Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Tanácsolom az anyáknak, nézzenek az orosz katonákra, mert gazembereket neveltek fel

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2022.04.03. 13:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán erők visszaszerezték az irányítást Pripjaty városa és az Ukrajna és Fehéroroszország közötti határterület egy szakasza felett – közölték a hatóságok. Az ukrán fegyveres erők vezérkara megosztott egy képet, amelyen egy katona ukrán zászlót emel fel a csernobili atomerőmű előtt.

  • Több rakétatámadás is érte a fekete-tengeri Mikolajiv kikötőjét – közölte vasárnap Anton Gerascsenko, Ukrajna belügyminisztériumának munkatársa. Az orosz erők megtámadták az ország déli kikötőit, köztük Odesszát, Mikolajivot és Mariupolt, miközben megpróbálják elvágni Ukrajnát a Fekete-tengertől, és szárazföldi folyosót létesíteni Oroszországból a Krímbe, az Oroszország által 2014-ben elfoglalt félszigetre, írja SkyNews.

  • Mészárlásnak nevezte a Bucsában történteket Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A politikus saját közösségi oldalán reagált a városból beérkező képekre.

    Posztjában arról is írt, hogy az Európai Unió válaszul szankciókat fog bevezetni, egyúttal segít majd felhasználható bizonyítékokat gyűjteni a Nemzetközi Bíróság számára.

  • Az orosz hadsereg 11 ukrán polgármestert tart fogva, egyet pedig meg is öltek – mondta el Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. 

    Ukrajna informálni fogja a helyzetről a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, az ENSZ-t és egyéb nemzetközi szervezeteket

    – tette hozzá. 

    Verescsuk elmondása szerint az ukrán kormány szombaton szerzett tudomást arról, hogy Olga Sukenkót, a Kijev melletti Motizin falu polgármesterét az orosz katonák megölték – írta meg a CNN.   

  • Az ukrán védelmi minisztérium szerint Mantas Kvedaravicius litván filmrendezőt szombaton ölték meg Mariupolban, számol be róla a SkyNews. „Egy Litvániában és az egész világon ismert alkotót veszítettünk el, aki az utolsó pillanatig, a veszély ellenére, az Oroszország által megszállt Ukrajnában dolgozott” – mondta Gitanas Nausėda litván elnök vasárnap. A 45 éves Kvedaravicius leginkább a Mariupolis című dokumentumfilmjéről volt ismert, amelyet a 2016-os berlini nemzetközi filmfesztiválon mutattak be.

  • Civilek holttestei borítják az utcát a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa városában, miután az orosz erők kivonultak a térségből, az AFP beszámolója szerint. 

    Több embert a kerékpárján ülve érte a halálos találat, míg mások az összetört autók mellé estek

    – állítják az AFP újságírói, akik azután érkeztek meg a városba, hogy közel egy hónapig orosz megszállás alatt állt. 

    Bucsa polgármestere, Anatolij Fedoruk azt mondta, hogy az elhunyt civilek embertelen bánásmódban részesültek az oroszok részéről. 

    Még mindig kivégzett emberek holttestei sorakoznak a bucsai Yabluska utcában, hátrakötött kézzel, sokukat fejbe lőtték. Képzelhetik, milyen törvénytelenségeket követtek el itt

    – mondta Fedoruk szombaton a Reutersnek.

  • Jonathan Reynolds brit munkáspárti képviselő elmondta, hogy az Egyesült Királyság, más NATO-országokkal összehasonlítva „még nem szembesült azzal, milyen rengeteg menekült érkezik Ukrajnából”, írta meg a Guardian.

    Úgy gondolom, még nem fogtuk fel teljesen a probléma mértékét. Nézzük csak meg, hányan érkeztek eddig egyedül Lengyelországba és Romániába. Európa ennyi menekülttel már évtizedek óta nem találkozott

    − fogalmazott az ellenzéki árnyékkormány gazdasági minisztere. 

  • Az orosz–ukrán béketárgyalások még nem haladtak eleget ahhoz, hogy meg lehessen szervezni a vezetői szintű találkozót – írta a Telegramon Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, az ukrán féllel tárgyaló orosz delegáció vezetője vasárnap.

    Megyinszkij egyúttal hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja sem a Krím-félsziget, sem a Donyec-medence kérdésében nem változott, írta meg az MTI. 

    Az orosz és az ukrán tárgyalóküldöttségek többször találkoztak azóta, hogy Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. Ugyanakkor megbeszéléseiken nem értek el áttörést, és területi kérdésekben nagyon távoli a felek álláspontja.

    Megyinszkij megjegyezte: Ukrajna az utóbbi időben reálisabban áll a béketárgyalásokhoz. Rámutatott: az ország beleegyezett abba, hogy semleges lesz, nem tart nukleáris fegyvereket, nem csatlakozik katonai tömbhöz, és nem fogad területén katonai támaszpontokat. Ugyanakkor jelezte: a Krím-félsziget kérdésében, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától, illetve a kelet-ukrajnai szakadár területek ügyében, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban függetlenként ismert el, nem történt előrelépés.

    Megyinszkij elmondta: nem osztja David Arahamija ukrán főtárgyaló optimizmusát, aki szombaton az ukrán televíziónak azt mondta, hogy küszöbön áll Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin csúcstalálkozója.

  • Összesen 751 menekültet fogadtak szombaton a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a társszervek, közülük 266 gyermek volt – közölte a rendőrség.

    A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a tranzitpontként kijelölt BOK csarnokba.  A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 45 ember, köztük 28 gyermek elhelyezését és odaszállítását oldották meg az együttműködő hatóságok. 

  • Még a múlt hónapban ágyazódott be egy földimogyoró nagyságú repeszdarab a 13 éves Sophia agyába, amikor az orosz hadsereg abban a faluban indított támadást, ahol a lány is él – írja a Sky News.

    A kamasz jelenleg Ukrajna egyik legjobb gyermekkórházában lábadozik Kijevben. A történtek miatt haját leborotválták, fejét pedig pedig bekötözték.

    Anyám mellett álltam, és valami robbanást hallottam. Futottam, de csak három lépést tettem meg, majd elvesztettem az eszméletem 

    – emlékezett vissza a március 5-i eseményekre Sophia. 

  • Hat támadást kíséreltek meg Kelet-Ukrajnában az oroszok – közölte az ukrán hadsereg napi frissítésében. „Donyeck és Luhanszk megyék területén Ukrajna védői hat ellenséges támadást vertek vissza, négy harckocsit, hat egység páncélozott járművet és hét egység ellenséges járművet semmisítettek meg" – áll a hadsereg vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

  • A brit hadügyminisztérium által közölt napi hírszerzési összefoglaló szerint Ukrajna továbbra is „jelentős kihívás elé állítja” az orosz légierő és tüzérség hadműveleteit.

    Az, hogy Oroszország képtelen arra, hogy megtalálja és elpusztítsa a légvédelmi állásokat, komolyan gátolja őket abban, hogy megszerezzék a légi fölényt, ami a támogatás hiánya miatt erősen hatással van a szárazföldi egységek hatékonyságára is

    − írják. 

  •  

    208 embert vettek őrizetbe szombaton Oroszországban az ukrajnai invázió elleni tüntetéseken, írta meg a Sky News. Tizenhét orosz városban voltak demonstrációk Szibériától az ország nyugati részéig. Több mint hetven embert tartóztattak le Moszkvában, és ugyanennyit Szentpéterváron. 

  • Összesen 5795 fő lépett be Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon, míg a román–magyar határszakaszon 4514 fő nyilatkozott arról, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 1 972 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

  • Küszöbön állhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő csúcstalálkozója – mondta szombaton David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője.

    Az ukrán televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a tárgyalódelegációk pénteki videókonferenciája során az orosz fél megerősítette: a héten Isztambulban folytatott megbeszéléseken kidolgozott megállapodástervezetek készek arra, hogy a két elnök közvetlenül megvitassa őket, írta meg az MTI. 

    Arahamija, akit az Interfax Ukrajina hírügynökség idézett, arról is beszámolt, hogy az orosz fél a Krím-félszigetet érintő kérdéseket leszámítva – legalábbis szóban – elfogadta az ukrán álláspontokat.

    Jelenlegi feladatunk abban áll, hogy véglegesítsük a dokumentumokat és rendezzük a még nyitott kérdéseket, lehetővé téve az államfők csúcstalálkozóját

    – mondta Arahamija, aki szerint minderre nagy valószínűséggel Törökországban, Isztambul, esetleg Ankara városában kerülhet sor.

    A nap folyamán Vlagyimir Putyin kazah hivatali partnerét, Kaszim-Zsomart Tokajevet tájékoztatta az orosz–ukrán béketárgyalások menetéről. A kazah elnök hivatala szerint a két államfő a telefonbeszélgetés során egyetértett abban, hogy egy megállapodásban rögzíteni kell Ukrajna semleges, független, atomfegyverektől mentes státusát.

     

  • Az elmúlt néhány órában több robbanást jelentettek Odessza városából, írta meg a Sky News. A város felett hatalmas füstfelhőt látni. Hivatalos forrásból még nem közölték, hogy a robbanásokat mi okozhatta. 

  • Oroszország idén közel 321 milliárd dollárnyi energiaexportot ér el, több mint harmadával többet, mint tavaly. A Bloomberg a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) adataira hivatkozva ír erről.

    AZ IIF SZERINT OROSZORSZÁG IS JÓ ÚTON HALAD A REKORD FIZETÉSIMÉRLEG-TÖBBLET FELÉ, AMELY ELÉRHETI A 240 MILLIÁRD DOLLÁRT.

    „Az orosz folyó fizetési mérleg többletének egyetlen legnagyobb tényezője továbbra is szilárdnak tűnik. A szankciók hatályba lépésével továbbra is jelentős keményvaluta-beáramlás folytatódik Oroszországba” – mondták az IIF közgazdászai.

    A SZÁMÍTÁSOK AZONBAN TELJESEN MEGVÁLTOZHATNAK AZ ENERGIAFORRÁSOK ÉRTÉKESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ EMBARGÓ ESETÉN.

    A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése szerint ebben a hónapban az olajtermelés közel negyedét elveszítheti. Sok eddigi vevő már alternatívákat keres, és inkább nem köt új szállítási szerződést az agresszor országgal. Eközben Oroszország kész nagy kedvezményeket adni Indiának az olajra.

    Eközben Európa legnagyobb gazdasága, Németország ellenzi azokat a szankciókat, amelyek az Oroszországgal szembeni teljes energiaembargóhoz vezetnének.

    AZ OLAJ ÉS A GÁZ AZ OROSZ EXPORT MINTEGY FELÉT TETTÉK KI, ÉS A TAVALYI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK MINTEGY 40 százalékÁT ADTÁK.

  • Litvánia Energiaügyi Minisztériuma közölte, hogy Litvánia úgy döntött, nem importál több földgázt Oroszországból, így az európai uniós országok közül elsőként teljesen felhagy az orosz gázzal.

    A Gazprom beszállító országai közül mi vagyunk az első uniós ország, amely függetlenséget biztosított az orosz gázszállítástól. A következő időszakokra innentől kezdve a klaipedai cseppfolyósított földgáz terminál elégíti ki majd az ország gázigényét

    – jelentette ki az energiaügyi miniszter, Daninius Kreivis.

  • Téglával dobáltak meg egy ostffyasszonyfai épületet, ahol a háború elől menekülő hat felnőttet és négy gyermeket szállásolt el az önkormányzat március 31-én. Az épület első emeleti konyhai ablakát találták el, személyi sérülés nem történt – olvasható a rendőrség közleményében.

    A bűncselekmény 2022. április 1-jén, péntek este történt, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást garázdaság vétség elkövetésének gyanúja miatt.

  • Lengyelország nem zárkózna el az amerikai atomfegyverek állomásoztatásától területén, amennyiben erre kérnék őket – nyilatkozta a Welt am Sonntag című német lapnak Jaroslaw Kaczynski.

    Nem zárkóznánk el, amennyiben az amerikaiak atomfegyverek lengyelországi telepítésére kérnének minket. Ez ugyanis jelentősen növelné az elrettentést Moszkvával szemben

    – fogalmazott a lengyel miniszterelnök-helyettes, akinek szavait az MTI adta hírül.

    A politikus hangsúlyozta, a kérdés még nem merült fel, „de ez hamarosan megváltozhat”.

  • Az ukránok minden rendelkezésre álló eszközzel ellenállnak a megszállóknak, beleértve az élelmiszer-és az alkoholmérgezést is – közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága az Unian szerint.

    Ukrán civilek a harkivi Izyum közelében mérgezett pitékkel „vendégelték meg” az Orosz Föderáció 3. gépesített lövészhadosztályának katonáit. Ennek eredményeként két megszálló azonnal meghalt, további 28 katonát pedig intenzív osztályon ápolnak. Jelenlegi állapotuk még pontosítás alatt áll – áll a jelentésben.

    A titkosszolgálatok szerint a „világ második legerősebb hadserege előszeretettel élvezi” az ukrán alkoholt.

    A jelentés szerint az Orosz Föderáció 3. gépesített lövészhadosztályának mintegy 500 katonája van kórházban ismeretlen eredetű súlyos alkoholmérgezés miatt. Az orosz parancsnokság ezeket az eseteket úgynevezett nem harci veszteségként könyveli el.

  • Jó reggelt kívánunk a kedves olvasóinknak!

    Az Index vasárnap is beszámol Oroszország ukrajnai inváziójáról – kövesse velünk az eseményeket percről percre!

Rovatok