Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mit mond a nemzetközi jog a kórházak elleni katonai támadásokról

Háború Izrael és a Hamász között – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2023.11.16. 08:32
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az izraeli hadsereg szerda éjjel csapást hajtott végre a Hamász politikai irodájának vezetője, Iszmail Haníje háza ellen a Gáza északi részén lévő al-Sati menekülttáborban.

    A hadsereg közleménye szerint a lakatlan házat terroristabázisként és a Hamász magas rangú tisztségviselőinek találkozóhelyeként használták.

    Azt is közölték, hogy a menekülttáborban tevékenykedő IDF megtalálta és megsemmisítette a Hamász haditengerészet-fegyverkészletét.

    Az erők megtámadták a Hamász személyzetét is, és további fegyvereket, köztük robbanóöveket és RPG rakétákat is találtak – közölte a Haárec hírportál.

    Iszmail  Haníje egyébként jó ideje, 2019 óta Gázán kívül tartózkodik egyes értesülések szerint. Október 7. óta Libanonban és Katarban tűnt fel (feltételezhetően az utóbbi államban él). 

  • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke magyar idő szerint szerda éjjeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy mikor érhet véget Izrael katonai hadművelete a Gázai övezetben.

    Biden szerint a hadművelet 

    akkor fog véget érni, amikor a Hamásznak nem marad többé ereje arra, hogy gyilkosságokat és visszaéléseket kövessen el, szörnyű dolgokat műveljen Izrael állampolgáraival szemben. 

    Az elnök megjegyezte, hogy Izraelnek a lehető legnagyobb óvatossággal kell eljárnia a Hamász elleni csapásokkal, ugyanakkor arra is figyelemmel kell lennie, hogy a terrorszervezet – saját közlése szerint – újabb támadásokat tervez ellenük. 

    Ez egy szörnyű dilemma

    – mondta Biden.

    Végül azt a korábbi kijelentését is megismételte, miszerint bízik (ahogy most fogalmazott: „enyhén bizakodik”) abban, hogy a Hamász körülbelül 240 túsza közül sokan kiszabadulhatnak egy megállapodás értelmében.

    Nem akarok elhamarkodottan fogalmazni, mert nem tudom, hogy az utóbbi négy órában mi történt, de nagyszerű együttműködést tapasztaltunk a katariaktól [akik a túszok ügyében közvetítenek – a szerk.] 

    – mondta Biden azután, hogy egy hosszú találkozója volt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

  • Sürgős humanitárius szünetekre, lényegében időszakos fegyvernyugvásra szólított fel a Gázai övezetben dúló harcokban az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén elfogadott határozatában – írja az MTI.

    A dokumentum hosszabb szünetekről tesz említést, elegendő számú napot biztosítva így a segélyek bejuttatására a tenger menti palesztin térségbe. Mindazonáltal a szöveg nem tesz említést hivatalos tűzszünetről.

    Az ENSZ BT egyben a Hamász és más szélsőséges palesztin szervezetek által elhurcolt túszok haladéktalan, feltétel nélküli szabadon engedését sürgette.

    Az ENSZ BT határozatában felhívta a konfliktus szereplőit a nemzetközi jog betartására, egyben elutasította „a civil lakosság kényszerű áttelepítését”, és hangsúlyozta, hogy a létszükségleti szolgáltatásokat nem szabad megtagadni a Gázai övezet lakóitól.

    Diplomaták szerint e rendelkezések Izrael Hamász ellen indított műveletére tekintettel kerültek a szövegbe, amely azonban egyetlen említést sem tesz Izraelről.

  • Roger Waters énekes, akit már többször is megvádoltak antiszemitizmussal, azt állítja, hogy az „izraeli lobbi” által vezérelt szállodabojkott áldozata lett Uruguayban és Argentínában – írja a The Times of Israel

    A Pink Floyd egykori társalapítója és frontembere egy argentin lapnak nyilatkozta, hogy nincs más választása, mint a brazíliai Sao Paulóban megszállni, mert Argentínában, ahol fellép, nem kap szállodai szobát. 

    Valahogy az izraeli lobbi idiótáinak sikerült az összes Buenos Aires-i és montevideói szállodát bevonniuk, és megszervezték ezt a rendkívüli bojkottot a rólam szóló rosszindulatú hazugságok alapján

    – idézi a zenészt a lap.

    Az AFP megkereste a szállodákat, de azok nem nyilatkoztak az esetről.  

    Az uruguayi központi izraelita bizottság elnöke, Roby Schindler és a B'nai B'rith zsidó szervezet elnöke, Franklin Rosenfeld a héten azzal vádolta Rogerst, hogy a zsidógyűlölet „terjesztője” az uruguayi Sofitel szállodának címzett leveleiben.

  • Jair Lapid ellenzéki vezető elmozdítaná Benjamin Netanjahut az elnöki székből és egy másik, Likudon belüli politikust ültetne a helyébe anélkül, hogy új országos választást írnának ki – tájékoztatott a The Times of Israel

    A Channel 12-nek adott interjújában Lapid azt mondta, hogy 

    az izraeliek elveszítették a hitüket Netanjahuban a Hamász október 7-i terrortámadása óta.  

    Nem nevezett meg olyan Likud-tagot, aki szerinte elvállalná a posztot, de azt állítja, hogy a pártban többen is egyetértenek abban, hogy Netanjahunak távoznia kell. Arra is kitért, hogy a Yesh Atid, az izraeli liberális politikai párt csatlakozna a Likud által irányított kormányhoz, de csak ha másik vezető lenne az élén.

    A Likud úgy válaszolt: „szomorúnak és kínosnak” tartják, hogy háború idején megpróbálják elmozdítani a miniszterelnököt, aki a műveletet vezeti. 

  • Az izraeli hadsereg katonái fegyvereket és különböző katonai felszereléseket találtak a gázai al-Sifa kórházban, ahol katonai támadást intéztek szerdán – írja a Sky News. 

    Az izraeli védelmi erők azt közölték, hogy tovább folytatják a komplexum „kisöprését”.

    Az IDF egy videót is közzétett, amelyen állításuk szerint a kórház egyik fel nem tárt részlegéből származó anyagokat – automata fegyvereket, gránátokat és lőszert – filmeztek le. 

    A Hamász szerint az állítás hazugság, és megismételte kérését, hogy nemzetközi ellenőrző csoport látogassa meg a kórházat.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán a terrorizmus támogatásával vádolta meg Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki korábban terrorista, illetve fasiszta államnak nevezte Izraelt – írja az MTI.

    A Hamászt a török elnök már többször is szabadságharcos, ellenálló mozgalomnak nevezte. Az iszlamista szervezetet az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti.

    Eli Kohen izraeli külügyminiszter szerdán úgy reagált, hogy Izrael nem hagyja magát kioktatni olyasvalakitől, „aki ádáz terroristákat lát vendégül és terrorszervezeteket támogat”. Mint mondta, a török elnök eltorzítva mutatja be a valóságot és történelem rossz oldalán áll.

    Kohen szerint Erdogan azok pártját fogja, akik Iránban, Libanonban, Szíriában és Jemenben üdvözölték a Hamász október 7-i támadását izraeli civilek ellen. Izrael jogállam és folytatni fogja harcát a Hamász ellen – szögezte le. 

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tárgyalja a Málta által benyújtott határozatot – írja a The Guardian. Vanessa Frazier, az ország ENSZ-nagykövete szerint:

    Gáza a gyermekek temetőjévé válik.

    Országa javaslata a harcok humanitárius szüneteltetésére „megkönnyítené a civilek, különösen a gyermekek jóléte szempontjából fontos alapvető javak és szolgáltatások folyamatos, elegendő és akadálytalan biztosítását”.

    A gyerekek aránytalanul sokat szenvednek ebben a konfliktusban. Nem hunyhatunk szemet a szenvedésük felett. Arra kérem a tanács minden tagját, hogy támogassa ezt a határozattervezetet

    – mondta Frazier.

  • Indul az Index csütörtöki hírfolyama az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború legfrissebb eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok