Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán hadsereg egyik nyugalmazott katonája osztott meg egy, a bajtársaitól kapott videót a Twitter-oldalán egy olyan csapásról, amelyet kazettás bombákkal hajtottak végre.

    Mint írta, adománygyűjtéseket szervez az ukrán hadseregnek, és ehhez szokott videókat kérni tőlük, hogy megmutassa, mit csinálnak. „Sok szerencsét a videó helyének meghatározásához” – tette hozzá.

    A vitatott eszköznek számító, potenciálisan civilekre is veszélyt jelentő kazettás lőszereket az Egyesült Államok néhány hete kezdte el átadni Ukrajnának, és Bahmutnál például már használták is ezeket. Az ukránok korábban azt is közölték, hogy milyen lépésekkel próbálják megakadályozni azt, hogy a lőszerek civileket robbantsanak fel.

  • Megközelítőleg 10 749 ukrán civil meghalt, 15 599-en pedig megsérültek a háború kezdete óta – közölte Ukrajna főügyészi hivatalának egyik tisztviselője a CNN szerint.

    A halottak között 499 kiskorú is volt, azonban a fenti számok csak a megerősített haláleseteket tartalmazzák. A tisztviselő úgy vélte, a megszállt területeken jóval többen halhattak meg: a tavaly tavasszal az oroszok által több hónapnyi ostrom után elfoglalt Mariupol városában például több tízezres nagyságrendű lehetett a civil emberveszteség szerinte.

    Az ENSZ egy hónappal ezelőtt nagyságrendileg hasonló adatokat közölt: ők július 7-én több mint 9000 civil és több mint 500 kiskorú haláláról számoltak be. 

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6698-an léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6627-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – áll a közleményben.

  • Augusztusban megkezdődik az ukrán pilóták kiképzése az amerikai F–16-os vadászgépekre – közölte kedd délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette, a kiképzés után a nyugati országok át is adhatják a gépeket.

    Az F–16-osok leszállítására és bevetésére a lehető leghamarabb sor kerül

     – szögezte le az rbc.ua hírportál szerint.

    Előzőleg Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter már beszélt arról, hogy az ukrán pilóták kiképzése augusztusban megkezdődhet. Az amerikai sajtó viszont a napokban azt írta, hogy a nyugati szövetségesek még nem egyeztek meg a tréningprogram részleteiről, az ukrán elnök mostani bejelentése azonban arra enged következtetni, hogy minden akadály elhárult.

    A kiképzésre sajtóhírek szerint Romániában és Dániában kerülhet sor. A modern vadászgépek lehetséges átadásáról már az év eleje óta tárgyalnak az ukránok és a nyugatiak. 

  • Szerda éjjel mintegy 15 iráni Sahid drónnal indítottak támadást az oroszok Kijev ellen – írja az rbc.ua. 

    Szerhij Popko, Kijev katonai közigazgatásának vezetője közölte, hogy mind a 15 drónt lelőtte az ukrán légvédelem. Megjegyezte azt is, hogy 

    ez már sorozatban a nyolcadik éjszaka volt, amikor dróntámadás érte a fővárost. 

    Hozzátette, ez már a 820. légiriadó volt a fővárosban a háború kezdete óta, és 3 óráig tartott. „Az ellenség megfizet ezekért a riadókért” – írta.

  • Az ukrajnai háború alatt nem lehet választásokat tartani, mert a katonák nem szavazhatnak – mondta Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára.

    Nem értem, hogyan lehet háború alatt választásokat tartani. Azok az emberek, akik a lövészárkokban vannak, akik a fronton vannak, hogyan vesznek részt a választásokon?

    – tette fel a kérdést.

    Danilov szerint a háború alatti választások témáját óvatosan kell kezelni. Szerinte érdemes odafigyelni az ukránok véleményére és arra, hogy a lövészárkokban lévő emberek nem tudnak szavazni, amíg tart a háború.

  • A Kercsi-szoros mentén korlátozták a felszíni és víz alatti hajók mozgását, valamint a repülőgépek áthaladását – olvasható az orosz védelmi minisztérium honlapján a tengerészek számára közzétett tájékoztatásban.

    A partvonal által korlátozott területen tilos minden hajó és vízi jármű jelenléte, a víz alatti mozgás, a horgonyzás, a kikötés és a repülőgépek áthaladása, az emberek vízben való tartózkodása és egyéb tevékenységek

    – áll a közleményben. Kivételt képeznek a haditengerészet, az FSZB és a Rosgvargyija hajói, csónakjai és járművei.

  • Az oroszok megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők állását Herszon térségében, ahol lengyel zsoldosok a nemzeti lobogójukat próbálták kitűzni – közölte a ria.ru.

    Az orosz alakulat parancsnoka arról számolt be, hogy lengyel zsoldosok is állomásoztak a fronton. Mint mondta, a katonák túl sokat engedtek meg maguknak, amikor felhúzták a lengyel zászlót. A tüzérek akkor nyitottak tüzet a zsoldosokra.

  • Grúzia augusztus 1-től korlátozza az amerikai autók exportját és reexportját Oroszországba – jelentette az ország pénzügyminisztériuma.

    Január és június között Grúzia több mint 3700 autót exportált Oroszországba, összesen több mint 52 millió dollár értékben.

    Az Európai Unió a 11. szankciócsomag keretében bevezette az 1,9 liternél nagyobb hengerűrtartalmú új és használt autók, valamint az elektromos és hibrid autók Oroszországba történő szállításának tilalmát.

  • Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok