Index Vakbarát Hírportál

Gumimatracon menekült volna Magyarországra a sorozás elől egy ukrán férfi

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2024.02.10. 21:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk vasárnap is! Jó pihenést kívánunk!

  • Vlagyimir Szaldo, a Herszoni terület oroszok által kinevezett kormányzója közölte, hogy szombaton 26 ukrán drónt lőttek le az általa felügyelt régióban.

    Azt is hozzátette, hogy az ukránok vesztettek 80 katonát, valamint 6 tüzérségi löveget, 7 szárazföldi járművet és 3 motorcsónakot is. Ezenkívül azt állította, hogy több távolsági csapást is végrehajtottak az ukrán erők ellen, legalább 7 helyen.

      

  • Az ukrán elnök szombat este egy videóüzenetben beszélt arról, hogy milyen változások jönnek az ukrán hadseregben.

    Ezzel kapcsolatban már azt követően is megjelent egy reformtervezet az elnöki hivatal honlapján, hogy menesztették Valerij Zaluzsnij főparancsnokot. Zelenszkij most arról számolt be, hogy több megbeszélést is tartottak ezekkel a reformokkal kapcsolatban.

    A mai találkozók fontosak voltak. Folytatjuk Ukrajna védelmi és biztonsági erőinek a továbbfejlesztését. A csapat hatékony. Lesznek változások. Több erő Ukrajna számára. Több lehetőség

    – közölte az államfő az RBK Ukrajina beszámolója szerint. 

    A változásokkal kapcsolatban rögtön bejelentette két katonai tisztviselő, a főparancsnok helyettesének és a vezérkari főnök helyettesének a kinevezését is. Az előbbi pozíciót Vadim Szuharhevszkij ezredes, az utóbbit pedig Volodimir Horbatjuk dandártábornok töltheti be. 

  • Joe Biden amerikai elnök Washingtonban fogadta Olaf Scholz német kancellárt, helyi idő szerint még pénteken – írja a The Kyiv Independent.

    A találkozón szó esett az ukrajnai helyzetről és arról, hogy az amerikai támogatások elapadása, a kongresszusi döntéshozatal késése súlyos következményekkel járhat. 

    Joe Biden a megbeszélésen azt mondta, hogy a republikánusok tétovázása szinte már „bűnös hanyagságnak” tekinthető. Olaf Scholz pedig arra figyelmeztetett, hogy Európa egyedül nem tudja elégséges mértékben támogatni Ukrajnát. 

  • Az ukrán határőrök elfogtak egy férfit, aki gumimatracon próbált volna elmenekülni a sorozás elől – jelentették be a határőrség oldalán.

    Mint írták, a férfi a matrac mellett egy búvárruhát is bekészített az akcióhoz, és két embercsempész is segítette, akik azt figyelték állandóan a szárazföldről, hogy vannak-e határőrök a környéken. 

    Úgy tudni, hogy a menekülő 4000 dollárt fizetett az illegális határátlépésért az embercsempészeknek, de még egy kocsiban várakozott, amikor észlelte őket a határőrség a határtól 500 méterre. A határőrök még a határátlépési kísérlet kezdete előtt elkapták őket, átkutatták az autót, és a kísérlet miatt bűnügyi eljárás indult. 

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az orosz elnökkel készült Tucker Carlson-interjúra reagált röviden.

    Kuleba a közösségi oldalán azt írta: „Ma megengeditek Putyinnak, hogy terjessze őrült népirtó propagandáját, és másnap lecsap Harkivra, hét embert megölve”. Hozzátette:

    Putyinnal 2024-ben interjút készíteni olyan, mintha 1944-ben Hitlernek adnánk szót. Őt le kell győzni, nem pedig segíteni, hogy vérszomjas hazugságokat terjesszen.

    A külügyminiszter fentebb arra a támadásra utalt vissza, amelyről nemrég Volodimir Zelenszkij is fotókat posztolt a közösségi oldalán.

  • Az „Acélkordon” nevű ukrán határőrdandár tett közzé szombaton egy videót arról, hogy a Harkivi területen miként semmisítettek meg egy kommunikációs antennát.

    Nem sokkal később egy másik felvételt is közzétettek: ezen az látható, hogy miként mértek egy hasonló csapást az oroszok állására.

  • Az ukrán elnök a közösségi médiában fejezte ki együttérzését a miatt a támadás miatt, amelyben két ukrán család meghalt az előző éjjel.

    Az orosz drónok az éjjel üzemanyag-létesítményt találták el Harkivban, amit követően szivárogni kezdett az üzemanyag, és szétterjedt az utcán, meggyújtva a lakóházakat is. Az egyik házban öt holttestet találtak, köztük három gyermeket. A másik házban további két felnőtt holttestét találták meg. 

    Volodimir Zelenszkij a posztjában együttérzését fejezte ki, és segítséget ígért a hozzátartozóknak.

    A valóság mindig hangosabban beszél a szónál. Tegnap este egy egész család halt meg Harkivban a Sahid-támadást követő tűz miatt: szülők és három gyermek. A legidősebb fiú, Olekszij 7 éves, a középső, Mihajlo 4 éves, a legkisebb, Pavlo, ő 7 hónapos volt. Gyerekek, akiknek még nem volt idejük látni az életet, és az orosz őrület miatt haltak meg. Egy másik család is meghalt: egy férj és feleség. Részvétem minden rokonnak és barátnak...

    – közölte az ukrán elnök, majd hozzátette azt is, hogy négy embert, köztük egy gyermeket is meg tudtak menteni, és hogy nem fogják megtorlatlanul hagyni ezeket az orosz támadásokat.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök Tucker Carlson újságírónak adott interjúja nem az amerikai hatóságoknak, hanem a nyugati emberek széles közönségének szólt. Ezt az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov jelentette ki. A TASZSZ-nak elmondta, hogy a Kreml mit tart az interjú fő eredményének.

    Az első 24 órában az interjú csak az X-en több mint 150 millió megtekintést ért el. A széles körű közönségérdeklődés azonban „nem jelent támogatást” – jegyezte meg a Kreml.

    Számunkra az a legfontosabb, hogy elnökünket meghallgassák. És ha meghallgatják, az azt jelenti, hogy több ember fog elgondolkodni azon, hogy igaza van-e, vagy sem. Legalábbis gondolkodni fognak.

    Oroszország nehezen száll szembe az Egyesült Államokkal „propaganda szempontjából”, az angolszászoké valahogy az összes nagy műsorszolgáltató, az összes nagy újság”. És ennek fényében a Carlson-interjú „nagyon jó lehetőség” Moszkva álláspontjának közvetítésére – nyomatékosította a sajtófőnök.

    Az amerikai hatóságok Carlson interjúja nélkül is „tökéletesen ismerik Putyin összes fő üzenetét” – jegyezte meg Peszkov. „Tökéletesen tudják, hogy mit gondol.

    Ez nem tudás kérdése, hanem vágy kérdése. A vágy, hogy tegyenek valamit a tárgyalási pályára lépés érdekében. Ezt a vágyat és politikai akaratot eddig nem regisztráltuk az amerikai oldalon

    – jelentette ki Peszkov.

    A teljes interjú itt nézhető vissza:

  • Az oroszok elkezdték használni Elon Musk SpaceX vállalatának Starlink-termináljait a saját pozícióikban – írta az Epravda az ukrán Militarny című katonai portál értesüléseire hivatkozva.

    Mint megjegyezték, az oroszok „párhuzamos importon”, vagy úgynevezett „önkéntes viszonteladókon” keresztül kapják meg azokat a Starlink-terminálokat, amelyeket az ukránok is használhattak jó ideig. A beszerzések harmadik országokon keresztül, fedőcégek által történnek.

    A Starlink-terminálokat gyártó SpaceX leszögezte, hogy a vállalat nem üzletel az Orosz Föderációval vagy annak hadseregével, valamint az Egyesült Arab Emírségekkel sem. A vállalat ugyanakkor közölte, hogy deaktiválja a megfelelő engedély nélkül beszerzett terminálokat.

    Ha a SpaceX olyan információt kap, hogy egy Starlink-terminált egy szankcionált vagy jogosulatlan fél használ, kivizsgáljuk az állítást, és ha ez beigazolódik, akkor lépéseket teszünk a terminál deaktiválása érdekében

    – közölte a vállalat.

    Ugyanakkor a Militarny forrása megjegyzi, hogy a Starlink csak Ukrajna megszállt területein és csak az orosz oldalon működik. Emellett Oleh Kutkov mérnökre hivatkozva – aki az ukrán hadsereg Starlink-termináljaiért felelős – megjegyzik, hogy a frontvonalon lévő 20 kilométeres zónában technológiailag lehetetlen megkülönböztetni, hogy melyik terminál működhet, és melyik nem.

  • Csütörtökön magas rangú német tábornokok szálltak meg egy kijevi szállodában – tudta meg a Strana. A tábornokok Christian Freuding vezérőrnagy és Karsten Breuer, a Bundeswehr főparancsnoka.

    Úgy tudni, a magas rangú tisztek Valerij Zaluzsnij meghívására érkeztek Kijevbe, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette a főparancsnokot.

  • Az orosz haditengerészet hajói visszaverték a pilóta nélküli ukrán hajók által polgári szállítóhajókat ért terrortámadást a Fekete-tenger délnyugati régiójában. Egyikük megsemmisült, a többit elektronikusan semlegesítették – jelentette a TASZSZ az orosz védelmi minisztérium közleménye alapján.

    „2024. február 9-én este a kijevi rezsim terrortámadást kísérelt meg orosz polgári szállítóhajók ellen a Fekete-tenger délnyugati régiójában, félig merülő, pilóta nélküli csónakokkal. A támadás visszaveréséhez az orosz haditengerészet járőrhajóit és repülőgépeit használták, akik ezen a területen voltak. Egy pilóta nélküli csónak tüzérségi tűzben megsemmisült, a többit semlegesítették elektronikusan” – jegyezte meg az osztály.

    Az orosz védelmi minisztérium pontosította, hogy a támadás következtében polgári szállítóhajók és az orosz haditengerészet hajói nem sérültek meg.

  • Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a Facebook-oldalán közölte, hogy Magyarország partnere lesz a Kárpátaljai Regionális Rehabilitációs Központ létrehozását célzó, 4.5.0 Recovery Centre nevű projektnek.

    Magyar Levente parlamenti államtitkárral az Orosz Föderáció fegyveres agressziója következtében megsérült ukrán védők, civilek és gyermekek támogatásáról és rehabilitációjáról tárgyaltunk

    – mondta Mikita, majd hozzátette, nagy győzelem számukra, hogy a nehézségek ellenére megvalósul a projekt. A vezető tájékoztatása szerint márciusban kezdődik az Ungváron található szülészeti kórház felújítási projektje, ebben segít Magyarország.

    Viktor Mikita arról is írt, hogy Magyar Leventével abban is megállapodtak, hogy Magyarországon szervezik meg a fiatal ukrán orvosok és rehabilitációs szakemberek képzését.

  • A Minisztertanács felmentette Olekszandr Pavljukot, a védelmi miniszter első helyettesét. Indoklásuk szerint Pavljuk más tisztséget fog betölteni a későbbiekben – írta az Ukrajinszka Pravda.

    Sajtóértesülések szerint Pavljuk a főparancsnok, Olekszandr Szirszkij helyét veszi át, és így ő lesz a szárazföldi erők vezetője.

  • Ukrán és nyugati katonai elemzők az ukrán fegyveres erők helyzetének romlásáról írnak Bahmuttól nyugatra, Csasziv Jar irányában. A Deep State szerint az oroszok elfoglalták a Bogdanyivkától délre fekvő erdős területet, közel kerültek ahhoz a hegygerinchez, amelyen Csasziv Jar található.

    Az oroszok újabb támadási hullámot indítottak, átcsoportosítják erőiket. A gyalogság és a felszerelés, amelyet az ellenség azért halmozott fel, hogy korábbi sikereire építve tovább folytassa útját, most elindult. Az ellenség megpróbál behatolni a magaslatokra

    – írta a Telegram-csatorna.

    A washingtoni hadtudományi intézet (Institute for the Study of War) egy mai jelentésében megerősítette azokat a felvételeket, amelyeken az orosz 98. légideszant-hadosztály egységei „a közelmúltban a Bahmuttól nyugatra fekvő mezőkön keresztül nyomultak előre”.

    Korábban, január végén Szirszkij arról számolt be, hogy az oroszok fokozzák a támadások intenzitását. Bahmut irányában az orosz fegyveres erők akciókat hajtanak végre, megpróbálják áttörni a Bahmuttól északra és nyugatra lévő védelmet, és támadást indítani Csasziv Jarra.

  • Az orosz erők dróntámadást hajtottak végre Odessza régióban február 10-én hajnalban, ami miatt Románia figyelmeztetést adott ki a határ menti települések lakosságának, és F–16-os vadászrepülőgépekkel ellenőrizte a környéket – írta a Pravda.

    A lap szerint Románia légiriadót hirdetett az Odessza régióval határos Tulcsa és Halac területeken. A román védelmi minisztérium hangsúlyozta, nem történt légtérsértés, de a biztonság kedvéért a Tulcsa melletti területet is ellenőrzik.

  • Harkivban, ahol az orosz drónok az éjjel üzemanyag-létesítményt találták el, két családot találtak holtan – írja a Strana.

    Erről a regionális nemzeti rendőrség nyomozásvezetője, Szergej Bolivinov számolt be.

    Elmondása szerint az egyik házban öt holttestet találtak, köztük három gyermeket. A másik házban további két felnőttet. A házak azután gyulladtak ki, hogy szivárogni kezdett az üzemanyag, amely hóval keveredett, és szétterjedt az utcán.

    Február 10-én éjjel az orosz hadsereg drónokkal támadta Ukrajnát. A 31-ből 23-at az ukránok légiereje lelőtt. Harkivban kigyulladt a benzinkút, majd a magánházak is.

    A harkivi OVA vezetője hét halottról számolt be. Néhány ház teljesen leégett, tucatnyi megrongálódott.

  • Mint írtuk, egy lengyel állampolgárságú férfi a tiszaújlaki határnál akart belépni Magyarországra, azonban a határőrök egy hidegfegyvernek számító kést találtak az autójában – írta a  Kárpáti Igaz Szó .

    A hatóságok szerint az 55 éves férfi személyes tárgyai közé rejtette az 55 centiméter hosszúságú bozótvágót.

    A rendőrség lefoglalta az emberéletek kioltására is alkalmas tárgyat, valamint értesítették a nemzeti rendőrséget az ügyről.

  • Tavalyhoz képest erőre kapott az ukrán ingatlanpiac, de még így is feleannyi ingatlan fogy, mint a háború előtt – írta a Kárpáti Igaz Szó.

    Az Opendatabot számításai szerint tavaly több mint 172 600 lakást és házat vásároltak Ukrajnában, ami 1,7-szerese a 2022-es adatnak. 2021-hez képest azonban feleannyi a megvásárolt ingatlanok száma, akkor 325 ezer ingatlan cserélt gazdát.

    Az adatok alapján a lakosság most főképp földet vásárol. 2023-ban 1,3-szor több telket vásároltak, mint lakást és házat.

  • Február 10-én éjjel az oroszok drónokkal támadták Odessza régiót. Összesen három támadási hullámot jegyeztek fel – írja az Unian.

    Az első hullámban kilenc drón támadta Odesszát és annak infrastruktúráját. Sikerült mind a kilenc drónt megsemmisítenünk, de a kikötői infrastruktúrában a törmelékek megrongálták a létesítményt, és egy ember megsérült

    – mondta Natalja Gumenjuk, a Dél-ukrajnai Védelmi Erők szóvivője.

    Elmondása szerint az események gyorsan követték egymást. Az oroszok drónokat küldtek a régió déli részére, és célba vették a kikötői infrastruktúrát.

    Az ukrán légierő arról számolt be, hogy az oroszok 31 drónt indítottak, melyek főként Odesszát és Harkivot támadták.

  • A Kreml honlapját naponta több tucat kibertámadás éri, de az orosz szakemberek éjjel-nappal gondoskodnak a védelméről – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ-szal.

    A honlap integritását és biztonságát megfelelően garantálják

    – hangsúlyozta az elnöki szóvivő.

    Ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy hackerek a kremlin.ru oldal érintésével próbálták-e megakadályozni Tucker Carlson újságíró Vlagyimir Putyin orosz államfővel készített interjújának közzétételét.

    „Nem tudom, hogy történtek-e rendkívüli támadások. De naponta több tucat támadás éri a Kreml honlapját. Egy éven keresztül minden nap. Vannak erős DDoS-támadások és kísérletek, hogy megszerezzék az irányítást az oldal felett” – mondta Peszkov.

  • Február 10-én éjjel az oroszok ismét megtámadták Harkivot. A városra mért csapások következtében tűz keletkezett, melyben hét ember, köztük három gyermek vesztette életét  – írja az  Unian .

    Sajnos a megszállók Harkivot ért csapásai következtében meghaltak száma hétre emelkedett. Köztük három gyermek is van: 7 és 4 évesek, valamint egy 6 hónapos csecsemő

    – írta a Harkivi Regionális Katonai Adminisztráció vezetője, Oleh Szinyehubov.

    Ugyanezt az információt megerősítette Volodimir Timosko, a Harkivi területi rendőrség vezetője is.

    06:50-ig hét ember halálát jelentették Harkivban, köztük három gyermek, 7 és 4 évesek és egy csecsemő... A mentők továbbra is oltják a tüzet, a rendőrség a helyszínen van, hogy biztosítsa a területet. [...] A munkálatok még tartanak, így az áldozatok száma sajnos még nőhet

    – írta a Facebookon.

  • Az Europol nemzetközi nyomozócsoport felkutatta azt a nyolc ukrán gyereket, akiket vélhetően az orosz offenzíva alatt raboltak el.

    A szakemberek modern arcfelismerést használtak, hogy a gyermekekről készült friss képeket találjanak online. Mivel a nyomozók nem utazhattak Oroszországba és Belaruszba, a földrajzi helymeghatározás szakértői elemezték a fényképeket és videókat, és műholdas adatok segítségével határozták meg, hogy hol készültek.

    A kutatásról itt írtunk részletesebben.

  • „A NATO alapvető irányváltásba kezd: a védelmi szövetség azt tervezi, hogy átveszi az Ukrajnának szánt fegyverszállítások koordinálását” – írta az Unian a Handelsblatt című német lapra hivatkozva.

    Megjegyzik, hogy a NATO vezetése célszerűnek tartja a ramsteini formátum integrálását saját struktúráiba, hogy megvédje magát az esetleges washingtoni politikai változásoktól. A lap szerint a NATO egyre inkább kételkedik abban, hogy az Egyesült Államok továbbra is szállít majd fegyvereket Ukrajnának, ha Donald Trump volt amerikai elnök megnyeri a novemberi választásokat.

  • Ivan Kijrcevszkij katonai szakértő úgy véli, senkinek sem szabad túlzottan beleélnie magát abba, hogy Avgyijivkát még sokáig lehet tartani. Hozzátette, nem szeretne pesszimista lenni, de egyértelmű, hogy az ukránok helyzete egyre rosszabb.

    Kijrcevszkij úgy fogalmazott, valóságos csoda lenne, ha az ukrán katonák fel tudnák tartóztatni az oroszokat – írta az Unian.

    Mint arról az Index is írt, Vitalij Barabas, Avgyijivka polgármestere pénteken közölte, városuk nagy bajban van, miután az ukrán csapatokat minden irányból tűz alá vették az oroszok. Barabas szerint a helyzet egyre nehezebben kezelhető, mivel az orosz katonák megpróbálják elvágni az utánpótlási vonalakat és bekeríteni a beásott ukrán erőket.

  • Szombat hajnalban az orosz csapatok Shahed kamikazedrónokkal csapást mértek Harkivra – írja az Unian. A polgári infrastruktúrát érte támadás.

    Az oroszok egy benzinkutat is eltaláltak, melynek következtében több magánház is kigyulladt. Harkiv lakosságát, köztük két gyermeket evakuáltak. Egy férfit súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

    Az orosz hadsereg a Belgorodi területről indította a Shahed drónokat. Három drón csapódott be Harkiv Nyemiszljanszkij kerületében. Ennek következtében egy kritikus infrastrukturális létesítmény megsemmisült, és nagy kiterjedésű tűz ütött ki. Több mint 15 lakóépület semmisült meg. A létesítményben nagy mennyiségű üzemanyag volt, ezért volt a tűznek ilyen szörnyű következménye

    – mondta Olekszandr Filcsakov, a helyi ügyészség vezetője.

    Az ukrán hadsereg beszámolt róla, hogy az oroszok az esti órákban dróntámadást intéztek Odessza ellen. Korábban a déli védelmi erők hangsúlyozták, hogy a drónok Odessza irányába mozognak. Azt is mondták, hogy a Fekete-tenger felől drónok hatoltak be a területre.

  • Az ukrajnai háborút az Orosz Föderáció területére kell áthelyezni Roderich Kiesewetter Bundestag-képviselő, a Kereszténydemokrata Unió védelmi és külpolitikai szakértője szerint – írja az Unian.

    Kiesewetter egy, a DW-nek adott interjúban kifejtette, úgy véli, hogy egy esetleges vereség után ukránok milliói hagynák el az országot, veszélyeztetve az európai államok kohézióját.

    Az orosz katonai létesítményeket és főhadiszállásokat el kell pusztítani. Mindent meg kell tennünk, hogy Ukrajna ne csak oroszországi olajfinomítókat, hanem minisztériumokat, parancsnoki központokat és lőállásokat is eltaláljon

    – hangsúlyozta a német képviselő.

  • Oroszország ukrajnai teljes körű háborújának kezdetével az új északi szövetségek megváltoztatják a geopolitikai erőviszonyokat. A világ vezetői most azt kérdezik, hogy mennyire valószínű az eszkaláció az északi-sarkvidéki térségben – írja az Unian.

    A Foreign Policy azt írja, hogy az elmúlt évtizedekben az Oroszország és más sarkvidéki hatalmak közötti kétoldalú és nemzetközi megállapodások megerősítették a közös északi biztonsági, valamint tudományos érdekeket. De miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, ezek a megállapodások gyorsan széthullottak.

    A nyolc sarkvidéki országból hét geopolitikailag egyesült, nagy képességű fegyveres erőkkel rendelkeznek. Nem tudom, hogy a világon bárhol máshol van-e ilyen koncentrált összetartás az országok között

    – mondta egy szakértő.

    A szakértők azonban megjegyzik, hogy mindezt az elrettentés nevében teszik, és egyetértenek abban, hogy egy teljes körű északi konfliktus nem valószínű.

    Oroszországnak sok vesztenivalója van északon, ezért a Kremlnek érdeke fűződik ahhoz, hogy északon „alacsony szinten tartsa a feszültséget”. Ez egyelőre hibrid hadviselést jelent, egy olyan szürke zónás taktikát, amelyet nehezebb nyomon követni.

    A szakértők hangsúlyozzák, hogy egy sarkvidéki konfliktus bármilyen formában ellentétes Oroszország érdekeivel. Mindazonáltal óva intenek attól, hogy azt feltételezzük, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök racionálisan fog viselkedni. Ha sarokba szorítják, nem lehet tudni, hogyan reagál.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Olekszandr Szirszkij főparancsnok javaslatára Anatolij Bargylevics vezérőrnagyot nevezte ki Ukrajna fegyveres erőinek vezérkari főnökévé.

    Ma megbeszélést folytattam Ukrajna védelmi és biztonsági erőinek parancsnokságával és Rusztem Umerov védelmi miniszterrel. A megbeszélések eredményeként először is leváltottam Ukrajna Fegyveres Erőinek vezérkari főnökét. Köszönetet mondok Szerhij Saptala altábornagynak a kétéves háború alatt végzett szolgálatáért. Olekszandr Szirszkij vezérkari főnök javaslatára Anatolij Bargylevics vezérőrnagyot neveztem ki a vezérkar új főnökévé. Ő egy tapasztalt ember, aki érti a háború feladatait és az ukrán célokat

    – közölte az ukrán elnök.

    Zelenszkij azt is elmondta, hogy Szirszkij megnevezte a képviselőjelölteket, az elnök pedig aláírja az erre vonatkozó rendeleteket. A vezérkari főnök helyetteseit is kinevezték.

    Mint ahogy azt korábban megírtuk, az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnis menesztéséről a napokban döntött Zelenszkij. Azóta több személyi változás is történt.

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 5039 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5512 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írták.

Rovatok