Index Vakbarát Hírportál

Túl szexi volt, ezért változtattak a felújított Diablo II amazonjának külsején

2021. szeptember 22., 11:26 Módosítva: 2021.09.23 11:45
96
A Diablo II több mint húsz évvel ezelőtt, 2000-ben jelent meg, a horror-fantasy RPG-t a mai napig a valaha készült legjobb videójátékok közé sorolják. A nagy klasszikus szeptember 23-án, csütörtökön kap felújított kiadást. A Diablo II: Resurrected a hónap egyik legjobban várt címe, melynek debütálását az Activision Blizzard körül kipattant szexuális zaklatási botrány is beárnyékolja.

A Resurrected az első videójáték, amely megjelenik azóta, hogy Kalifornia állam idén júliusban beperelte az Activision Blizzardot. A céget a közelmúltban több vád is érte a borzasztó munkakörülmények miatt, de ahogy kiderült, a helyzet súlyosabb volt, mint bárki gondolta volna. A női munkatársak megalázása, valamint a toxikus állapotok oda vezettek, hogy a Blizzard Entertainment elnöke, J. Allen Brack lemondott, aki állítólag tisztában volt a videójátékos cégnél uralkodó közhangulattal, de nem tett semmit azért, hogy javítson rajta.

Habár a Diablo II remastered verzióján dolgozó Vicarious Visions egy New York-i székhelyű csapat, a Blizzard botránya Rob Gallerani dizájnrendező szerint rányomta a bélyegét a munkájukra. A stúdió törekedett arra, hogy megfeleljenek a rajongói elvárásoknak, és nehogy a felújított játék miatt támadások kereszttüzébe kerüljenek. A körülmények összjátékának eredménye, hogy az egyik játszható karakter, az amazon kinézetét teljesen megváltoztatták.

Tovább

Novemberben bárki kipróbálhatja, milyen érzés Sherlock Holmesnak lenni

2021. szeptember 21., 07:10 Módosítva: 2021.09.21 10:13
18
A Frogwares nevű fejlesztőcég 2002 óta készít Sherlock Holmes-videójátékokat. A mostanra nyolc részből álló szériában közös pont, hogy mindegyik felvonás sir Arthur Conan Doyle írásain alapszik, de vadonatúj történeteket mesél el. A novemberben érkező Sherlock Holmes: Chapter One ezúttal egy reboot lesz, és a fiatal detektív áll a középpontjában.

A Sherlock Holmes: Chapter One eredettörténet lesz, hiszen a 21 éves és még csak a szárnyait bontogató nyomozó édesanyja halálának tizedik évfordulójára utazik haza, a mediterrán Cordona szigetére, hogy lerója tiszteletét. A Frogwares korábbi játékaitól eltérően, ahol Sherlock és bajtársa, Watson fölött vehettük át az irányítást, miközben olyan kultikus figurák nyomába eredtünk, mint Arséne Lupin vagy Hasfelmetsző Jack, itt új partnert kapunk magunk mellé. Sherlock Holmest ezúttal régi jó barátja, Jon segíti majd útján.

Amellett, hogy a történet középpontjában ezúttal egy kezdő Sherlock Holmes áll, a játék nyílt világú lesz, így ránk lesz bízva, hogyan és milyen sorrendben fedezzük fel Cordona titkait. Ezekből nem lesz kevés, gyilkosságok és más bűntények is borzolják majd a szigetlakók kedélyét.

Tovább

Felér egy kiütéssel az új Rocky-videójáték

2021. szeptember 20., 10:27 Módosítva: 2021.09.21 07:16
8
A bokszjátékok rajongói mostanában nincsenek elkényeztetve. Az EA Sports által jegyzett Fight Night-sorozat ugyanis legutoljára 2011-ben jelentkezett új résszel, azóta a franchise gyakorlatilag halott. Éppen ezért kaphatták fel sokan a fejüket, amikor kiderült, hogy jön a Big Rumble Boxing: Creed Champions, amelyben akár az olasz csődör, Rocky bőrébe bújva is oszthatjuk a pofonokat.

A Big Rumble Boxing: Creed Champions egy pillanatra sem próbál a Fight Night helyébe lépni, ehelyett a 90-es években divatos, arcade bokszolós játékok stílusát idézi fel. Már a grafikán látszik, hogy egy könnyedebb hangulatú címről van szó, a karakterek és a pályák dizájnja ugyanis legfőképp a Fortnite meseszerű látványára emlékeztetnek. Nagy pluszt jelent azonban, hogy a fejlesztő Survios a Rocky világában helyezte el a játékot, ez a filmrajongókat állandó nosztalgiával tölti el.

A Survios csapata az elmúlt években legfőképp VR-játékokat készített, hozzájuk fűződik a The Walking Dead Onslaught és persze az a Creed: Rise to Victory is, amely ugyancsak a Rocky-franchise-on alapult. Ebben a játékban Adonis Creed pályáját egyengethettük a kocsmai bunyóktól kezdve egészen a nagy téttel rendelkező meccsekig. Azok, akik hasonlóan filmes élményre vágynak, a Big Rumble Boxing: Creed Championsben nagyot fognak csalódni, melynek legnagyobb erőssége, hogy kooperatív módban, egymás ellen játszva egészen jó szórakozást nyújt.

Tovább

A busidó a halálban gyökeredzik

2021. szeptember 19., 07:53 Módosítva: 2021.09.19 11:49
11
Tavaly nyáron, a konzolos generációváltás előtt néhány hónappal jelent meg a Ghost of Tsushima, amely kiváló történetével, élvezetes harcrendszerével és elragadó látványával egy csapásra vált a PlayStation 4 egyik legemlékezetesebb játékává. Idén augusztusban pedig megérkezett a Director’s Cut verzió, amely az általános finomhangolások mellett egy új generációs változatot és egy vadiúj területen játszódó küldetésszálat is tartalmaz.

Nehéz lenne azt állítani, hogy a Sony visszafogottan kezelte volna tavaly a videójátékos generációváltás előtti időszakot. Már a júniusban megjelent The Last of Us Part II is jelezte, hogy a PlayStation 4-ben bőven van még rejtett tartalék ahhoz, hogy maradandó játékélményekben részesüljünk a leköszönő konzolgeneráció utolsó hónapjaiban. 

Ezen a vonalon haladt tovább a Sucker Punch által fejlesztett Ghost of Tsushima is, amely kiváló játékmechanikai megoldásai mellett egy emlékezetes, Kuroszava szamurájmozijainak hangulatát idéző történettel írta be magát a PlayStation legjobb játékai közé.

Tovább

Hiába imádják a játékosok, lehet, hogy sosem kap folytatást a Hades

2021. szeptember 18., 16:37 Módosítva: 2021.09.19 09:36
12
A pokolból kitörni nem is olyan könnyű. Jól tudják ezt azok, akik tettek már egy próbát a Hades című videojátékkal, amely idén augusztusban jelent meg Playstation és Xbox konzolokra is. A történet szerint Zagreusz, az alvilág istenének lázadó fia atyja birodalmából menekülne, hogy eljusson az Olümposzra, ám útja során veszélyes ellenségekbe botlik.

A Hades egy hack & slash játék, a fő hangsúly a tempón és az akción van, aki hozzákezd a Supergiant Games által fejlesztett videojátéknak, minden pillanatban észnél kell majd lennie. A Hadesban szobáról szobára kell haladnunk, amelyeket megtisztítva juthatunk előre. A korábban a Bastiont, a Transistort és a Pyre-t is jegyző Supergiant játéka viszont fair, mindig előre tudjuk, hogy a következő régióban, ha kinyírjuk a szörnyeket, milyen jutalomban részesülünk.

Ennek köszönhetően remekül taktikázhatunk.

A ránk támadó bestiákat a Hadesban viszonylag könnyedén tehetjük el láb alól, azonban a főhős életcsíkja elég rövid, így gyorsan a kezdőponton találhatjuk magunkat, ahol apánk, az alvilág ura röhögi körbe Zagreuszt újabb bukása miatt.

Tovább

Kína a játékokból is száműzi a feminin férfiakat

2021. szeptember 16., 16:52 Módosítva: 2021.09.16 19:46
6

A világ második legnagyobb gazdaságában politikai irányváltás vette kezdetét, amelynek keretében a kínai állam a kultúra különböző területein átveszi az irányítást az elmúlt évtizedekben hatalmas növekedést produkáló és nagy befolyásra szert tevő technológiai vállalatoktól.

Ennek részeként felhívták a játékfejlesztő cégek figyelmét, hogy hagyjanak fel a nyereség hajhászásával, és ne gyártsanak „elnőiesített” figurákat tartalmazó játékokat.

Mindez egyébként csak egy része a nőies férfiak elleni állami fellépésnek. A kínai médiahatóság az „egészségtelen, ízléstelen” tartalmak elleni küzdelem jegyében igyekszik kiszorítani a televízióból a Dél-Koreából és Japánból származó lányosférfi-trendet. 

A nemi ideálok elvágólagosítása terén a virtuális világra is kiterjed a hivatal figyelme, ezért hívták be elbeszélgetésre az ország játékiparának két legnagyobb szereplőjét, a NetEase-t és a Tencentet.

Tovább

Fontos frissítéseket kapott a PlayStation 5 és a Nintendo Switch

2021. szeptember 15., 12:37 Módosítva: 2021.09.17 16:46
2

Két játékkonzolra érkezett két fontos frissítés az elmúlt nap során. A Nintendo Switch végre támogatja a Bluetoothon keresztül történő hangátvitelt.

A Sony PlayStation 5 pedig mostantól tévéken is tudja a 3D-s hangot, a PS Remote Play távoli elérést WiFi kapcsolat nélkül is, illetve a PS5 most már teljes értékűen ki tudja használni a rendszer tárhelyének bővítésére az M.2 SSD-ket.

Tovább

A Fekete Párduc mentheti meg a haldokló Bosszúállókat

2021. szeptember 15., 11:53 Módosítva: 2021.09.15 21:12
12
A Marvel’s Avengers tavaly szeptemberben jelent meg, ám a játék hatalmas csalódást keltett a szuperhősrajongók körében. Hiába lett izgalmas a történet, a repetitív játékmenet lelombozta az embereket. Bár a fejlesztőcsapat azt ígérte, hogy az ingyenesen érkező új tartalmak miatt érdemes kitartani, a többség néhány hónap elteltével azt is elfelejtette, hogy a Marvel’s Avengers létezik.

A Crystal Dynamics bicskája csúnyán beletört 2020-ban a Marvel’s Avengersbe. Hiába állították az alaptörténet középpontjába a rendkívül szimpatikus Kamala Khant, aki Bruce Bannerrel kiegészülve azt tűzte ki célul, hogy összeszedje a szétszéledt Bosszúállókat, a játékmenet néhány jó ötlettől eltekintve – mint hogy Hulkkal bármit szétzúzhatunk, és a Mjölnirt a kezünkben tartva Thorként repülhetünk – rendkívül unalmasra sikerült. Nem segített a dolgon az sem, hogy főképp robotok és katonák állták a szuperhősök útját, főellenségekből pedig csak hármat kaptunk: a demóban is mutogatott Taskmastert, Abominationt és persze a végén MODOK-ot. Az exoskeletonba öltöztetett Monica Rappacinit inkább ide sem számoljuk, mert az ő lemodellezésénél egyáltalán nem erőltették meg magukat a készítők, hogy egyedi legyen a végeredmény.

Tovább

Thor nem lehet túlsúlyos? A mennydörgés istene miatt robbant ki a vita

2021. szeptember 14., 14:49 Módosítva: 2021.09.15 09:44
6
A Playstation Showcase keretein belül érkezett meg a 2018-as God of War folytatása, a Ragnarok első, játékmenetet bemutató előzetese. Kratos és fia az előző részben a skandináv mitológia világába, Midgardba mentek véres kirándulásra. Közös kalandjuk végén pedig maga a mennydörgés istene kopogott be hozzájuk azért, hogy ámokfutásuk miatt felelősségre vonja őket.

A God of War Ragnarok eredetileg 2021-ben jelent volna meg Playstation 4-re és Playstation 5-re, a fantasy játékot azonban 2022-re csúsztatták. A Santa Monica Studio az új trailer premierje után lerántotta a leplet arról is, hogyan néz majd ki a mennydörgés istene.

A Playstation Blogon olvasható, a fejlesztők által írt bejegyzés alapján Thor azért lesz morcos Kratosra és Atreusra, mert a páros mindkét fiát és féltestvérét is meggyilkolta. A mitikus figura vérszomja pedig akkorát csattan majd az apa-fia pároson, hogy videojátékos legyen a talpán, aki kesztyűt mer húzni a főszereplők új nemezisével.

Tovább

Visszatér a kultikus horrorjáték, újra átélhetjük az amerikai rémálmot

2021. szeptember 13., 05:30 Módosítva: 2021.09.13 13:41
3
2010-ben jelent meg eredetileg Xbox 360-ra, majd két évvel később PC-re is kiadták a Remedy Entertainment horrorjátékát, az Alan Wake-et, mely gyorsan kultstátuszba került. A történet egy kreatív válságba került íróról szól, akinek a feleségét sötét erők ragadták el. Az Alan Wake hamarosan felújított, remastered kiadást kap, így újra átélhetjük az amerikai rémálmot.

Az Alan Wake Remastered nemcsak Xbox Series X/S-re és Epic Games Store-exkluzívként PC-re, hanem most először a Sony konzoljaira, Playstation 4-re és Playstation 5-re is megjelenik. A hírt maga Sam Lake, a Remedy Entertainment kreatív igazgatója és az Alan Wake írója jelentette be, így viszonylag gyorsan megerősítést nyert a pár napja az interneten keringő pletyka a remastered kiadás őszi debütálásáról.

A horrorjáték felújított változata 4K-s látványvilággal, Sam Lake kommentárjával és az Alan Wake-hez megjelent mindkét kiegészítővel, a The Signal és a The Writer című DLC-kkel várja az új és a tősgyökeres gamereket. Az Alan Wake Remastered a játékmenetét tekintve ugyanazt az élményt kínálja majd, mint az eredeti változat, a grafika azonban hozni fogja a next-gen címektől elvárható szintet.

Tovább

Háborúzó istenek, Marvel-szuperhősök és egy régi-új Star Wars-játék is érkezik

2021. szeptember 10., 15:38 Módosítva: 2021.09.11 08:07
25
A Sony az E3-at és a Gamescomot is kihagyta, hogy saját negyvenperces rendezvényén mutassa be azokat a videojátékokat, amelyek hamarosan PlayStationre érkeznek. Izgalomból nem volt hiány, a közönség láthatott háborúzó isteneket, több Marvel-játékot is bejelentettek, illetve kiderült, hogy ráncfelvarrást kap a kultikus Star Wars: KOTOR.

Listába szedtük az öt legfontosabb videojátékot, amelyeket a PlayStation-tulajdonosok a nem túl távoli jövőben elkezdhetnek nyüstölni.

Star Wars: Knights of the Old Republic Remake

A 2003-ban eredetileg Xboxra, majd később PC-re is megjelenő Star Wars: KOTOR az első olyan RPG volt, amely a Csillagok háborúja világában játszódott. A történet a Régi Köztársaságba kalauzolt, négyezer évvel az Egy új remény előtt. A galaxisban ekkor még béke honolt, erről a rengeteg aktív jedilovag is gondoskodott, a mandalóri nép támadását követően azonban a két háborús hős, Revan és Malak durva pálforduláson mentek keresztül, és sith nagyurakká váltak. A játékosnak Malakot kellett megállítania a Bioware és a LucasArts mára klasszikusnak számító szerepjátékában. A Knights of the Old Republicból az Aspyr Media készít remake-et, amely Playstation 5-re és PC-re érkezik, az ígéretek szerint az alapoktól építik újra a videojátékot, hogy az a modern generáció igényeinek megfeleljen.

Tovább

Imádja az internet a paralimpikont, aki újat mutatott a videojátékos világnak

2021. szeptember 9., 05:42 Módosítva: 2021.09.09 11:00
45
2015-ben adták ki, de máig az egyik legnépszerűbb taktikai lövöldözős játék a Rainbow Six Siege. Az e-sportok világában is megkerülhetetlen tényező az Ubisoft Montreal által fejlesztett FPS, mely rendkívül kompetitív, így nem könnyű benne érvényesülni. Egy mexikói paralimpikon azonban megmutatta, ő csak lábbal célozva képes egész csapatokat lelőni.

Paco Martínez Garcia mexikói paralimpikon úszó nemcsak a sportágában bajnok, hanem a videójátékok világában is elboldogul. A férfi PacoMgShark néven gaming videókat gyárt a YouTube-ra, amikben megszállottan játszik a Rainbow Six Siege-dzsel. Az Ubisoft által kiadott FPS híres arról, hogy minden módban, még Quick Playben is vérre menő versengés zajlik az online játékosok között. Éppen ezért annyira impresszív, hogy Garcia csak a lábaival irányítva és célozva egy teljes, ötfős csapatot hidegre tesz az általa feltöltött videóban.

PacoMgShark igazi szenzáció lett az elmúlt napokban a Twitteren, ahogy a dexerto.com is beszámolt róla, közel 2300 retweet és 12 ezer kedvelés jelezte, hogy lenyűgözte a mexikói játékos teljesítménye az embereket. A viral videó alatt még híres csapatokban játszó profi e-sportolók is elismerően kommenteltek.

Tovább

Itt a vége? Megdőlhet a FIFA-játéksorozat egyeduralma

2021. szeptember 7., 20:07 Módosítva: 2021.09.08 15:45
148
Az idei Gamescomon jelentették be, hogy UFL címmel új focis játék érkezik, mellyel a fejlesztők ambiciózus célt tűztek ki maguk elé: megdönteni a FIFA és az eFootball (korábban Pro Evolution Soccer) egyeduralmát. Összeszedtük, mit érdemes tudni az új trónkövetelőről.

Az elmúlt jó pár évben a játékosok hozzászokhattak, hogy két franchise uralja a focis videójátékok világát: az EA Sports holdudvarába tartozó FIFA-sorozat és az eFootball, melyet korábban PES néven emlegettek a legtöbben. Arról, hogy a FIFA a jobb, vagy pedig a PES, időről-időre heves viták robbantak ki a rajongók között. A helyzeten nem javított az sem, hogy számos újságcikk tette fel ugyanezt a kérdést: vajon az erősen licenszelt, szép grafikával rendelkező, arcade-os FIFA-t érdemesebb megvenni, vagy pedig a csúnyább, de szimulátorosabb, és emiatt a valódi futballhoz közelebb álló Pro Evolution Soccert?

A két játéksorozat mostanra nagyon eltávolodott egymástól. Míg az EA-nél továbbra is arra esküdnek, hogy évente új számozású, és most már 27 ezer forintba kerülő új FIFA-t adnak ki, addig a Konami azt látva, hogy nem igazán tudják felvenni népszerűségben a versenyt a FIFA-val, üzleti modellt váltottak, és az eFootball már ingyenesen érkezik idén. A játék első verziója afféle demo lesz, később bővítik ki további, fizetős tartalmakkal, amelyek színesítik a végeredményt.

A Gamescom nyitóestéjén derült ki, hogy egy európai stúdió, a Strikerz Inc. dolgozik az UFL nevű új, free-to-play focis játékon. A fejlesztés 2016, vagyis a cég megalapítása óta zajlik, a játékot az Unreal Engine hajtja majd. Ezen felül nem sokat tudni a játékmenetről, az eseményen csak egy rövid kedvcsináló előzetest tettek közzé.

Tovább

Hat új videójáték, ami miatt érdemes lesz szeptemberben kontrollert ragadni

2021. szeptember 6., 13:56 Módosítva: 2021.09.07 08:42
9
A koronavírus-járvány a játékiparra is hatással volt, ráadásul az AAA-címek fejlesztőcsapatait viselte meg legjobban a távmunkára való átállás. A csúszások ellenére szeptemberben felpörög az élet, és számos újdonság érkezik.

Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere: érzelmes kisvárosi dráma, harcolhatunk időhurokba ragadt bérgyilkos bőrébe bújva, egy régóta várt fantasy-kalandban pedig apró szellemekkel kell majd összefognunk, hogy helyrebillentsük a világ egyensúlyát. Bekopog az ablakon a legendás Diablo II ráncfelvarrott változata is, és a focirajongók sem maradnak hoppon.

Íme, a 6 legizgalmasabb videójátékos újdonság, ami még szeptemberben megérkezik!

Tovább

A retró számítógépek Mekkája lesz Füléből egy hétvégére

2021. szeptember 1., 20:14 Módosítva: 2021.09.02 09:03
32

Hatodik alkalommal rendezi meg Orsovai Sándor (bacsis) gyűjtő a BRSZK-t, vagyis a Bacsis Retro Számítógép Kiállítást a fővárostól a Balaton irányában egy órányira található Fülén.

A tavalyi BRSZK a járványhelyzet miatt elmaradt, 2021 szeptember 18-án szombaton és 19-én vasárnap azonban újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt a fülei tornacsarnok. A pontos cím Füle, Petőfi Sándor utca 12., ahol szombaton 10 és 20 óra között, vasárnap pedig 10-től 18 óráig nézelődhetnek és játszhatnak a látogatók. A belépés ingyenes, csupán érvényes védettségi igazolvány szükséges hozzá.

Tovább

Kiderült, mi van az új PlayStation 5 belsejében

2021. szeptember 1., 06:02 Módosítva: 2021.09.01 11:41
27

Pár napja írtunk róla, hogy a Sony mindenféle bejelentést mellőzve frissítette új konzolját, a PlayStation 5-öt. A konzolok új modellszámmal ellátott verziói Ausztráliában, Japánban, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is megjelentek már.

A modellfrissítés külsőleg alig észrevehető, csak ha a konzol alján található állványt nézzük, akkor tűnhet fel, hogy az új modelleken más típusú csavar rögzíti a talpat. Ami viszont csak akkor tűnhet fel, ha egyszerre megemeljük a két konzolt, hogy az újabb változat könnyebb 300 grammal.

Tovább

A nindzsalány visszatér

2021. augusztus 28., 06:05 Módosítva: 2021.08.28 13:01
13

Tavaly áprilisban sokéves várakozás után jelent meg a kultikus Final Fantasy-sorozat talán legkedveltebb epizódjának felújított változata, amely lélegzetelállító látványvilága mellett izgalmas újításokkal, élvezetes játékmenettel és jó érzékkel adagolt nosztalgiával búcsúztatta a leköszönő konzolgenerációt. Idén júniusban pedig megjelent a PlayStation 5-re optimalizált változat, a Final Fantasy VII Remake Intergrade, amely a kötelező ráncfelvarrás mellett egy teljesen új történetszálat is kapott.

Tovább

Szép csendben frissítette a Sony a PlayStation 5-öt

2021. augusztus 25., 18:28 Módosítva: 2021.08.26 12:55
5

Az Ausztráliában már a boltok polcaira került, új PS5-modell a CFI-1102A modellszámot kapta, 300 grammal könnyebb, és összeszereléséhez nem kell már csavarhúzó.

Az ausztrál videójátékos portál, a Press Start írta meg elsőként, hogy a Sony frissítette új generációs konzolját, ám sok változás nincsen. A legfontosabb, hogy a konzol állványának rögzítéséhez nincs szükség csavarhúzóra, ugyanis egy frissített, kézzel becsavarható fogattal lehet helyére tenni a talpat.

Tovább

Minikonzolként éled újra az Amiga 500 is

2021. augusztus 13., 17:30 Módosítva: 2021.08.14 06:10
4

Az elmúlt években sorra jelentek meg újra a nyolcvanas-kilencvenes évek legendás konzoljai törpe változatban, a mini konzolként történő reinkarnálódásból pedig úgy tűnik, nem marad ki az alap Amiga sem.

A miniatürizált és revitalizált legendák táborát erősíti már

Most pedig az Amiga 500-ból is elkészül a saját mini változata. Az egyszerre személyi számítógépnek és konzolnak tervezett Amigáról nem túlzás azt mondani, hogy meghaladta korát 1984-es bemutatásakor. A legendáról 2015-ben, az Amiga 1000 harmincéves születésnapján az Index is írt egy nagyobb bemutatót, aki nem ismeri az Amigát, annak azért, aki pedig ismeri és szereti, annak azért érdemes elolvasnia.

Tovább

November 1-jén rendel utoljára Dr. Mario mobilon

2021. július 29., 16:47 Módosítva: 2021.07.29 18:00

A Nintendo bejelentette, hogy november elsejével megszünteti a Dr. Mario World játékának támogatását mind iOS-en, mind Androidon.

A két évvel ezelőtt kiadott puzzle az első saját gyártású Nintendo mobiljáték – ha nem számítjuk a Miitomo közösségi programot –, amelynek megszünteti a támogatását a cég, és amelyet eltávolít az alkalmazásboltokból. A játékosok a programhoz július 29-től már nem vásárolhatnak valódi pénzért a játékban segítőeszközként használható gyémántokat sem.

Tovább

Bemutatkozott a Steam Deck, a Valve saját játékgépe

2021. július 23., 14:35 Módosítva: 2021.07.23 17:05
335

Bemutatta a Steam alkalmazásboltra épülő hibrid gépét a Valve. A Steam Deck névre keresztelt handheld eszköz se nem klasszikus PC, se nem konzol, közben mégis mindkettő.

Ránézésre a Nintendo Switch közvetlen kihívója lehetne, de a működési elv a PC-k, a beépített hardver pedig inkább a nagy, otthoni konzolok felé húzza.

Tovább

Visszatér a Dead Space, teljes őrületbe megy át a Battlefield 2042

2021. július 23., 12:52 Módosítva: 2021.07.23 14:22

Az Electronic Arts idén is kihagyta a virtuális E3-at, hogy saját bemutatót tartson EA Play néven. A bemutatón két igazán nagy dologról rántották le a leplet.

Visszahozzák az új generációs konzolokra az egyik legjobb sci-fi horrort, a Dead Space-t és az októberben érkező Battlefield 2042-be beépítenek egy módot, mellyel a korábbi Battlefieldek közönségkedvenc pályáit, fegyvereit és járműveit lehet majd keverni játékos kénye-kedve szerint.

Tovább

Cicákat is simogathatunk a Ghost of Tsushima rendezői változatában

2021. július 22., 11:34 Módosítva: 2021.07.22 16:15
Az Év Játéka díjat már most magáénak tudhatja.

Augusztus 20-án jelenik meg PS4-re és az új generációs PS5-re a Ghost of Tsushima Director's Cut, vagyis rendezői változat.

Ez már tartalmazni fogja az Iki Island kiegészítőcsomagot, és a fejlesztő Sucker Punch megerősítette, hogy a rókák és kutyák megsimogatása mellé bekerül a játékba a macskák, szarvasok, majmok opcionális megsimogatása is.

Tovább

Kötelező arcfelismeréssel tiltaná le Kína a gyerekeket az éjszakai mobilozásról

2021. július 15., 20:56 Módosítva: 2021.07.16 08:53

Kínában az egyik legnagyobb mobilos játékfejlesztő és kiadó, a Tencent úgy döntött, hogy kötelezővé teszi egy arcfelismerő szoftver használatát, ami este tíz és reggel nyolc között  kizárná a gyerekeket és fiatalkorúakat  a telefonos játékokból.

A Tencent ötlete nem újdonság, Kína két éve már törvényt is hozott a videójáték-függőség enyhítésére, mely szerint az előbb említett időtartamban gyerek nem mobilozhat, és hétközben naponta maximum másfél órát tölthet a mobilján nyomogatott játékokkal. Az írott törvény betartatása azonban nehézségekbe ütközött, hisz a regisztráció során a fiatalkorú simán felhasználhatta szülei vagy nagyszülei adatait, így átverve az automatikus ellenőrző szoftvereket.

Tovább

Októberben érkezik a FIFA 22

2021. július 14., 13:00 Módosítva: 2021.07.15 13:50
37
A borítón Kylian Mbappé látható.

Szinte minden platformra elérhető lesz az EA focis játéka, de ha PS4-re vagy Xbox One-ra vesszük meg, figyelnünk kell a verzióra, amennyiben konzolváltást tervezünk a közeljövőben.

A focis játék 2021 október elsejétől lesz elérhető, a FIFA 22 arca pedig a Paris Saint-Germain csatára, Kylian Mbappé lesz. A játék kapcsán a legfontosabb újítás a HyperMotion Technology, melynek lényege, hogy mozgást rögzítő, speciális ruhákba öltöztetett profi játékosokkal felvettek egy sor mozdulatot, és ezeket használják fel a virtuális játékosok játékbeli mozgásának megjelenítéséhez.

Tovább

Igazi nagyágyúval erősíthet az Xbox

2021. július 13., 08:00 Módosítva: 2021.07.13 15:26

A pletykák szerint Kodzsima Hideo, a Metal Gear-játékok és a Death Stranding atyja a Microsofthoz szerződhet és új projektjével az Xbox kínálatát erősítheti.

Szögezzük le az elején, hogy sem a Microsoft, sem Kodzsima (vagy stúdiója, a Kojima Productions) részéről nem történt hivatalos bejelentés, de a videojátékok világában hetek óta megy a találgatás. A Venturebeat nyúlt bele legjobban a méhkasba, amikor belső forrásra hivatkozva megírták, hogy Kodzsima és a Microsoft már aláírt egy szándéknyilatkozatot egy új, felhőalapú Xbox játékra.

EGY SZÁNDÉKNYILATKOZAT MÉG NEM JELENT SEMMI KONKRÉTAT, CSUPÁN JELZI, HOGY A FELEK KÉSZEK ÉS NYITOTTAK A KÖZÖS MUNKÁRA, S ELKÖTELEZIK MAGUKAT A MEGÁLLAPODÁS RÉSZLETEINEK KIDOLGOZÁSA MELLETT.

Arról már korábban is volt szó, hogy Kodzsimát érdekelné egy felhőszolgáltatáson alapuló horrorjáték-sorozat, mely epizodikus jelleggel jelenne meg. Ezt az ötletet korábban a Google karolta fel és indult meg egy Stadia-exkluzív játék fejlesztése, de mikor a Google kukázta a Stadia saját fejlesztő- és kiadórészlegét, ez a projekt is a szemétbe került. Ennek a kukázott Stadia-projektnek az újjászületéséhez biztosíthatja a redmondi cég felhőalapú játékszolgáltatása, az xCloud a hátteret. A Microsoft állítólag pont emiatt igazolta az Xbox Game Studioshoz Kim Swiftet, a Portal és Left 4 Dead játékok egyik tervezőjét is.

Tovább

Több mint 400 millióért kelt el egy bontatlan Super Mario 64

2021. július 12., 15:39 Módosítva: 2021.07.12 20:19
A Nintendo 64 konzolra kiadott játékkazetta az 1 millió 560 ezer dolláros (több mint 400 millió forint) vételárával magáénak tudhatja a valaha eladott legdrágább videojáték címet.

Mindössze egy hét telt el azóta, hogy egy bontatlan The Legend of Zelda kazettát rekordáron, 870 ezer dollárért adott el a Heritage Auctions. Arról, hogy a százezer dolláros áron induló licit tárgya miért ért ennyit, ebben a cikkben írtunk.

A NES-re kiadott Zelda azonban nem tudhatta magáénak sokáig a legdrágább játék címet, július 11-én vasárnap ugyanis valaki 1 millió 560 ezer dollárt (470 millió forintot) fizetett egy Nintendo 64 konzolra készült, bontatlan, első kiadású Super Mario 64-ért a Heritage-en keresztül.

Tovább

A Magyar Népmeséket megidéző videójáték készül

2021. július 9., 21:28 Módosítva: 2021.07.10 10:53

Behind the Beyond címmel Unity-motorra épülő videójátékot készítenek a Magyar Népmesék vizualitását megidézve. Egyelőre megjelenési dátum nincsen, a projekt még fejlesztés alatt áll, de a Steamen már elérhető a játék adatlapja és kívánságlistához is adható a program.

A Behind the Beyond fejlesztője a Sugarpunch Games, a játék világa Rábel Katalin ötletén alapszik.

A Magyar Népmeséket idéző, misztikus világban játszódó point and click típusú kalandjáték teljesen egyedi sztorit kap, főhőse Jánoska, a szegény ember legkisebb fia lesz, akinek a királyság rejtélyeit kell megoldani és megtalálni a hivatását. A projektre a pénzt egy hamarosan induló Kickstarter kampányon keresztül szedné össze a csapat – írta meg elsőként a Leet.

A point and click játékokra szokásos interakciókat némi szerepjátékos elemmel egészítették ki. Lehet fejleszteni Jánoska Erejét, Báját és Ügyességét, melyek más-más módon történő kombinációjával más-más módon lesz megoldható egy-egy rejtély.

Tovább

Augusztusban kipróbálható a közösségi finanszírozásból készült magyar szerepjáték

2021. július 9., 13:19 Módosítva: 2021.07.10 13:49
A kitűzött cél kétszerese jött össze, hamarosan kipróbálható az RPG.

Magyar fejlesztőcsapat indított közösségi kampányt Kickstarteren 2018-ban videojátékuk finanszírozására. A Black Geyser: Couriers of Darkness azóta elért a korai verzióig, augusztus 26-tól a Steamen keresztül ki is próbálható.

A Kickstarteren eredetileg 50 ezer euró volt a cél, 2018-ban ezt pár nap alatt el is érték, de a támogatók végül a kitűzött összeg több mint dupláját dobták össze. Eredetileg 2019-re tervezték kiadni a Black Geysert, végül csak egy bétát kaptak a támogatók, a korai megjelenés pedig csúszott két évet.

Tovább

Felújítják az első hat Final Fantasyt, mobilra is jön az első három

2021. július 9., 06:27 Módosítva: 2021.07.09 10:24
A júniusi E3 konferencián jelentette be a Square Enix, hogy digitálisan felújítják a Final Fantasy-sorozat első hat részét Pixel Remaster néven, és július 28-án a Steamen keresztül ki is adták PC-re.

Nem sokkal később a fejlesztő közzétette blogján, hogy az első három cím mobilra is megérkezett, Androidra és iOS-re is, július 29-én. A játékok Steamen csomagban is megvásárolhatók lesznek, mobilon külön-külön lehet majd megvenni a címeket.

A Square Enix a 2D pixeles dizájnt megtartotta, de a modern készülékek felbontásához igazítva újrarajzolt mindent a karakterektől a hátterekig. A felújított grafikán a Final Fantasy eredeti alkotója, Sibuja Kazuko is dolgozott, az eredeti zenei aláfestést pedig újrakeverték a zeneszerző, Uemacu Nobuo vezetésével.

Tovább

Rovatok