Index Vakbarát Hírportál

Idén is lesz Fekete Zaj

3 órája Módosítva: 2020.05.29 16:01
133

A koronavírus-járvány miatt kétséges volt, hogy megtartják-e nyáron a fesztiválokat, vagy sem; áprilisban kiderült, valószínűleg nem lőttek az egész szezonnak, mert „csak” augusztus 15-ig nem lehet rendezvényeket tartani. Persze Volt Fesztivál, Balaton Sound és Sziget így sem lesz idén, de a nyár végén azért lesznek kisebb fesztiválok, most jelentették be például a Fekete Zaj szervezői, hogy az idei bulit változatlan időpontban, augusztus 19. és 22. között meg fogják tartani.

Annyi változás történt az eredeti tervekhez képest, hogy idén csak hazai előadók lesznek.

Az európai fesztiválszezon túlnyomó része darabjaira esett, a legtöbb nemzetközi előadó nem turnézik, így a már lekötött nemzetközi előadóinkkal egyetértésben abban maradtunk, hogy őket 2021-ben próbáljuk meg elhozni, így már folyamatban van a jövő évi lineup egyeztetése. Egy-egy ilyen előadó lekötése néha évekbe, máskor hónapokba telik, így az nem volt opció, hogy megpróbáljuk idén elhozni őket, mivel a kialakult utazási és szervezési körülmények bizonytalansága miatt hatalmas nyomás került volna a stábunkra és az előadókra is

– írják a Facebookon.

Hogy pontosan mi lesz a program, arról később adnak tájékoztatást, aki pedig mégis úgy dönt, hogy kihagyja a 2020-as Fekete Zajt, és visszaváltaná a belépőjét, ezt is megteheti.

Tovább

Egy hétvége erejéig engedélyezik az autós koncerteket Magyarországon

6 órája Módosítva: 2020.05.29 13:26
530

A járványhelyzet miatt a kormány március elején betiltotta a rendezvényeket, majd április 30-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy augusztus 15-ig csak az 500 főnél nagyobb eseményeket nem szabad megtartani, de aztán kiderült, hogy valójában azokat sem, ahova nem várnak ennyi embert. Az intézkedések miatt a magyar zeneipar komoly válsághelyzetbe került.

Május eleje óta azonban elkezdtek enyhíteni a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokon, például újra szólhat a zene a vidéki vendéglátóhelyeken, de koncerteket egyelőre nem lehet tartani.Május eleje óta azonban elkezdtek enyhíteni a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokon, például újra szólhat a zene a vidéki vendéglátóhelyeken, de koncerteket egyelőre nem lehet tartani.

Vagyis hagyományos értelemben vett koncerteket, a 444 ugyanis észrevette, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, ami engedélyezi, hogy a járványhelyzet ellenére a hétvégén autós könnyűzenei koncerteket tartsanak.

A jogszabály szerint ez egy olyan élő zenés rendezvény, amelynek során a közönség tagjai abban az autóban tartózkodnak, amivel érkeztek. A rendelet pénteken lép életbe és vasárnap már hatályát is veszti. A látogatás feltételeit a szervezők határozzák meg

- írják. 

Tovább

Engedjük el, és igyunk még egy gin-tonikot!

tegnap, 16:21 Módosítva: 2020.05.28 20:26
220

Egy szakítós, ugyanakkor ízig-vérig nyári hangulatú slágerrel jelentkezik Palotai Soma Perrin nevű projektje. A vadonatúj, July című dalhoz Miki357 rendezett klipet, ami a Stenken látható először.

"A July című dalunk egyszerűen a továbblépésről szól. A nyár a szabadságot jelképezi és nincs helye a 40 fokos hőségben a szakítás utáni csalódottságnak. Inkább vágjunk el minden köteléket, engedjük el, amit el kell és rendeljünk egy újabb gin-tonikot" – mondja a számról Palotai Soma.

Tovább

Vidéken ismét szólhat a zene a vendéglátóhelyeken

május 26., 12:06 Módosítva: 2020.05.26 18:47
3956

Budapest kivételével nem korlátozzák már a járványra vonatkozó rendelkezések a zeneszolgáltatást a vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén. Ezt erősítette meg dr. Gyimesi Lászlónak, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) alelnökének írt válaszlevelében a Miniszterelnökség, áll a szervezet hivatalos közleményében.

Az ügy azért is aktuális, mert Budapest kivételével június 1-től a házasságkötés és a házasságkötést követő legfeljebb 200 fős családi rendezvény is megtartható vendéglátó üzletben vagy szálláshelyen, beleértve a zenés szolgáltatás biztosítását, tették hozzá.

Magyarországon 45-50 ezer vendéglátóhely működik, negyedük Budapesten. Zenét a szállodák, éttermek, kávéházak, pincészetek megközelítőleg 20-30 százaléka szolgáltat, ami 10-15 ezer munkahelyet jelent.

A fellépők többsége értelemszerűen a nyári főszezonban jut stabil keresethez, az év többi szakában csökken a lehetőségek száma, és néhány éttermet, szállodát leszámítva az alkalmi és a hétvégi zeneszolgáltatás a jellemző.

Március közepén a járványhelyzet miatt a szórakozóhelyeknek be kellett zárniuk, az éttermek, kávézók pedig csak 3 óráig lehettek nyitva. Hogy valamelyest kompenzálják a bevételkiesést, április végéig lemondtak a vendéglátóiparból származó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról a szerzők, előadók és kiadók. A közel két hónapos kényszerpihenő után vidéken május elején enyhítettek a korlátozásokon, és két hét csúszással követte a vidéket Pest megye, illetve Budapest.

A felmérések szerint egyébként a magyar zenészek jövedelmük több mint 60 százalékát az élőzenei fellépésekből szerzik, másik fontos bevételi forrásuk a koncerteken és a vendéglátóhelyeken háttérzeneként elhangzott számok után kapott jogdíj, ez bevételük további több mint 15 százalékát teszi ki.

Tovább

Az Omega együttes végét jelentheti, ha lesz második hullám

május 26., 05:20 Módosítva: 2020.05.27 05:54
1366

„Idén 18 külföldi koncertünket mondták le, köztük négy fesztiválfellépést, ami az Omega-produkció költségét tekintve százmillió forintos nagyságrendű kiesés” – mondta a Blikknek Trunkos András, az Omega együttes menedzsere, aki szövegíróként is támogatja az együttest.

Tovább

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

május 25., 12:54 Módosítva: 2020.05.28 01:03
5939

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. Az MTI híre szerint a 72 éves zenésznek a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak a gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta.

Tovább

Meghalt Petics Kristóf, az X-Faktor egykori versenyzője

május 25., 11:42 Módosítva: 2020.05.26 15:58
5092

Meghalt S. Petics Kristóf, a GIL (Gilbert In Love) zenekar frontembere, illetve az X-Faktor egykori versenyzője és énekese, erősítette meg a bulvársajtóban keringő információkat az Indexnek a zenekar ritmusgitárosa, Fekete Edward.

Tovább

Meghalt Mory Kanté, az afrikai zene egyik legendája

május 23., 13:09 Módosítva: 2020.05.27 11:36
626

A guineai zenész 70 éves volt. Yéké Yéké című 1987-es dala nagy szerepet játszott abban, hogy az afrikai zene a világ más részein is népszerűvé váljon – például Magyarországon is, ahol többször fellépett, többek közt a 2008-as Sziget Fesztiválon vagy a 2011-es VeszprémFeszten.

Tovább

A rock halott, és nem élvezi

május 20., 23:50 Módosítva: 2020.05.21 21:54
209

Miközben április tele volt izgalmasabbnál izgalmasabb albumokkal, egy óriási csalódás jutott erre a hónapra. Ez pedig nem más, mint a hét év után új nagylemezzel visszatérő The Strokes, akiket az ezredforduló környékén a rock and roll következő pápáinak kiáltottak ki csak azért, hogy 2020-ban már egy tisztességes dalt se tudjanak írni. Van helyettük viszont remek August Burns Red, Fran Palermo, Lido Pimienta, Emancipator, Ajna és Oranssi Pazuzu, illetve ettől a hónaptól bevezetjük a minikritikák intézményét is Thundercat jazzpunkjától a magyar megjelenésekig.

Tovább

Kádár Tamás: 10-15 milliárdos állami támogatásból megmenthető lenne a fesztiválkultúra

május 20., 09:35 Módosítva: 2020.05.20 12:35
901

Mivel augusztus 15-ig 500 fősnél nagyobb rendezvény nem tartható meg, ezért idén nem lesz sem Volt Fesztivál, sem Balaton Sound, sem Sziget. Ugyan a kormány fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, illetve  a Sziget Zrt. ügyvezetője szerint nem volt elhamarkodott lépés lefújni ezeket a rendezvényeket, még akkor sem, ha esetleg változna ez a szabály.

Nem értek az egészségügyhöz, de gyógyszer vagy más, megnyugtató megoldás híján magam sem tartanám szerencsésnek több tízezer embert egy helyen összezsúfolni. A Szigeten teljesítő 400 fős egészségügyi csapatra sem helyezhetünk ekkora súlyt. Az Európa legnagyobb fesztiváljai közé tartozó Sziget – de hazai léptékben ide sorolhatom a Voltot és Balaton Soundot is – nem szervezhető meg néhány nap alatt

– nyilatkozta a Népszavának. Hozzátette, bizakodik abban, hogy jövőre már engedélyezni fogják az ilyen nagyobb szabású eseményeket, ők már el is kezdték szervezni a 2021-es fesztiválokat. És persze drukkolnak azon fesztiválok szervezőinek, akik idén valamilyen formában még is megtartják a rendezvényeiket.

Tovább

Űrbéli italodiszkó számmal tér vissza Péterfy Bori és zenekara

május 19., 16:49 Módosítva: 2020.05.20 10:37
684

"Egy fekete lyukban hagytam a szívem" – énekli Szabó Benedek szövegét Péterfy Bori a Love Band új dalában, amely a zenekar következő, pár hónapon belül érkező lemezét harangozza be. A Száz fényév című számhoz klip is forgott, ami a Stenken látható először.

Tovább

Meghalt Jorge Santana, Carlos Santana öccse

május 18., 16:01 Módosítva: 2020.05.19 05:28
509

68 éves korában meghalt Jorge Santana mexikói gitáros, Carlos Santana öccse, írja az MTI az idősebb testvér Facebook-oldalán közzétett posztja alapján. A családi közleményéből kiderült: a szólóban is aktív Jorge Santana még május 14-én, múlt csütörtökön, halt természetes halált.

Tovább

103 évesen újra slágerlistás Vera Lynn

május 18., 08:43 Módosítva: 2020.05.18 16:45
79

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak Vera Lynn 100 című albumával pénteken a lista 30. helyére került, írja a BBC híre nyomán az MTI.

A 2017 márciusában megjelent válogatásalbum javarészt a második világháború európai befejeződésének 75. évfordulójára rendezett ünnepségeknek köszönheti újbóli népszerűségét.

Tovább

Zárt körű lesz Little Richard temetése

május 17., 14:07 Módosítva: 2020.05.18 08:22
5

Az Alabama állambeli Oakwood Egyetem temetőjében helyezik örök nyugalomra a 87 évesen elhunyt Little Richardot, írja az MTI.

Tovább

Ingyen lehet majd nézni a legendás Freddie Mercury-emlékkoncertet

május 15., 14:01 Módosítva: 2020.05.16 11:23
3639

Két napig, magyar idő szerint péntek este 8 órától vasárnap este 8 óráig ingyen lehet nézni a Queen Youtube-oldalán az 1992-es Freddie Mercury-emlékkoncertet, ahol a Queen élő tagjai mellett olyanok léptek fel, mint David Bowie, George Michael, Annie Lennox, Elton John, a Guns N’ Roses, Robert Plant, a Def Leppard és Liza Minnelli.

Tovább

Még mindig úgy visszük itthon a CD-t és a bakelitet, mint a cukrot

május 14., 15:25 Módosítva: 2020.05.14 16:33
597

Magyarországon, illetve világszerte is nőtt a hangfelvételpiac bevétele 2019-ben, írja az MTI a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI adatai, illetve a Mahasz, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének összesítése alapján.

Tovább

Így terjedne a vírus a világban, ha hang lenne

május 14., 13:54 Módosítva: 2020.05.14 14:59
53

A Modern Art Orchestra megpróbálta hangokkal lemodellezni azt, ahogy a járvány terjed a világban: emberről emberre szállva.

Tovább

Prince régi koncertjével gyűjtenek pénzt a járvány károsultjainak Youtube-on

május 14., 09:51 Módosítva: 2020.05.14 12:23
24

A Prince örökségét kezelő Prince Estate a Youtube együttműködésében háromnapos streamelt Prince-koncertet tart, hogy a WHO segélyalapjának gyűjtsön, írja a Variety.

Tovább

Megtartják az EFOTT fesztivált augusztus végén

május 13., 14:15 Módosítva: 2020.05.13 18:20
458

Augusztus 26. és 30. között megtartják (vagy legalábbis szeretnék megtartani) a Velencei-tónál az EFOTT fesztivált, miután a közönség a szervezők saját kérdőíve szerint nagyon szeretne bulizni.

efott
Fotó: EFOTT / Facebook
Tovább

20 éves az Oops...I Did It Again

május 13., 13:25 Módosítva: 2020.05.14 05:09
2226

20 éve jelent az Oops...I Dit It Again című album Britney Spearstól, aki 1999-es berobbanásának köszönhetően szinte egyedüliként mentette át az új évezredbe a '90-es évek túlzott optimizmusát, giccsét és zavarbaejtő öntárgyiasítását. Ma már tudjuk a történet folytatását is: Britney évekig a legsikeresebb popsztárok egyike maradt, de egyre súlyosabb magánéleti problémákkal küzdött, és 2008-ban a világsajtó szeme láttára omlott össze teljesen idegileg. Ez az album mai füllel hallgatva kifejezetten viccesen öregedett, és hiába van komoly nosztalgiaértéke Spears korai munkásságának, azért ezek a zenék és videók inkább csak szórakoztató korlenyomatai az ezredfordulónak, nem pedig egy meg nem értett zseni műalkotásai.

Tovább

Mesterséges intelligencia zeneszámával nyerték meg az Eurovíziós Dalversenyt

május 13., 11:51 Módosítva: 2020.05.13 22:56
103

Ausztrál csapat nyerte a mesterséges intelligencián (MI) alapuló Eurovíziós Dalversenyt. A Beautiful the World című győztes dalt az ihlette, ahogy a természet a pusztító ausztrál bozóttüzek után új erőre kapott.

vr-euroviz
Tovább

Még mindig az ABBA szállította az Eurovíziós Dalfesztivál legnagyobb slágerét

május 12., 18:39 Módosítva: 2020.05.13 09:53
45

Bár Magyarország nem kért a végül más formában megrendezendő 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválból, az Ipsos felmérésében a magyar lakosságot is megkérdezték. Ebből az derül ki, hogy még mindig az ABBA Waterloo című slágere a legismertebb szám a dalverseny történetében. A megkérdezettek 36 százaléka jelölte meg a svéd géniuszok himnuszát a maximálisan jelölhető három dal között. 

Ha nem ismerné, ez az: 

Rögtön a második helyen jelölték meg, hogy a "választható számok közül egyik sem", így Loreentől az Euphoria került 12 százalékkal a második helyre, míg harmadik helyen Domenico Modugno száma szerepel, a Volare

Az online kérdőívet több mint 20 ezer ember töltötte ki. 

Tovább

Van egy jó sztorija a beatkorszakból? Ne hallgassa el!

május 12., 16:50 Módosítva: 2020.05.12 21:54
2

Kádár-kori zenés élményeket gyűjtenek a magyar könnyűzene legendáriumába, tehát ha van jó sztorija az Ifiparkból, a Metro Klubból vagy a Tabánból, ne hagyja elveszni. A beatkorszak idején – vagy éppen később, de a rendszerváltás előtt – szerzett koncertélményeket írásos formában várják, és akár pénzt is lehet nyerni velük.

Hajógyári-sziget, Szuperkoncert 1981. augusztus 22-én. Ekkor készült az Egy nap rock, Sántha László és Árvay Jolán koncert-dokumentumfilmje.
Hajógyári-sziget, Szuperkoncert 1981. augusztus 22-én. Ekkor készült az Egy nap rock, Sántha László és Árvay Jolán koncert-dokumentumfilmje.
Fotó: Urbán Tamás
Tovább

Egy iparági jóslat szerint még legalább egy évig nem lesznek koncertek

május 12., 11:27 Módosítva: 2020.05.12 15:32
1560

"A jelenlegi állás szerint minimum egy évig nem lesz tömegrendezvény" – írta Facebook-posztjában Posztobányi Andor, a hazai és külföldi produkcióknak is koncerteket szervező Országos Rendezvényiroda ügyvezetője, aki most legalább egyéves kényszerszünetet jósol a magyar zenészeknek.

Tovább

Egymillió dollárért kelhet el Kurt Cobain gitárja

május 11., 19:52 Módosítva: 2020.05.12 12:08
170

Becslések szerint egymillió dollárért (323 millió forintért) kelhet el egy júniusi árverésen Kurt Cobain gitárja, amelyen alig négy hónappal halála előtt játszott az MTV Unplugged című műsorában.

Tovább

Live Nation: 2021-re gőzerővel térnek vissza a koncertek

május 11., 09:54 Módosítva: 2020.05.11 15:52
0

Egy befektetői találkozón azt nyilatkozta Michael Rapino, a Live Nation vezérigazgatója, hogy 2021-re teljes erőbedobással térnek vissza az élőzenei piacra. A Live Nation a világ legnagyobb koncertszervező cége, Magyarországon szinte minden nagyobb külföldi sztár arénás koncertjét ők szervezik.

Tovább

Az egész netet letarolja a börtönből szabadult 6ix9ine visszatérése

május 9., 22:55 Módosítva: 2020.05.11 00:20
4242

Múlt havi szabadulása után új számmal, illetve ahhoz forgatott tarka, szivárványszínű videóval jelentkezett Tekashi 6ix9ine, az egykori társait a hatóságoknak felnyomó brooklyni rapper, aki ügyvédje, Lance Lazzaro tájékoztatása szerint otthon, házi őrizetben fejezi be hátralévő börtönbüntetését.

A Gooba című trekk máris 40 millió feletti megtekintésnél tart, sőt, már néhány órával a megjelenése után elérte a 10 milliós álomhatárt. A számban utal a koronavírusra ("They sick, been hot way before coronavirus"), valamint az őt ért patkányozásra is ("You big sad. Tell me how I ratted, came home to a big bag").

Tovább

Meghalt Little Richard, a rock 'n' roll úttörője

május 9., 16:08 Módosítva: 2020.05.10 20:43
22949

87 éves korában meghalt Richard Wayne Penniman, ismertebb nevén Little Richard, a könnyűzene történetének egyik meghatározó alakja, a Long Tall Sally, a Tutti Frutti és a Good Golly Miss Molly című dalok előadója.

A zenész szombati halálát előbb fia, Danny Penniman erősítette meg a Rolling Stone-nak, majd egykori ügynöke, Dick Alen a CNN-nek. A rock and roll egyik legnagyobb úttörőjének számító Little Richard halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Penniman basszusgitárosa, Charles Glenn később a TMZ-nek elmondta: a szinte felfoghatatlanul nagy hatású zenész tennessee-i otthonában halt meg szombaton, két testvére és fia körében, két hónapja volt beteg. A nyilatkozat szerint március végén beszéltek utoljára, Richard akkor arra kérte, látogassa meg, ám ezt a kérést Glenn a járvány miatt nem tudta teljesíteni.

Tovább

A zenészek bevétele elérte a nullát

május 8., 20:00 Módosítva: 2020.05.09 12:19
690

A járvány alatt tragikus helyzetbe került a komplett élőzenei piac, a fesztiválszervezőktől a zenészeken át a zenei háttéremberekig mindenki megérezte azt, hogy hónapok óta nincsenek tömegrendezvények, és minimum augusztus 15-ig valószínűleg ez így is marad.

Magyarországon annyira rossz a helyzet, hogy szórakozóhelyek kénytelenek hónapokra előre lemondani vagy átszervezni a programjaikat, fesztiválok maradnak el vagy kerülnek később időpontra, a magyar zenészek pedig különböző szociális támogatásokhoz kénytelenek fordulni, miközben vannak olyan pályázatok, amelyek meglehetősen kiszolgáltatott helyzetbe hozhatják őket. A szinte teljesen kieső tavaszi és nyári szezonnak az az eredménye, hogy a zenészek a legfőbb bevételük nélkül maradnak, és ha őszre nem szedi össze magát az iparág, akkor tömegesen kereshetnek maguknak új állást.

Tovább

A Queen gitárosa, Brian May járni és aludni sem tud a fájdalomtól

május 8., 15:44 Módosítva: 2020.05.09 14:10
290

Brian May, a Queen gitárosa a kórházból, szájmaszkkal posztolt az Instagramra, de gyorsan tisztázta: bár hatalmas fájdalmai vannak, se állni, se aludni nem tud, de nem a koronavírust kapta el, csak túl lelkesen kertészkedett.

Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok