Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

  Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk hétfőn is!

 • Tűz ütött ki Németországban az egyik menekültszállón, ahol Ukrajnából érkezők laktak – jelentette a helyi média. A tűzesetnek áldozatai is vannak.

  Olekszij Makajev, Ukrajna németországi nagykövete közösségi oldalán azt írta:

  Ma értesültem arról a szomorú hírről, hogy tűz ütött ki az egyik házban, ahol ukrán menedékkérők élnek Türingia szövetségi tartományban.

  Mint írta, az esetnek áldozatai is vannak, azonban amíg a nyomozás tart, nem közölhet további részleteket.

 • Az ukrán jelentések szerint az orosz csapatok lőtték a Szumi területen lévő Znob-Novgorod községet.

  Az előzetes információk szerint két ember megsebesült, hét magánház, egy villanyvezeték, egy templom, valamint egy tűzoltó- és mentőállomás megrongálódott – jelentette a helyi katonai közigazgatás.

 • A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+-csoportja 2024-ben napi 40,46 millió hordó olajat fog termelni. Erről a 23 országból álló kartell képviselői döntöttek vasárnap bécsi tanácskozásukon.

  A TASZSZ orosz hírügynökség számításai szerint így 1,393 millió hordóval csökken a csoport napi kitermelése. A döntést hosszadalmas tárgyalások előzték meg.

  A szaúdi állami sajtó vasárnapi tájékoztatása szerint Rijád 2024 végéig meghosszabbítja korábbi kötelezettségvállalását, miszerint napi félmillió hordóval csökkenti olajtermelését. Ezenfelül pedig további napi egymillió hordónyi termeléscsökkentést jelentett be júliusra, amit szükség esetén meghosszabbíthat – jelentette be a szunnita királyság energiaügyi minisztere.

  Alekszandr Novak, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettese a nap folyamán közölte, hogy Moszkva szintén 2024 végéig meghosszabbítja a napi félmillió hordóval kevesebb olaj kitermelésével kapcsolatos korábbi kötelezettségvállalását.

  A kartell több más tagja, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Irak és Algéria szintén a termelés-visszafogás hatályának meghosszabbításáról döntött 2024 végéig.

  Az OPEC+ egyes tagjai áprilisban döntöttek arról, hogy önkéntes alapon – összesen napi 1,66 millió hordóval – csökkentik olajkitermelésüket az év végéig az olajárak stabilizálása érdekében.

  Az OPEC+ következő miniszteri szintű találkozóját novemberben tartják majd Bécsben.

 • Ukrán hackerek feltörték a krími orosz tévécsatornák adását, és leközölték az ukrán védelmi minisztérium üzenetét, miszerint az ukrán fegyveres erők nem jelentenek be ellentámadást. Ezután a tévécsatornák jelét elvágták – közölte Oleg Krjucskov, a krími orosz vezető tanácsadója.

  Krjucskov nem részletezte, hogy mely csatornákat hackelték meg, de szemtanúk szerint a Pjatnica! és a Rosszija tévécsatornákon szünetelt az adás.

  Az ukrán védelmi minisztérium egyébként ma egy videót tett közzé, amelyben arra utaltak, hogy az ukrán fegyveres erők nem fogják bejelenteni az ellentámadás megkezdését.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóbeszédében elmondta, hogy rendkívüli ülést tartott a szankciókról.

  Nagyon részletesen elemeztük, hogy Oroszország hogyan kerüli meg a szankciókat, és kik segítik ebben. Különböző országok, különböző cégek, amelyek nélkül Oroszország nem lenne képes terrorista fegyvereket, köztük rakétákat gyártani. Sajnos a terrorista államnak sikerül a világ technológiáit egy beszállítói hálózaton keresztül felhasználnia, sikerül kijátszania a nemzetközi szankciós rendszereket

  – fogalmazott az ukrán államfő.

  Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna minden irányban látja a meglévő szankciók kijátszását, minden olyan országot, amelynek területét vagy joghatóságát, állampolgárait Oroszország felhasználja.

  Minden ilyen területet le kell zárnunk – partnereinkkel együtt –, hogy az orosz rakéták és fegyverek ne tartalmazzák a szabad világ termékeit. A szükséges lépéseket meg fogjuk tenni

  – tette hozzá Zelenszkij.

 • Olekszandr Kirs ukrán közgazdász véleménycikket közölt, amelyben arról ír, hogy szerinte a magyar miniszterelnök szégyent hoz az „egész európai családra”, és Magyarország már szinte mindenkit irritál a nemzetközi politikában.

  További részletek itt olvashatóak.

 • Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorodi terület kormányzója vasárnap kijelentette, hogy kész találkozni az ukrán szabotőrökkel a Sebekino ellenőrző pontnál az orosz hadifoglyok megmentése érdekében, ha még életben vannak – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

  Gladkov szerint szabotázs- és felderítőcsoportok szivárogtak be a Belgorodi területen lévő Novaja Tavolzsanka faluba, ahol a harcok továbbra is folytatódnak.

  Vasárnap az Orosz Önkéntes Hadosztály a Telegramon Gladkovnak címzett üzenetet tett közzé, amelyben meghívták, hogy találkozzanak egy Novaja Tavolzsanka-i templomban, hogy megvitassák a régióban kialakult helyzetet. A videón foglyokat mutattak be, akiket a találkozón ígéretük szerint átadnak Gladkovnak.

  Az orosz–ukrán határ közelében fekvő Novaja Tavolzsanka a Belgorodi terület Sebekinói járásának egyik legnagyobb települése. A kormányzó korábban azt mondta, hogy a körzetet ukrán csapatok lövik. A támadások következtében tűz ütött ki egy piactér közelében Sebekinóban.

 • Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatok felügyeletéért felelős miniszter szóvivője tagadta, hogy a lengyel fegyveres erőknek bármi köze lenne azokhoz a lengyel önkéntesekhez, akik részt vettek Belgorod inváziójában az orosz önkéntesek oldalán.

  A médiában bemutatott Lengyel Önkéntes Hadtest semmilyen kapcsolatban nem áll a lengyel fegyveres erőkkel vagy bármely lengyel intézménnyel. Az Ukrajnát az Oroszország elleni harcban támogató lengyel önkéntesek tevékenységét nem szabad azonosítani a Lengyel Köztársaság hatóságaival

  – írta Twitteren a szóvivő.

  A Lengyel Önkéntes Hadtest korábban fotókat tett közzé, melyek állítólag azt bizonyítják, hogy részt vettek Belgorod első fegyveres inváziójában az Orosz Önkéntes Hadtesttel karöltve. Az egyik ilyen fotó látható Zaryn Twitter-bejegyzésében is.

 • Az ukrán fegyveres erők 7,5-szer kevesebb embert vesztettek el Bahmutnál, mint az oroszok – mondta Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Corriere Della Sera olasz lapnak.

  Szeptember 1. óta, amikor Moszkva elkezdett elítélteket zsoldosként használni Bahmutnál, 22 816 ember halt meg. A mi veszteségeink hét és félszer kevesebbek voltak. Nincs okunk feladni városainkat

  – fogalmazott Danilov.

 • „Orbán Viktor magyar miniszterelnök ismét megszégyenült. Ezúttal azt mondta, hogy az ukránok ellentámadása vérontáshoz vezetne, és béketárgyalásokra szólította fel Ukrajnát. Vlagyimir Putyin orosz diktátornak mocskos információi lehetnek Orbánról” – jelentette ki Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő.

  Az ukrán 24-es csatorna beszámolója szerint Zsdanov azt állítja, Orbán Viktor kijelentései megkérdőjelezik Magyarország európai uniós tagságát, a magyar miniszterelnök szerinte azért viselkedik ilyen sztoikusan az oroszokkal, mert Putyinnak egy vastag dossziéja lehet a magyar miniszterelnökről.

  El tudom képzelni, hogy mennyit kellett Orbánnak hibáznia ahhoz, hogy Putyin így megszorongathassa őt, és a józan észnek ellentmondva olyan nyilatkozatokat tegyen, amelyek még Magyarország uniós tagságát is megkérdőjelezik

  – fogalmazott Zsdanov.

  A szakértő megjegyezte, hogy a magyar kormány hivatalos YouTube-csatornáján közzétett videóban Oroszországgal való béketárgyalásokra szólítanak fel. Hozzátette, hogy a videóban orosz narratívák hangzanak el, miszerint a háborúból világháború lesz, és egy olyan térképet mutattak Ukrajnáról, amelyen a Krím félsziget már nem az ország része.

  Zsdanov hangsúlyozta, hogy az ilyen kijelentések sértik az összes európai uniós határozatot, amelyet Magyarország maga is megszavazott és ratifikált. Szerinte az Európai Uniónak keményen fel kellene lépnie ez ellen.

 • Két települést is felszabadított vasárnap az ukrán hadsereg – adta hírül a Visegrád 24.

  Az ukrán hadsereg ma felszabadította a Donyecki és a Zaporizzsjai területen található két települést, Novodarjivkát és Neszkucsnét.

 • Június 3-án, szombaton egy orosz páncélozott személyszállító jármű halálos balesetet okozott az ideiglenesen oroszok által megszállt Melitopol közelében, a Zaporizzsjai területen – közölte a város polgármestere az Unian ukrán hírügynökség szerint.

  A páncélozott harckocsi a Melitopol–Zaporizzsja autópályáról Zrazkovoje faluba vezető kanyarban egy polgári kisbuszba ütközött, az egyik utas a baleset helyszínén meghalt

  – közölte Ivan Fedorov melitopoli polgármester a Telegramon.

  Hozzátette, hogy hasonló baleset történt június 2-án, amikor egy katonai KamAZ belerohant egy civil járműbe Melitopolban a Bogdan Hmelnickij sugárút és a Beljakov utca kereszteződésében.

 • Az orosz védelmi minisztérium olyan határozattervezetet terjesztett elő, amely szerint anélkül lehetne katonai nyilvántartásba venni az állampolgárokat, hogy személyesen meg kellene jelenniük a nyilvántartási és sorozási hivatalban.

  A katonai szolgálatra való jelentkezés, a katonai szolgálatból való kivonás és a katonai nyilvántartásba vételre kötelezett állampolgárok katonai nyilvántartási okmányainak módosítása a polgárok személyes megjelenése nélkül is elvégezhető a katonai komisszáriumban

  – áll a rendelet kiegészítésében.

  A határozattervezet szerint a katonai nyilvántartásba vétel ezentúl az „állami információs forrásban, más állami információs rendszerekben és információs forrásokban” szereplő adatokon fog alapulni.

 • Orosz csapatok harcolnak ukrán szabotőrök ellen a Belgorodi területen lévő Novaja Tavoljanka településen – közölte Vjacseszlav Gladkov regionális vezető Telegramon.

  A múlt héten egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport áttörte a határt, és behatolt Grajvoron járás területére. Ezt követően terrorellenes műveletet rendeltek el a belgorodi területen.

  Másnap a védelmi minisztérium bejelentette, hogy több mint 70 szabotőrt likvidáltak. Kedd este feloldották a terrorellenes műveletet. A Nyomozó Bizottság bejelentette, hogy büntetőeljárást indít hat cikkely alapján, többek között terrorcselekmény miatt.

 • Az orosz légierő és tüzérség az éjszaka folyamán 96 ukrán tüzérségi egység állásait találta el – közölte vasárnap Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője.

  Az orosz fegyveres erők haderőcsoportjainak operatív-taktikai és hadseregbeli légiereje, rakétacsapatai és tüzérsége az elmúlt nap folyamán az ukrán fegyveres erők 96 tüzérségi egységének tüzelőállásait, embereit és katonai felszerelését találta el, összesen 73 területen

  – számolt be Konasenkov.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva és a főváros környéke elleni dróntámadások napján folyamatos jelentéseket kapott, többek között telefonon is, és később államfőként és főparancsnokként utasításokat adott – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

  Az elnök mind a védelmi minisztériumtól, mind a rendkívüli helyzetek minisztériumától, mind a régiók vezetőitől kapott jelentéseket. Mivel az információk nagyon gyorsan frissültek, állandó volt a kapcsolattartás. Aztán voltak megfelelő parancsok az államfőtől, parancsok a főparancsnoktól és így tovább

  – mondta Peszkov.

 • Az orosz katonai és politikai vezetés egyre inkább elveszíti az ország lakosságának bizalmát, miközben a Wagner-csoport egyre népszerűbb a lakosok körében – számolt be az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR).

  A hatóságokkal szembeni bizalmatlanság, a félelem és az új támasz keresése az orosz lakosságot a leépülés útjára tereli, amikor készek a bűnözők zsebhadseregére támaszkodni

  – írják jelentésükben.

  Az ukrán hírszerzők szerint a helyzet napról napra romlik.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a kétéves Liza, akit éjszaka Dnyipróban meglőttek, egyike annak a legalább 500 gyermeknek, akit a háború kezdete óta megöltek – írja a Sky News.

  Az elnök közölte, hogy Oroszország „a jövő tudósainak, művészeinek és sportbajnokainak” életét vette el. A gyermekáldozatok pontos számát a folyamatban lévő harcok miatt lehetetlen megállapítani – tette hozzá.

  A dnyiprói támadásban további öt gyermek megsérült.

 • A Szabad Oroszország Légió (FRL), amely az elmúlt hetekben kétszer is megtámadta Belgorodot, és az Orosz Önkéntes Hadtest (RVC) azt állítja, hogy foglyul ejtettek két orosz katonát. Közölték továbbá, hogy nyitottak a fogolycserére, cserébe pedig találkozót kérnek a régió kormányzójával.

  Az FRL azt állítja, hogy 2022 tavaszán alakult, hogy „az ukrán hadsereg soraiban” harcoljon „Vlagyimir Putyin fegyveres bandája ellen”.

  Ukrajna tagadta, hogy köze lenne a csoporthoz, azt állítva, hogy a belgorodi támadásokban csak orosz állampolgárok vettek részt.

  A milícia azonban azt mondta, hogy együttműködik az ukrán fegyveres erőkkel, és az ukrán parancsnokság alatt működik.

  Az RVC-t egy szélsőjobboldali orosz állampolgár alapította tavaly augusztusban, annak tagjai Ukrajnáért harcolnak a saját országuk ellen.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök annyi időt szán a „különleges katonai művelet” előrehaladásáról szóló megbeszélésekre, amennyire legfőbb főparancsnokként szüksége van – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap.

  „Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is nyitott minden olyan kapcsolatfelvételre, amely lehetővé tenné a különleges katonai művelet céljainak békés eszközökkel történő elérését, de a Nyugat nem ad erre lehetőséget” – jegyezte meg Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1-nek adott interjújában.

 • Az ukrán védelmi minisztérium nem fogja bejelenteni az ellentámadás kezdetét.

  Az erre vonatkozó nyilatkozatot Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes tette a Telegramon – írja az Ukrinform.

  Ukrajna készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az oroszok által korábban megszállt  területeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szombaton megjelent interjúban.

  Kosztyantin Vascsenko, az ukrán védelmi minisztérium államtitkára a pozsonyi Globsec-fórumon elárulta, hogy „csak két vagy három” ember tudja az országban, mikor kezdődik Ukrajna várva várt ellentámadása Oroszország ellen.

  „Az ellentámadás nemcsak katonai, hanem diplomáciai és információs jellegű is. Látjuk, hogy az ellenségeink nagyon idegesek, mert a halálra várni még a halálnál is rosszabb. Talán három ember tudja, mikor kezdődik pontosan az offenzíva. Én sem tudok semmi konkrétat, de szerintem a közeljövőben adják ki a parancsot” – idézte Vascsenkót a The Guardian.

 • Az ukrán Pénzügyminisztérium oldalán olvasható dokumentumok szerint Ukrajna 2023-ban már csaknem 18 milliárd dollárt kapott nemzetközi partnereitől – írja a Kárpáti igaz Szó.

  Az Európai Uniótól 8,12 milliárd, az Egyesült Államoktól 6 milliárd, Kanadától 1,76 milliárd, a Világbanktól 0,55 milliárd, az Egyesült Királyságtól pedig 1,50 milliárd dollár érkezett a háború sújtotta országba. Az államháztartás hazai finanszírozása államkötvény-kihelyezésen keresztül 6,74 milliárd dollárt tett ki január óta.

 • Holtan találtak egy kétéves kislányt a közép-ukrajnai Dnyipro város mellett, miután orosz rakéták egy lakónegyedet bombáztak szét – írta a The Guardian.

  A régió kormányzója, Szerhij Liszak hozzátette, további 22 ember megsérült, köztük öt gyermek.

  A kormányzó arról is beszélt, csak Dnyipropetrovszk régióban 17 gyerek halt meg a háború miatt.

 • Négy embert vettek őrizetbe a büntetőeljárás során, amelyet egy kijevi nő lezárt légvédelmi óvóhelyen történt halála miatt indítottak  közölte a kijevi regionális ügyészség, derül ki a The Guardian értesüléséből.

  A hivatal szombaton közölte, hogy egy biztonsági őr, aki nem nyitotta ki az ajtókat, továbbra is őrizetben van, míg három másik személyt, köztük egy helyi tisztviselőt házi őrizetbe helyeztek – jelentette az Associated Press.

  Ukrajnában szombaton felerősödtek a polgári biztonsággal kapcsolatos aggodalmak, mivel a tisztviselők közölték, hogy egy ellenőrzés során az ország légvédelmi óvóhelyeinek közel negyedét zárva vagy használhatatlannak találták.

  A felülvizsgálatra mindössze néhány nappal az után került sor, hogy a 33 éves nő meghalt, miközben egy lezárt kijevi óvóhely előtt várakozott a csütörtöki orosz rakétatűz alatt.

 • Több mint 4000 embert költöztettek ideiglenes szállásokra a partizánok által megtámadott oroszországi régióban – közölte egy tisztviselő, írja a Sky News.

  Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója elmondta, hogy 600 gyermek van azok között, akiket evakuáltak a régióból, amelyet az elmúlt napokban kétszer is megtámadtak az Ukrajnával szimpatizáló orosz milícia tagjai.

  Orosz tisztviselők ukrán lövésekről is beszámoltak a térségben, míg Ukrajna tagadta, hogy hadserege részt vett volna a belgorodi akciókban.

 • Június 4-én reggel orosz helikopterek és harckocsik támadták a harkivi terület lakott településeit – közölte vasárnap Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó.

  A tisztségviselő az alábbi bejegyzést tette közzé a Telegramon:

  „Ma reggel az ellenség ismét aktívan támadta Vovcsanszk és Csuhuiv körzetét. Megrongálódott egy közigazgatási épület és két lakóház, a gazdasági épületek pedig részben megsemmisültek”.

  Ezenkívül ma reggel az orosz helikopterek egy másik falut is támadtak, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, írja az Ukrinform.

 • Oroszország elveszítheti Bahmutot, miután elfoglalta azt a háború legvéresebb csatájában: a legfrissebb hírek szerint az ukrán katonák nem vonulnak vissza Bahmutból annak ellenére, hogy Oroszország győzelmet hirdetett a városban.

  A védők továbbra is nyomást gyakorolnak Vlagyimir Putyin erőire, elvonva a parancsnokok figyelmét attól, hogy teljes mértékben a már régóta várt, formálódó ukrán ellentámadásra összpontosítsanak.

  Lehet, hogy Oroszország ténylegesen elfoglalta Bahmutot, de az inváziós erők egy része továbbra is le van kötve, hogy az agresszor megtartsa a stratégiai értékkel nem rendelkező várost, írja a Sky News.

  Vlagyimir Putyin számára politikai szégyent jelentene, ha elveszítené a terület feletti uralmát, miután hónapokon keresztül támadták a települést.

  Egy szélesebb körű ellentámadás esetén Oroszország nem biztos, hogy megtartja Bahmutot, mert minden katonájára szükség lehet, így kiürítheti a várost – mondta Michael Kofman katonai szakértő.

  Roman Svitan ukrán katonai elemző egyetértett azzal, hogy az ukrán hadsereg védelmi íve a város határán lehetővé teheti az ukrán csapatok számára, hogy visszafoglalják a város egyes részeit.

 • Mint korábban az Indexen beszámoltunk róla, szombat este robbanás történt Dnyipróban, ahol légiriadót is elrendeltek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadással összefüggésben közösségi oldalán azt írta:

  Az oroszok megtámadták a várost. Két kétszintes lakóépület között csaptak le. Sajnos a romok alatt emberek vannak.

  Az államfő által közzétett videón látható, amint a munkások átkutatják a lerombolt épületeket.  

  A régió kormányzója, Szerhij Liszak arról számolt be, hogy öt gyermek sebesült meg Pidhorodnenszka negyedben. „Az orvosok három fiú állapotát súlyosnak ítélik. Ők a műtőben vannak” – közölte.   

  Az elmúlt hetekben felerősödtek az Ukrajna elleni orosz légicsapások. Kijev hónapok óta azt állítja, hogy nagyszabású offenzívára készül az orosz erők ellen, azzal a céllal, hogy visszaszerezze a 2022 februári orosz támadás óta elvesztett területeket.  

 • Az oroszok öt drónt lelőttek, négyet pedig megzavartak, így azok nem találták el célpontjukat a krími Dzsankojban – közölte vasárnap a Moszkva által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt félszigeten tartózkodó orosz tisztviselő.

  Szergej Akszjonov a Telegramon azt írta, hogy áldozatok nincsenek, de több házban is betörtek az ablakok – számolt be a The Guardian.

Rovatok