Index Vakbarát Hírportál

Napi hírösszefoglaló: magyar sportszenzáció, megemelt alapkamat, Hosszú visszalépett

2021. július 27., kedd 19:44

Aki nem fért hozzá az Indexhez, annak csokorba rendeztük, mit érdemes tudni a mai napról.

MAGYAR SZENZÁCIÓ: Élete első olimpiáján Vas Kata Blanka a negyedik helyen végzett a női hegyikerékpárban. A 19 éves magyar lány az utolsó sorból rajtolt, a végén pedig 2 perc 9 másodperccel zárt a győztes mögött. Nem sokkal ezután exkluzív interjúban beszélt az Indexnek az érzéseiről. 

MÉG EGY KIS OLIMPIA: Pólóválogatottunk legyőzte első ellenfelét: Japánt. Hosszú Katinka visszalépett a 200 méter pillangó döntőjétől (lett is népharag), Kapás továbbjutott, kizárták a férfi gyorsváltót. Az Indexet olvasva kiderült ma az is, miért küldték haza a döntőre esélyes úszónk edzőjét Tokióból. 

VALAMI VÉGET ÉRT: Csomagolni más is kénytelen volt, így Oszaka Naomi teniszező, aki alighogy meggyújtotta az olimpiai lángot, máris kiesett. Simone Biles, az amerikai tornászválogatott csillaga ugyan még nem távozik, de visszalépett a csapatversenytől.

GAZDASÁG: Az elemzői várakozásoknak és a jegybanki vezetők korábbi nyilatkozatainak megfelelően az MNB ismét megemelte az alapkamat szintjét, amely szerdától 1,2 százalék, szárnyal a forintMegszűnik a kedvezményes, ötszázalékos áfa augusztus 1-jével az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kedden.

BELFÖLD: Brüsszel azt javasolja, hogy szeptember végéig mindenképpen tolják ki a magyar helyreállítási terv elfogadásának határidejét. Erről bővebben itt írtunk. Szijjártó Péter szerint nincs abban semmi meglepő, ha Magyarország külföldről vásárol kémszoftvert. Ma továbbá az is kiderült, ki milyen oltást kaphat harmadszorra.

KÜLFÖLD: Pokoli indulatok az 50 fokos Iránban. Az ország a koronavírus-járvány ötödik hullámával, az amerikai szankciókkal sújtott gazdasággal és emellett súlyos vízhiánnyal küzd. Mindeközben robbanás történt egy vegyi üzemben Leverkusenben, továbbá a szerbek befeszültek, éleződik a helyzet Boszniában.

KULTÚRA: Szirtes Tamás újraindul, Szente Vajk egyelőre nem pályázott a Madách Színház igazgatói posztjára. A Básti–Puskás házaspár gyermeke az Egyesült Államokban bontogatná színészi karrierjét.

FOMO: Kokainügyben vádat emeltek Árpa Attila ellen, Palik László állítólagos új barátnőjéről is írtunk, és kiderült, hogy új könyvében Cyla nem osztott lapot Lakatos Márknak

TÁRSKIADVÁNYAINK: Az Én kutyám arról cikkezik, kell-e a csónakban a kutyának mentőmellény. A Femina arról ír, hogy kevesebb káros dologra költenek a nők, mint a férfiak. A Dívány pedig annak járt utána, melyik hátizom igényli a legnagyobb odafigyelést.

Rovatok