Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy az izraeli hadsereg csapást mért a Hezbollahra

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2023.10.30. 21:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index hétfői élő hírfolyama az Izraelben zajló eseményekről. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Szaúd-Arábia hadserege magas fokú riadókészültséget rendelt el, miután Jemenben az Irán által támogatott húti lázadókkal folytatott összecsapásokat, akik az ügyet ismerő személyek szerint megpróbáltak egy rakétát is kilőni a királyság felett Izrael felé. 

    További részleteket ebben a cikkünkben olvashat.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a mahacskalai repülőtéren történtek miatt Ukrajnát és a nyugati hírszerzőket vádolja Izrael-ellenes zavargások szításával.

    A tegnap éjjel Mahacskalában történt eseményeket a közösségi hálózatokon keresztül is szították, nem utolsósorban Ukrajnából, a nyugati különleges szolgálatok ügynökeinek keze által

    – fogalmazott Putyin, aki határozott fellépésre szólította fel az orosz rendvédelmi szerveket az „antiszemita csőcselékkel” szemben.

  • Fogytán az idő a túszok kiszabadítására és a szükséges segélyszállítmányok eljuttatására a Gázai övezetbe, mielőbbi humanitárius tűzszünetre van szükség Izrael és a palesztinok között – foglalt állást Mélanie Joly kanadai külügyminiszter Torontóban.

    Négyszáz Gázában rekedt kanadai él félelemben és kétségbeesésben. (...) Ezért van szükség Gázában humanitárius szünetekre, humanitárius fegyverszünetre

    – mondta a miniszter egy gazdasági fórumon.

    Meglátása szerint minden fél egy olyan egyezségre vár, amelynek köszönhetően a külföldi állampolgárok, köztük a kanadaiak is kijuthatnak a térségből, a túszokat szabadon engedik, továbbá lehetővé teszik élelmiszer, üzemanyag és víz bejuttatását a Gázai övezetbe.

    Mélanie Joly elmondása szerint a konfliktus kezdete, október 7. óta napi kapcsolatban áll Katarral, Izraellel, Egyiptommal és az Egyesült Államokkal.

  • Az IDF déli parancsnokságának vezetője, Jaron Finkelman vezérőrnagy ma szárazföldi erők kíséretében a Gázai övezetbe vonult, hogy felmérje a kialakult helyzetet – közölte az IDF

    További erők léptek ma a Gázai övezetbe, hiszen az IDF a szárazföldi hadművelet kiterjesztésére készül.

  • „Ez a háború ideje, nincs esély a tűzszünetre” – mondta az izraeli miniszterelnök. Netanjahu hétfő esti beszédében a Hamász terroristáit barbároknak bélyegezte, akik el akarnak pusztítani mindent, amit becsülünk, és a félelem és a sötétség világát akarják elhozni.

    Ez fordulópont a nemzetek és vezetőik számára is, itt az ideje, hogy mindannyian eldöntsük, hajlandók vagyunk-e harcolni a remény és az ígéret jövőjéért, vagy megadjuk magunkat a zsarnokságnak és a terrornak. Biztosak lehetnek benne, hogy Izrael harcolni fog

    – jelentette ki, hozzátéve: különbséget kell tenni az ártatlanok szándékos meggyilkolása és aközött, hogy ártatlanok is meghalnak a háborúban.

  • Joav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint Izrael nem áll meg, amíg el nem éri az abszolút és döntő győzelmet. Gallant azt mondta: ez egy többfrontos háború, mert a Gázai övezet mellett a libanoni és a szíriai határon is vannak harci cselekmények.

    Nem akarunk háborút, de ha bárki megpróbál belerángatni minket ebbe, akkor súlyos árat fog érte fizetni. Addig fogunk nyomulni, amíg délen el nem érjük a döntő és abszolút győzelmet 

    – mondta a védelmi miniszter.

  • Megidish hadnagyot október 7-én rabolta el a Hamász. Ori már otthon van a családjával – tweetelte az IDF. 

  • Benny Gantz, a háborús kabinet minisztere azt mondta az izraeli katonanő kiszabadítására reagálva, hogy Izrael továbbra is fáradhatatlanul dolgozik a Gázában fogva tartott túszok kiszabadításán.

    Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy hazahozzuk a lányainkat és a fiainkat 

    – mondta Gantz.

    Eli Cohen külügyminiszter gratulált a túsz kiszabadításához az IDF-nek és a Shin Betnek.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (Israel Defense Forces, IDF) bejelentette egy Hamász által túszul ejtett izraeli katonanő kiszabadítását. 

    Közölték, hogy Ori Megidish közlegényt az IDF szárazföldi műveletei során szabadították ki az éjjel, miután október 7-én túszul ejtették.

    A katonát megvizsgálták, jól van, már a családjával is találkozott – írja a BBC.

  • Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy holtan találták Shani Loukot, a Hamász által október 7-én egy zenei fesztiválról elrabolt német–izraeli nőt.

    Olaf Scholz német kancellár úgy reagált, hogy a tetoválóművész meggyilkolása a Hamász barbárságát mutatja.

    Ez szörnyű hír számomra. Ez megmutatja a Hamászban rejlő barbárságot

    – mondta Scholz.

    Scholz szerint a militáns csoportot felelősségre kell vonni a lány meggyilkolásáért és a mintegy 1400 izraeli haláláért – írja a Sky News.

  • Benjamin Netanjahu bocsánatot kért, amiért Izrael biztonsági vezetőit tette felelőssé a Hamász október 7-i terrortámadásáért. Az izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy teljes mértékben megbízik a biztonsági tisztviselők vezetési módszereiben.

    Netanjahu úgy fogalmazott, hogy bizalmat szavaznak annak a szemléletmódnak és vezetési stílusnak, amit az IDF vezetője képvisel. 

    Az izraeli miniszterelnök szerint a legfontosabb az egység, és a zsidó nemzet egységes.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „kegyetlen pszichológiai propagandának” nevezte a Hamász által közzétett videót, amelyen három, feltételezhetően Gázában fogva tartott nő látható.

    Netanjahu nyilatkozatában megnevezte a túszokat.

    Elena Trupanovhoz, Daniel Alonihez és Rimon Kirshthez fordulok, akiket a háborús bűnöket elkövető Hamász rabolt el. Ölellek titeket. A szívünk együtt érez veletek és a többi tússzal. Mindent megteszünk, hogy az összes túszt és eltűnt személyt hazahozzuk

    – mondta az izraeli miniszterelnök.

  • Bukarestbe érkezett és a román hatóságok közbenjárását kérte férje felkutatása és kiszabadítása érdekében a Hamász palesztin szélsőséges szervezet által október elején Izraelből elhurcolt 229 túsz egyikének felesége és nővére.

    A román–izraeli kettős állampolgárságú Tal Chaimi felesége, Ella Chaimi vasárnap este érkezett a bukaresti repülőtérre, ahol az újságíróknak elmondta: nem tudja, hogy férje, három kisgyermekük apja, életben van-e, de reméli, hogy a román hatóságok segíthetnek felkutatásában és hazahozatalában akkor is, ha már nincs életben. Mint mondta, gyermekei nincsenek jól, mindent tudnak, így azt is elmondta nekik: fennáll a lehetősége, hogy apjuk sosem tér haza.

    Hozzátette: férje – ha életben van is – nem tudja, hogy szerettei biztonságban vannak, mert utolsó információja az, hogy terroristák hatoltak be a falujukba. Tal Chaimi mind apai, mind anyai ágon román származású – mondta felesége.

    A román–izraeli állampolgárságú túsz feleségét Izrael bukaresti nagykövetével együtt hétfőn meghallgatta a román szenátus külügyi bizottsága, kedden pedig Marcel Ciolacu román miniszterelnök is fogadja – közölte a bukaresti kormány sajtóirodája.

  • Libanon ügyvezető miniszterelnöke azt mondta, azon dolgozik, hogy országa ne lépjen be az Izrael és a Hamász közötti háborúba, még akkor sem, amikor a Hezbollah és Izrael folyamatos tűzharcot folytat.

    Az AFP-nek adott interjújában Najib Mikati arról is beszélt, hogy fél az eszkalációtól, mivel a határ menti összecsapások felerősítik az aggodalmakat, hogy a nagy hatalmú és Irán által támogatott Hezbollah új frontot nyit a háborúban.

    Teszem a kötelességemet, és igyekszem megakadályozni, hogy Libanon belépjen a háborúba

    – mondta Mikati, aki jó viszonyt ápol a Hezbollahhal, de nem tudja megmondani, milyen fejlemények várhatóak. A miniszterelnök szerint a Hezbollah eddig bölcsen kezelte a helyzetet. 

  • A Hamász egy olyan videót tett közzé, amelyen a terrorcsoport által a Gázai övezetben fogva tartott három izraeli nő szidalmazza Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, felszólítva őt, hogy biztosítsa a szabadon bocsátásukat.

    A fogvatartottak azzal is vádolják Netanjahut, hogy nem tudta megakadályozni a Hamász október 7-i terrortámadását.

    A három nő személyazonosságára egyelőre ismeretlen.

  • Hetvenöt segélyszállító teherautó érkezett hétfőn a Gázával közös rafahi határátkelő egyiptomi oldalára – közölte Oszama al-Ghandour, az Észak-Sínai Kormányzóság főtitkára.

    60-at jelenleg biztonsági ellenőrzésnek alatt tartanak, míg a fennmaradó 15 ellenőrzésre vár.

    Al-Ghandour megerősítette, hogy október 8. óta összesen 193 teherautó érkezett a rafahi átkelő egyiptomi oldalára az Egyiptomi Vörös Félholdtól, amelyek több mint 3100 tonna élelmiszert, gyógyszert és orvosi ellátmányt szállítottak – írja a CNN.

    A Palesztin Vörös Félhold Társaság szerint eddig csak 118 teherautó jutott át a Gázai övezetbe.

  • Az Izraeli Védelmi Erők szerint dél-libanoni terroristák korábban tüzet nyitottak az izraeli hadsereg egyik állására az északi határon. Az IDF szerint egyetlen katona sem sérült meg a támadásban. 

    Válaszul az IDF csapást mért a támadások forrására, és a Hezbollah egyik telephelyére.

    Az IDF közzétett egy videót, amelyen a Hezbollahra mért csapás látható.

  • Jordánia arra kérte az Egyesült Államokat, hogy telepítsen az országba Patriot rakétavédelmi rendszert a királyság határainak védelmére – közölte a jordániai hadsereg szóvivője hétfőn. Jordánia egyúttal regionális konfliktus kirobbanásának veszélyére figyelmeztet, amióta Izrael a Hamász által október 7-én elkövetett terrortámadásra válaszul támadást indított a Gázai övezetben.

    Arra kértük az Egyesült Államokat, hogy erősítse meg a jordániai légvédelmet Patriot rakétákkal. Ez egy drága rendszer, amelyet nem lehet helyi eszközök segítségével telepíteni, ezért stratégiai partnerre van szükségünk

    – mondta Musztafa al-Hijári dandártábornok a jordániai állami televíziónak, hozzátéve, hogy Jordánia drónok ellen alkalmas védelmi rendszert is kért az Egyesült Államoktól, mert az ország a Szíriából származó kábítószer-kereskedelem ellen küzd, és a csempészek tranzitországként használják a királyságot az Öböl menti országokba irányuló kábítószercsempészet során.

  • A BBC már ellenőrizte azt a felvételt, amelynek tanúsága szerint a Gáza városától délre lévő Salah-al-din úton egy tank rálő egy autóra, amit később egy robbanás követ.

    A felvétel ide kattintva érhető el.

  • Szergej Melikov dagesztáni vezető a Mahacskalában kirobbant zavargásokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy külföldről, többek közt ukránbarát Telegram-csatornákon történnek kísérletek a helyzet destabilizálására a Dagesztáni Köztársaságban – adta hírül az MTI.

    Melikov hozzátette, hogy a felhívásokat az Utro Dagesztana nevű Telegram-csatornán teszik közzé, amelyet szerinte „abszolúte hiteles források” szerint Ukrajnából működtetnek. Leszögezte, hogy az incidens árulással ér fel egy olyan időszakban, amikor Oroszország „különleges hadműveletet” hajt végre Ukrajnában.

    Az orosz belügyminisztérium közölte, hogy a történtekkel kapcsolatban 60 embert állítottak elő, és a rendbontás további több mint 150 résztvevőjét azonosították.

    Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman a Telegramon azt írta, hogy a mahacskalai repülőtéren kitört zavargásokkal a felbujtóknak az etnikumok közötti viszály felszítása volt a célja, és felszólította a lakosokat, hogy ne engedjenek a provokációknak.

    Az Utro Dagesztana csatorna elindítását a Kijevben élő Ilja Ponomarjov Kreml-ellenes volt orosz parlamenti képviselővel hozzák összefüggésbe, aki maga is elismerte, hogy az orosz erők ellen harcoló ultranacionalista orosz csoportok tevékenységét koordinálja Ukrajnában.

    Ponomarjov mindazonáltal vasárnap kijelentette, hogy már több mint egy éve nem ő felügyeli a csatorna működését.

  • A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium frissített adatokat tett közzé a palesztin áldozatok számáról. A tárca azt állítja, hogy amióta Izrael megkezdte a megtorló csapásokat október 7-én, 8306 palesztin, köztük 3457 gyerek haláláért felelős – írja a The Guardian.

    Az állításokat független forrásból a brit lap nem tudta ellenőrzini.

  • A Németországi Zsidók Központi Tanácsa bírálta, hogy Németország tartózkodott az ENSZ Közgyűlésének gázai határozatról szóló szavazásán – adta hírül az MTI.

    Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke a Bild című lap hétfői száma szerint azt kifogásolta, hogy Németország nem foglal állást egyértelműen a Hamász-terror relativizálása ellen.

    Schuster arra is emlékeztetett, hogy Németországban ismét új erőre kapott a zsidógyűlölet és az Izraellel szembeni ellenségesség. Állítása szerint ez nyíltan előfordul az utcákon, előadótermekben vagy a színházakban. Az elmúlt hetek fejleményeire nem számított, mint mondta, „néha már nem ismerek rá erre az országra”.

    Az ENSZ közgyűlése pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben

    haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaznak a Gázai övezetben az ellenségeskedések beszüntetésére.

    A dokumentumban egyebek között elítélnek minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, és követelik a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe.

    A közgyűlésen 120 ország támogatta a határozatot, 45 ország tartózkodott, és 14 ellenezte. Franciaország és Spanyolország elfogadta a határozatot, de Németország, Nagy-Britannia és Olaszország a tartózkodók táborában volt.

    Az Egyesült Államok, valamint több kisebb európai ország, köztük Ausztria, Csehország és Magyarország a határozat ellen szavazott.

    Annalena Baerbock német külügyminiszter a kiegyenlítettség hiányával indokolta a német tartózkodást a Bildben.

    Olaf Scholz német kancellár azzal vette védelmébe a német álláspontot: sokat dolgoztak azért, hogy „az ENSZ közgyűlése olyan döntést hozzon, amely igazságot szolgáltat a helyzetben”, ám amikor ez nem járt sikerrel, tartózkodtak a szavazáson.

  • Összesen 59 segélyszállító teherautó érkezett hétfő reggel a Gázával közös rafahi határátkelő egyiptomi oldalára, majd várakozott a biztonsági ellenőrzésre – közölte a CNN.

    A beszámoló szerint ha a járművek átjutnak az övezetbe, az jelentős növekedést jelent a Gázába naponta érkező segélyszállító teherautók számában. Ez viszont még mindig elmarad attól a 455 teherautóból álló mennyiségtől, amit korábban az ENSZ prognosztizált.

  • Az olajárak meredek emelkedését okozhatja az Izrael és a Hamász közti konfliktus eszkalálódása a Világbank közlése szerint – számolt be a CNN.

    A szervezet új jelentésében arról ír, hogy a konfliktus hatása mindeddig korlátozott volt, mivel az olajárak mintegy 6 százalékkal emelkedtek, míg más nyersanyagok, így például az élelmiszerek és a fémek ára, alig mozdult el a korábbi szintről.

    A Világbank ugyanakkor megjegyzi, hogy a világgazdaság sokkal inkább képes megbirkózni egy jelentős olajárváltozással, mint az 1970-es években. Ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy a konfliktus eszkalálódása – az ukrajnai orosz invázióval együtt – kettős sokkot okozhat.

  • Helyi idő szerint hétfő délelőtt megkéseltek egy 25 év körüli határőrt Jeruzsálemben, a férfit önkéntesek részesítették elsősegélyben, majd kórházba vitték – értesült a Sky News.

    A brit hírcsatorna úgy tudja, a határőrt egy palesztin férfi késelte meg, aki mostanra életét vesztette.

  • Lalah Ali Faten egy, az angliai Manchesterben élő tanárnő napokig semmit nem tudott a Gázában rekedt lányáról, Zaynabról, amíg a Sky News kapcsolatba nem lépett a fiatal nővel és annak testvérével, Esmával.

    Zaynab elmondta, hogy „életben és biztonságban van a vasárnap reggeli intenzív bombázás és tüzelés ellenére”. Esma megkönnyebbült, amikor napok óta először hallotta a testvére hangját.

    Biztonságban vagyok, mindannyian biztonságban vagyunk. Az internetkapcsolat megszakadt, és nem tudtunk kapcsolatba lépni veled. Kérlek, mondd meg anyunak, hogy jól vagyok, és hogy nagyon szeretem őt, és hamarosan hazaérek 

    – fogalmazott Zaynab.

    A fiatal nő édesanyja a Sky Newsnak rémálomnak nevezte a jelenlegi helyzetét, és azt mondta, nagyon megrázó és traumatikus volt az a pár nap, amíg nem hallott a lánya felől. Amikor azonban megtudta, hogy lánya életben és biztonságban van, könnyekben tört ki, és azt mondta, hogy ez „némi megnyugvást jelent”.

    Zaynab a körülöttük zajló izraeli bombázásokról is beszélt, ami elmondása szerint állandó. Mint mondta, a fegyveresek még a határokat és az északi területeket is célba veszik. Hozzátette, hogy a Gázában rekedt emberek nem kaptak elég segítséget, és jelenleg egy otthonban húzták meg magukat, addig, amíg el nem mehetnek.

  • Holtan találták Shani Loukot, azt a 22 éves tetoválóművészt, akit a Supernova zenei fesztiválról raboltak el a Hamász harcosai, miután október 7-én megrohamozták a helyszínt, és több száz embert megöltek – közölte az izraeli külügyminisztérium a Sky News szerint. 

    A 22 éves lányról egy videó keringett az interneten, amin félmeztelenül és arccal lefelé egy fegyveres férfiakkal teli teherautó platóján látható.

    Megrendülten közöljük, hogy megtalálták és azonosították a 22 éves német–izraeli Shani Louk holttestét. Shani, akit egy zenei fesztiválról raboltak el, majd a Hamász terroristái megkínozták és felvonultatták Gázában, felfoghatatlan borzalmakat élt át. 

    – közölte a külügyminisztérium. 

    Hozzátették, hogy „gondolataik és imáik Shani barátaival és családjával vannak ebben a felfoghatatlan rémálomban. Emléke legyen áldás”.

  • Az izraeli hadsereg terv szerint halad a Gázai övezetben – jelentette be hétfőn Daniel Hagari katonai szóvivő.

    Mindeközben szemtanúk szerint izraeli tankok torlaszolták el az övezet északi részét a déli területekkel összekötő Szaláh ed-Dín utat, tüzet nyitva minden arra járó autóra.

  • Ahogy Izrael fokozza a Gázai övezet szárazföldi invázióit, az országban élők megosztottak abban, hogy ez a legjobb terv-e a cselekvésre – fogalmazott egy Tel-Avivban tartózkodó újságíró a Sky Newsnak.

    Jotam Confino arról beszélt, hogy az izraeliek legalább fele szeretné, ha elhalasztanák a szárazföldi offenzívát, míg 29 százalék úgy véli, hogy teljesen be kell vonulni a Gázai övezetbe.

Rovatok