Index Vakbarát Hírportál

Vilmos hercegben rossz emlékeket idézett fel a koporsó

II. Erzsébet királynőt gyászolja a világ

Index
2022.09.15. 21:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Sky News kérdezz-felelek hírfolyamában tették fel a kérdést, hogy Harry herceg gyermekei megkapják-e a „Királyi Őnagysága” („His/Her Royal Highness”) megszólítást most, hogy II. Erzsébet halála után változik a trónöröklés rendje.

  A portál szakértője azt válaszolta: Harry herceg és Meghan hercegné – a királyi család többi tagjával ellentétben – azért nem kapott új címeket, mert 2020-ban minden hivatalos tisztségükről lemondtak a családban. 

  „Ami a gyermekeiket illeti, feltételezhető, hogy Károly király előbb-utóbb felkeni őket Archie hercegként és Lilibet hercegnőként”  – írta a Sky News királyi szakírója, hozzátéve:

  a gyakorlatban Archie és Lilibet – szüleikhez hasonlóan – nem használhatják majd a hercegi címet.

  Ezáltal pedig a „His/Her Royal Highness” megszólítás sem illeti meg őket. 

 • III. Károly őszinte háláját fejezte ki azok miatt az üzenetek miatt, amelyeket a világ különböző pontjairól küldtek a királyi családnak II. Erzsébet halála után.

  Korábban már beszámoltunk arról, hogy a királyi család weboldalán, a royal.uk-n a királynő halála után lehetőséget adtak arra, hogy az emberek világszerte részvétüket nyilvánítsák egy-egy személyes üzenetben. A Buckingham-palota most az uralkodó, valamint a királyi család nevében megköszönte az üzeneteket.

  A királyi családot mélyen megérintették a világszerte látható reakciók, és az a szeretet, amelyet az emberek a királynő iránt éreznek 

  – írták a közleményben. 

 • A Sky News indított egy kérdezz-feleleket a királynő halálával és temetésével kapcsolatban. Ebben a hírfolyamban tette fel egy brit férfi, Tim Pearson az alábbi kérdést:

  Kihozza-e a tejesember a házamhoz a tejet 19-én, hétfőn (a királynő temetésének a napán)?

  Az Egyesült Királyságban ugyanis jellemző, hogy az emberek nem a boltban veszik meg, hanem házhoz rendelik a tejet, hétfőn azonban a királynő temetése miatt sok minden nem úgy működik majd, ahogy normális kerékvágásban szokott. 

  A kérdés láthatóan még a Sky Newson is kifogott egy kicsit, ugyanis erre Anthony Seldon – aki a portál szerint történész és az „alkotmányos ügyek szakértője” – az alábbi választ adta:

  Ez a szolgáltatón múlik. A legjobb, ha megkérdezi erről a tejesembert.

 • A Sky News osztott meg korábban egy videót arról, hogy III. Károly Észak-Írországban a kamerák előtt káromkodott egyet.

  A királynak csak egy vendégkönyvet kellett aláírna kedden a hillsborough-i kastélyban, azonban először elrontotta a dátumot, utána pedig a keze is tintás lett a toll miatt. 

  Ó, Istenem, de utálom […] Gyűlölöm ezt az átkozott dolgot, mindig ez történik!

  – mérgelődött a király, akinek már szombaton is meggyűlt a baja a tollakkal a kamerák előtt

 • Egy 51 éves nő, Maria Scott a Sky Newsnak beszélt arról, hogy kilenc napot a királynő hivatala, a Buckingham-palota előtt tölt II. Erzsébet előtt tisztelegve.

  Ráadásul ezzel nincs egyedül, ugyanis többen is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Maria Scott azt mondta: úgy érzi, hogy a királynő jövő hétfői temetéséig muszáj ott maradnia.

  Itt közel érzem magamat a királynőhöz, a Buckingham-palota a monarchia megtestesítője. […] Nem egyszerű ez, de úgy érzem, hogy meg kell tennem. Nagyra tartom a királyi családot, és így fejezem ki a tiszteletem a királynő előtt 

  – mondta a nő, aki arról is beszámolt, hogy a társai most a Westminster Hallban megtekintik a királynő koporsóját, de ő ott maradt, hogy „tartsa a frontot”.

 • Nem volt egyszerű számára a királynő koporsója mögött sétálni szerdán, mert „néhány emléket idézett fel” – mondta csütörtökön Vilmos herceg. 

  A herceg 1997-ben még kamaszként vett részt hasonló gyászmeneten, amikor édesanyját, Diana hercegnét búcsúztatták. Vilmos herceg most a szerdai menetről beszélve úgy fogalmazott:

  Ez egyike volt azoknak a pillanatoknak, amikor azt hiszed magadról, hogy fel vagy készülve rá. De valójában nem voltam.

  Hozzáfűzte azt is, hogy most azért más a helyzet, mint régen volt, hiszen a királynő már 96 éves volt (és ebből a szempontból a halála nem érte váratlanul a családot).

 • Nem valószínű, hogy Harry herceg a közeljövőben az eddiginél nagyobb szerepet vállalna a királyi családban – írja a Sky News. 

  A portál szakírója úgy fogalmazott: Harry herceg és Meghan hercegné az utóbbi időben Amerikában telepedett le, és nincsenek arra utaló jelek, hogy ismét nagyobb szerepet vállalnának a család életében – még azzal együtt sem, hogy az utóbbi napokban feltűntek hivatalos rendezvényeken.

  Ugyanakkor most, a gyászidőszakban  egyértelműen jelezte a család, hogy a korábbi konfliktusok ellenére is szívesen látják őket.

 • A legnagyobb számban a királynőt ábrázoló kulcstartókat, bögréket, valamint miniszobrokat vásárolták az utóbbi napokban az elhunyt uralkodó rajongói – derült ki a Sky News tudósításából.

  Az egyik londoni szuvenírbolt dolgozója azt mondta a portálnak, hogy az utóbbi napokban alig bírják tartani a lépést az óriási kereslettel, és számos árucikkből teljesen kifogytak.

 • Pénteken Walesbe, a cardiffi kastélyba látogat az újdonsült királyi pár – írja a Sky News.

  Károly király és Kamilla királyné a kastélyban találkozik Wales első miniszterével, a látogatás után pedig egy megemlékezésen vesznek részt a Llandaff-székesegyházban, ahol iskolásokkal és számos helyivel találkoznak. Az eseményeken várhatóan több ezren vesznek majd részt, a kastélyba csak az első kétezer embert fogják beengedni. 

  Károly király 53 éven át, 1969 óta viselte a walesi hercegi címet, amelyet a mindenkori trónörökös birtokol, így most Vilmosra szállt. 

 • Már több mint 26 ezren írták alá azt a petíciót, amely azt követeli, hogy szüntessék meg a Vilmos herceg által viselt walesi hercegi címet.

  A kezdeményezés nem kifejezetten Vilmos herceg ellen irányul, ugyanis a petíció kezdeményezői azt írták, hogy a walesiek érdekében kellene megszüntetni a címet. Szerintük ugyanis a walesi hercegi cím – amelyet a mindenkori brit trónörökös visel – annak a szimbóluma, hogy az angolok történelmileg miként nyomták el a népet,

  és valójában ma már semmi köze nincs Waleshez.

  Hangsúlyozták: a hercegi címnek semmilyen alkotmányos jelentősége nincs Wales szempontjából, amely ma már független állam saját parlamenttel. Ezenkívül azt is kifogásolták, hogy most a cím úgy szállt III. Károlyról Vilmos hercegre, hogy arról sem a walesi parlamentet, sem a walesi népet nem kérdezték meg.

 • Kína reagált a meghívásra, és közölte, hogy képviseltetik magukat a királynő temetésén – írja a Sky News.

  A portál szerint a kínai külügy közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy Vang Kisan kínai alelnök képviseli majd államát a tiszteletadáson.

  A Sky News szerint korábban több brit parlamenti képviselő is kritizálta a döntést, hogy Kínát is meghívták a rendezvényre, miközben más, nemzetközi jogot sértő államot – köztük Oroszországot, Belaruszt és Mianmart – nem. A brit parlament korábban egy határozatban is elítélte a kínai államot amiatt, hogy népirtást követnek el a Kínában élő ujgur kisebbség ellen.

 • Csaknem hét kilométeres sor alakult ki csütörtök délutánra II. Erzsébet királynő londoni ravatala előtt. A múlt héten elhunyt brit uralkodó koporsóját előző este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban – számolt be az MTI. 

  II. Erzsébetet jövő hétfőn, a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban helyezik végső nyugalomra.

 • Sky News szerint a királyi család közölte a részleteit II. Erzsébet jövő hétfőn esedékes temetésének.

  A királynőt a nyilvános állami temetés után a Westminster-apátságban helyezik végső nyugalomra egy zárt, szűk körű ceremónián. II. Erzsébetet 

  abban a Szent györgy-kápolnában fogják eltemetni, amelyben férje, Fülöp herceg és apja, VI. György király nyugszik.

  A Sky News szerint reggel fél hétkor ér véget a virrasztás Erzsébet koporsójánál a Westminster Hallban, amelyet követően a királynő maradványait zárt ajtók mögött készítik elő végső útjára.

  A koporsót 10.35-kor hozzák ki a Westminster Hallból, és ráhelyezik egy fogatra. A fogat 10.44-kor indul majd útjára a királyi család, valamint a királyi haditengerészek és tengerészgyalogosok kíséretében. 10.52-re a Westminster-apátsághoz érnek, az állami ceremónia 11 órakor veszi kezdetét. 

  A tiszteletadás után az apátságtól a Wellington diadalívhez kísérik majd a királynő maradványait, ahonnan a windsori kastélyhoz mennek tovább, ahonnan aztán a Szent György-kápolna felé folytatják az utat.

  Ott körülbelül nyolcszáz ember vehet majd végső búcsút a királynőtől, ez már délután 4-kor lesz, és ezt még közvetíteni fogja a média. A ceremónia  legutolsó szakaszát – amelyen már szinte csak a királyi család tagjai lesznek jelen – este 19.30-kor tartják, azt a részt már nem közvetítik.

 • Megerősítette a királynő temetésén való részvételi szándékát Emmanuel Macron francia államfő és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

  A Sky News azt írja, II. Erzsébetet csaknem kétezer ember kíséri utolsó útjára, ám a királyi család nem tette közzé a résztvevők pontos listáját.

 • A londoni Westminster Hallban minden előjel nélkül elájult és összeesett a királynő koporsójának egyik őre.

  Az eset még éjjel, nem sokkal éjfél után történt. A Newsweek szerint az őr – az egyenruhája alapján – a királyi íjászalakulat (Royal Company of Archers) tagja volt. Az illető állítólag már a történtek előtt is láthatóan szédelgett, majd egyszer csak összeesett.  

  Rosszulléte miatt körülbelül nyolc percre az élő közvetítést is megszakították a királynő koporsója melletti virrasztásról. A többi őr a helyén maradt, az eszméletét vesztő ember segítségére a Westminsterben szolgálatot teljesítő rendőrök siettek először. A férfi állapotáról egyelőre nem adtak részletesebb tájékoztatást. 

  A Newsweek azt is megjegyezte, hogy a királyi íjászok mellett két másik alakulat (a Gentlemen at Arms őrség, valamint a VII. Henrik korából származó Yeomen of the Guard) is szolgálatot teljesít a virrasztásnál.

  Az őrök hatórás műszakokban váltják egymást a királynő koporsója mellett a nap 24 órájában, egészen a jövő hét hétfői temetésig. 

  A Daily Mail szerint néhány nappal ezelőtt, még Edinburghban – ahol a Westminster előtt pihentek a királynő maradványai – is kis híján összeesett a királyi íjászalakulat egyik tagja, őt is a társainak kellett elkapnia. 

 • Csonka fordulót rendeznek a hétvégén az angol labdarúgó Premier League-ben a múlt csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő hétfői búcsúszertartásának előkészületei miatt, valamint azért, mert a néhai uralkodó ravatalát előzetes becslések szerint vasárnap éjfélig legalább négyszázezren keresik fel a Westminster Hallban, és ez biztonsági erőket köt le.

  A bajnokság előző hétvégi mérkőzéseit a nemzeti gyász miatt kivétel nélkül elhalasztották, most pedig három találkozót napolnak el, köztük a Chelsea–Liverpool-rangadót is.

  Pályára lép ugyanakkor a hétvégén a tabella első három helyezettje: a listavezető Arsenal Brentfordban vendégeskedik, a címvédő Manchester City a Wolverhamptonhoz látogat, míg a harmadik Tottenham a sereghajtó Leicester Cityt fogadja.

 • Az antalyai árutőzsde közlése szerint kilencven százalékkal több megrendelés érkezett vágott virágra II. Erzsébet szeptember 8-i halála óta, de a török termelők csak negyven százalékban képesek kielégíteni a megnövekedett igényeket, mivel a szezon a vége felé jár, és más vásárlók felé is vannak kötelezettségeik.

  A dél-törökországi Antalya- és Isparta-környéki virágkertészetek

  hagyományosan kamionnal küldik Nyugat-Európába a virágszállítmányokat, most azonban a rendkívüli brit megrendelések teljesítésére kénytelenek voltak repülőgépet is bérelni.

  A Turkish Airlines légitársaság közölte, hogy 13 tonna – félmillió szál – virágot szállít a nagy-britanniai kegyeleti szertartásokra, az utolsó virágjáratot pénteken indítják útnak – adta hírül az MTI.

 • Anna hercegnő Glasgow-ba érkezett, ahol megtekintette az édesanyja, a királynő emlékére állított virágkoszorút – számolt be a Guardian tudósítója.

  Férje, Sir Tim Laurence kíséretében megtekintik a glasgow-i kamarák előtt elhelyezett emléktáblákat.

 • A sor a Tower Bridge közelében kezdődik, melybe a királynő koporsóját látogatók csatlakoznak be, hogy tiszteletüket tegyék az elhunyt uralkodó előtt.

  Így már 5,6 kilométer hosszú a várakozók sora.

 • A St. John Mentőszolgálat egyik önkéntese, aki a királynő koporsójához sorban álló embereknek segített, azt mondja, a sorban állók hangulata egész éjszaka feldobott volt. 

  Richard Salter azt mondja, hogy az önkéntes kollégák a sor teljes hosszában szétszóródtak, hogy „figyeljenek az emberekre, és támogassák őket a várakozás ideje alatt”. 

  Azt mondja, a járkálóknak és az állóknak a talpukon lévő hólyagok okoztak eddig problémát, illetve többen voltak olyanok, akik egy „kicsit összeestek”, miután több órán át nem ettek, ezért arra biztatnak mindenkit, hogy hozzanak magukkal élelmet és vizet – írja a BBC

  Csodálatos közösségi szellem alakult ki a sorban. Ezek az emberek most találkoztak egymással először, mégis vigyáznak egymásra 

  – mondta az önkéntes. 

 • A brit külügyminiszter, James Cleverly a Guardian értesülései szerint nem tudott arról, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt meghívták a királynő hétfői temetésére.

  Az Egyesült Királyság szinte minden ország államfőjének küldött meghívót, kivéve Oroszországot, Belaruszt, Mianmart, Szíriát, Venezuelát és az afganisztáni tálibokat.

  A kínai elnök a koronavírus-járvány kezdete óta először ezen a héten hagyta el országát, egy üzbegisztáni konferencián találkozik majd Vlagyimir Putyinnal.

 • Ez a legösszetettebb biztonsági művelet, amit London valaha látott.

  A királynő díszravatalban van, és emberek ezrei állnak sorban a főváros utcáin, hogy leróják kegyeletüket. Ez azt is jelenti, hogy példátlan biztonsági fellépésre van szükség – írja a BBC.

  Az MI5 Biztonsági Szolgálat és a GCHQ hírszerző és biztonsági szervezet a színfalak mögött együtt dolgozik a terrorizmusellenes rendőrséggel; a Metropolitan Police az ország minden részéről erősítést kapott; a katonai személyzet és a civil rendőrök mind bevetésen vannak.

 • Emmanuel Macron francia elnök közölte, múlt éjszaka beszélt III. Károly királlyal, hogy biztosítsa az országa együttérzéséről édesanyja, a királynő halála miatt. 

  A francia elnök azt is megerősítette, hogy részt fog venni a királynő hétfői temetésén, és hozzátette, hogy a kötelék Franciaország és Nagy-Britannia között „megtörhetetlen”. 

 • Carolina Beltramo, a WatchTVAbroad.com televíziós elemzője azt jósolta, hogy nem kevesebb mint 4,1 milliárd ember fogja követni a néhai uralkodó végső nyugalomra helyezését – ez a szám a világ népességének több mint felét jelentené, írja a Mirror.

  Erzsébet királynőt világszerte annyian szerették és csodálták, hogy temetése a történelem legnagyobb élő televíziós eseménye lesz

  – nyilatkozta az elemző a Daily Star brit napilapnak.

 • Lehet, hogy II. Erzsébet királyné már nincs közöttünk, de a jövőben még hallhatunk tőle újabb bölcsességeket – írja az Independent.

  Ennek az az oka, hogy a szeptember 8-án elhunyt uralkodó titkos levelet hagyott hátra Sydney polgárainak, amit 2085-ig nem lehet felbontani.

  Az üzenetet egy időkapszulában rejtették el a dédnagyanyjának, Viktória királynénak szentelt épületben.

 • A királynő halála óta eltelt egy hét után ma van az első olyan nap, amikor nem kell hivatalos események tömkelegén megjelenniük a királyi család tagjainak. A király várhatóan visszavonulva fogja tölteni a napot a közfeladatoktól és hivatalos eseményektől távol, miután tegnap este visszatért otthonába, a gloucestershire-i Highgrove-ba.

  A walesi herceg és hercegnő a norfolki Sandringhambe tart, ahol Vilmos herceg és Katalin hercegné megtekintik az ottani virágos tisztelgéseket. Anna hercegnő Skóciába látogat, hogy találkozzon azon szervezetek képviselőivel, amelyeknek a királynő védnöke volt Skóciában – írja a BBC.

  Wessex grófja és grófnéja, Edward herceg és felesége, Sophie Manchesterbe látogat, hogy megtekintse a város megemlékezését.

 • Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke ma indul, hogy képviselje a nemzetet II. Erzsébet királynő hétfői temetésén Londonban – írja a The Guardian.

  A Westminster Abbey 2000 férőhelyének egynegyedét a különböző államfőknek és partnereiknek tartották fent, a legrangosabb vendégek pedig Joe Biden, Emmanuel Macron és Naruhito, Japán császára, akik mind külföldről érkeznek. 

  A néhai királynő kérésére tíz „hétköznapi” ausztrál állampolgárt is meghívtak az eseményre, köztük az „év ausztrálját”, Dylan Alcottot. 

 • Szerda éjszaka az egyik éjszakai őr, aki II. Erzsébet koporsóját őrizte a Westminster Hallban, hirtelen elesett. 

  Az esetet élő felvétel rögzítette, melyek már a közösségi médiát is bejárták. A közeli tisztviselők hamar a segítségére siettek – írja a Guardian.

  Az olyan egységekhez tartozó őröknek, mint a Sovereign's Bodyguard, a Household Division vagy a Yeoman Warders, teljesen mozdulatlanul kell maradniuk a ravatal négy sarkánál. Ugyan a katonák 20 percenként váltják a pozíciójukat, összesen 6 órát töltenek mozdulatlanul.

 • Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke csütörtökön kel útra, hogy képviselje nemzetét II. Erzsébet királynő hétfői temetésén Londonban – értesült a Guardian.

  A Westminster Abbey 2000 férőhelyének negyedét államfőknek és partnereiknek tartották fenn, a legismertebb vendégek között pedig ott lesz Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Naruhito, Japán császára, valamint a magyar küldöttségből Novák Katalin köztársasági elnök és férje.

 • A hongkongi lakosság ugyancsak órákon keresztül állt sorba azért, hogy leróhassa tiszteletét a néhai királynő előtt. A királynő iránti ilyen mértékű szeretet ezenkívül csak az Egyesült Királyságban tapasztalható még az egész világon.  

  A város egyik negyedében hosszú sorok, valamint virág- és kártyakupacok sorakoznak a királynő emlékére, ami kissé ellentétben áll a hosszú gyarmatbirodalmi múlt emlékeivel – írja a BBC

  A brit konzulátus épülete előtt gyászolók tömegei állnak, nyitott napernyőkkel, hogy védjék magukat az erős sugárzás ellen, miközben a „God Save the Queen” szól halkan egy mobiltelefonról.

Rovatok