Index Vakbarát Hírportál

Közeledhet a háborúhoz a NATO, két ország közvetlen segítséget adhat Ukrajnának

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2024.06.11. 08:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Petro Porosenko, az Európai Szolidaritás vezetője gratulált az Európai Néppártnak (EPP) az európai parlamenti választásokon aratott győzelméhez, és úgy fogalmazott, hogy a választási eredmények „Putyin vereségét és az ukránbarát politikai erők győzelmét jelentik” – közölte a párt sajtószolgálata. 

    Petro Porosenko a Prjamij tévécsatornán kijelentette, hogy az európai parlamenti választások eredménye Putyin veresége és az ukránbarát politikai erők győzelme. Porosenko őszintén gratulált az Európai Néppártnak a győzelemhez – áll a politikai erő honlapján hétfő este.

    Miért fontos ez Ukrajna számára? Putyin győzelemre számított. Arra számított, hogy Európának elege lesz Ukrajnából, hogy Európa elárulja az értékeit. És hogy a populisták képesek lesznek biztosítani Európa vereségét és Ukrajna vereségét, többek között orosz pénzre és orosz üzenetekre alapozva. Nemcsak hogy ez nem történt meg, de az Európai Néppárt képviselete növelte képviselőinek számát

    – idézi Porosenko szavait a sajtószolgálat.

    „A második pont az, hogy az ukrán- és Európa-párti erők győztek. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a szociáldemokratákból és a liberálisokból álló Európa-párti és ukránbarát koalíció jelentős előnnyel többséget alkosson az Európai Parlamentben” – mondta Porosenko.

    „Miért olyan fontos ez? Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy az Európai Parlament szavazta meg először azt a döntést, hogy fegyvereket kapjunk. A mi munkánk eredményeként, többek között az Európai Néppárt kezdeményezésére megszavazták az Ukrajna NATO-ba való meghívásáról szóló álláspontot is. Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy a vízummentességet szintén az Európai Parlament kezdeményezte és támogatta. Az 50 milliárd euró Ukrajnának történő odaítélése, az újrafegyverkezés és a biztonság finanszírozása – mindezeket a döntéseket az Európai Parlament hozta meg” – mondta Porosenko.

    Mint arról beszámoltunk, az Európai Néppárt, amely hagyományosan támogatja Ukrajnát, az első helyen végzett az európai parlamenti (EP-) választásokon, és a jelenlegi 176 helyett a 720 képviselői helyből 186-ot szerzett meg. Ezek a mandátumok elosztásának hivatalos előzetes eredményei, amelyeket az Európai Parlament honlapján tettek közzé. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) marad a második legnagyobb képviselőcsoport, 135 mandátummal, ami valamivel kevesebb, mint az eddigi 139 mandátum. A harmadik helyen a liberálisok Renew Europe képviselőcsoportja áll, amelynek mandátumainak száma 102-ről 79-re csökkent.

    Vitalij Klicsko kijevi polgármester is gratulált az Európai Néppártnak (EPP), amelynek az UDAR (Klicsko pártja) is tagja, az európai parlamenti választásokon aratott győzelméhez. A polgármester erről a Telegram-csatornáján írt.

    Őszintén gratulálok az EPP-s barátaimnak és kollégáimnak az európai parlamenti választásokon aratott elsöprő győzelmükhöz. Meggyőződésünk, hogy az EPP továbbra is vezető szerepet fog játszani az európai projekt megvalósításában és a demokratikus értékek előmozdításában. Valamint abban is, hogy az EU segítséget nyújtson Ukrajnának az orosz agresszió elleni küzdelemben”

    – mondta Klicsko. Az UDAR vezetője újabb sikereket kívánt az EPP-nek, Európának és minden polgárának. Vitalij Klicsko UDAR pártja 2013-ban csatlakozott az EPP-hez, miután megfigyelői státuszt kapott. A jelentések szerint 2023 márciusában az EPP társult taggá emelte az UDAR státuszát.

  • Oroszország teljes körű inváziója csaknem 56,2 milliárd dolláros kárt okozott Ukrajna energiaszektorának – derült ki a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) jelentéséből, amelyet a The Kyiv Independent szemlézett.

    Az energiaszektor közvetlen kárt és közvetett pénzügyi veszteséget szenvedett, a helyreállítási folyamatokhoz és a teljes újjáépítési munkálatokhoz pedig további 50,5 milliárd dollárra van szükség.

    A legnagyobb veszteséget

    • a villamosenergia-termelő létesítmények (8,5 millió dollár),
    • a fő villamosenergia-átviteli vezetékek (2,1 milliárd dollár),
    • az olaj- és gázipari infrastruktúra (3,3 milliárd dollár)

    pusztulása okozta.

  • Megkezdte munkáját az Ukrajnát érintő dezinformáció leleplezésére létrehozott szervezet, az Ukrán Kommunikációs Csoport (Ukraine Communications Group) hétfőn Varsóban – adta hírül az MTI.

    A szervezet lengyel és amerikai kezdeményezésként jött létre. Több partnerország is csatlakozott: Finnország, Franciaország, Kanada, Lettország, Litvánia, Németország, Olaszország és Szlovénia. Részt vesz benne a NATO és az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) is.

    A lengyel külügyminisztérium közlése szerint az UCG célja, hogy növelje az orosz dezinformációval szembeni közös fellépés hatékonyságát. A Kreml „rendszeresen hazugsághoz és manipulációhoz folyamodik, hogy aláássa a hazáját védő ukrán nemzettel vállalt (nemzetközi) szolidaritást” – írták.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Németországba érkezett, hogy részt vegyen az Ukrajna helyreállításáról szóló konferencián és megbeszéléseket folytasson Olaf Scholz szövetségi kancellárral – derül ki az elnök X-bejegyzéséből.

    „Az URC2024 [Ukraine Recovery Conference] kormányokat – közülük tizet miniszterelnöki szinten –, valamint vállalatokat és szervezeteket fog össze Ukrajna megsegítésére. Az ukrán energiaszektor védelme lesz a legfőbb prioritásunk az orosz légi terrorral szemben” – írta posztjában.

    Scholz kancellárral további védelmi segítségnyújtásról, Ukrajna légvédelmi rendszerének bővítéséről és a közös fegyvergyártásról fogunk tárgyalni. A békecsúcs, az Európai Tanács és a NATO-csúcs előtt egyeztetni fogjuk álláspontjainkat

    – fogalmazott az ukrán vezető.

    „Találkozni fogok továbbá Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel és Barbel Bas Bundestag-elnökkel, valamint meglátogatok egy katonai bázist, ahol katonáink kiképzésen vesznek részt” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

  • Vadim Szuharevszkijt, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnok-helyettesét kinevezték Ukrajna fegyveres erőinek pilóta nélküli rendszerekkel felszerelt erőinek parancsnokává – írta meg az Interfax.

    Ukrajna védelmi miniszterének 2024. június 10-i parancsával összhangban Vadim Szuharevszkij ezredest nevezték ki Ukrajna Fegyveres Erőinek Pilóta Nélküli Repülőgépes Erőinek parancsnokává

    – közölte a vezérkar a Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

  • Az orosz hadsereg hétfőn csapást mért az ukrajnai Poltavai területen lévő Mirhorodra, a támadás következtében legalább egy ember megsebesült – írja az Ukrinform.

    Erről a Poltavai Területi Katonai Adminisztráció vezetője, Filip Pronin számolt be, aki a hírt a Telegramon közölte.

    A Poltavai területen robbanások hangjai hallatszottak. Az ellenség ismét megtámadta a régiónkat. Az előzetes jelentések szerint egy civil megsérült Mirhorodban

    – írta Pronin.

  • A törvény elfogadása után a mozgósítás üteme megnőtt, de nagy problémát jelent a védelmi ipari vállalatok alkalmazottainak fenntartása. Ezt Roman Kosztenko, a Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának titkára mondta a Radio NV-nek adott interjújában, amelyet az Unian szemlézett.

    Az elmúlt egy hónap alatt talán kicsit javult a helyzet, de még ez is túlzásnak számít

    – hangsúlyozta Kosztenko.

    Ezt a védelmi ipari komplexum (DIC) alkalmazottainak foglalkoztatásával kapcsolatos problémával kapcsolatban mondta. Elmondása szerint a mai napig mintegy 2000 ilyen embert próbálnak felvenni, de néhányukat talán már a hadseregbe is behívták.

    Kosztenko szerint a mozgósítás jelenlegi ütemében ez a 2-3 ezer nem játszana szerepet a mozgósítottak számában, de negatív következményekkel járna a hadiipari komplexumra nézve. Megjegyezte, ez komoly probléma, amelyet már egy hónapja próbál megoldani. Hozzátette, hogy a védelmi minisztérium és az ukrán stratégiai ipar minisztériuma között konfrontáció van, és úgy tűnik, mintha megpróbálnának ártani egymásnak.

    Kosztenko közölte, hogy a Gazdasági Minisztérium a DIC alkalmazottainak 100 százalékos lefoglalásának lehetőségéről beszél, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, ezeknek az embereknek feltétlenül el kell menniük a toborzóközpontokba (TCC), hogy frissítsék az adataikat, és ott idézéseket kapjanak.

    Azt is megjegyezte, hogy tanúja volt annak, hogy a DIC dolgozói úgy mentek el frissíteni az adataikat, hogy tudták, hogy kormányzati szerződésük van, de a TCC-ben azt mondták nekik, hogy nem érdekli őket. Hozzátette, hogy a két minisztériumnak meg kellene állapodnia abban, hogy a védelmi ipari komplexumnak működnie kell, a TCC pedig végezze a munkáját.

  • Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok