Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy ukrán dróntámadás a dél-oroszországi Brjanszk régióban egy embert megsebesített, valamint megrongálta egy közigazgatási épület ablakait és tetejét a régió kormányzója szerint – tudta meg a Sky News.

    Alekszandr Bogomaz kormányzó azt írta,

    a támadás Trubcsevszk városában történt.

    Bogomaz korábban arról számolt be, hogy a régió egyik faluját az ukrán erők lőtték, és három házban is kárt tettek.

  • Két ember megsérült a Nikolszkoje településen lévő Szent Miklós és Bazil kolostorra mért ukrán csapásban – közölte a regionális mentőszolgálat a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

    Az ukrán erők lőtték a Volnovakha melletti Nikolszkoje településen lévő Szent Miklós és Bazil mennybemenetele kolostort. Egy szerzetes és egy templomlátogató megsebesült

    – mondta a forrás.

    A kolostor infrastruktúrája is megrongálódott. Az áldozatokat Volnovakhában kórházba szállították, a katasztrófavédelem szerint az ellenség kazettás bombákat használt.

    A kolostor apátnője, Anna Morozova szerint jelenleg mintegy 45 szerzetes él a kolostor területén.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében Ukrajna védelmi iparát méltatta, így az országa garantálhatja a globális biztonságot – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Zelenszkij kijelentette, hogy olyan rendszereket fognak gyártani, amelyekre szükség lesz Ukrajnában. Hangsúlyozta: egy nap látni fogják Ukrajna maximális erejét, valamint együtt fognak működni a világgal.

    Az elnök szerint Ukrajna az egész világot támogathatja fegyvergyártással. Emellett köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a munkában.

  • A Sztrimba nevű folyó erősen szennyezett olajjal, egyelőre vizsgálják, hogy gyújtogatás okozhatta-e a tüzet a Kárpát-vidéki olajvezetéknél – írja az Unian.

    A hatóságok meg fogják vizsgálni, hogy szándékos gyújtogatás volt-e a Kárpát-vidéki olajvezetéknél

    – jelentette ki az Ivano-Frankivszki régió elnöke. Zinovij Andrejevics szerint több kérdés nincs tisztázva a tűzeset kapcsán. A Sztrimba folyót azonban ellepte az olaj.

    A Nexta ukrán forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az Ivano-Frankivszki területen található Sztrimba közelében hatalmas robbanás volt.

    A régió elnöke több napon át tartózkodott a helyszínen, ahol tüzet is látott. Egyelőre nem lehet tudni a tűz valós okát, az ügyben vizsgálatot indítottak. A sérülteket különböző fokú égési sérülésekkel szállítottak kórházba, köztük két gyermeket.

  • Az orosz fegyveres erők rakétacsapással megsemmisítették az ukrán fegyveres erők egyik különálló tengerészgyalogos dandárjának rakodási pontját Mikolajiv régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    A minisztérium közölte, hogy az orosz fegyveres erők felderítőeszközei Mikolajiv régióban észlelték az ukrán tengerészgyalogság 38. különálló dandárjának páncélozott haditechnikai eszközökkel való feltöltésének helyét, amelyet az ukrán csapatok megerősítésére szántak a fronton – írja a TASZSZ.

    Az orosz védelmi minisztérium hozzátette: a célpont koordinátainak ismerete után rögtön precíziós csapást mértek az objektumra, amely megsemmisült.

  • Az ukrán erőknek új stratégiát kell kitalálniuk a kínai drónok megsemmisítésére. Szeptemberben új szabályok léptek életbe a Kínából exportra kerülő drónalkatrészekre – írja az Unian.

    A Royal United Services Institute (RUSI) szerint Ukrajna körülbelül 10 ezer drónt veszít havonta. Az újrahasznosítható kínai drónok népszerűnek számítanak a fotósok és a videósok körében is. A katonaság ezeket alakítja át fegyverré.

    Kína az elmúlt hónapokban csökkentette a drónok értékesítését Ukrajnában, miközben Oroszországnak 14,5 millió dollár értékben adtak el 2023 első felében. Peking ezáltal látens befolyást szerzett a háborúban.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    • Románia lépése is jelezi, egyre félőbb az ukrajnai háború eszkalálódása.
    • Legalább 30 öngyilkos drónnal indított támadást Oroszország.
    • Kiderült, mit találhattak el Vinnicjában, majdnem evakuáció indult miatta.
    • Orosz katonák támadtak a parancsnokukra, alaposan megbüntették őket.
    • Dmitrij Medvegyev mondott egy erőset a háborúról.
    • Élve égette el a saját testvérét a Wagner-csoport zsoldosa.

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok