Index Vakbarát Hírportál

Vörösriasztást adtak ki közel 100 kínai városban a hőhullámok miatt

2022. július 12., kedd 15:21

Helyi idő szerint kedd délutánig 86 kínai városban adtak ki vörösriasztást a napokban Kínát elérő hőhullámok miatt, a 40 fokos hőmérséklet miatt légvédelmi óvóhelyeket alakítottak át hűsölőmenedékké, több helyen az építkezéseket is leállították.

Sanghajban, Kína legnagyobb pénzügyi központjában öt év után először adták ki a legmagasabb fokú riasztást a hőség miatt. A városi kereskedők a jégkrémek, dinnyék és a szeszes italba áztatott rákok hirtelen megnőtt kelendőségéről számoltak be.

A sanghaji vadasparkban, a nyári hőségben naponta nyolc tonna jeget használnak fel az oroszlánok, pandák és más állatok lehűtésére.

A 25 milliós lakosságú városban a hőmérsékletadatok rögzítésének 1873-as kezdete óta csupán tizenöt alkalommal kúszott 40 fok fölé a higanyszál.

Épületeket rongál a hőség

Csungkingben, az ország középkeleti részén fekvő nagyvárosban tönkrement egy múzeum tetőzete, miután a hagyományos kínai tetőszerkezet alapját képző kátrány megolvadt a hőségben. Itt hétfő óta van érvényben vörösriasztás, az utcákon locsolóautók járnak, hogy hűtsék az aszfaltot.

Az ország keleti szélén fekvő Nankingben már vasárnap megnyitották a légvédelmi óvóhelyeket, ahová a nyolcmilliós város lakosai a hőség elől menekülhetnek. A föld alatti helyiségeket wifivel, könyvekkel és ivóvíz-adagolókkal szerelték fel, sőt mikrohullámú sütők is találhatóak a bunkerekben.

Egész Európa küzd

Nemcsak az ázsiai, hanem az európai kontinensen is hőhullámokkal küzdenek a héten. Portugáliában 40 fokot meghaladó hőmérséklet nehezíti az erdőtüzekkel küzdő hatóságok munkáját, Spanyolországban pedig a 17 önálló tartomány nagy részében riasztást adtak ki kedden a hőség miatt, amely a spanyol állami meteorológiai ügynökség szerint akár kilenc napig is elhúzódhat.

A hét közepére Olaszország több részére is 42 Celsius-fokot jósolnak, de Nagy-Britanniában is szokatlanul magas, 33 fokot meghaladó hőmérsékletre figyelmeztettek. Az idei volt a harmadik legmelegebb június az 1901 óta vezetett mérések sorában Magyarországon. Egyes délkeleti területeken pedig 122 éve nem volt ilyen meleg és száraz a június.

(MTI)

Rovatok