Index Vakbarát Hírportál

Az aggastány Mugabe hatalmon marad, amíg beszélni tud

2015. november 22., vasárnap 17:33 | aznap frissítve

A 91 éves Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke hatalmon marad mindaddig, amíg beszélni tud, erről biztosította híveit egy gyűlésen Grace Mugabe, az elnök 50 éves felesége. A first lady azt mondta: különleges kerekesszéket akar beszerezni férjének, hogy továbbra is el tudja látni elnöki teendőit. A híveknek megesküdött arra, hogy mindenhová ő maga fogja eltolni az elnököt a kerekesszékben. 

Grace Mugabe ezzel azoknak üzent, akik szerint a diktátor már túl öreg, nem képes ellátni feladatát, és alkalmatlan az ország vezetésére.  

Ennek mondjuk voltak bizonyos jelei az elmúlt időben. Mugabe szeptemberben tévedésből egy hetekkel korábbi beszédét olvasta fel újra a parlament ülésszakát megnyitva. A félórás beszéd közben pártjának képviselői időnként illedelmesen megtapsolták.

Mugabe februárban a szónoki emelvény lépcsőjén lefelé lépkedve megbotlott és elesett. Testőrei felsegítették, és beültették az autóba. A testőrök a közelben álló fotósoktól és videósoktól megpróbálták elkobozni a felvételeket. Ahogy ezen a videón is látható, ez nem sikerült maradéktalanul.

 

Augusztusban  saját népét hibáztatta a zimbabwei Hwange Nemzeti Park népszerű oroszlánja, Cecil lelövése miatt, az ENSZ szeptemberi közgyűlésén az emberi jogokkal kapcsolatban azt mondta: mi nem vagyunk buzik.

Mugabe tavaly decemberben puccstól tartvaleváltotta hét miniszterét és Joice Mujuru alelnököt. Az 59 éves, korábban gerillavezérként ismert Mujurut Mugabe egyik lehetséges utódának tartották.

Ekkor választották meg  Mugabe feleségét, a kormányzó  Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF)  női szárnyának vezetőjévé. Sokak szerint az asszony esélyes arra, hogy kövesse férjét az államfői székben.  

Robert Mugabe Zimbabwe 1980-as függetlenné válása óta vezeti az országot.  C ak 1983 és 1985 között 20 ezer civil halálát okozta. Az etnikai mészárlásokat Mugabe unokatestvére végezte, aki Fekete Jézusnak nevezte magát. 

Rovatok