Index Vakbarát Hírportál

Felrobbantották a Hamász parlamentjét

Háború Izrael és a Hamász között – az Index szerdai hírösszefoglalója.

Index
2023.11.15. 21:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ér az Index élő hírfolyama, amelyben az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború eseményeiről tudósítottunk. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy az Al-Sifa kórház MRI épületében „egy operatív parancsnoki központot, fegyvereket és technológiai eszközöket” talált, amelyek a Hamászhoz tartoztak.

    Az IDF hozzátette, hogy a technológiai eszközöket és a kiterjedt hírszerzési információkat átadták az illetékes hatóságoknak teljes körű felülvizsgálat céljából.

    Az izraeli erők szerint, amikor csapataik behatoltak a kórházba összecsaptak a Hamász tagjaival és likvidálták őket. 

    Az IDF közlése szerint továbbra is a kórházban tevékenykedik, hírszerzési információkat szerez és óvja az ott lévő orvosokat és civileket.  Az IDF Több képet is megosztott a kórházban talált fegyverekről  – írja a BBC .

  • Izraelnek tiszteletben kell tartania az arányosság elvét a Gázai övezetben folytatott hadviselésben – jelentette ki szerdán Sauli Niinistö finn elnök.

    Német hivatali partnerével, Frank-Walter Steinmeierrel Bonnban tartott találkozóján azt is hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

    Azonban mindig, ha önvédelemről beszélünk, figyelemmel kell lenni az arányosság elvére is

    – emelte ki. 

    Steinmeier közölte, hogy a német kormány éppen azért foglalt állást a gázai vezetésű kórházak és civil lakosság ellátását lehetővé tevő humanitárius szünetek mellett, mert 

    tiszteletben kell tartani a háborús helyzetre vonatkozó nemzetközi szabályokat.

    Steinmeier hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász nem a palesztin nép érdekeit képviselő szervezet.

    A Hamász egy olyan szervezet, amely a gázai övezeti lakosságot belesodorta ebbe a háborúba

    – mondta. 

  • Autóbalesetben megsérült az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatója Egyiptomban úton a Gázai övezet felé – jelentette be a szervezet szóvivője szerdán.

    Catherine Russell a kedden történt baleset miatt kénytelen volt elhalasztani izraeli látogatását.

    A szóvivő elmondása szerint az UNICEF vezetője épp a rafahi határátkelő felé tartott, amikor az autója kátyúba hajtott, vagy talán azt próbálta elkerülni, majd emiatt a jármű egy mély árokba futott, és az oldalára borult.

    Russell zúzódásokat szenvedett a balesetben, és bár sérülései nem súlyosak, az orvosok tanácsára inkább későbbre halasztotta izraeli látogatását, amelynek során a Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt gyerekek családtagjaival találkozott volna.

  • Egy újságíró, aki az Al-Sifa kórházban rekedt, azt állítja, hogy az izraeli erők elhagyták az épületet. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hivatalosan nem kommentálták az állítást, és nem közölték, hogy a hadművelet mikor ér véget.

    A BBC-nek még nem sikerült megerősítenie, hogy a csapatok valóban elhagyták-e az Al-Shifa kórházat, de a BBC Arabic munkatársa, Ethar Shalaby beszélt Dr. Mohamed Abu Salamiyával, az Al-Shifa kórház főigazgatójával, aki megerősítette, hogy

    a katonák elhagyták a kórház sebészeti szakrendelőjének épületét, de az épület kapujánál még izraeli tankokat lát. 

    Dr. Salamiya azzal vádolja az izraeli erőket, hogy a rajtaütés során megrongálták a speciális orvosi felszerelést.

  • Sara Netanjahu levelet küldött Jill Biden amerikai first ladynek, amelyben felhívja a figyelmet a Hamász és más terrorcsoportok által Gázában túszul ejtett izraeli gyerekek és csecsemők helyzetére – közölte a The Times of Israel

    Sara Netanjahu úgy fogalmazott, hogy „elsősorban anyaként” ragadott tollat.

    Levelében hangsúlyozza, hogy 32 gyermeket tartanak fogva Gázában immár több mint öt hete, és

    bizonyára kimondhatatlan traumáktól szenvednek, nemcsak azért, mert elrabolták őket, hanem mert szemtanúi voltak szüleik és testvéreik brutális meggyilkolásának is

    – világít rá a helyzet súlyosságára. 

    Megjegyzi azt is, hogy az egyik elrabolt nő terhes volt, és a Hamász terroristáinak fogságában szülte meg kisbabáját.

    Csak megpróbálhatjuk elképzelni, hogy mi járhat annak a fiatal anyának a fejében, akit újszülött csecsemőjével a karján gyilkosok között tartanak

    – írta. 

    Sara Netanjahu ezen kívül felszólítja Jill Biden-t, hogy emeljen szót a gyerekek érdekében, követelje azonnali szabadon bocsájtásukat. 

  • A 22 éves Aner Shapirát csupán a nyolcadik gránáttal sikerült kivégeznie a Hamász terroristáinak október 7-én, amikor meglepetésszerű támadást indítottak Dél-Izraelben a Re'im fesztivál résztvevői ellen, halála előtt hetet dobot vissza a fegyvereseknek, hogy a társait védelmezze – írja a Dailymail.

    A fiú egy körülbelül 30 fős csoporttal együtt rejtőzött el a támadás napján, amikor a palesztin fegyveresek 325 civilt és szolgálaton kívüli katonát öltek meg és legalább 37 embert elhurcoltak Gázába. 

    A fiatal férfi, Shapira édesanyja az izraeli Kan Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy 

    fia az ideiglenes menedékhely bejáratánál állt, és sorra dobta vissza a bedobált gránátokat, megmentve ezzel több társa életét is. 

    Egy a rejtekhely előtt álló autó fedélzeti kamerája rögzítette, ahogyan reggel 8 óra után több fegyveres terrorista nyüzsög a hely előtt és lövéseket ad le a bejáratra. 

    A felvételen látszódik, ahogyan terroristák egy csoportja elfog egy félmeztelen férfit.  Majd az is kivehető, amikor az egyik terrorista bedobja az első gránátot az ajtón, és emiatt egy fiatal férfi kiszalad a menedékhelyről, át az út túloldalára. Eközben lőnek rá, és bár a felvételen nem látszik, valószínűleg agyonlőtték. 

    Ezután kivehető az is, hogy a fegyveresek megpróbálják megtámadni a bunkert. Vannak, akik lövéseket adnak le az ajtónál állva, míg mások gránátokat dobnak be.

    Azonban minden alkalommal, „visszaküldik” nekik a repeszlövedéket, ezzel zavart és pánikot okozva.

    Úgy tűnik, hogy a terrorista ekkor erősítést hív és több fegyveres szalad a bejárathoz, ők szintén lövéseket adnak le és gránátokat dobnak a bunkerbe, ám azokat szüntelenül visszahajigálják, a Hamász fegyveresi pedig szétszélednek. 

    A négyperces felvételen a terroristák összesen nyolc robbanószert dobnak a bunkerbe.

    Ebből hét gránátot Shapira visszadob, de tragikus módon a nyolcadik után már nem érkezik vissza gránát, csak egy hatalmas robbanás látszódik, füsttel és porral.

    A gránát feltehetően és a beszámolókra alapozva felrobbant a fiú kezében. 

    Néhányan azok közül, akiket megvédett, túlélték a menedékház elleni támadást és elmesélték a fiú hősies történetét. Arról számoltak be, hogy amikor kitört a pánik, Shapira próbált mindenkit megnyugtatni, majd a tűzvonalba állt. 

    A támadás egyik túlélője szerint a fiú, aki megmentette az életüket, kitüntetést érdemel. 

  • Elindult a gondolkodás a diplomáciai berkekben, hogy mi legyen a Gázai övezet sorsa, ha jelenleg a palesztin enklávéban zajló háború véget ér. Antony Blinken amerikai külügyminiszter már korábban felvetette, hogy ideje tárgyalni, mi lesz a területtel a Hamász elpusztítása után, míg az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell arról beszélt, Izrael nem tarthatja majd megszállás alatt Gázát a háború után.

    Most újabb szereplő jelent meg saját ötletével,

    Németország a háború után ugyanis az ENSZ felügyelete alá helyezné a Gázai övezetet.

    A német kormány egy ún non-paperben, azaz egy olyan diplomáciai dokumentumban vázolta a tervet, ami informális, belső használatra szól, és a benne megfogalmazott javaslatok még csak nem is az azt fogalmazó ország hivatalos álláspontját jelentik – az ilyen dokumentumokat általában tárgyalási alapként, igényfelmérésként használják egy politikai kérdés során.

    A Politico által megszerzett, mindössze két oldalas dokumentumban Németország azt írja, a Hamásznak sosem szabad hatalomra kerülnie Gázában, és öt különböző lehetőséget vizsgál, köztük az izraeli megszállást, Egyiptom vagy Ciszjordánia irányítását, illetve az ENSZ felügyeletet is.

    Utóbbi kapcsán kifejtik, „Gáza nemzetközivé tétele az Egyesült Nemzetek Szervezete (és regionális partnerei) égisze alatt”, „gondosan megszervezett átmenettel” a palesztin önigazgatás felé, „ideális esetben” választásokon keresztül „és egy olyan nemzetközi koalícióval kombinálva, amely biztosítja a szükséges biztonságot”. Később a német külügyminiszter, Annalena Bearbock egy sajtótájékoztatón is kijelentette, hogy ő ezt a megoldást tartja a legkézenfekvőbbnek.

    Ugyanakkor az ötletnek nem mindenki a híve.

    A ciszjordániai palesztin hatóság szerint a non-paperben vázoltak teljességgel elfogadhatatlanok, míg 57 muszlim ország közleményben azt jelentette be, amíg nincs tűzszünet, addig nem hajlandóak tárgyalni a Gázai övezet sorsáról.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy Gáza melletti katonai támaszponton tett látogatása alkalmával arról beszélt, hogy az október 7-i támadások mögött álló Hamász fegyveresei számára nincs rejtekhely, és nincs olyan hely Gázában, ahová ne jutna el az izraeli hadsereg – írja a BBC.

    Emlékeznek, amikor azt mondták, hogy nem fogunk betörni Gázába? Mi betörtünk. Azt mondták, hogy nem fogjuk elérni Gáza város külvárosát, megérkeztünk. Azt mondták, hogy nem fogunk bejutni Al-Shifába, bejutottunk

    – mondta az izraeli miniszterelnök, aki szerint Izrael kiszabadítja a foglyul ejtett túszokat és megsemmisíti a terrorszervezetet. 

  • Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamász törvényhozó tanácsának épületét, a gázai parlamentet, két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta.

    A parlament üléstermében készített, majd az izraeli médiában nyilvánosságra hozott képen annak a Goláni zászlóaljnak a katonái láthatók izraeli zászlókkal a plenáris ülésteremben, akik negyvenegy harcosukat veszítették el az október 7-i Hamász-terrortámadásban és az azt követő napokban, amikor kiszorították a terroristákat Izrael területéről.

    Múlt csütörtök óta újabb tizennégy halottat azonosítottak a rendőrség különleges állomásán, ahol az áldozatok személyazonosságát földi maradványaik alapján próbálják megállapítani. Október 7. óta 859 civil áldozat nevét hozták nyilvánosságra – írja az MTI helyszíni tudósítója.

  • John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok nem adott zöld utat Izraelnek az al-Shifa kórház körüli katonai művelethez.

    Kirby arról is beszélt, hogy a műveletet izraeli tervek szerint hajtották végre, és az Egyesült Államok nem várja el a zsidó államtól, hogy tájékoztassa a konkrét katonai műveletek előtt.

    A szóvivő nem árult el részleteket a Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök között folytatott megbeszélésről, de azt elmondta, hogy a kórházat érintő katonai művelet nem volt a tárgyalás középpontjában. 

    Kirby szerint a kórházzal kapcsolatos hírszerzési információk amerikai nyilvánosságra hozatalának semmi köze az IDF műveletének időzítéséhez – írja a BBC.

  • Cristopher Wray, az FBI igazgatója azt mondta a Kongresszusban, hogy az al-Kaida és az ISIS arra buzdítja követőit, hogy vegyék célba az amerikai és az európai zsidó közösségeket.

    Egy olyan évben, amikor a terrorfenyegetettség már amúgy is fokozott volt, a Közel-Keleten zajló háború teljesen más szintre emelte az Egyesült Államokban élő amerikaiak elleni támadás veszélyét

    – fogalmazott az FBI igazgatója, hozzátéve, hogy az FBI nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Hamász  arra használja a jelenlegi konfliktust, hogy támadásokat hajtson végre az Egyesült Államokban.

  • Tedrosz Gebrejeszusz, WHO vezetője „teljesen elfogadhatatlannak” minősítette Izrael behatolását az al-Sifa kórházba – írja a Sky News.

    Elmondta, hogy a konfliktus előtt 3500 kórházi ágy volt Gázában, de most csak 1400 ágy van.

    Az elmúlt három napban nem érkeztek friss hírek a halálesetek számáról

    – tette hozzá, mondván, hogy ez megnehezíti a gázai egészségügyi rendszer értékelését.

    Korábban azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erők csapatainak a kórházba való behatolásáról szóló jelentések aggasztóak.

  • Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztetett szerdán az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) a Gázai övezetben, tekintettel a víztisztító üzemek működtetéséhez szükséges üzemanyag hiányára.

    A nap végéig a Gázai övezet lakosságának mintegy 70 százaléka nem fog tudni hozzájutni tiszta vízhez. Leálltak az olyan közszolgáltatásokat nyújtó létesítmények, mint a sótalanító és víztisztító üzemek

    – mondta Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

    Lazzarini egyben említést tett az Izrael által engedélyezett, Gázai övezetnek szánt – mintegy 23 ezer literes – üzemanyagszállítmányról is. Hangsúlyozta, hogy ezt csak az ENSZ teherautóinak üzemeltetésére fogják fordítani, s nem egyéb célokra, mint például a víztisztító üzemek működtetésére.

  • Az izraeli légvédelem Arrow–2-es elhárítórakétája sikeresen megsemmisített a Vörös-tenger térségében egy Izrael állam területére irányított rakétát – közölte Izrael légvédelme az X-en.

    Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt órában számos rakétát lőttek ki Észak-Izraelre Libanonból – írja a The Times of Israel

    A lap úgy értesült, hogy személyi sérülés nem történt a támadásokban, továbbá, hogy az IDF maga is tüzérségi lövedékekkel válaszol: többek között egy Hezbollah-megfigyelőállomást is tűz alá vettek Libanon déli részén.

  • A Pentagon titokban növeli az Izraelnek nyújtott katonai segélyt: több lézervezérlésű rakétát küld az Apache harci helikopterekhez, valamint 155 milliméteres lövedékeket, éjjellátó eszközöket, bunkerromboló lőszert és új katonai járműveket – írja a Bloomberg.

    A Pentagon szóvivője nem kívánt részleteket közölni, de a védelmi minisztérium azt mondta, többféle utat is felhasználnak, hogy Izrael számára biztosítsák a védekezéshez szükséges eszközöket.

    Megjegyezték, hogy ez a segítség továbbra is szinte naponta érkezik.

    A tüzérségi lövedékek és más lőszerek szállítása bírálatokat váltott ki a nem kormányzati szervezetek részéről, amelyek szerint az amerikai szállítmányok lehetővé tették Izrael számára, hogy folytassa bombázó hadjáratát, amely számos áldozatot követelt a Gázai övezetben.

  • A Hamász által túszként fogva tartott amerikai állampolgárok családjai szerdán reggel találkoztak az amerikai külügyminisztériumban a túszügyekért felelős különleges elnöki megbízottal, Roger Carstensszel – írja a CNN.

    Hétfőn a családok találkoztak Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Carstensszel a Fehér Házban.

    Jonathan Dekel-Chen, akinek a fia vélhetően túszként van fogva tartva, elmondta, biztos benne, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya mindent megtesz a túszok szabadon bocsátása érdekében. Hozzátette, reméli, hogy a kormány továbbra is prioritásként kezeli a túszok szabadon bocsátását.

    A Fehér Ház kedd este közölte, hogy Biden megvitatta a túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

  • Recep Tayyip Erodgan török elnök szerdán kijelentette, hogy Izrael „terrorista állam”, és hogy országa lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy Izrael vezetőit nemzetközi bíróság elé állítsák – írja a Sky News.

    Nyíltan kimondom, hogy Izrael egy terrorista állam

    – mondta Erdogan. Hozzátette, hogy Törökország a nemzetközi színtéren azon fog dolgozni, hogy az izraeli telepeseket terroristáknak ismerjék el.

    Erdogan a Hamász harcosait „ellenállóknak” nevezte, akik megpróbálják megvédeni földjüket és népüket. 

  • Katari közvetítők révén a Hamász és Izrael között egy olyan megállapodás körvonalazódik, amely háromnapos tűzszünetért cserébe mintegy 50  Gázában fogva tartott túszt engedne szabadon a terrorszervezet – írja a Reuters.

    Az alku értelmében Izrael emellett szabadon engedne néhány palesztin nőt és gyermeket az izraeli börtönökből, és növelné a Gázába beengedett humanitárius segélyek mennyiségét – mondta egy tisztviselő.

    A Hamász elfogadta a megállapodás tervezetét, Izrael azonban még nem, a részletekről jelenleg is folynak a tárgyalások. 

    Nem tudni, hogy Izrael hány palesztin nőt és gyermeket engedne ki börtöneiből a megállapodás részeként. Katar már korábban is elősegítette a két fél közötti tűzszünetet. 

  • Mélységes aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok számának példátlan növekedése miatt a Gázai övezetben Vlagyimir Putyin orosz és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök − közölte kedd este a Kreml sajtószolgálata a két államfő telefonbeszélgetéséről beszámolva.

    A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető megvitatta a palesztin–izraeli konfliktusövezetben kialakult rendkívül kiélezett helyzetet, és mély aggodalmát fejezte ki az áldozatok számának példátlan növekedése miatt a polgári lakosság körében, beleértve több ezer nőt és gyereket − számolt be az MTI. 

    A rafahi határátkelőn vasárnap és hétfőn összesen 169 orosz állampolgár távozott a Gázai övezetből Egyiptomba, ahonnan repülőgéppel szállították őket tovább Oroszországba.

    Alekszandr Kurenkov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője kedden a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a tárca egyiptomi munkacsoportja Rafahnál addig marad, amíg az utolsó orosz is el nem hagyja a Gázai övezetet.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája, Justin Trudeau bírálatát az izraeli hadsereg gázai akcióival kapcsolatban, és ismét az izraeli terrorellenes művelet támogatására szólított fel az X közösségi hálózaton szerdán hajnalban közzétett üzenetében − közölte az MTI.

    Nem Izrael vesz célba szándékosan civileket, hanem a Hamász fejez le, éget el és mészárol le polgári személyeket a zsidók ellen a holokauszt óta elkövetett legszörnyűbb borzalom során. A civilizáció erőinek támogatnia kell Izraelt a Hamász barbársága ellen folytatott küzdelmében

    – írta az izraeli kormányfő.

    Az izraeli kormányfő üzenete válasz volt Trudeau-nak egy, a kanadai Brit Columbia tartományban tartott sajtóértekezletére, melynek keretében sürgősen felszólította Izraelt, hogy gyakoroljon maximális önmérsékletet, és hirdessen humanitárius szünetet gázai hadművelete során.

    A világ figyel, a televízióban és a közösségi médiában orvosok, családtagok, túlélők, szüleiket elveszítő gyerekek beszámolóit lehet hallani, olvasni. A világ nők, gyerekek, csecsemők meggyilkolásának tanúja. Ennek véget kell vetni

    − mondta Trudeau.

    Netanjahu szerint viszont miközben

    Izrael mindent megtesz, hogy a civileket távol tartsa a veszélyzónától, a Hamász minden erővel azon van, hogy ott tartsa őket.

    Izrael humanitárius folyosókat és biztonságos övezeteket biztosít számukra, miközben a Hamász fegyveres erővel akadályozza meg, hogy a harci övezetet elhagyhassák.

    Nem Izraelt, hanem a Hamászt kellene felelősségre vonni kettős háborús bűncselekményért − a civilek elleni támadásokért és azért, mert a hátuk mögé rejtőznek − írta.

     

  • Kazahsztán a rafahi ellenőrző ponton keresztül Egyiptom területére menekítette ki 92 állampolgárát a Gázai övezetből − közölte szerdán a kazah külügyminisztérium sajtószolgálata.

    A mai napon megtörtént az evakuálás első szakasza, amelynek eredményeként 92 kazah állampolgár és családtagjaik a rafahi ellenőrző ponton keresztül átjutottak a Gázai övezetből Egyiptom területére. A kazah diplomaták minden szükséges konzuli, jogi és pszichológiai segítséget megadtak honfitársaiknak a helyszínen. A határon lezajlott eljárások után állampolgáraink konvojban Kairóba utaztak

    − olvasható a tájékoztatásban.

    A sajtószolgálat információja szerint a kazah állampolgárokat szakaszosan, több csoportban evakuálják a Gázai övezetből. A kazah diplomaták továbbra is együttműködnek Izrael, Egyiptom, a Palesztin Nemzeti Hatóság és más nemzetközi szervezetek illetékes hatóságaival, hogy kimenekítsék a még az övezetben maradt honfitársaikat − közölte az MTI.

  • António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az emberiesség nevében azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben − közölte kedden Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

    A portugál politikust mélyen felzaklatták „a drámai halálozások” a Gázai övezet kórházaiban − húzta alá Dujarric.
        
    További nehézséget okoz a heves esőzés a sűrűn lakott térségben, ahol számos ember veszítette el otthonát az izraeli bombázás miatt, illetve a lakosság egy része hevenyészett sátrakban kénytelen élni. Az esős időszak beálltával félő, hogy elöntheti a víz a Gázai övezetet, illetve túlterhelődhet a megrongálódott helyi csatornahálózat − közölte az MTI.

  • A Vöröskereszt aggodalmát fejezi ki a Gázai övezet legnagyobb kórházában zajló katonai tevékenységek miatt, ahová az izraeli erők behatoltak, és amely Izrael szerint a Hamász parancsnoki központja – ezt az állítást az Egyesült Államok is megerősítette.

    Nagyon aggódunk a betegek és sebesültek, valamint az egészségügyi személyzet és a civilek miatt

    – áll a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közleményében, és kitartanak amellett, hogy minden intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljék azokat a következményeket, amelyek rájuk hatással lehetnek – írja a The Times of Israel.

  • Az Egyesült Államok szerint bizonyíték van arra, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet a Gázai övezet kórházait saját katonai céljai elérésére használja − jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kedden.

    John Kirby újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az utóbbi napokban nagy figyelmet kapott al-Sifa kórház, a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye alatt is húzódnak olyan alagutak, amelyeket palesztin fegyveresek használnak− közölte az MTI.

    Úgy fogalmazott, hogy az értesülések „különböző hírszerzési forrásokból származnak”, ennél pontosabbat azonban nem mondott. A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „az Egyesült Államok nem támogat kórház elleni légicsapást”.

    A szenátusban kedden a demokrata többség elutasította a kizárólag Izrael katonai támogatásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet november elején a képviselőház demokrata szavazatokkal elfogadott. A republikánus javaslat alapján Izrael számára az önvédelemhez költségvetésen belüli átcsoportosítással 14,3 milliárd dollárt bocsátottak volna rendelkezésre.

    A hosszú vita alatt a demokraták kitartottak korábbi álláspontjuk mellett, miszerint olyan törvényt nem tudnak elfogadni, amelyben Izrael támogatása mellett nem szerepel az Ukrajnának nyújtandó további segítség forrása.

  • Izraeli védelmi tisztviselők azt mondják: beleegyeztek abba, hogy engedélyezik az üzemanyag-szállítmányokat a Gázai övezetbe humanitárius műveletek céljából − írja a The Guardian.

    Ez az első alkalom, hogy Izrael engedélyezte az üzemanyag bejutását a területre a Hamász militáns csoport október 7-i véres, határokon átnyúló inváziója óta.

    Izrael a támadás után hadat üzent, és megtiltotta az üzemanyag-szállítmányok szállítását, mondván, hogy a Hamász katonai célokra irányítja át a szállítmányokat. Az üzemanyag azonban kulcsfontosságú a gázai kórházak működéséhez, amelyek generátorokkal működnek, és a hiány akadályozta az ENSZ-t a humanitárius segélyek eljuttatásában.

    A COGAT, a palesztin ügyekért felelős izraeli védelmi szerv szerdán kora reggel bejelentette, hogy szerdán később engedélyezi az ENSZ teherautóinak, hogy az egyiptomi határon lévő rafahi átkelőnél újratöltsenek.

    Azt mondták, hogy a döntés az Egyesült Államok kérésére született. Arról azonban nem közölt részleteket, hogy a szállítmányok mikor érkeznek, csak annyit mondott, hogy 24 ezer liter üzemanyagot enged Gázába.

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy új határozatról tárgyal, amely „azonnali, kiterjesztett humanitárius szünetet” követel a Gázai övezetben, de nem tesz említést tűzszünetről − írta meg a The Guardian.

    A Málta által kidolgozott határozat azt követeli, hogy „minden fél” tartsa be a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeit.

    A Biztonsági Tanács eddig négy határozatot utasított el a háborúról, és a 15 tag közül sokan azt mondták, hogy nem akarnak szavazni egy új határozatról, hacsak nem hagyják azt jóvá.

  • Az al-Sifa kórházkomplexumban menedéket kereső emberek számát illetően a számadatok igen eltérőek.

    Marwan Abu Sada, az al-Shifa sebészeti osztályának vezetője kedden azt mondta a The Guardiannek, hogy szombat reggelre becslések szerint 15 000 embernek adtak menedéket az al-Shifa kórházban, miután ezrek menekültek el a fokozódó bombázások elől.

    Az Egészségügyi Világszervezet szerint mintegy 1500 embernek nyújtottak menedéket az al-Shifában. Vasárnap a WHO azt mondta: 600-650 fekvőbeteg van az al-Shifában, valamint 200-500 egészségügyi dolgozó és körülbelül 1500 kitelepített ember keres ott menedéket − írta meg a The Guardian

    Szerdán, amikor az IDF bejelentette, hogy behatolt a kórházba, Ahmed Mokhallalati, az al-Shifa egyik orvosa azt mondta az Al Jazeerának, hogy 650 beteg van a kórházban, 100-an kritikus állapotban.

    Elmondása szerint 2000-3000 embernek adtak menedéket a kórházban, és 700 orvos és adminisztrátor tartózkodik ott.

  • Jason Burke, a The Guardian helyszíni tudósítójának információi szerint Izrael azt állítja, hogy a Hamász bunkerekben és alagutakban építette ki főhadiszállását a kórház alatt, és gyakorlatilag emberi pajzsként használja az épületet, a betegeket és a személyzetet.

    Biztonsági tisztviselők azt is elmondták, hogy a Hamász Izrael elleni meglepetésszerű támadásai után, amelyek során 1200 izraeli halt meg, a Hamász magas rangú vezetői a kórház alatti „parancsnoki komplexumban” állomásoztak − írta meg a The Guardian

    Egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón az IDF szóvivője bemutatott egy műholdfelvételt a kórház területéről, amelyen katonai vezetési pontok vannak jelölve, és amelyet úgy jellemzett, mint egy illusztrációt, amely „a kezünkben lévő valós anyagon” alapul.

    Egy állítólag kihallgatásról készült felvételen egy múlt hónapban elfogott Hamász–terrorista leírta, hogy a szervezet a kórházakban rejtőzik. Izrael más bizonyítékokat is nyilvánosságra hozott, amelyek nyilvánvalóan alagutakat mutatnak más gázai egészségügyi létesítmények közelében vagy azokban.

  • Az ENSZ szerint október 7-e óta 182 palesztint öltek meg Ciszjordániában, közülük 46 gyermek. A keddi napon nyolc ember halt meg − írja a The Guardian

Rovatok