Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ismét bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az ENSZ-közgyűlésen tett nyilatkozata miatt. Felszólította, hogy „ne feledkezzen meg” Lengyelország segítségéről – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    Most azt gondolja, hogy szoros szövetségben lesz Németországgal. Hadd figyelmeztessem, hogy Németország mindig az oroszokkal fog szövetségre törekedni a közép-európai országok feje fölött

    – közölte a lengyel kormányfő.

    Hozzátette, hogy nem szabad elfelejtenie az ukrán elnöknek, hogy Lengyelország több millió ukrán embert fogadott be, emellett ők voltak azok, „akik a legtöbbet segítettek, amikor a németek 5000 sisakot akartak küldeni az ostromlott Kijevbe.″ 

  • Előzőleg írtunk arról, hogy Vlagyimir Putyin újjáélesztené, és az orosz kormányzatba tagozná be a Wagner-csoportot, amelyről keveset lehet hallani Prigozsin halála óta. Most azonban úgy fest, hogy a Wagneren belül ezt nem mindenki támogatja, és lehet, hogy a Putyin által javasolt vezető helyett másvalaki lesz a zsoldosok jövőbeli vezetője. 

    Az orosz elnök az egykori Wagner-parancsnokot, Andrej „Szedoj” Trosevet bízta meg a jelek szerint azzal, hogy a Wagner Ukrajnában harcoló egységeit felügyelje. Az ukrán UNIAN hírügynökség szerint erre vasárnap reagált egy Wagner-közeli Telegram-csatorna, és azt írták: 

    A zsoldosok parancsnokságát nemrég átvette Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia, Pavlo Prigozsin.

    Az ifjú Prigozsin állítólag már tárgyalásba is kezdett az orosz Nemzeti Gárdával arról, hogy hozzájuk betagozódva visszatérnének Ukrajnába, méghozzá anélkül, hogy szerződést írnának alá az orosz védelmi minisztériummal. Egyes források szerint azonban nem Pavel Prigozsin most a Wagner tényleges vezetője, mivel ő csak egy bábja a Wagner biztonsági főnökének, Mihajlo Vatanyinnak.

    A napokban ukrán részről is megerősítették azt, hogy a Wagner zsoldosai elkezdtek visszatérni Ukrajnába. Ilja Jevlas, a keleti ukrán hadseregcsoport szóvivője viszont azt mondta, hogy akik eddig visszajöttek, azok elsősorban Belaruszból érkeztek, és szerződést írtak alá az orosz védelmi minisztériummal.

    Pavel Prigozsinról egyébiránt nem sokat lehet tudni. Tavaly azt feltételezték, hogy ő maga is Ukrajnában harcolt, és egy közösségi médiában megosztott fotóval a halálba küldte több tucat bajtársát, de ennek hitelessége nem erősíthető meg. Az ukrán nemzeti korrupcióellenes ügynökség (NAZK) honlapja szerint számos állam szankciókat vezetett be vele szemben amiatt, hogy Jevgenyij Prigozsin az apja, és a profiljában üzletemberként írtak róla (más források egy Beta LLC nevű vállalat tulajdonosaként említik Pavel Prigozsint).

  • Az orosz mesterlövészek nem engedik, hogy az ukrán hadsereg ellátmányt és lőszert szállítson az Ukrán Fegyveres Erők Kupjanszkij irányában lévő előretolt állásaihoz. Erről a Nyugati Hadseregcsoport 1. Gárdista Páncéloshadseregének egyik mesterlövésze számolt be – írja az mk.ru

    Abban a pillanatban felfedeztük, hogy egy kisteherautó közeledik, amely több napja egymás után rakod ki valamit, most megvárjuk a következő érkezését, és ha lehetséges, megsemmisítjük

    – mondta a katona.

    Az ellenség közelében elhelyezkedő felderítők pozícióikban tartózkodva információkat továbbítanak a mesterlövészeknek az ukrán csapatok mozgásáról. Miután megkapták az adatokat, a mesterlövészek leállítják a forgalmat, beleértve az ellátmányt és lőszert szállító járműveket is.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország katonáit ünneplő rendezvényen kijelentette, hogy „eljön a győzelem” az ország Oroszország elleni háborújában.

    A veteránok és az elesett katonák tiszteletére rendezett nemzeti ünnep, a védők napja alkalmából mondott beszédében Zelenszkij hangsúlyozta az egység és az optimizmus fontosságát a harc folytatásában – írja a CNN.

    Az egységünknek lehetővé kell tennie számunkra, hogy végigmenjünk a megszállók kiűzéséig a földünkről, és ez így is lesz

    – mondta. Ukrajna soha többé nem fog gyermekei jövőjével, szuverenitásával és akaratával fizetni a béke illuzórikus ígéreteiért.

    A bátorság, a kitartás, az egység az, amit nem veszíthetünk el, hogy ne veszítsük el Ukrajnát

    – tette hozzá.

  • A Nyugati Hadseregcsoport 1. Gárdista Páncéloshadseregének katonái Artemovszk közelében elfogták az ukrán katonák két csoportját – közölte a RIA Novosztyi orosz hírszerzés egyik, a térségben feladatokat ellátó tisztje.

    A hírszerző tiszt hangsúlyozta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 77. légi mozgó és 56. különálló motorizált gyalogsági dandárjának katonáit ejtették fogságba.

    Az egyik ukrán katona, Vitalij Melnicsenko a RIA Novosztyinak elmondta, hogy csoportját megfigyelés céljából a védelmi frontvonal üres állásaiba küldték. A parancsnokság ugyanakkor drónokkal felszerelt felderítők segítségét ígérte nekik. Mint azonban kiderült, a harcosok maguk maradtak ott, ahol az orosz hadsereg elfogta őket.

    Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint csak szeptemberben az orosz csapatok több mint 17 ezer ukrán katonát és 2,7 ezer fegyvert semmisítettek meg, köztük hét amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, 77 amerikai M777-es tüzérségi rendszert, két német Leopard harckocsit és egy brit Challenger 2-t, valamint több mint 50 Németországban, Franciaországban, Lengyelországban és az Egyesült Államokban gyártott önjáró löveget.

  • Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy október 1-jén 13 óra körül a légvédelmi rendszerek lelőttek két ukrán Hrim–2 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát a Krím félsziget felett – írja a Kijev Independent.

    A törmelékek állítólag az oroszok által megszállt Krím félsziget északkeleti részén fekvő Dzsankoj városának, egy közlekedési csomópontnak a külterületére hullottak, és raktárakat rongáltak meg – közölte Szergej Akszjonov, az ukrajnai Krímet megszálló oroszok által megszállt kormányzatának vezetője Telegram-csatornáján keresztül.

    Ugyanezen a napon ukrán drónok állítólag egy szocsi helikopterbázisra és egy szmolenszki repülőgépgyárra mértek csapást az orosz Telegram-csatornák és az Ukrajinszka Pravda beszámolói szerint.

    Az ukrán erők az oroszok katonai objektumaira mértek csapásokat a megszállt Krímben – a támadásokat azonban általában nem ismerik el hivatalosan. A média névtelen bennfentes források megerősítései alapján tulajdonítja őket az ukrán erőknek.

    Egy héttel korábban, szeptember 22-én egy Szevasztopol városára mért ukrán rakétacsapás megrongálta az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokságának épületét.  

  • Ikonikus mémet osztott meg Elon Musk amerikai milliárdos az X-en.

    Amikor eltelt öt perc, és még nem kértél milliárd dolláros támogatást

    – olvasható a képen, melyen Volodimir Zelenszkij feje látható.

    A milliárdos vállalkozó Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre utalt, aki folyamatos pénzügyi támogatást kér a világ országaitól az oroszok ellen vívott háborúhoz.

    Az áprilisi adatok szerint az EU idén hatmilliárd euró (több mint 2000 milliárd forint) támogatást küldött a a háborúban álló Ukrajnának, vasárnap pedig bejelentették, hogy újabb 85 milliárd eurót különítettek el az ország támogatására.

    Vasárnap az Egyesült Államok is közölte, hogy továbbra is „rendületlenül erős” támogatást nyújtanak Ukrajnának.

  • Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 5426 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5927 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – adta hírül az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság közleményét.

    A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tették hozzá.

  • Nyugat-Afrikában aktívan terjednek az orosz zászlók. A The New York Times cikke szerint Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben már mindennapos látvány az Orosz Föderáció zászlaja.

    Az orosz zászló az ellenállás szimbólumává vált Nyugat-Afrikában, amely a nyugat- és franciaellenes érzelmekkel társul

    – magyarázza Kyle Walter, a Logically technológiai vállalat kutatási vezetője.

    Számos elemző és nyugati diplomata meg van győződve arról, hogy a zászlók terjesztését az orosz kormány finanszírozza. Ahmadu Bello, a nigériai Parade civil társadalmi csoport elnöke például minden egyes Niameyben tartott tüntetésen akár 70 orosz zászlót is szétoszt. Elismerte, hogy munkáját az orosz kormány finanszírozza közvetítőkön keresztül, akik Maliban is hasonló műveleteket hajtanak végre. „Velük együtt dolgozunk az orosz ideológia afrikai elterjesztésén” – mondta.

    Egyesek számára azonban az orosz zászló a politikai állásfoglalás eszközévé is vált. „Oroszországot sok afrikai fiatal gyarmatellenes hatalomként fogja fel, amelynek célja, hogy segítsen nekik megszabadulni a gyarmati múlttól és új fejezetet írni nemzeti történelmükben, amelynek semmi köze a demokráciához, amelyhez sokan a nyugati országokkal való kizsákmányoló partnerséget, a korrupciót és a szegénységet társítják” – írja a lap.

    Niger fővárosának egyik lakója, aki egy helyi piacon dolgozik, például azt mondta az újságíróknak, hogy korábban utálta Putyint az ukrajnai inváziója miatt, de a közösségi médián keresztül megismert „barátságos hozzáállása Afrikához” megváltoztatta a véleményét. Amikor 13 éves gyermeke vett neki egy kis orosz zászlót, miután oroszbarát tartalmakat nézett a TikTokon, boldogan akasztotta ki az autója műszerfalára – olvasható a cikkben.

    A férfi elmondta, hogy négy gyermeke Putyint Babának, azaz apának szólítja.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A vasárnapi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok