Index Vakbarát Hírportál

Történelmet írt: Kirk kapitány a legidősebb ember, aki az űrben járt

2021. október 13., szerda 17:06 | aznap frissítve

A kilencvenéves színész, William Shatner – aki négy évtizeden át alakította az Enterprise csillaghajó (USS Enterprise NCC-1701, és -A) Kirk kapitányát a Star Trekben – lett a legidősebb ember, aki eljutott a világűrig.

Eredetileg október 12-re tervezték az űrugrást, ám az erős szél miatt egy nappal elhalasztották a repülést. Végül október 13-án indult el a Csillagflotta valaha volt legfiatalabb kapitánya, hogy a legidősebb ember legyen az űrben.

A Jeff Bezos alapította Blue Origin második emberes repülésén (NS-18) a 11 perces repüléshez magyar idő szerint 16:50-kor (a tervezetthez képest több mint ötven perc késéssel extra biztonsági ellenőrzések miatt) szállt fel a New Shepard rakéta a cég Van Horn-i indítóállomásáról, Texasból. A repülés nagyjából 11 percig tartott, Shatner pedig kilencvenévesen a legidősebb ember lett, aki az űrben járt. A címet pár hónapig Wally Funk tudhatta magáénak, akit szintén Bezos cége vitt az űrbe a New Shepard első emberes repülésének alkalmával.

A Kirk kapitányt alakító színész hétfőn egy sajtótájékoztatón elmondta, az űrugrásra történő felkészítés során a legnehezebb feladat a kapszula ülésébe történő be-, illetve az onnan kimászás volt.

William Shatner mellett három másik utas ült a tizennyolcadik repülését végző Crew Capsule 2.0 kapszulában a 18 méteres rakéta tetején: Audrey Powers, a Blue Origin egyik ügyvezetője; Chris Boshuizen, korábbi NASA-mérnök és a Planet Labs műholdas képalkotórendszer alapítója és Glen de Vries, a Medidata Solutions klinikai kutatócég alapítója és vezérigazgatója.

A legénység tagjai közül Boshuizen és de Vries fizető vendégek, és bár a Blue Origin nyilvánosan nem közölte, mennyit kell fizetni a jegyekért, két-háromszázezer dollár (97 millió forint) lehet a tízperces út ára. Shatner, a világ egyik leggazdagabb embere a Blue Origint is megalapító Jeff Bezos vendégeként vett részt az űrugráson. Bezos célja a Blue Origint PR-hadjárattal a közvetlen konkurens, a Virgin Galactic fölé emelni, illetve elterelni a figyelmet Elon Musk SpaceX-jéről, amelyet a NASA kiválasztott az Artemis-programba, ami miatt Bezos beperelte a NASA-t. Mégis inkább a Virgin Galactic orra alá dörgöl Bezos azzal, hogy megrepteti Shatnert, a színész ugyanis 2013-ban visszautasította a Virgin tulajdonosának megegyező ajánlatát.

De hogy valami pozitívabbal zárjuk a cikket: a Kirk kapitányt alakító William Shatnernek korábban is volt már kapcsolata az űrrel és az űrkutatással a sorozaton kívül is. A NASA 2014-ben kitüntette Shatnert a szervezettől a civileknek adható legmagasabb szintű kitüntetéssel (NASA Distinguished Public Service Medal), amelyet azoknak ítélnek oda, akik kiemelkedően sokat tesznek az űrkutatás népszerűsítéséért. A NASA és a Star Trek stábjának kapcsolata egyébként mindig pozitív volt, ez az űrsiklóprogramban nyilvánult meg igazán; Shatner narrálta az űrsiklóprogram harmincadik évfordulójára készült dokumentumfilmet, illetve a Discovery utolsó útjára felmondta az eredeti Star Trek intrójának a szövegét, és a sorozat zenéjével ez ébresztette a Nemzetközi Űrállomás legénységét 2011. március 7-én. Az űrsiklók és a Star Trek kapcsolatában azonban talán ismertebb, hogy az első – az űrben soha nem járó – űrsiklót a sorozatrajongók kérésének eleget téve Enterprise-nak nevezte el a NASA a legendás csillaghajó után.

(Borítókép: A Blue Origin cég által kifejlesztett New Shepard űrhajó legénysége Texasban 2021. október 13-án. Fotó: Blue Origin / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok