Index Vakbarát Hírportál

Rakétázással zárta az évet Kim Dzsongun

2022. december 31., szombat 08:22

Észak-Korea szombaton három ballisztikus rakétát lőtt ki a Koreai-félszigettől keletre fekvő tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg.

Észak-Korea idén példátlan számú rakétakísérletet hajtott végre, melyek közül ez volt az utolsó. Phenjan jövőre sem áll le a fegyverfejlesztéssel, miközben feltételezések szerint hetedik alkalommal is kipróbálhat nukleáris fegyvert.

A három rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát helyi idő szerint reggel 8 óra körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól délre fekvő Észak-Hvangháe tartományból – közölte a dél-koreai hadsereg a Reuters szerint.

„Mindhárom mintegy 100 kilométer magasságban repült, és mintegy 350 kilométert tettek meg” – közölte a japán védelmi minisztérium. A dél-koreai hadsereg szintén azt állította, hogy a rakéták mintegy 350 kilométert repültek.

„Észak-Korea ballisztikus rakétakilövése súlyos provokáció, amely aláássa a békét és stabilitást a Koreai-félszigeten, valamint a nemzetközi közösséget” – közölte a dél-koreai vezérkari főnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát egyértelmű megsértette a rakétakilövés, azonban az Egyesült Államok Indo-csendes-óceáni Parancsnoksága szerint a legutóbbi kilövések nem jelentenek közvetlen fenyegetést az amerikai személyzetre vagy területre, illetve Washington szövetségeseire, de rávilágítottak Észak-Korea fegyverprogramjának destabilizáló hatására.

Észak-Korea hónapok óta próbára teszi szomszédai idegeit rakétakísérleteivel, amelyek hatótávolsága egyre nagyobb. Egyúttal retorikája is mind élesebbé vált Szöullal és Washingtonnal szemben. Dél-Korea és az Egyesült Államok az észak-koreai atomfegyverprogram miatt idén teljes gőzzel folytatta közös hadgyakorlatait.

Egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérlet előtt a dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy szilárd hajtóanyagú hordozórakétát próbált ki. Szöul már március végén is végzett ilyen kísérletet. A hordozórakéta a tervek szerint kisebb katonai megfigyelő műholdakat fog alacsonyabb Föld körüli röppályára állítani.

Rovatok