Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összesen 2871 fő lépett be Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon. A román-magyar határszakaszon belépők közül 1722 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 204 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. december 31-én 69 ember, köztük 41 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi beszédében köszönetet mondott az ukrán népnek egész éves erőfeszítéseikért.

    Egy csapatként harcolunk – az egész ország, minden régiónk. Csodálom önöket. Szeretnék köszönetet mondani Ukrajna minden legyőzhetetlen régiójának

    – fogalmazott Ukrajna elnöke a BBC szerint.

    Zelenszkij ukránról oroszra váltva Putyinról is elmondta véleményét. 

    A vezetőjük meg akarja mutatni, hogy a frontról irányítja a sereget, de valójában bujkál. Önök mögött bújik el, felgyújtva az országukat és a jövőjüket. Putyin tönkreteszi Oroszországot is

    – jelentette ki az ukrán elnök.

  • Rakétamaradványokat fedeztek fel a Kijevi metró „piros” vonalán, így a szerelvények csak az Akademmistechka és az Arsenalnaya állomások között közlekednek.

    A metró egyes részein olyan idegen tárgyakat találtak, amelyek az előzetes információk szerint hasonlóak egy rakéta töredékeihez

    olvasható Kijev városának hivatalos Telegram-csatornáján. A tűzszerészek már a helyszínen vannak, a forgalom újraindításáról azonban még nem tudnak részletesebb információval szolgálni.

  • Az Orosz Fegyveres Erők létszámát január 1-jétől 137 ezer fővel növelik. Ez összhangban van a 2022. augusztus 25-én kiadott elnöki rendelettel, amely még aznap hatályba lépett. A dokumentum szerint az orosz hadsereg létszáma megközelíti a 2,1 milliót, ebből több mint 1,1 millió ember katona.

    Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy szeptemberi ülésen már beszélt róla, hogy új katonai alakulatokat fognak létrehozni.

    Novemberben, az orosz védelmi minisztérium 2022-es kiadásainak előzetes eredményeit összegezve, a minisztérium konferenciahívásán Sojgu bejelentette, hogy további forrásokat különítenek el a katonai állomány növelésére.

  • Köszöntjük olvasóinkat, boldog új évet kívánunk! 

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk most is! 

Rovatok