Index Vakbarát Hírportál

Kendrick Lamar töviskoronában keresi a feloldozást

május 26., 17:52 Módosítva: 2022.05.27 09:07
18

A modern kor rap világának egyik vezető alakja, Kendrick Lamar új lemezzel jelentkezett a stílust kedvelő közönség és a kritikusok örömére. A korong meglepően pozitív fogadtatásban részesült mindkét oldalon, köszönhetően a zenész kendőzetlen őszinteségének és zenei felkészültségének. Lamar összes korábbi albuma elérte a platina fokozatot az Egyesült Államokban, a zenei időjósok pedig már előre belengetik itt is a sikert. Kérdés, hogy vajon mivel győzte meg így az embereket.

Tovább

Ha meztelen, rózsaszín testű nővel találkozol, ne ijedj meg tőle

május 25., 16:10 Módosítva: 2022.05.26 08:16
22

A The Regrettes nevű Los Angeles-i indie-pop zenekar Further Joy című új lemezén egy rózsaszínre festett hölgyet látunk anyaszült meztelenül. Egy mezőn. Meztelenül nekivágni a domboldalnak lehetne hippis gesztus is, miközben a Lydia Night énekesnő köré szervezett zenekar inkább afféle garázspopot játszik a megsebzett, felnőttkorba lépő nemzedéknek, miközben eltáncolják nekik a fajdalmaikat.

A 2015-ben alakult The Regrettes sokáig úgy gondolta, hogy az önkifejezésre a garázspop a legalkalmasabb, de most megjelent harmadik lemezükön már az indie-hatású dance-popról gondolják azt, hogy a megfelelő módon tudják leírni vele az őket körülvevő világot.

Nos, ha a teljesség nem is, de egy rózsaszín neonfényben úszó éjszakai klub mindenképpen megjelenik a lelki szemeink előtt. Alkalmas-e a szorongás, a szexuális kiszolgáltatottság és a sebezhetőség leírására a csillogó dance-pop? Persze, csak jól kell csinálni, és a The Regrettes jól csinálja.

Tovább

Így teszi tönkre a TikTok a zeneipart

május 24., 13:06 Módosítva: 2022.05.25 06:33
1
A TikTok alaposan felforgatja a zeneipart, igaz, a számos negatív hatása mellett van jó oldala is.

Nem titok, hogy a közösségi oldalak jelenleg a marketing aranybányái, és ezalól a TikTok sem kivétel. A platformon gyakorlatilag percek alatt lehet valakiből ismert zenész, influencer vagy tartalomgyártó, ha jól játssza ki a kártyáit. A hirtelen jött sikernek és a folyamatos tartalomgyártási kényszernek azonban rengeteg árnyoldala van, és ez a zeneipart különösen is érinti.

Az interneten ironikus módon virális lett az ismert popénekes, Halsey videója, amelyben arról beszél, hogy a TikTok miatt a kiadója nem engedi, hogy megjelenjen új zenéje.

Nyolc éve vagyok a szakmában, több mint 165 millió lemezt adtam el, és a kiadóm azt mondja, nem jelenethetem meg a dalt egy kamu virális tartalom nélkül

– olvasható a videóban.

Tovább

Miért halt meg az AC/DC énekese?

május 22., 09:16 Módosítva: 2022.05.23 12:49
183

Vannak előadók, akikről úgy hisszük, hogy sosem tűnnek el, hiányukat pedig csak akkor érezzük meg, amikor többé nem láthatjuk őket a színen. Ilyen zenekar a villamossági rockzene legnagyobb bandája, az AC/DC is. A csapat több tagot is elvesztett fennállása során, akik közül az egyik legkorábbi Bon Scott, a csapat jól ismert frontembere, a Highway to Hell és a Whole Lotta Rosie énekese volt. Halálának körülményeiről és az azt megelőző időszakról sokféle információ terjedt, de több mint negyven év elteltével megszólalt valaki, aki talán mindenkinél jobban ismerte őt, hogy eloszlassa a tévhiteket. Interjút adott Bon Scott öccse, Derek Scott.

Tovább

Megtört a jég, újra egy asztalhoz ülnek a Three Days Grace alapító tagjai

május 21., 06:03 Módosítva: 2022.05.22 06:34
24

A kilencvenes és kétezres évek kölykeinek biztos nem kell bemutatni a post-grunge egyik legnagyobb húzónevét, a Three Days Grace-t. Arról azonban már kevesebben tudnak, hogy a nagy sikerű banda miért is szakadt szét.

A csapat legendás hangszínű énekese, Adam Gontier a 2012-ben megjelent negyedik stúdióalbumukat, a Transit of Venust követően hagyta el a csapatot. Kezdetben egészségügyi okokra hivatkozott, majd összeférhetetlenségről és kreatív különbségekről beszélt. Ezután a csapat a basszusgitáros testvérével, Matt Walsttal kiegészülve folytatta, míg Adam szólóprojektbe kezdett, amit egy supergroup, a Saint Asonia megalakulása követett.

Bár az énekes kapcsolatban maradt volt zenekarának legtöbb tagjával, a dobossal, Neil Sandersonnal teljesen megszakadt a viszony.

Tovább

A Russkaja frontembere az Indexnek: Szégyellem magam, hogy a szülőhazám ilyet tesz

május 20., 16:09 Módosítva: 2022.05.26 13:53
67

Őszinte, tartalmas és szórakoztató interjút adott nekünk az osztrák ska-punk zenekar, a Russkaja frontembere, Georgij Makazaria. A zenekar idén júniusban fellép a VéNégy Fesztiválon Nagymaroson, valamint a Szegedi Ifjúsági Napokon is, ennek kapcsán beszélgettünk.

Tegyük fel, hogy van egy személyi rock and roll dzsinnem, aki teljesíti három kívánságát. Mit kérne tőle?

Egy rock and roll dzsinn? Akkor ebben a pillanatban inspirációt. De csak rock and roll kívánságokat teljesít? Mert tudja, én pont játszottam dzsinnt az Aladdinban itt, a színházban, és bármilyen kívánságot valóra váltottam.

Azt kíván, amit szeretne, csak a dzsinn érezze benne a rock and rollt.

Az emberek általában azt kérik, amit nem kaphatnak meg. Én is így vagyok vele, de most nem tudom. Talán a mindig békés és harmonikus csapatmunka, azt nem könnyű elérni.

A Russkaja hogy érte el az összhangot, hogyan indult?

2003-ban találkoztunk egy koncerten a zenekarunk későbbi basszusgitárosával, Dimitrijjel, aki a Bécsi Zenei Egyetemen tanult akkoriban. Eldöntöttük, hogy szeretnénk egy skazenekart csinálni fúvósokkal. Kezdetben orosz, moldáv és ukrán zenekaroktól dolgoztunk fel dalokat, majd idővel a feldolgozásokat felváltották a saját dalok. Jöttek az első komolyabb sikerek, mi innentől számoljuk a zenekar alakulását, ez 2005-ben volt.

Elég speciális stílusú zenekar a Russkaja. Ez a szokások terén is megjelenik? Milyen bandahagyományaik vannak?

Nincs semmi igazán különleges. Ez egy koncentrált munka, így mielőtt színpadra állok, beéneklek, bemelegítem a hangom és az izmaim is. Ha hagyománynak lehet nevezni, akkor együtt szoktunk whiskey-zni. Mielőtt színpadra állunk, mindig alkotunk egy kört, megrázzuk egymás kezét, és közös erővel indulunk neki a koncertnek. Ez egy apró, intim hagyomány, de sokat számít.

Tovább

Ne hagyd, hogy esőkabátban temessenek el

május 19., 20:14 Módosítva: 2022.05.20 06:07
22

A rock and roll öltöztet, a ruhatárában ott van többek között Elvis kék színű szarvasbőr cipőjétől Kurt Cobain szöszös kardigánjáig minden, közte pedig Leonard Cohen Burberryben vásárolt híres-neves, szintén kék színű esőkabátja. Erről a kabátról énekelt a Famous Blue Raincoat című, levél formájában írt dalban, amely már több mint ötven éve jelent meg a Songs of Love and Hate című klasszikus albumán, most pedig az évfordulóra – kissé megkésve – újra publikálták.

Famous Blue Raincoat, ahogy mondani szokták, kulcsdal Cohen életművében. A felvétel egy féltékenységi dráma, azt énekli, hogy

most már a semmiért élsz, remélem, vezetsz valami nyilvántartást.

Ha az egykori szerető nem is, az utókor nyilvántartja az életműnek ezt a kivételes albumát és a pop nagy féltékenységi kirohanását is, annak ellenére, hogy Cohen azt mondta a Famous Blue Raincoatról, hogy ácsmunka, hogy van benne valami következetlenség, ami meggátolja, hogy nagyszerű dal legyen.

Tovább

Shadows szerint a stream nem átok, hanem ajándék

május 18., 14:28 Módosítva: 2022.05.18 16:37
1

„A streamelés mondhatni megmentette az ipart” – mondja M. Shadows, az Avenged Sevenfold zenekar énekese a Loudwire magazinnak adott interjúban. Vitatott kérdés a hangszeres zenék kedvelői között a mai napig, hogy melyik utat kell járni:

A frontember elég határozottan formál véleményt a témában.

Tovább

Corey Taylor segíteni akar, bárkit elvisz egy napra magával

május 17., 16:22 Módosítva: 2022.05.17 18:23
16

A metálzene egyik legmeghatározóbb formája, a Slipknot és a Stone Sour frontembere, Corey Taylor nyereményjátékot hirdetett Twitter-oldalán, aminek a fődíja nem kevesebb mint két darab VIP-jegy az ősszel megrendezendő szólóestjére. A koncertre már most elfogytak a jegyek, helyszíne pedig a legendás London Palladium lesz.

Tovább

Szelfizz egy falloszra emlékeztető náci betontojáson!

május 16., 15:48 Módosítva: 2022.05.17 06:03
42

Három évvel a cím nélküli Rammstein-album után megjelent a zenekar új, Zeit című munkája, amelynek a borítóján a Német Repülési Kutatóintézetnek még a náci időkben készített úgynevezett Trudelturma áll. A vasbetonból épült, húsz méter magas építmény belsejében laboratóriumi körülmények között szimulálták például a repülő testek pörgését.

A Rammstein Zeit című új lemeze is olyan, mint egy szimulációs kísérlet, amely azt vizsgálja, hogy milyen hatással van ránk a pörgés, ha német lánctalpas diszkóra modellezik.

Azt pedig csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a borítófotót a Summer Of ’69-et is éneklő kanadai Bryan Adams készítette.

A Rammsteint könnyen el lehet intézi azzal, hogy hozza a Pólus Center mellett megrendezett truck show-k amerikai zászlókra és hengerfejekre komponált metáldagonyáját, és hogy ez továbbra is csak mellékterméke egy pirotechnikai show-nak.

Tovább

Mi történt a popzenével, mert valami biztosan?!

május 15., 11:01 Módosítva: 2022.05.16 08:14
0

A zene kreativitás, művészet, alkotói szabadság és az új ötletek tárháza. Persze megesik, hogy a zene megreked. Ez főként a mainstream-re igaz. Nagy zenei áttörések között szokott lenni néhány év, amikor semmi új, semmi egyedi, semmi túlzottan kreatív nem tud megszületni.

Ennek az oka egyfajta zenei identitás krízis, amikor az új előadók keresik a saját útjuk és hangjuk. Ebben a szakaszban erősen kezdenek visszanyúlni a régi idők zenéjéhez, a retró stílusokhoz, hisz ami egyszer működött, az működhet újra. Nagyjából 5-10 évente szokott egy efféle időszak jönni, fél-egy évig tart, majd jön valami nagy áttörés.

Ma is valami hasonlót élünk. Az underground szférák bontogatják a szárnyukat, de a főcsapás vergődik, ami egészen addig fog tartani, míg valami fel nem tör, a nagy kiadók pénzt nem látnak benne, adoptálják, majd elkezdik terjeszteni, mint valami jófajta addikciót. Hogy miért is beszélünk erről? Csak végig kell hallgatni a nemzetközi top 40-et és egyértelmű lesz. Négy vonalból rakódik össze, semmi többől.

Tovább

A Szent Grálból inni a Disco bort

május 14., 19:00 Módosítva: 2022.05.15 09:26
0

Egy babos kendőből nem könnyű jósolni. Bár össze lehet kötni úgy a fehér pöttyöket, hogy az egy koronás B betűt adjon ki, de az nem látszott 1980-ban ezekből a pöttyökből, hogy eljön az idő, amikor majd a Beatrice laza másfél év alatt négy lemezt és egy kislemezt is kiad, úgy, hogy nem is írnak új dalokat.

Számos Beatrice-lemez van forgalomban, csak a Covid alatt megjelent két, 1981-es koncertfelvételeket tartalmazó LP, elérhető a Kisstadion ’80 lemez Beatrice-blokkjának teljes hanganyaga önálló albumon, sőt egy vinyl kislemez (Minek él az olyan, 1979 végi rádiófelvétel) is a boltokba került.

Szóval lassan több a Beatrice-album, mint ahány pötty van egy katicabogáron. Vagy éppen egy babos kendőn.

És akkor korábban publikált Ricse-albumokról, -CD-ről nem is beszéltünk. Mégis: a Szent Grál, a több mint 50 éves zenekar történetének legfontosabb dokumentuma, a Topis Rok című anyag csak most jelent meg hivatalosan vinylen.

Tovább

Magyar zenekar kazettája után kutat a Ghost frontembere

május 13., 12:45 Módosítva: 2022.05.14 06:39
353

Május 18-án a Papp László Budapest Arénában koncertezik a Ghost. A Grammy-díjas svéd metálzenekar frontembere érkezésük előtt telefonon nyilatkozott az Indexnek. Tobias Forge amellett, hogy minden kérdésünkre készséggel válaszolt, egy kéréssel fordult a közönséghez.

A Ghost gyakorlatilag bombaként robbant be a metálzenébe a 2010-es évek elején. A zenekar a különleges hangzásvilágával és a meghökkentő vizuális elemeivel hamar a műfaj kedvence lett. Tobias Forge, a Ghost szellemi atyja és frontembere a márciusban megjelent, IMPERA című új lemezük mellett arról is mesélt az Indexnek, milyen érzés végre újra útnak indulni a pandémiás lezárások után. 

Tovább

Egy évtized után új dalt adott ki a My Chemical Romance

május 13., 10:51 Módosítva: 2022.05.13 14:01
0

Sok mindenre számítottunk péntek 13-án, de arra nem, hogy a kétezres évek egyik legismertebb zenekara tíz év után új dallal jön elő. A My Chemical Romance The Foundations of Decay című friss szerzeménye felrázta az internetet.

A hazánkban idén koncertező, amerikai zenekar a tinik kedvence volt a kétezres években. Sokan az emo irányzat egyik legnagyobb bandájának tartják őket, bár ők soha nem azonosultak ezzel a stílussal. 2013-ban a zenekar mindenféle előzetes jel nélkül feloszlott és sokáig nem is lehettet róluk semmit sem hallani. Azonban 2019 októberében mindenkit meglepve bejelentették, hogy újra összeállnak és turnéra indulnak. Ezt a pandémai sajnos meghiúsította, de idén nyáron már tényleg láthatják őket a rajongók.

Tovább

Terápiás dalt írt a háború ellen Caramel

május 11., 10:17 Módosítva: 2022.05.11 13:15
0

Az egykori megasztáros nem akarja megváltani a világot, de ki kellett dolgoznia magából azt a feszültséget, amely az ukrajnai háború miatt gyűlt össze benne. Az Index kérdésére azt is elmondta, hogy szerinte a világ sorsát nem a kisemberek irányítják. 

Kétszeresen is gratulálok, egyrészt a Védj meg magamtól című új klipjéhez, másrészt azért, mert, mint az online hírcsatornák révén köztudomásúvá vált, nemsokára kétgyermekes apa lesz.

Köszönöm, nagyon kedves, de a magánéletemről ennél többet nem szeretnék beszélni a sajtó nyilvánossága előtt.

Tiszteletben tartom, bár az felmerült bennem, hogy apaként még erősebben érzi a felelősséget a jövőért, és talán ez is közrejátszhatott új dala megszületésében.

Nyilván ez is benne van, de szerintem alapjáraton is így kéne működnünk. 

Ez a szám úgy született, hogy nagyon nem szerettem volna ilyen dalt írni,

de olyan erősen hatottak rám a történések, hogy valamit tennem kellett. Szinte terápiás foglalkozásként hatott rám, amikor írtam. Nem igazán könnyebbültem meg tőle, de legalább ki tudtam dolgozni magamból a feszültség egy részét.

Tovább

Nagyon elszálltak a rózsaszín hegyek fölött

május 9., 18:14 Módosítva: 2022.05.10 06:22
0

Az ausztrál King Gizzard & The Lizard Wizard Omnium Gatherum indián törzsi motívumokat soroló borítójáról egy képzeletbeli Galaktika-szám jut eszünkbe, amelyben Jorge Luis Borges Bábeli könyvtár című novelláját M. C. Escher végtelen építményeket ábrázoló képei illusztrálják. Az Omnium Gatherum olyan, mint Escher önmagába visszatérő végtelen lépcsőin tett séta.

Adódik a kérdés, hogy mit kezdjünk azokkal az ifjakkal, akiken már messziről is láthatók a delejező zsenijegyek, akik tíz év alatt húsz lemezt adtak ki, idén már a másodikat.

Íme, itt egy 80 perces kalandozás a popkultúra végtelen, egymásba nyíló termeiben, önmagába forduló lépcsőin, ahol csak a nyitó dal, a The Dripping Tap 18 perces (!) utazás.

Tovább

Vinylen jelent meg a Beatrice 1979-es demófelvétele

május 9., 11:52 Módosítva: 2022.05.09 14:59
0
Először jelent meg vinylformátumban a Beatrice 1979-ben készült felvétele, amelynek dalai az együttes első (ki nem adott) stúdiólemezét alkothatták volna. A mostani változatban Topis Rok ’79 című anyag a Moiras Records gondozásában látott napvilágot – adta hírül az MTI.

A Beatrice 1979 nyarán, a Magyar Rádió 6-os stúdiójában rögzítette a tízszámos demófelvételt. 

Az egypártrendszer kultúrpolitikája által fekete báránynak tekintett együttes első aktív korszakában lemezt nem készíthetett, koncertezési lehetőségeit korlátozták, az 1979-es demófelvétel is csaknem másfél évtizedig kiadatlan maradt

– írják. 

A zenekar az 1978–1981-es periódusában szókimondó szövegeivel és kemény, egyszerre punkos és bluesos zenéjével keltett a botrány határát súroló feltűnést, ugyanakkor a magyar rocktörténet egyik meghatározó fejezetét írta – szerepel a mostani kiadvány ismertetőjében.

Tovább

Haru Nemuri a zenét kifordítja, a dalokat önmagukba tölti vissza

május 8., 12:22 Módosítva: 2022.05.09 10:53
0

Japán mindig is mulatságosan billegett a Nyugat másolása és az abszolút eredeti ötletek megvalósítása között a zene világában. Persze a japán eredetiség számunkra legalább annyira szokatlan, mint egy kísérleti francia vagy orosz zenekar. Minden zenének megvan a saját érdekessége és szépsége, de az külön műfaj, amikor valaki a móló nélküli zenét képes a mainstreamben úsztatni. Erre egy felemás példa az énekes-dalszerző, Haru Nemuri.

A Kimisima Haruna néven született énekes élete egészen a főiskoláig nem nagyon különbözött egy átlagos, picit elvont egyetemista lányétól. Ekkor azonban megtörtént vele az, ami minden alkotóművésszel megesik, aki valami nagy bátorságra vetemedik. Megírta első dalát alfától ómegáig, és nem tudta abbahagyni. Olyannyira, hogy 2018-ban az akkor 23 éves énekes kiadta első szólólemezét mintegy 20 dallal, majd két évre rá a másodikat is, közte pedig folyamatosan érkeztek a kislemezek.

Tovább

Ők mentik meg a korosztályuk becsületét?

május 5., 17:59 Módosítva: 2022.05.06 09:14
0

A Carson Coma még a hatvanas években az Omnia presszóban időgéppé alakított egy szputnyikra emlékeztető kávéfőzőt, és egy nyolcvanas évek közepi videó diszkójában találta magát, amely emlékeztetett a Stranger Things kisvárosi plázájára, de ezúttal nem egy szovjet űrszörny ijesztgeti a tiniket a föld alatti járatában, hanem a Dead Or Alive félszemű kalóza.

Szóval a zenekar egy kvantumugrással megérkezett a nyolcvanas évek kisvárosi presszójába, amely napközben kocsma, este presszó, éjjel pedig videódiszkó.

Hölgyeim és Uraim! Megjelent a Carson Coma Digitális / analóg című új albuma!

És persze miért kéne megmaradni ugyanabban a hangképben, ha már úgyis olyan jól áll a komáknak a szerepjáték? De mit takarhat a Digitális / Analóg cím?

Tovább

A Chili még mindig mar – RHCP: Unlimited Love

május 4., 16:45 Módosítva: 2022.05.05 11:34
0

A Red Hot Chili Peppers a rock and roll utolsó világszenzációja. Ha a tagok heroinozási hajlamán múlik, a Nirvanával együtt megsemmisülnek, és a rockzene lombozatának ez a legmagasabb koronája kihal. Pedig a Chili Peppers az első hat évében nem úgy tűnt, mint ami egy nap a műfaj halhatatlanjává válik, de csak az értük civilben rajongó gitáros-dalszerző, John Frusciante csatlakozásáig. A legnarcisztikusabb és legmegjátszósabb RHCP-észosztókon kívül mindenki kétféle Chili-albumot tart számon: a Frusciante részvételével készült lemezeket meg a többit. 

Egy Red Hot Chili Peppers-lemez megjelenése tehát nem feltétlenül nagy szám, az volt 1989-től 1991-ig, az volt 1999-től 2006-ig, és az mostantól,

Tovább

Mocskos idők egy szőke lánnyal – Bulizzon velünk A besúgó főcímzenéjére!

május 3., 16:06 Módosítva: 2022.05.04 10:52
0
Végre megjelent a Menyhárt Jenő underground csatadalával készült klip a sorozat legvagányabb karakterének előadásában. Először az Indexen a videó.

Egy hónapja debütált A besúgó című sorozat az HBO Max felületén. Azóta kicsit mind retrólázban égünk, és mosolyogva szemléljük azokat a dolgokat, amelyek a nyolcvanas években kerültek parkolópályára: puncsszelet, zsíros deszka, betűrt pólók és az akkor aktuális zenék.

A sorozat főcímdala az Európa Kiadó ikonikus száma, a Mocskos idők lett. Még jóval a premier előtt, amikor megjelent az első teaser videó, már (újra) beleivódott a fülünkbe ez a nóta, azonban akkor nem az eredeti verzió csendült fel a beharangozó képsorok alatt, hanem egy női hang előadásában hallhattuk, hogy „Helló, baby, te nyomorult állat!”. A sorozatban van egy jelenet, amely magyarázatot ad a teaser videó alatti dalbetétre.

Tovább

A korong talán még egy dalt elbírt volna, hogy jöjjön a katarzis

május 1., 07:40 Módosítva: 2022.05.01 14:33
0

Aki szereti a keményebb műfajokat, aki szereti a metált, aki szereti az érdekes ötleteket és ha letépik az arcát, az jó helyen jár.

Üdvözlök mindenkit, ez itt a Nest of Plagues és az új albumuk, a To Kill A God. A srácokkal még januárban beszélgettem új daluk kapcsán (itt olvasható). Szóba került az eddig megtett út, és hogy mit várnak a közeli, vagy épp távolabbi jövőtől. Az új lemez itt van, elkészült és csupán arra vár, hogy a közönség belemélyeszthesse a méregfogát, essünk is neki!

Tovább

Összetörtek néhány szívet, majd megházasodtak

április 29., 13:27 Módosítva: 2022.04.30 07:14
8

Azt írta Umberto Eco a Loana királynő titokzatos tüze című könyvében, hogy a képregényekben látható crack szókép úgy visszhangzott fel benne, mint valami ígéret, mely egy másfajta világgal kecsegtet. A walesi Stereophonics Oochya! című albumának borítója is a comicsok szóképét idézi, és azt jelenti, hadd legyen!

Hogy a lemez olyan-e, ami egy másik világ ígéretét hozza el, nos, ezt nem mernénk kijelenteni, de azt igen, hogy a 25 évvel ezelőtt megjelent Word Gets Around című debütáló albumuk után a Stereophonics még mindig meg tud lepni minket.

Főleg azzal, hogy a zenekar még mindig képes tisztességes, korrekt lemezeket írni. Ez nem azt jelenti, hogy a tizenkettedik stúdióalbumuk, az Oochya! revelatív lenne, de azt nyugodtan mondhatjuk, hogy magabiztosan teljesít.

Tovább

Itt a legújabb Bagossy Brothers Company-dal klipje, a Csillag az égen

április 28., 09:55 Módosítva: 2022.05.01 21:31
1833

Ismét lélekzenével jelentkezik a Bagossy Brothers Company. A Csillag az égen című dalukhoz készült klipet a Svábhegyi Csillagvizsgálóban forgatták, ami abból a szempontból érthető is, hogy a dal a párkapcsolatról, két ember összecsiszolódásáról szól, az emberek sorsát pedig – vannak, akik úgy tartják, hogy – odafent, a csillagokban írják, a nagy dolgok az égben köttetnek.

A klipben a végtelen tér nem annyira véget nem érő, mint inkább rész és egész elválaszthatatlanságának példázata. És ahogyan a csillagászok kutatják és elemzik a bolygók, holdak és galaxisok rendszerét, próbálják megérteni a világegyetem működésének lényegét, egy párkapcsolat ugyanígy feltérképezhető és elemezhető. Minderről így vall Bagossy Norbert:

Kimeríthetetlen téma két ember összecsiszolódása. Mindig van fentebb és lentebb is, egy hullámvasút, amin néha megpihenhetsz az egyenes részeken, aztán a felvezető úton már izgalmasan várod a zuhanást. Vizuális típus vagyok, és álmodozó. Abszolút a szemem előtt van, ahogyan az ember felmászik egy végtelen létrán, hogy lehozza a legfényesebb csillagot a párja számára. Persze önmagában a csillag nem elég, kell hozzá az is, hogy szüntelen figyelmesek tudjunk maradni. Számomra ezek érdekes párhuzamok, és mindig tudnak újat tanítani.

A Bagossy Brothers Company dalának klipjét, a Csillag az égen címűt ezúttal is a Sáji Róbert és Márton László operatőr-rendező páros készítette.

Tovább

Legálisan átélhető bódult pillanatokat ígér egy élesztőgyár

április 27., 14:34 Módosítva: 2022.04.28 09:00
111
A halandóság áldásán merenghetünk a tavasz legizgalmasabbnak ígérkező, ingyenes koncertjén.

Folyamatosan változunk, minden döntésünkkel haladunk egy irányba. Néha jó megállni egy pillanatra, és tudatosítani magunkban a saját utunkat, kívülről vizsgálva az életünket indulni el egy belső utazáson. Ennek a fókuszált állapotnak a megteremtésében rengeteget segíthet a zene vagy egy olyan vizuális élmény, amelynek hatására felszabadulnak a gondolatok. Most ezt az élményt egyben kaphatjuk meg, méghozzá egy különleges zenei kísérleten.

Egyedülálló művészeti és közösségi eseményt terveznek egy győri művésztérbe, egészen pontosan a Torula kertjébe, ahol 2022 májusában egy kivételes, térhangzású zenés előadást tartanak. A három részre tagolt műsor alatt egy zenei kísérlet részesei lehetünk, amelynek keretében garantáltan kilépünk a komfortzónánkból, és együtt tapasztalhatunk valami egészen különleges, olykor már-már furcsán szürreális élményt.

Tovább

Három napig a jazz-zenéé a főszerep

április 27., 13:45 Módosítva: 2022.04.27 21:03
22
Koncertek és kerekasztal-beszélgetés várja a jazz szerelmeseit.

A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO nemzetközi jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam a koronavírus-járvány miatt tavaly a virtuális térbe kényszerült, ahogyan egy évvel előtte is csak online volt lehetőség az ünneplésre.

Herbie Hancock az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagyköveteként 2011-ben indította útjára az International Jazz Day nevű kezdeményezést. Azóta világszerte április 30-án ünneplik a műfajt, tavaly már 155 ország csatlakozott hivatalosan saját rendezvényeivel, a mindig máshol rendezett központi gálán pedig Hancock és világhírű zenésztársai szerepelnek élő közvetítésben.

Tovább

Tengerre néző börtön és minden, ami kell

április 26., 21:03 Módosítva: 2022.04.27 09:11
149

„Üresnek látszik a vászon, pedig rajta van minden, ami kell” – énekli Kiss Llászló a Kép című dalban, amely az április 20-án megjelent Vagy sehol című lemezén hallható. Kiss Llászló vásznán főleg az elmúlás színeit látjuk, a tenger kékjét, de látunk egy arcot is, amelyben tükröződik a magyar rock and roll elmúlt negyven éve.

Kiss Llászló a magyar underground két meghatározó zenekarában, az URH-ban és az Európa Kiadóban is játszott. 1994-ben elhagyta az országot, és Ausztráliában telepedett le.

Néhány éve visszatért, és nemcsak azért, hogy vendégeskedjen az Európa Kiadó koncertjein, hanem azért is, hogy a szólólemezét befejezze, és megmutassa, milyen lehetett volna az ő világa, amelyben nem csak a Szem és száj és az Elmentek a fiúk című, az Európa Kiadónak írt dalok szólalnak meg.

Kiss Llászló az Index vendége volt, az arútluK podcastban idézte meg a régi és eljövendő időket. Ha nem hallotta volna, ide kattintva  megteheti.

Tovább

Idegesítő dalok, mégis akaratunkon kívül dúdoljuk azokat

április 26., 07:40 Módosítva: 2022.04.27 06:47
49

Ismerős az az érzés, amikor egy olyan dal megy egész nap a fejedben, amit legszívesebben elfelejtenél? Legutóbb VALMAR és Szikora Robi közös dalánál, az Úristennél éreztük ezt, amiről eszünkbe jutottak az elmúlt húsz év legdallamtapadósabb alkotásai.

Minél elérhetőbb a zene, annál több egyslágeres előadó került ki a zeneiparból. Ezek az énekesek és zenekarok gyakran tényleg csak abból az egy dalból élnek meg, ami vezette a toplistákat vagy elterjedtek az interneten. Ezek a slágerek pedig szinte mindenkinek önkéntelen dallamtapadást okoztak.

Tovább

Túlélni mindent a megrepedt ég alatt

április 25., 08:08 Módosítva: 2022.04.26 08:47
23

Én vagyok a nyíl – írja Sylvia Plath az Ariel című versében. Erre is reflektál a The Smiths egykori dalszerzője, Johnny Marr a szintén Ariel címet viselő szerzeményében. Marr azt mondja:

Ariel, Isten tudja, hogy mindent bebizonyítottál, Ariel, nem hagyják, hogy valaha is győzz.

Plath a kilőtt nyílvesszőhöz hasonlítja magát, és ez áll Marr-ra is: ő is egyenesen halad a célja felé, de míg Plath az önmegsemmisítést választotta, a manchesteri gitárzseni a munka mámorában talált magára. Erről is szól új, Fever Dreams Pts 1-4 című lemeze.

Tovább

Olyan az album, mint az időjárás: napos, meleg, esős, nyirkos

április 24., 13:03 Módosítva: 2022.04.25 11:17
27

Néha nincs szükség többre, mint egy kis nyugalomra. Thomas Rhett ezt meg is adja. A popzenét countryval keverő énekes új albummal érkezett Where We Started címmel, ami méltán passzol eddigi munkásságának sorába. Rhett zenéjének érdekessége, hogy nem mindig adja meg a napsütötte countryhatást, sokszor inkább egy kellemesen begubózós, esős nap dallistáján kaphatna előkelő helyet.

Aki szereti a laza és érzelmes zenéket, annak biztosan tetszeni fog ez az album is. Kicsit olyan, mintha a kétezres évek elejéről érkezett volna egy kis countrys Bon Jovi-hangzás, amit belekeverünk az abszolút rádiópopba, Ed Sheeranbe és a Jonas Brothersbe.

Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok