostanra törölt, de a gaming sajtót már körbejárt posztban free-to-enter játékként emlegetik.

Tovább

Kiszivárgott, mennyibe kerülhet az új PlayStation

2023. június 27., 14:35 Módosítva: 2023.06.27 17:28

Idő előtt kiszivároghatott a Sony kézi konzoljának ára, melyet június eleji eseményükön lepleztek le. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az egyelőre Project Q névre hallgató készüléknek egyetlen hátránya van, ami tulajdonképpen meg is öli azt az izgalmat, melyet kézi konzolok váltanak ki a felhasználókból, ez pedig az, hogy

A KONZOL NEM KÉPES ÖNÁLLÓAN JÁTÉKOK FUTTATÁSÁRA.

Mindez annyit tesz, hogy az új készülék a Sony RemotePlay technológiáját használva csak streamelni tudja majd egy már meglévő PlayStation 5 képét a 8 hüvelykes kijelzőre, így a stabil és kifejezetten nagy sávszélességű internet elengedhetetlen lesz a problémamentes használatához.

A hivatalos bejelentéskor a gyártó árat még nem közölt, a Microsoft és az Egyesült Államok versenyhivatala (FTC) között zajló per egyik dokumentációja azonban tartalmaz egy olyan mondatot, ami szerint a Sony várhatóan 300 dollár alatti összegért kínálja majd a PlayStation 5 „kézi verzióját” – szúrta ki az Axios újságírójának Twitter-bejegyzését a 24.hu.

Tovább

Lesújtó hírt közölt az Xbox vezére

2023. június 27., 12:25 Módosítva: 2023.06.27 17:28

A Bethesda nevét nemhiába ismeri a fél világ, a DOOM és a Wolfenstein mellett több, nagyon felkapott videójátékos franchise-ért ők felelnek. Ezek közé tartozik a Fallout-széria és a The Elder Scrolls is. Előbbi hardcore sci-fi, utóbbi oldschool fantasy, mindkettőre igaz ugyanakkor, hogy a rajongók ki vannak éhezve a folytatásukra: egészen pontosan a Fallout 5-re és a The Elder Scrolls VI-ra. Bár 2018-ban kiadták az online alapokra felhúzott Fallout 76-ot, a Fallout 4 jó régen, 2015-ben került polcokra, és a The Elder Scrolls esetében még rosszabb a helyzet, az ötödik rész, a legendás Skyrim kiadása óta 12 év telt el.

Az Activision Blizzard felvásárlása miatt zajló perben, amelyet a Microsofttal szemben indított az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, az Xbox-vezér Phil Spencernek is jelenése volt a tárgyalóteremben, akit arról kérdeztek, hogy a The Elder Scrolls VI mikor és milyen platformokra érkezhet. A szakember lesújtóan nyilatkozott, a hír pedig megrázta a nemzetközi gamersajtó javát.

Tovább

Még meg se jelent ez az új videójáték, máris mindenki savazza

2023. június 17., 17:00 Módosítva: 2023.06.18 08:43

Az Ubisoft bejelentése, miszerint vadonatúj Prince of Persia-játékot készítenek, elvileg minden gamernek örömhírnek kellett volna lennie, ám a The Lost Crownt bemutató első képsorok leginkább fejvakarásra késztették az embereket. Egyszerűen képtelenség volt eldönteni, hogy az első, 1989-ben kiadott, oldalnézetes Prince of Persia stílusát megidéző újdonság mobiljáték lesz-e, vagy egy új generációs alkotás. A fapadosnak kinéző grafika mellett irdatlan mennyiségű negatív kommentet gyűjtött be az Ubisoft újdonsága, a hozzászólók a hiphopzene mellett azt sérelmezték, hogy a főszereplő kinézetét a felnyírt hajával túl modernre szabták az alkotók.

A Prince of Persia: The Lost Crown története abban is egyedi lesz, már amellett, hogy a legutóbbi játékok után kinézetben visszatér a gyökereihez, hogy ezúttal nem mi magunk bújunk a herceg bőrébe, hiszen egy Sargon nevű harcost irányítunk, aki azért érkezik Mount Qaf elátkozott városába, hogy Ghassan herceget megmentse. Sargon amellett, hogy dupla pengéire hagyatkozik majd, természetesen képes lesz az időmanipulációra is, ez a különleges képesség a játéksorozat védjegyévé vált.

Tovább

Mindenkinek leesett az álla ettől az új Star Wars-játéktól

2023. június 14., 09:06 Módosítva: 2023.06.14 17:21

Azok után, hogy az Xbox Showcase-en bejelentették, nem kellett sokat várni rá, hogy az Ubisoft bővebb betekintést engedjen nekünk új, nyílt világú Star Wars-játékába, a Star Wars: Outlawsba. A 10 perces prezentáció nem kevés meglepetést tartogatott, kiderült, hogy amellett, hogy Kay Vess nevű hősnőnk menő dzsekijébe bújva lopakodva, és face-to-face, sugárpisztollyal a kezünkben küldjük másvilágra a birodalmiakat, több bolygót is felfedezhetünk… sőt, néha űrcsatákba kell majd bonyolódnunk a 2024-ben PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re érkező videójátékban.

Az űrhajónk mellett akár a rajongók számára jól ismert lebegő motorokra is pattanhatunk az Outlawsban, és apró űrlénytársunk, Nix úgyszintén a segítségünkre lesz a rohamosztagosok ellen, aki képes lesz rá, hogy harc közben elejtett fegyvereket odahozzon nekünk. Ennyiből már egyértelmű lehet, hogy az Ubisoft játéka nem a jedikre összpontosít, fénykardunk se lesz, inkább egy Han Solo-szimulátorra kell számítanunk, melynek története A Birodalom visszavág és A jedi visszatér között játszódik. Ergo az ígéretek szerint, bár mi magunk egy vadonatúj karakterrel játsszuk a kalandot, ismerős arcok visszatérésére számíthatunk majd.

Tovább

Ez lesz a videójátékozás jövője?

2023. június 13., 17:53 Módosítva: 2023.06.14 11:41
99

Hivatalosan is megjelent az Asus ROG Ally, a tajvani vállalat első hordozható konzolja, amit több mint egy héten keresztül használtunk napi szinten. Az Asus célja egyértelműen az volt, hogy egy olyan készülékkel álljon elő, amely büszkén lehet a tavaly bemutatott konkurens Steam Deck kihívója. A helyzet pedig az, hogy az Ally szépen állja a sarat – egyik legnagyobb előnye azonban a legnagyobb hátránya is.

2023-ban tovább dübörög, sőt, talán idén kezd csak igazán vágtatásba a hordozható játékkonzolok piaca, kicsivel több mint egy évvel a Steam Deck leleplezése után ugyanis az Asus is a boltok polcaira pakolta legújabb kihívóját, a ROG Allyt. A tajvani vállalat nem új szereplő a videójátékok világában, Republic of Gamers (ROG) nevezetű divíziójuk ugyanis már évek óta meghatározó tagja a szférának a laptopok, a monitorok és egyéb hardveres komponensek területén is.

Ebből kiindulva rendkívül izgalmas volt látni azt, hogy a Valve után az Asus is saját konzolt készít – és bár a Sony is próbálkozott, az ő megoldásuk végül egy teljesen más irányba ment el. A ROG Ally minden játékot natívan futtat, és bár a lehetőség bármikor adott a felhőből való streamelésre, szükség nem igazán lesz rá, teljesítmény tekintetében ugyanis az Asus konzolja egy igazi erőmű lett; de erről majd később.

Kényelemből ötös

A június 13-tól világszinten elérhető készülék egyelőre csak fehér színben kapható, amelynek formatervéről azonnal lesüt, hogy egy ROG-termékről van szó. A minőségi műanyagból készült ház kialakítása rendkívül ergonomikus, hosszabb, akár több órás játék után sem vált kényelmetlenné a fogása, a kisebb kézzel rendelkezőknek azonban okozhat némi galibát az érintőképernyő használata, melyet a legegyszerűbben akkor lehet igénybe venni, ha a készüléket letesszük, és stabil felületre helyezzük.

Tovább

Dühös nyilatkozatot tett egy híres játékfejlesztő a mesterséges intelligenciáról

2023. június 9., 18:26 Módosítva: 2023.06.10 11:23

Nagy divatja vagy manapság annak, hogy az embereket azzal riogatják, a mesterséges intelligencia a helyünkbe lép, és akár bizonyos szakmákban el is veheti a szakemberek munkáját. Erre, egészen pontosan a The Guardian témába vágó cikkére reagált David Gaider, a Dragon Age fantasy-szerepjáték egykori vezető írója, aki szerint nem eszik olyan forrón a kását, a BioWare csapata ugyanis már évekkel ezelőtt azzal kísérletezett, hogy procedurálisan generált küldetéseket rakjanak az alkotásaikba, de mindannyiszor belebuktak.

A random küldetések és véletlenszerűen generált tartalmak persze nem hiányozhatnak a videójátékokból, elég olyan címekre gondolni, mint a Minecraft, a No Man's Sky vagy éppen a Shadow of Mordor, amelyek sikerrel használták a módszert. Gaider szerint azonban, amikor komplexebb feladatról van szó, például karakterek személyiségének megalkotásáról, abba beletörik a mesterséges intelligencia bicskája.

„Á, igen! A procedurálisan generált tartalmak... erről a BioWare-nél is elgondolkodtunk anno, hogy milyen jó lenne, ha végtelen számú dialógust tudnánk procedurálisan létrehozni. Sőt, akár küldetéseket is! De minden alkalommal rá kellett jönnünk, hogy hiába érezzük úgy, hogy karnyújtásnyira van a lehetőség, a végeredmény lapos lett, és lélektelen” – írta a szakember Twitteren.

Tovább

Öt dolog, amit a Diablo IV-ről tudni érdemes

2023. június 6., 20:55 Módosítva: 2023.06.07 08:55

Több mint 11 évet kellett várnunk arra, hogy a 2012-ben megjelent Diablo III után újra elmerülhessünk a Blizzard pokoli fantasyjének világában, már ha nem számítjuk a félresikerült, tavaly megjelent Diablo Immortalt, amelyet bár PC-n is elérhetővé tettek, minden aspektusát tekintve üvöltött róla, hogy csak egy erősen közepes mobiljáték. A következő számozott rész, a Diablo IV drágább, deluxe és ultimate változatainak előrendelői napok óta nyüstölhetik már az akció-szerepjátékot, a többiek azonban csak június 6-án tehették rá a mancsukat az év egyik legjobban várt videójátékára. A friss megjelenés kapcsán összeszedtünk öt dolgot, amit tudni érdemes a Diablo IV-ről.

Ez az öt választható kaszt került bele

Azok, akik a brutális közelharcokat kedvelik, a kegyetlen Barbárt irányítva fedezhetik majd fel Sanctuary összes zegzugát, de a mágikus vonalat kedvelőknek jó hír, hogy újfent választható lesz sokak kedvence, a halottakat feltámasztó Nekromanta, az állatok bőrébe szívesen bújó Druida, a lopakodó harcmodort előnyben részesítő Bandita és az elemi erőket igába hajtó Varázslónő. A történet öt évtizeddel a Diablo III: Reaper of Souls után veszi fel a fonalat, amikor az angyalok és démonok harca már az emberiséget fenyegeti, és ha mindez nem lenne elég, még felbukkan a semmiből az ördögi Lilith, aki azon tevékenykedik, hogy a sötétnek ígérkező időket még reménytelenebbé tegye.

Tovább

Rovatok