Index Vakbarát Hírportál

Három BAFTA-díjat nyert a Call of Duty 4

2009. március 11., szerda 13:48

A British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), vagyis a brit filmakadémia kedden Londonban adta át a legjobb videojátékoknak alapított díját, a British Academy Video Game Awardot. A legjobb játék a Super Mario Galaxy lett, a Call of Duty 4 tarolt, a GTA IV hoppon maradt.

A BAFTA 1998 óta ad elismeréseket a videojátékoknak, de csak 2004 óta díjazza ezeket külön rendezvényen. Az elismeréseket a közönségdíj kivételével szakmai zsűri ítéli oda. Az első években platformonként külön díjakat adtak, de 2006 óta összevontan, kevesebb kategóriában osztották az elismerést. Utoljára 2007 őszén díjazták a játékokat, így a mostani díjátadón 2007 végén megjelent játékok is nyertek – írja a BBC hírportálja. A díjátadót azért tolták át őszről tavaszra, hogy egy teljes év játéktermését tudják mostantól értékelni, így viszont ez alkalommal nagyjából 15 hónap játékai közül kellett kiválasztani a legjobbakat.

A díjátadón két negyedik rész feszült egymásnak: a háborús lövöldözős játék Call of Duty 4 a tavalyi év egyik nagy sikerével, az autós bűnözőszimulátor GTA IV-gyel mérkőzött meg. Ez utóbbi végül nem nyert egy díjat sem (pedig hét kategóriában is jelölték), a Call of Duty 4 viszont hármat is: a legjobb játékmenetért, a legjobb sztoriért és karakterekért járó elismerést és a közönségdíjat.

2008 legjobb játéka? EZ???

A legjobb játék nagy meglepetésre a Nintendo hadonászós kvarcjátéka, a Wii 2007-es nagy sikere, a Super Mario Galaxy lett, olyan jelölteket utasított maga mögé, mint a Fallout 3, a Fable II, a GTA IV és a Rock Band. (A döntés az Index GTA- és Fallout-rajongó techrovata szerint jól példázza, hogy konzumkonzolokat és a hardcore játékosok platformjait nem jó egy kalap alá venni egy szakmai díjátadón.)

A legjobb hang és a legjobb zene díját a Dead Space kapta (a Call of Duty 4 mellett ez volt az egyetlen játék, ami egynél több díjat kapott), akció-kaland kategóriában a Fable II nyert, a legjobb sportjátéknak a Race Driver: Grid című autóversenyt választották. A stratégiai játékok közül a Civilization Revolutionnek termett babér, a legjobb alkalmi játék a Boom Blox lett (Steven Spielberg is dolgozott ezen). A technikai megvalósítás díja a Spore-t, a legjobb művészi koncepció díja a PS3 nagy húzónevét, a LittleBigPlanetet illette. A kézikonzolos játékok közül a Professor Layton and the Curious Village nyert, a legjobb multiplayer játéknak papírforma szerint a Left 4 Deadet választották. A BAFTA tagságot (ami amolyan életműdíjnak felel meg) Nolan Bushnellnek, az Atari alapítójának, a Pong alkotójának ajánlották fel.

Rovatok