Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Királyságban 166 áldozata volt a koronavírusnak a tegnapi napon – írja a Guardian.

    Ezzel együtt összesen már 140 558 áldozata van a járványnak az országban.

  • Kamala Harris amerikai alelnök szombaton megkapta a harmadik, emlékeztető oltást a koronavírus ellen − írja France 24.

    Az alelnök a Fehér Házban kapta meg a Moderna-vakcina harmadik adagját. A politikus mindenkit arra kért, hogy kövessék a példáját, és ha jogosultak, vegyék fel az oltás harmadik adagját is.

    Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a Moderna emlékeztető oltásokat hat hónappal a második adag után a 65 éves vagy idősebbek számára. A harmadik oltást felvehetik azok a 18−64 év közötti emberek is, akiknél magas a súlyos betegség kialakulásának kockázata, vagy a munkájuk miatt az átlagosnál jobban ki vannak téve a fertőzésnek.

  • Nyolc bentlakó halálát okozta a koronavírus egy kelet-németországi idősotthonban – jelentette a helyi média.

    A Berlintől északra lévő schorfheidei intézmény 42 lakója és a személyzet 15 tagja kapta el a Covid–19-et – erősítette meg pénteken késő este a járási egészségügyi központ az RBB közszolgálati televíziónak.

    Feltételezések szerint az otthon beoltatlan ápolói adták tovább a kórokozót a kétszeres beoltottságuk ellenére sérülékenynek bizonyult idős embereknek.

    Az otthonban kialakult súlyos helyzet oka, hogy bár a bentlakók be lettek oltva, a dolgozók között az átoltottság viszonylag alacsony, mintegy 50 százalék

    – mondta az Antenne Brandenburg rádiónak Heike Zander közegészségügyi tisztviselő. „Elszomorítónak” nevezte, hogy a gondozóintézetek dolgozói számára még mindig nem kötelező a Covid–19 elleni oltás Németországban – számolt be az MTI.

  • A Modern Kereskedők Szlovákiai Szövetségének (SAMO) jelentése szerint Szlovákiában nagyobb csoportok előre megszervezve mennek be élelmiszerboltokba, és védőmaszk nélkül vásárolnak be, majd ezt követően csoportokba verődnek a pénztáraknál, és kipakolják a vásárolni szánt portékát a pultokra. Ott vitába bocsátkoznak a boltok alkalmazottaival, akik visszautasítják az áru eladását nekik, és megkövetelik tőlük a védőmaszkok előírásszerű felhelyezését, amit azonban a csoportok tagjai elutasítanak – írja a Bumm.

    A kereskedők nem képesek saját erőből hatékonyan megakadályozni az ilyen helyzeteket. Ennek egyrészt az az oka, hogy a boltba történő belépéskor – amikor elhaladnak a biztonsági szolgálat alkalmazottai előtt – még rajtuk van a védőmaszk, amelyet csak az üzletben vesznek le az arcukról. A megelőzés másik akadálya az, hogy túlerőben vannak. Nekünk csak egyetlen lehetőség áll a rendelkezésünkre, megkérjük őket, hogy tegyék fel a védőmaszkjukat, s ha nem tesznek eleget a kérésnek, akkor hívjuk a rendőrséget

    – mondta el a SAMO elnöke.

    A tapasztalatok szerint a kihívott rendőrség nem minden esetben lép fel kellő hatékonysággal – állítólag ezt a megfelelő jogkörök hiánya okozza.

  • Csak újraoltásra használható a Szputnyik Light Oroszországban – jelentette be Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

    A miniszter elmondta, hogy az első oltáshoz továbbra is az Oroszországban bejegyzett koronavírus-oltóanyagok, köztük a Szputnyik V alkalmazása javasolt – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

    Az egészségügyi miniszter arról is beszámolt, hogy az elmúlt másfél hétben mintegy megnégyszereződött az oltásra regisztrálók száma.

  • Szerdán egy privigyei Lidl bevásárlóközpontban egy maszkellenes csoport tagjai elállták a pénztárakat, és nem fizettek a helyben elfogyasztott ételekért. Mindezt maszk nélkül tették, így az alkalmazottaknak a rendőrséget is ki kellett hívniuk.

    Az incidens körülbelül két órán át tartott, ez idő alatt pedig másoknak nem volt lehetőségük bevásárolni. A Lidlt ezután bezárták.

    A rendőrök a résztvevőket azonosították, valószínűleg pénzbírságot fognak kapni – írja a HVG.

  • A második legrosszabb járványügyi besorolásba került Magyarország teljes területe az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ (ECDC) összesítése alapján.

    A besorolást két adatsor alapján végzik: a piros kódjelet azok a régiók kapják, ahol százezer lakos közül legalább 200-nál, legfeljebb 499-nél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt két hétben, vagy 75–199-nél, ha a tesztek több mint 4 százaléka lett pozitív.

  • Nem voltak hajlandók szétszéledni az oltakozásra váró emberek azt követően, hogy az egyik húsz óráig nyitva tartó helyi üzletközpontban kialakított oltóponton korábban elfogyott a vakcina Ivano-Frankivszkban.

    A Kárpátalja beszámolója szerint az emberek nem engedték, hogy az egészségügyi dolgozók elhagyják az oltópontot, követelték, hogy mindenkinek, aki már sorban állt, adják be az oltást.

    A rendelkezésükre álló teljes vakcinamennyiséget, mintegy 370 dózist felhasználták, újabb tételt azonban nem hoztak. Ezért alakult ki sorban állás és feszültség.

  • Bulgáriában a legmagasabb a világon az egy főre jutó halálozások száma – írja a Guardian.

    Bulgária az egyik legkevésbé átoltott ország Európában.

    Az országban 338,83 haláleset jut százezer főre. Ez azt jelenti, hogy naponta annyi ember hal meg koronavírusban, mint egy repülőszerencsétlenségben.

  • A tanárok közel 90 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Ukrajnában – írja a Karpat.in.ua. A hivatalos adatok szerint több mint 417 ezer tanár élt az oltás lehetőségével.

    Szerhij Skarlet oktatási miniszter elmondta, hogy a legtöbb pedagógus Kijev, Mikolajiv, Harkiv, Hmeljnickij és Doneck megyében vette fel az oltást.

  • Nyolcadik napja folyamatosan csökken a fertőzési ráta Bukarestben. Szombaton 14,8-re csökkent az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma a román fővárosban, írta a Maszol.ro portál.

    A fertőzöttségi ráta szeptember 29-én haladta meg a 6 ezreléket Bukarestben.

  • Romániában 12 106 új fertőzöttet regisztráltak pénteken. A Covid–19-cel és szövődményeivel 413 beteg nem tudott megbirkózni az elmúlt 24 órában, közölte az Agerpres hírügynökség. Kórházban 19 784 beteget kezelnek, közülük 1858 Covid-pácienst intenzív osztályon kell ápolni.

  • Oroszországban soha nem diagnosztizáltak annyi új fertőzöttet, 40 251-et, mint az utóbbi 24 órában. Az országban már több mint 8,47 millióan betegedtek meg. A Covid–19-ben és szövődményeiben 1160 fertőzött lelte halálát pénteken, írta a TASZSZ. Ugyanakkor több mint 28 ezren, összességében már 7,33 millió ember felépült a fertőzésből.

  • Azért is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma most Magyarországon, mert a korábban megkapott két oltás már nem nyújt elég védelmet. Ezt Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja mondta az M1 csatornán. Az immunológus hangsúlyozta, ezért javasolják a szakemberek, hogy 4-6 hónap után mindenki adassa be a harmadik oltást. A szakértő rendkívül jó döntésnek nevezte, hogy Magyarországon Európában elsőként még a nyáron bevezették a harmadik oltás felvételének lehetőségét.

    Bővebben>>>

  • Ukrajnában 26 198 fertőzöttet jegyeztek fel pénteken. A Covid–19 és szövődményei 541 beteg életét követelték az elmúlt 24 órában, írta a karpatalja.ma. Ugyanakkor több mint 9 ezren felépültek a fertőzésből. Kórházakban csaknem 5300 pácienst ápolnak koronavírus miatt.

  • Szlovákiában ismét rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken 17 638 mintán végezték el a tesztelést, ebből 5142 esetben mutatták ki a betegséget PCR-tesztek segítségével, írta az Ujszo.com. A Covid–19 és szövődményei 18 beteg életét ragadták el.

  • A beoltottak aránya elérte a 80 százalékot az ausztráliai Melbourne-ben, a kontinensnyi ország második legnagyobb városában, így közel kilenc hónapig tartó zárlat után az élet visszatért korábbi medrébe szombaton. A közegészségügyi korlátozások feloldását követően,hónapok óta először az emberek elözönlötték a boltokat és a koncerteket.

    Az ötmilliós város, amely a múlt héten a hatodik zárlatból is felszabadult, tovább enyhített a szigorításokon, mivel Victoria államban, amelynek Melbourne a fővárosa, a 16 évesek és idősebbek körében a teljes oltási arány elérte a 80 százalékot.

    Az emberek a hűvös időjárás ellenére sorban álltak a bevásárlóközpontok és a butikok előtt, hogy augusztus eleje óta először vásárolhassanak személyesen.

    Szombaton 5500 fős tömeget vártak a Victoria Derby lóversenyre, az első nagy eseményre a zárlat utáni Melbourne-ben, a versenyt este a Sidney Myer Music Bowlban rendezett koncert követi. Ezen négyezer teljesen beoltott néző vehet részt.

    Victoria állam napi 1355 új koronavírusos fertőzést vett nyilvántartásba, ami közel egy hónapja a legalacsonyabb érték. Emellett 11 haláleset is történt, az egészségügyi hatóságok szerint a súlyos fertőzések elsősorban a be nem oltottakat érintik.

  • Egy 13 éves zombori fiú a koronavírus-járvány legfiatalabb szerbiai áldozata. Édesanyjával ment a körzeti orvos rendelőjébe, mert rosszul érezte magát. Állapota a rendelőben rohamosan romlott.

    A mentők pár perc alatt kórházba szállították, többször is újraélesztették, de az orvosok minden igyekezete hiábavalónak bizonyult, írta a pannonrtv.com. A fiúnál néhány hete diagnosztizáltak Covid–19-et.

  • Karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába minden, Magyarországon koronavírus ellen legalább tíz napja beoltott, oltási igazolvánnyal rendelkező utas attól függetlenül, hogy milyen oltóanyaggal immunizálták – közölte pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

    A szabályozást a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ közbenjárására módosították, miután az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) vasárnaptól kezdődően sárga zónába sorolta Magyarországot a járványügyi kockázat szempontjából.

    Az új rendelkezés, amelyet pénteken írt alá a bukaresti kormány RMDSZ-es ügyvivő egészségügyi minisztere és a román Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője, a határátlépések járványügyi feltételeit érintő szabályozást pontosítja.

    (MTI)

  • A világon 246 004 319 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 988 624 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 245 497 587 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 980 012 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 923 884 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 745 375.

    • Indiában 34 246 157 fertőzöttet és 457 191 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 793 401 fertőzöttről és 607 462 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 9 021 701 a fertőzöttek száma, és 140 815-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 8 298 850-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 231 931-re emelkedett.
    • Törökországban 7 985 914 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 70 207.
    • Franciaországban 7 254 779 fertőzöttet és 118 590 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 287 447 a fertőzöttek és 115 935 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 011 148 fertőzöttet és 87 368 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 762 563 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 037.
    • Németországban 4 591 264 a fertőzöttek száma, 95 701 a halottaké.
    • Lengyelországban 3 008 294 fertőzöttet és 76 875 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 012 370 fertőzöttet és 71 141 halálesetet regisztráltak.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A New York Times cikke szerint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeripari Ügynökség (FDA) engedélyezte a Pfizer-BioNTech az 5-11 éves korosztálynak fejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, így 28 millió gyermek kap lehetőséget az oltásra.

    Csak enyhe mellékhatásokat tapasztaltak a Pfizer vakcinájával kapcsolatban a mintegy háromezer beoltott, 5–11 éves gyermekkel végzett klinikai kísérletben – írtuk meg korábban. 

    A márciusban megkezdett teszteket különböző intézetekben végezték. Ezek alapján úgy döntöttek, hogy a felnőttek és a serdülők körében használt vakcinához képest harmadakkora dózis lesz a megfelelő adagolás a vizsgált korcsoportban.

    Biztonsági aggályként felmerült a 12 év alattiak esetében a szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás kockázata, amelyek fiatal felnőtteknél ritkán előfordultak. A kísérletek alkalmával a gyermekeknél nem fordult elő ilyen eset. Az esetleges gyanújelek, tünetek előfordulásakor megfelelő körültekintéssel jártak el.

  • Talán sosem lesznek képesek egyértelműen megállapítani a koronavírus eredetét – olvasható az amerikai hírszerzési ügynökségek pénteken közzétett, minden eddiginél részletesebb jelentésében, amely választ próbál keresni arra a kérdésre, hogy a vírus természetes úton terjedt-e át állatról emberre, vagy esetleg egy laborból szabadult volna el.

    A Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának (DNI) hivatala a nyilvánosságra hozott dokumentumban egyaránt lehetséges elméletnek tartja mindkét verziót. Ugyanakkor megjegyzi, hogy a szakértők között nézeteltérés van abban, melyik verzió a valószínűbb, illetve egyértelmű megállapítások tehetők-e az ügyben.

    A jelentés mindemellett kizárta annak lehetőségét, hogy a koronavírus biológiai fegyver lenne, arra hivatkozva, hogy ezen elmélet támogatói nem férnek hozzá a Vuhani Virológiai Intézethez és hamis információkat terjesztenek.

    A mostani jelentés tulajdonképpen a DNI augusztusi beszámolójának frissített változata. A korábbi dokumentum, amelynek összeállítására Joe Biden amerikai elnök adott utasítást, kiemelte, hogy csak Kína segíthetne a világszerte eddig csaknem ötmillió ember halálát okozó új koronavírus tényleges eredetét érintő kérdések megválaszolásában.

    A hírszerzési jelentések olyan időszakban készültek, amikor a két ország kapcsolatai több évtizedes mélypontra süllyedtek. Kína mindemellett határozottan tagadta, hogy a Covid-19 kórokozója a vuhani állami virológiai laboratóriumból szabadult volna ki.

    (MTI)

Rovatok