Index Vakbarát Hírportál

Brutális videó: az oroszok kivégezték a saját, menekülő katonáikat az ukránok szerint

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója.

Index
2023.06.12. 10:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ferenc pápa nem nyugszik bele a háborúba, az általa indított misszió béketervvé változott – mondta el Matteo Zuppi bíboros, a Ferenc pápa indította békekezdeményezés megbízottja egy nyilvános sajtóbeszélgetésen Bolognában vasárnap este.

    A bíboros szerint hinnünk kell a békében Ukrajnában, és akarnunk kell az elérését. Matteo Zuppi úgy vélte, a kulcskérdés az igazságos béke elérése.

    Igazságosság nélkül a béke nem lenne tartós, és veszélyesnek bizonyulhat. Béke nélkül az igazságosság viszont igazságtalansággá válna. Mindent meg kell tenni, hogy a béke és az igazságosság visszatérjen Ukrajnába

    – mondta a bíboros.

    Matteo Zuppi első alkalommal beszélt a nyilvánosság előtt a pápai békemisszióról. A bíboros a La Repubblica napilap bolognai közönségtalálkozóján vett részt egy beszélgetésen.

  • Ukrajna hazai összterméke (GDP) 10,5 százalékkal csökkent az idén az első negyedévben éves összevetésben, a gazdasági teljesítmény visszaesése kisebb volt a vártnál − közölte az MTI. 

    Julia Sviridenko ukrán gazdasági miniszter azt mondta: nagyobb, 14 százalékos éves gazdasági visszaesésre számított, és jelezte, hogy a GDP 2,4 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve.    

    Ukrajna GDP-je 29,1 százalékkal csökkent tavaly. A gazdasági minisztérium március elején 1 százalékra fogta vissza az ország idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a korábban várt 3,2 százalékos bővülésről.    

    A Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisban közölt legfrissebb előrejelzésében az szerepelt, hogy Ukrajna GDP-je idén 3 százalékkal csökken, a Világbank viszont 0,5 százalékos növekedést vár.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére június 11-én az ukrán–magyar határszakaszon 6821 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7807 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 100 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Az ukrajnai háború elől június 11-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóbeszédében többek között elmondta, hogy folytatták mentőakcióikat Dél-Ukrajnában, ahol mintegy 4000 embert sikerült evakuálniuk. 

    Mint arra kitért, több tucat várost érint még az áradás, de a legrosszabb helyzetben továbbra is Herszon van.

    Megjegyezte, hogy az oroszok igyekeznek elzárni a kiürítési útvonalakat és az evakuálási pontokat. Az egyik ilyen támadás alkalmával három ember életét veszítette, további 10 ember pedig megsérült, köztük két rendőr. 

    Még a szörnyek is erkölcsösebbek, mint az orosz állam

    – zárta beszédét.

  • A zaporizzsjai atomerőmű továbbra is folytathatja a vízkivonást a kahovkai víztározóból – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Megjegyezték, hogy az erőmű területén lévő tározó jelenlegi magassága mellett a vízszivattyúk továbbra is működnek.

    Jelenleg azonban nem üzemelnek folyamatosan, ugyanis az erőmű melletti nagy tároló megtelt és így elegendő vízkészletük van a több hónapos hűtéshez.

    A NAÜ szerint az erőmű melletti tározóban a vízszint 17 méterről 11,27 méterre csökkent, ez a jelenség pedig úgy néz ki, nem ér véget, ami a tározó összes többi területéhez képest kétméteres különbséget eredményezhet – teszi hozzá a RIA Novosztyi.

  • Oroszország karantén alá helyezte a kahovkai gát felrobbantása után víz alá került Hola Prisztan városát, megakadályozva az evakuálást.

    Az orosz erők karantént hirdettek a Herszon területen található Hola Prisztan városában, amelyet súlyos áradások sújtanak, miután felrobbantották a Kahovkai gátat

    – írja a Kyiv Independent.

  • Kim Dzsongun észak-koreai vezető kijelentette, hogy szeretné megerősíteni a „stratégiai együttműködést” Oroszországgal, és megígérte, hogy szoros kapcsolatra fog törekedni Vlagyimir Putyinnal.

    Az észak-koreai vezető üzenetet küldött Putyinnak Oroszország napján, amelyben kifejezte „teljes támogatását és szolidaritását” az orosz nép iránt. Az RBC szerint Kim Dzsongun azt is állította, hogy Oroszország a

    szuverén államok védelmének szent ügyét testesíti meg.

  • A Krím-félsziget nyugati partvidékén rongálódott meg egy nagy teljesítményű RU radar.

    A RU komplexumról készült műholdas felvételeken jól látható egy nagy lyuk az állomás átlátszó kupoláján. Az állomás Ukrajna teljes déli partvidékét és a Fekete-tenger jelentős részét lefedte.

  • Az orosz katonai egységek meghiúsították az ukrán csapatok azon kísérletét, hogy Liszicsanszk irányában erőteljes felderítést hajtsanak végre, és visszaverték támadásaikat – mondta Vadim Asztafjev, a déli katonai csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.

    A csoport megsemmisítette az ukrán állásokat Belogorovka, Hromovo és Druzsba települések közelében.

    Asztafjev szerint továbbá egy Tulpan önjáró aknavető legénysége csapást mért egy lőszerraktárra és az ukrán védelmi állásokra Belogorovka közelében.

  • Az orosz nyelvű közösségi médiában arról írtak vasárnap este, hogy egy újabb irányban indíthattak támadást az ukránok.

    A minap írtunk arról, hogy a front egyik szakaszán áttörést hajtottak végre az ukránok. Most ahhoz a szakaszhoz képest állítólag egy másik irányban, Huljapoléból Marfopil felé is támadást indíthattak.

    Egyesek már azt valószínűsítik, hogy a támadás végső célja egyenesen az Azovi-tenger lehet, vagyis az, hogy a Krím félszigetre menő szárazföldi útvonalakat elvágják.

  • A Krím félszigeten vasárnap robbanás történt egy fontos vasútvonalnál – számolt be a Baza nevű orosz Telegram-csatorna.

    Állításuk szerint közvetlenül egy vonat előtt történt a detonáció, de a mozdonyvezetőnek még sikerült fékeznie. A mozdony ablakának üvege betört a robbanás ereje miatt, de a vezető nem sérült meg.

    Úgy tudni, hogy a detonáció a Dzsankoj és Kercs közötti vasútvonalon, a félszigeten lévő Kirovi járásban történt, és megbénította a vasúti közlekedést.

      

  • Az ukrán hadsereg az offenzívában már elszenvedett néhány érzékeny veszteséget, amelyek egy részét képi anyag is bizonyította. A Rybar nevű orosz Telegram-oldal még a hétvégén készített gyűjtést ezekről.

    Az oldalon azt írták, hogy adataik szerint az ukránok legalább 77 harcjárművet veszítettek a támadásban. Ezek közt volt:

    • 57 páncélozott gyalogságú jármű, köztük 12 M2 Bradley, 7 darab brit Mastiff, 2 MaxxPro és 1 Humvee is.
    • 17 harckocsi, köztük 6 darab Leopard 2-es, 3 darab AMX–10RC és 2 darab T–72M1.

    A Rybar a fenti térképen azt is feltüntette, hogy hol veszítették el ezeket a járműveket az ukránok.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy hétvégi videóüzenetében arról beszélt: bántja őket, hogy a nemzetközi szervezetek „szégyenteljesen” közönyösek maradtak a Nova Kahovkában történt gátrobbantás és az azt követő természeti katasztrófa ügyében. 

    Az Ukrajinszka Pravda szerint úgy fogalmazott:

    Most, sajnálatos módon, azt látjuk, hogy bizonyos szinteken világszerte szégyenteljes közönnyel viszonyulnak ahhoz az ökocídiumhoz és emberi tragédiához, amelyet a kahovkai víztárózónál elkövetett orosz terrorcselekmény okozott.

    Problémaként emlegette, hogy a nemzetközi szervezetek nem küldtek mentőcsapatokat a helyszínre közel egy hét eltelte után sem, és a világ vezető politikusai nem ítélték el Oroszországot a történtek miatt. Szerinte ez a közönyösség csak arra biztathatja az oroszokat, hogy kövessenek el hasonló akciókat.

    Megjegyezte azt is, hogy már több mint 3000 embert kellett evakuálniuk, és az oroszok mindent megtesznek azért, hogy megnehezítsék az evakuációt, közben pedig a megszállt területeken is elhanyagolják a mentést.

    Az ukrán elnök már korábban is azt mondta, hogy elégtelennek tartja az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt reakcióját a történtekre.

  • A Herszon régió ideiglenesen megszállt területein az oroszok fosztogatják azokat a településeket, ahol a víz emelkedni kezdett, miután múlt kedden felrobbant a kahovkai gát.

    Az RBC beszámolója szerint az oroszok lezárják ezeket a területeket, hogy utána aktív fosztogatásba kezdjenek az ottani házakban.

    Most kezd visszahúzódni a magas víz, és a helyiek haza akarnak térni. Az oroszok azonban lezárták a falvak és városok bejáratait, és aktívan fosztogatják a házakat. Különösen a szkadovszki járásban található Veljka Kardasinka faluban. Az oroszok még azokat a házakat is kifosztják, ahol emberek laknak

    – írja a Nemzetbiztonsági és Védelmi Központ.

    Az oroszok továbbá egy Hola Prisztan-i iskolát is blokád alá vettek, az ott túszul ejtett emberek útleveleit elvették, és nem engedik őket haza.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok