Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Nem állunk le Ukrajnában!

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2022.09.17. 08:25
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összesen 6753 fő lépett be pénteken az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon 7423 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 212 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A Harkivi területen, az orosz megszállás alól felszabadított területeken jelenleg is folynak a nyomozati akciók. Az oroszok minden bűncselekményét rögzítik, bizonyítékokat gyűjtenek bűnösségükről. Kínzókamrákat találtak, amelyekben a megszállt városok és települések békés lakóit bántalmazták, helyiségeket, amelyekben embereket tartottak fogva, még külföldieket is − közölte Facebook-üzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

    A világnak minderre reagálnia kell. Oroszország Iziumban megismételte azt, amit Buchában tett. És most kezdtük csak megismerni a teljes igazságot arról, hogy mi történt a Harkivi területnek ebben a részében. Az ENSZ egységei már most előkészítik az alkalmazottaik egy csoportját, akik látogatást tesznek a helyszínen

    − fogalmazott. 

    Hozzátette, hogy teljes hozzáférést fognak biztosítani az újságírók számára a felszabadított területeken és a bántalmazások minden helyszínén.

  • Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy ha Oroszország atomfegyverhez nyúl, annak súlyosabb következményei lesznek – írja az Ukrinform.

    Ne tedd! Ne tedd! Ne tedd! A II. világháború óta nem látott helyzetet idézne elő ez a lépés

    – mondta az amerikai elnök, aki hozzátette, „Putyin és rezsimje lennének a világ legnagyobb gazemberei, ha ezt meglépnék”.

    Amint arra Biden felhívta a figyelmet, ennek függvényében válaszlépésre is számíthatnak.

  • Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel az orosz megszállás alól néhány napja felszabadított Harkiv megyei Izjumban fellelt tömegsírban – közölte pénteken újságírókkal Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa. 

    Körülbelül ötszáz polgári lakost találtak elföldelve. Eddig egy sírt fedeztek fel, amelyben az ukrán fegyveres erők mintegy húsz katonája van tömegesen eltemetve

    – idézte az Ukrinform hírügynökség az ombudsmant. Szavai szerint az ukrán katonákat hátuk mögött megkötött kézzel találták agyonlőve.

    Nyilvánvaló, hogy az elhunyt katonák foglyok voltak. A rendfenntartók úgy vélik, hogy először megkínozták, majd kivégezték őket

    – tette hozzá. Lubinec közölte: nem kizárt, hogy nem ez az egyetlen hely, ahol ukrán katonák holttesteit temették el a régióban. 

  • Sürgősen pótalkatrészeket és dízelüzemanyagot szállítottak az orosz csapatok által megszállt zaporizzsjai atomerőműbe – közölte az ukrán állami nukleáris vállalat, az Energoatom. 

    Az Energoatom közleménye szerint az alkatrészeket a sérült távvezetékek és áramtermelő blokkok javítására használják fel. Moszkva és Kijev is rendszeresen vádolja egymást a létesítmény bombázásával, ami a legnagyobb erőműnek számít egész Európában – írja az Al Jazeera

  • A Kreml nem tartja helyénvalónak Volodimir Zelenszkij ukrán vezető elképzelését az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátásáról a Toljatti-Odessza ammóniavezeték elindításáért cserébe.

    Az emberek és az ammónia egyenértékűek?

    – tette fel a kérdést Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ azon felvetésére, hogy a Kreml hajlandó-e megfontolni a cserét.

    Zelenszkij korábban a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy ellenzi az ammónia Oroszországból Ukrajnán keresztül történő tranzitját, és csak ukrán hadifoglyokért cserébe hajlandó támogatni azt. Az ukrán elnök elmondása szerint ezt a lehetőséget javasolta az ENSZ-nek.

    A Financial Times értesülései szerint az ENSZ-tisztviselők több találkozót is folytattak Moszkva és Kijev képviselőivel a Toljatti-Odessza vezetéken keresztüli ammóniaszállítás újraindításának ügyében.

  • Az Egyesült Államok arra számít, hogy két hónapon belül szállítanak Ukrajnába két, a légvédelmi rendszert erősítő NASAMS légvédelmi rakétarendszert. A vonatkozó információkat egy szeptember 16-i nyílt tájékoztatón jelentette be az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Patrick Ryder tábornok – jelentette a Pentagon.

    Remélhetőleg a következő két hónapon belül két NASAMS-üteget küldünk. Ezek a légvédelmi rendszerek segítenek Ukrajnának megvédeni magát a levegőből, különösen a repülőgépekből, drónokból és cirkálórakétákból származó fenyegetésekkel szemben

    – jegyezte meg Ryder. Augusztus második felében az Egyesült Államok új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely NASAMS rakétarendszereket is tartalmaz, amelyekkel képesek lesznek megerősíteni Ukrajna légvédelmi rendszerét – számolt be róla az Unian hírügynökség.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok