Index Vakbarát Hírportál

Régen botrány lett volna, most álomesküvő

2018. május 18., péntek 16:37

Vakrandinak indult, szombaton hercegi esküvő lesz Henrik herceg és Meghan Markle színésznő 2016-os találkozásából. „Az egyetlen dolog, amit kérdeztem, hogy kedves-e. Mert ha nem, akkor az egésznek semmi értelme” – idézte fel a BBC-nek adott interjúban Markle, mire volt kíváncsi a találkozó előtt a párt összehozó közös ismerőstől.

Állítása szerint ugyanis nem sokat tudott a brit királyi családról, így nagyon a walesi hercegi címet viselő Henrikről sem.

Szerencsére cserébe Henrik – akit a sajtó világszerte inkább Harrynak ír, ami a Henry, azaz a Henrik beceneve, de mégis ez a forma vált jellemzővé a kisebbik herceg megnevezésekor – szintén semmit sem tudott a színésznőről. „Sose hallottam róla” – vallotta meg ugyanebben az interjúban, amelyet először adtak közösen, miután tavaly novemberben bejelentették eljegyzésüket.

Henrik másfél évvel a vakrandi után kérte meg Meghan kezét, otthoni csirkesütögetés közben.

A romantikusan puritán lánykéréshez azért járt egy három gyémántot rejtő gyűrű, amelyet maga a herceg tervezett.

Jelöltek voltak előtte bőven, legkomolyabbnak a zimbabwei Chelsy Davy számított. Harry az egyik legnagyobb fehér afrikai földbirtokos lányával hét éven át járt, többször szakítottak, végleg 2011-ben váltak el útjaik. Az évek alatt a sajtó Chelsyn kívül is talált jelöltet arra ki lehet majd Henrik menyasszonya. A sajtóban felmerült jelöltek közül II. Erzsébet Chelsyn kívül eggyel sem találkozott, márpedig egy ilyen fogadás jelzés értékű, elvégre az uralkodó hozzájárulása nélkül nem is házasodhat a brit trónöröklési rend első hat tagja. (Henrik épp a hatodik, a trónörökös apa után bátyja és annak három gyermeke előzi őt meg a sorban.)

A hónap elején a pecsétes áldását is megadta a frigyhez a 92 éves királynő, ami azért jelzi, hogy mennyit változott a Windsor-ház felfogása arról, kit választhat társául a királyi család tagja. Mostanra a demokratikusabb hozzáállás erősítheti az uralkodóház legitimációját, főleg, hogy a ház népszerűsége inkább a 66 éve uralkodó királynőhöz, mint magához a monarchia intézményéhez kötődik. Jól jöhet Meghan Markle feminista, aktív társadalmi szerepvállalása is. Egy felmérés szerint a herceg, teljes nevén Walesi Henrik Károly Albert Dávid és Rachel Meghan Markle esküvője a britek kétharmadát hidegen hagyja és csak kilenc százalékukat érdekli nagyon. 

Meghan néhány évtizede elég rossz esélyekkel indult volna, elvégre elvált, nem nemes. Hogy külföldi, az régen sem lett volna akadály, elvégre a királynő férje, Fülöp herceg is Görögországban született, a brit állampolgárságot csak 26 évesen kapta meg. Ráadásul jövendőbeli apósa, a trónörökös Károly jelenlegi felesége is elvált, sógora, Vilmos herceg felesége, Katalin sem nemesi származású. Az egyetlen, amiben egyedülálló az amerikai színésznő életrajza, hogy édesanyja afroamerikai.

Ez ma már természetesen nem merülhet fel akadályként – korábban meg nem is kellett ebben állást foglalni, hiszen egy ilyen menyasszony- vagy vőjelölt nem került a királyi ház közelébe –, annál több gondot okozott viszont Meghan – ír-dán felmenőkkel rendelkező – apja, és annak első házasságából származó családja.

Először az ifjabb Thomas Markle írt nyílt levelet, amelyben azt tanácsolta Henrik hercegnek, hogy ne vegye el Meghant, majd az apa hozta kellemetlen helyzetbe a lányát. Az idősebb Thomas Markle-ről ugyanis egy paparazzi készített fotókat, amelyeket 100 ezer fontért adott el a sajtónak. Úgy tűnik azonban, hogy az örömapa összejátszott a lesifotóssal.

Ekkor merült fel, hogy mégsem ő vezeti oltárhoz lányát a windsori Szent György-kápolnában, bár távolmaradását később szívműtétjével magyarázták. Csütörtökön hivatalossá vált, hogy csak Meghan édesanyja Doria Ragland lesz ott a szülők közül. Az afroamerikai asszony egyébként már 30 éve, Meghan hat éves korában vált el férjétől, a most 73 éves, Mexikóban élő Thomas Markle-től. Oltárhoz viszont az apa távollétében sem az édesanya vezeti a lányát, hanem a trónörökös, Károly herceg.

Egy elvált amerikai nő már jól jött Erzsébetnek

Elvált, amerikai, és a királyi család nála fiatalabb tagjával jár – elsőre úgy tűnhet, ez csak Meghan Markle lehet, pedig a brit királyi család történetében volt már hasonló. Igaz, abból nem a család áldásával megszervezett puccos celebházasság lett, hanem mindenki ellenében megtartott esküvő, amelyhez a vőlegénynek egyenesen a trónról kellett lemondania.

VIII. Eduárd 1936 januárjában apja, V. György halálával lett az Egyesült Királyság uralkodója – és India császára –, ám 42 éves kora ellenére még mindig nőtlen volt.

Annál több, a királyi protokolltól távol álló kapcsolata volt, már trónra kerülése előtt, jellemzően férjes asszonyokkal.

Így ismerte meg az amerikai Wallis Simpsont, aki nem csak elvált volt, de épp második férjével házas, amikor az akkor még trónörökös Eduárddal találkozgatott.

Ez tovább rontotta a kapcsolatot Eduárd és az uralkodó között, aki nem bánta volna, ha a trónt inkább a kisebbik fiú, György örökli.

Az apa halálakor azonban a szabályoknak megfelelően az idősebb fiú lett az uralkodó – igaz a koronázásra végül nem került sor. Eduárd ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy elvegye Simpsont, aki már elindította a válást második férjétől.

Sem az anglikán egyház, sem a brit nemzetközösség országainak kormányfői – elsősorban Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika – nem támogatták a házasságot az elvált, amerikai nővel, de az egyháznak külön kifogása volt az ellen is, hogy a volt férjek ráadásul még élnek.

Némi gondolkodás után végül Eduárd 1936 decemberében lemondott öccse javára, aki VI. Györgyként lépett a trónra. Ő végül 16 éven át uralkodott.

Ha az elvált amerikai nővel tervezett házasság miatti lemondásra nem került volna sor, akkor György 1952-es halála után lányából nem lett volna II. Erzsébetként királynő.

A lemondás után herceggé lefokozott Eduárd gond nélkül elvette a nála 10 évvel idősebb Simpsont, akivel az exkirály haláláig, 1972-ig éltek együtt, Franciaországban. Eduárdot Windsorban temették el, és 14 évvel később mellett helyezték végső nyugalomra feleségét is, Windsor hercegnéjeként. A gyászszertartáson részt vett II. Erzsébettel együtt a trónörökös Károly és felesége, Diána aki szintén a walesi hercegné címet viselte.

Oregoni rokonok

Szász-Coburg-Gothai helyett Windsor

Bár az angol trón 1714 óta családon belül öröklődik, mégis többször változott az uralkodóház neve.

304 évvel ezelőtt, a Stuart-ház megszakadásával került a trónra az utolsó, nem a brit szigetekről származó uralkodó: I. György Hannoverben született, ennek megfelelően a királyi család a Hannover-ház nevet vitte tovább. Egészen 1901-ig, Viktória királynő haláláig. Bár a trónt fia, VII. Eduárd örökölte, a ház nem Hannoverként, hanem az uralkodó apja révén a Szász-Coburg-Gothai néven ment tovább.

Így vette át V. György 1910-ben. Az első világháború miatt azonban kellemetlenné vált a német eredet a királyi ház elnevezésében, főként, hogy London első bombázását 1917-1918-ban épp Gotha nevű repülőgépekkel kezdte meg az V. György unokatestvére, II. Vilmos által vezetett Németország.

V. György így rendeletben lemondott minden, Németországhoz kötődő nemesi címéről, a ház nevét pedig a család kedvelt üdülőhelyként szolgáló kastélyáról Windsornak nevezte el, amely a királyi család címerébe is bekerült.

A korábbi logika szerint II. Erzsébet után Károly, vagy fiai trónra lépése esetén a háznak az apa, Fülöp herceg származása szerinti néven kellene továbbmennie. A királynő férje révén mégsem lesz Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-ház, erről ugyanis még II. Erzsébettel való házassága előtt lemondott – a II. világháború után hét évvel nem lett volna szerencsés a német gyökerek hangsúlyozása –, és felvette a Battenberg angolosított verzióját. Ám Mountbatten sem lesz a családból, mert koronázása után II. Erzsébet úgy rendelkezett, hogy utódai is a Windsor-ház tagjaiként lépnek majd trónra.

A napokban a féltestvér volt felesége és annak két huszonéves fia adott alapanyagot a bulvársajtónak: Londonba utaztak, hogy részt vegyenek az esküvőn, amelyre nem kaptak meghívót. Meghan Markle – akivel féltestvére volt felesége húsz éve nem is találkozott – állítólag azután szedette le a féltestvérét és annak családját az esküvői meghívottak listájáról, hogy a férfi több interjúban is bírálta őt, és vita volt kettőjük között.

Így aztán az ifjabb Thomas Markle majd Oregonból, a tévén fogja követni az eseményt – és nem sokkal jut közelebb a Londonig utazott család sem, amely egyébként Oregonban egy több millió dollár értékű, sikeres kannabiszültetvényt üzemeltet, miután rekreációs célokkal 2015 óta legális a marihuána Oregon államban.

Windsori víg napok

Meghan 61 éves édesanyja ugyan nem kíséri az oltárhoz lányát, az esküvőn viszont magától értetődően ott lesz, és már előtte – egy pénteki teázás apropóján – Doria Ragland találkozik a királynővel is. A jógaoktató nő csütörtökön már találkozott jövendő veje édesapjával, azaz Károly herceggel, feleségével, Kamilla hercegnével is.  Az esküvő főpróbáját csütörtökön tartották a Londontól 35 kilométerre nyugatra fekvő, 27 ezer fős Windsorban.

Maga a házasságkötési ceremónia a 800 férőhelyes Szent György-kápolnában lesz, amely a Windsor-ház családi címerében is benne van.  Fontos királyi temetkezési hely, 11 uralkodó – a legkorábbiak a 15. századból VI. Henrik és IV. Eduárd – és számtalan herceg nyugszik itt, de bevett hely a királyi keresztelőkre is, itt keresztelték meg Vilmost és Henrik hercegeket is.

Az elmúlt 150 évben 15 hercegi esküvőnek adott helyt, Henriké lesz a tizenhetedik. Az esküvő után várhatóan Henrikből Sussex hercege, Meghanból – első keresztneve, a Rachel nyomán – Ráhel hercegnéje lesz. A királynő ugyanis Vilmos és Katalin esetében is adományozott újabb hercegi címet a párnak. Sussex hercegi címe ráadásul 1843 óta betöltetlen.

A Szent György-kápolna a szombati esküvő után egy újabbra készülhet: októberben a 27 éves Eugénia hercegnő és vőlegényének esküvője következik – jóval kisebb nemzetközi érdeklődéssel.

Rovatok