Index Vakbarát Hírportál

Megházasodott az elrabolt belorusz újságíró, miközben a volt barátnőjét elítélték

2022. május 10., kedd 06:16

Szűrreális fordulatot vett annak a belorusz újságírónak a története, akit tavaly májusban, barátnőjével együtt raboltak el a Ryanair egyik gépéről Belarusz felett. Raman Prataszevics ugyanis nemrég közölte, hogy házasságot kötött egy másik nővel, miközben a volt barátnőjét 6 év börtönre ítélték nemrég.

Raman Prataszevicset, a NEXTA nevű hírcsatorna korábbi főszerkesztőjét a beloruszok példa nélküli módon fogták el tavaly május végén, amikor vadászgépekkel, bombaveszélyre hivatkozva kényszerítették földre a Ryanair egyik járatát azért, hogy őrizetbe vehessék. Vele együtt pedig elvitték a Vilnában élő, orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát is, akivel éppen egy görögországi nyaralásból tértek volna haza. 

Az ügyből nemzetközi botrány lett, Prataszevics pedig pár nappal később – vélhetően kényszer hatására – interjút adott, amelyben mindent bevallott, és nem sokkal később vádat is emeltek ellene lázadás szervezése miatt, amely akár 15 év börtönbüntetéssel is büntethető. Ugyanez történt a barátnőjével is, aki egy hasonló felvételen beszélt „bűneiről”. Ezután azonban kettejük sorsa nagyon eltérő irányt vett.

Prataszevicset a fogságban – fenyegetésekkel és/vagy ígéretekkel – a belorusz rezsim átállította a maga oldalára. Olyannyira, hogy idén januárban már az egyik kormánypárti szervezettel együttműködésben indított YouTube-csatornát. Arról pedig, hogy a vele szemben folytatott bűnügyi eljárással mi lett, semmit sem lehetett tudni (mostanáig). 

Nem úgy Szofija Szapega esetében. Vele szemben arra hivatkozva emeltek vádat, hogy ő szerkesztette a Belarusz Fekete Könyve nevű Telegram-csatornát. Ez utóbbit a belorusz kormányzat „radikális szervezetnek” nyilvánította amiatt, hogy személyes adatokat közöltek azokról a belorusz rendfenntartókról, akik békés demonstrálókat vertek meg és vittek el.

Erre hivatkozva aztán Szapegát „gyűlöletkeltéssel” vádolták meg, az ítélethirdetésre pedig alig néhány napja került sor:

A bíróság emellett azt is megállapította, hogy a lány illegálisan gyűjtött és tett közzé adatokat a belorusz tisztviselőkről, emiatt további egy hónap börtönbüntetést, valamint 167 és fél ezer belorusz rubelnyi (átszámítva körülbelül 18 millió forintnyi) bírságot szabtak ki rá. Az ítélet nem jogerős, de arról még nem tudni, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen.

Prataszevics reagált az ítéletre, és megházasodott

Mindeközben Raman Prataszevics hétfőn egy hosszú blogbejegyzésben tudatta, hogy megházasodott. A bejegyzéshez egy képet is mellékelt, amelyen újdonsült párja is látható.

A bejegyzés elején Prataszevics azt írja, hogy közel egy éve tért vissza Belaruszba és „az idő nagyon gyorsan repül”. Állítása szerint még mindig házi őrizetben van, de az élete most már „monoton, unalmas”, és ezért most jött el az ideje annak, hogy beszámoljon arról, hogy mi is történt vele pontosan.

Leírta, hogy továbbra is folyik vele szemben a korábban megindult bűnügyi eljárás, és nem tudják, hogy mikor lehet vége (ő maga azt reméli, hogy talán év végére kiderül, mi lesz vele). Eközben viszont tanúként idézték be számos másik eljárással összefüggésben, és „legalább százszor” hallgatták már ki.

Prataszevics ezután reagált arra, hogy volt barátnőjét elítélték. Azt írta, hogy kellemetlenül érzi magát amiatt, hogy a volt barátnőjét 6 év börtönbüntetésre ítélték, de ahhoz képest, hogy eredetileg 20 évnyi büntetést is kilátásba helyeztek, ez még „megnyugtató” is lehet. Mindeközben hangsúlyozta, hogy Szofija Szapegát a belorusz törvények megsértése miatt ítélték el, és nem amiatt, hogy az ő barátnője volt. Állítása szerint a barátnője által kiszivárogtatott adatok „internetes támadások és zaklató telefonhívások” alapjául szolgáltak.  

Arról is beszámolt, hogy a lánnyal még 2020-ban találkoztak egy vilnai bárban és hamar összejöttek, viszont 2021 májusára – amikor nyaralni mentek – a viszonyuk már megromlott, és állítása szerint az a nyaralás már „egy utolsó kísérlet” volt a kapcsolatuk megmentésére. Állítása szerint ez sem segített, és a nyaralás alatt eldöntötték, hogy „Vilnába visszatérve szakítanak”, de ez a leszállításuk miatt nem történt meg. Elmondta azt is, hogy miután mindketten házi őrizetbe kerültek, egy rövid ideig együtt éltek, de addigra annyira megromlott a viszonyuk, hogy októberben már szétköltöztették őket, és azóta, hét hónapja nem is beszélt vele. 

Prataszevics a bejegyzés végén azt írta, hogy mindezt azért tartotta fontosnak összefoglalni, mert sokan „az ő barátnőjeként, tartozékaként hivatkoznak Szofija Szapegára, és azt mondják, hogy miatta ítélték el őt. 

Szonyát a saját cselekedetei miatt ítélték el, nem azért, mert kapcsolatban volt velem. Ezért, mielőtt elkezdenétek engem hibáztatni és szitkozódni, gondolkozzatok egy kicsit

– írta, majd e zután jelentette be azt, hogy ő már azóta házas ember, és azt ígérte, hogy a későbbiekben többet is megoszt majd erről. 

(Borítókép:  Raman Prataszevics 2021. június 14-én. Fotó: MTI / EPA / BELTA / Ramil Naszibulin)

Rovatok