Egy új tanulmány alapján összefüggést fedeztek fel az ultrafeldolgozott élelmiszerek, például a szeletelt fehér kenyér és a cukros üdítőitalok gyakori fogyasztása és a korai, megelőzhető halálozás között.
A tudósok 2019-ben Brazíliában vizsgálták a halálozási arányokat, és megállapították, hogy az úgynevezett „ultrafeldolgozott élelmiszerek” (UPF) megnövekedett fogyasztása az összes korai halálozás több mint 10 százalékához járult hozzá.
Az American Journal of Preventive Medicine szakfolyóiratban nemrég közzétett kutatás megállapította, hogy a kevés vagy egyáltalán nem teljes értékű élelmiszert tartalmazó UPF-ek hozzájárultak a vizsgált évben mintegy 57 ezer idő előtti halálesethez a dél-amerikai országban. A tudósok, köztük a brazíliai Sao Pauló-i Egyetem munkatársai szerint
az eredmények különösen azért riasztók, mert a brazilok jóval kevesebb ilyen terméket fogyasztanak, mint a magasabb jövedelmű országokban élők.
Korábbi modellező tanulmányok megbecsülték a kritikus összetevők, például a nátrium, a cukor és a transzzsírok, valamint egyes élelmiszerek vagy italok, például a cukorral édesített italok egészségügyi és gazdasági terhét.
Eddig egyetlen tanulmány sem becsülte meg az UPF-ek potenciális hatását az idő előtti halálozásra.
A feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának tulajdonítható halálozások ismeretét hangsúlyozták a tudósok, akik szerint a hatékonyabb élelmiszer-politikát segítené a táplálkozási szokások megreformálása, mivel a tudatosabb táplálkozással megelőzhetők lehetnek a korai halált okozó betegségek – állapította meg a kutatás az Independent szerint.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a csomagolt péksütemények, készételek, fagyasztott pizza, cukros italok és gabonafélék a modern étrend szerves részét képezik, de egyre több tanulmány hozza őket összefüggésbe egy sor egészségkárosodással, köztük a cukorbetegséggel, az elhízással, a demenciával és a rákos megbetegedésekkel.
Részletesebb listában a következő élelmiszerek is az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak:
A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy az UPF-ek kevés fehérjét és rostot tartalmaznak, és sok hozzáadott cukrot, zsírt és sót. A kutatók szerint a 2019-ben 541 260 idő előtt elhunyt, 30 és 69 év közötti felnőtt közül 261 061 ember halála megelőzhető, nem fertőző betegségek miatt következett be.
A tanulmány megállapította, hogy 57 ezer haláleset tulajdonítható az UPF-ek fogyasztásának, ami az összes idő előtti haláleset valamivel több mint 10 százalékának, és a 30 és 69 év közötti felnőttek körében a megelőzhető, nem fertőző betegségek miatt bekövetkezett összes haláleset több mint egyötödének felel meg.
Az olyan magas jövedelmű országokban, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada, ahol az UPF-ek a teljes kalóriabevitel több mint felét teszik ki, ezeknek az élelmiszereknek a hatása még nagyobb a tudósok szerint.
Szerintük többféle beavatkozásra és közegészségügyi intézkedésre lesz szükség ahhoz, hogy világszerte csökkenteni lehessen az UPF-ek növekvő fogyasztását. Ezek az intézkedések magukban foglalják az élelmiszer-környezet megváltoztatására irányuló adó- és szabályozási politikákat, az élelmiszerek alapján étrendi tanácsadás megerősítését, valamint a fogyasztói ismeretek, attitűdök és viselkedés javításának módjait.
A tudósok szerint az UPF-fogyasztás 10-50 százalékos csökkentésével potenciálisan megelőzhető lenne Brazíliában az évente körülbelül 5900-29300 idő előtti haláleset.
(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)