Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: Izrael válaszcsapást indít Irán ellen, „halálos” támadásról beszélt a miniszter

Háború a Közel-Keleten – az Index szerdai hírösszefoglalója

Vége
2024-10-08T163339Z 1803428065 RC27GAA8BCCR RTRMADP 3 ISRAEL-PALE

A legfontosabbak

Index
2024.10.09. 21:55
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index szerdai percről percre tudósítása a Közel-Keleten zajló történésekről. A nap legfontosabb eseményei a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is!

  • A Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök közötti telefonbeszélgetés „pozitív légkörben” zajlott le szerda este – közölte az izraeli 12-es tévécsatorna híradója egy izraeli tisztviselőre hivatkozva.

    Mint a The Times of Israel írta, a híradóban azt is hozzátették: 

    A beszélgetés középpontjában az iráni rakátatámadásra adott izraeli válaszcsapás volt.

    Biden emellett sürgette Netanjahut, hogy tervezzék meg a libanoni szárazföldi hadműveletek „másnapját”, vagyis azt, hogy mi következik a műveletek lezárulta után.

    Egyelőre sem a Fehér Ház, sem a miniszterelnöki hivatal nem adott ki leiratot a telefonbeszélgetésről, amely augusztus vége óta az első volt a két vezető között.

  • A Ciszjordániában található Náblusz városában izraeli rendőrök nyitottak tüzet palesztinokra, akik közül legalább öten meghaltak. Az esetről több videó is készült. 

    A The Times of Israel szerint először palesztin oldalak írtak az esetről, miközben egy videó is felkerült az internetre, amelyben a lövések is hallhatók.

    Utóbb az izraeli rendőrség is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a Jamam terrorellenes egység tagjai hajtották végre az akciót, amelyben legalább öt „palesztin terrorista ügynököt” megöltek, köztük az al-aksza mártírjainak brigádjai nevű szervezet műveleti vezetőjét is. 

    A WAFA palesztin hivatalos hírügynökség szerint az izraeli különleges erők arra a járműre nyitottak tüzet először, amelyben a palesztinok utaztak. A közösségi médiában később megosztott videófelvételeken heves lövöldözés látható a jármű körül. 

    Az öt fegyveres férfi közvetlen fenyegetést jelentett az izraeli erőkre, amikor megpróbálták elfogni őket – áll a rendőrség közleményében, amelyben hozzátették, hogy a lelőtt emberek „a civilek és az IDF-erők elleni terrorcselekményekre készültek”.

    Az izraeli rendőrség szerint egyetlen izraeli katona sem sérült meg, és az akciót az IDF a Shin Bet és a határőrség koordinálásával hajtotta végre – tették hozzá.

  • Az izraeli légierő több mint 1100 légicsapást hajtott végre Dél-Libanonban a szárazföldi erők műveleteivel összehangolva – közölte az izraeli hadsereg (IDF). 

    Beszámolójuk szerint ezeket a vadászgépekkel, harci helikopterekkel és drónokkal végrehajtott légicsapásokat minden esetben a légierő 5620. együttműködési egysége vezette, amelynek az a feladata, hogy koordinálja a légierő és a szárazföldi erők közötti műveleteket. 

    A célpontok között a Hezbollah fegyveresek sejtjei, fegyverraktárak, alagutak, megfigyelő- és mesterlövészállások voltak. 

    Az IDF azt is elárulta, hogy a szárazföldi csapatok hívásától számítva a legrövidebb idő hét perc volt, amint sikerült végrehajtani egy-egy csapást, a célpontok pedig a szárazföldi erőktől mindig legalább 50 méter távolságra voltak. 

  • Izrael csapása Irán ellen „halálos, precíz és különösen meglepő” lesz – közölte a The Times of Israel szerint Joáv Gallant védelmi miniszter.

    A tárcavezető arról a válaszcsapásról beszélt, ami még a múlt hét keddi nagy rakétatámadásra lenne reakció, és amiről Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is egyeztethetett szerdán.

    Joáv Gallant a hadsereg 9900. hírszerző egységénél – amely egység a hadszíntereken gyűjti az információkat – mondta a fenti szavakat, majd azt is hozzátette:

    Irán a csapás idején azt sem „fogja érteni, hogy mi és hogyan történt vele.

    Hozzátette ugyanakkor, hogy Irán múlt heti csapása „agresszív volt, de kudarcot vallottak, mert pontatlanok voltak”. Hangsúlyozta, hogy a légierőnek nem esett baja a támadásban, minden kifutópálya üzemel, egyetlen repülőgép sem sérült meg, ahogyan katonák és civilek sem.

    Gallant azt is hozzátette, hogy az egész izraeli biztonsági rendszer – a szárazföldi katonáktól kezdve egészen a miniszterelnökig – összhangban van az Irán elleni csapás kérdését illetően.

  • Lezajlott a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök, valamint Kamala Harris alelnök közötti, szerdára tervezett telefonbeszélgetés – ezt közölte Netanjahu hivatala a The Times of Israellel.

    Azt is elárulták, hogy a beszélgetés 50 percen át tartott. Arról, hogy mi hangzott el, egyelőre nem adtak tájékoztatást.

    Korábban viszont arról lehetett olvasni, hogy Biden többek közt egy Irán elleni válaszcsapás terveit is megvitatja Netanjahuval, ami még a múlt hét keddi nagy rakétatámadásra lenne a válasz. 

  • A Hezbollah mintegy 90 rakétát lőtt ki Libanonból Felső-Galilea felé egy órával ezelőtt – közölte az izraeli hadsereg (IDF). 

    A beszámoló szerint a rakéták egy részét elfogták. Becsapódásokról számoltak be Safedben és a közeli városokban, ahol károkat okoztak. Sérültekről nem érkezett jelentés.

    A becsapódások következtében tüzek is keletkeztek nyílt területeken. Az IDF azt is közölte, hogy

    csapást mértek azokra az indítóállásokra, amelyekből órákkal azelőtt rakéták sorozatát lőtték ki Kirjat Smóna ellen egy olyan támadásban, amelyben két izraeli civil is meghalt.

    Az indítóállások elleni csapásokról felvételeket tett közzé a hadsereg. 

    Frissítés: Az izraeli hadsereg utóbb azt is közölte, hogy a Safed elleni rakéták indítóállomásokat is megsemmisítették, és közben még egy drón is lelőttek, amiről szintén közzétettek videót.

  • Jahíja Szinvár, a Hamász vezetője utasította a terrorcsoport ciszjordániai vezetőit, hogy újítsák fel az öngyilkos, robbantásos terrortámadásokat Izraelben – írta szerdai cikkében a The Wall Street Journal (WSJ) meg nem nevezett arab hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva.

    A The Times of Israel szemléje szerint Szinvár még azt követően adta ki a parancsot, hogy váltotta meggyilkolt elődjét, Iszmail Haníjét a Hamász politikai részlegének élén – és nem sokkal azelőtt, hogy Tel-Avivban egy sikertelen robbantásos merényletet kíséreltek meg.

    Mint a The Times of Israel írja, az öngyilkos robbantások a kétezres évek elején, a véres második intifáda idején, és az 1990-es években is mindennaposak voltak, de amióta Izrael biztonsági zárt épített Ciszjordánia köré, és megerősítette hírszerzését, az ilyen merényletek ritkaságszámba mentek.

    A WSJ forrásai szerint

    állítólag egyes magas rangú Hamász-tagoknak fenntartásaik vannak a döntéssel kapcsolatban, de Szinvár hatalomra kerülése óta nem szólaltak meg az ügyben.

    A Wall Street Journal beszámolója megerősíti azokat a korábbi értesüléseket is, amelyek szerint Szinvár a tűzszünet és a túszmegállapodás miatt nemrégiben felújította kapcsolatot bizonyos külföldi közvetítőkkel (ezt izraeli tisztviselők cáfolták a minap). A WSJ ezen kívül azt állítja, hogy birtokukba került Szinvár egyik szeptemberi, kézzel írt levele is, amelyben többek közt arról írt, hogy a Hamász készen áll egy elhúzódó háborúra, hogy „megtörje Izrael akaratát” és előkészítse az utat a zsidó állam pusztulása előtt.

    A cikkben azt írják, hogy Szinvár még a palesztin terrorcsoport soraiban is szélsőséges figurának számít. A lap meg nem nevezett, jelenlegi és korábbi arab és izraeli tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy

    Szinvár a Hamász más, külföldön lévő tagjait is meglepte a 2023. október 7-i dél-izraeli támadás időzítésével.

    A Hamász katari tisztségviselői állítólag Szinvárt négyszemközt „megalomániásnak” nevezték ezután – írták a WSJ cikkében.

  • Az orosz külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón azt közölte, hogy értékelésük szerint a Hezbollah továbbra is szervezett, és az izraeli csapások ellenére sem veszítette el a parancsnoki láncát – számolt be a The Times of Israel.

    Értékeléseink szerint a Hezbollah, beleértve a katonai szárnyat is, nem veszítette el a parancsnoki láncát, és szervezettséget demonstrál

    – fogalmazott Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő, majd a Nyugatot, különösen az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot hibáztatta a közel-keleti konfliktus szításáért, miközben Izraelt is kritizálta egy Szíriában történt csapás miatt (amit a zsidó állam egyelőre nem vállalt magára). 

    „Izrael ismét durván megsértette Szíria szuverenitását azzal, hogy rakétatámadást intézett egy többemeletes lakóház ellen Damaszkusz sűrűn lakott területén.  Felháborító, hogy az ilyen akciók, amelyeket Szíriában, Libanonban és a Gázai övezetben alkalmaznak, szó szerint rutinszerű gyakorlattá váltak ” – mondta Zaharova, azt állítva, hogy Izrael e csapásokkal eszkalálja a konfliktust. 

  • Több  sajtójelentés szerint egy Joshua Tartakovsky nevű izraeli riportert őrizetbe vettek Bejrútban, miután külföldi útlevéllel lépett be az országba – írja a The Times of Israel.

    A libanoni hírügynökségekre hivatkozó jelentések szerint Tartakovsky körülbelül két héttel ezelőtt brit útlevéllel lépett be Libanonba. A libanoni hatóságok azt követően fogták el, miután kiderült, hogy izraeli személyi igazolvány is van nála.

    Izraeliek számára mind az izraeli, mind a libanoni törvények értelmében illegális Libanonba belépni – tette hozzá a The Times of Israel.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) közzétett egy videót a Hezbollah dél-libanoni ügynökeire mért dróncsapásokról.

    Közlésük szerint a 636. harci hírszerző egység csapatai hajtották végre a támadást.  Az egység a 36. hadosztály mellett tevékenykedik Dél-Libanonban, és drónokat használ a Hezbollah tagjainak azonosítására.

  • Libanon fölötti humanitárius légihíd létrehozását jelentette be szerdán az Európai Bizottság, a légihídon át a többi között higiéniai eszközöket, takarókat szállítanak a rászorulóknak. Az uniós testület tájékoztatása szerint a repülőgépek Dubajból és Brindisiből indulnak, az első gép pedig október 11-én éri el Libanon légterét − írta az MTI.

    A bizottság emellett aláhúzta, hogy a múlt hét óta − az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa keretében − Spanyolország, Szlovákia, Lengyelország, Franciaország és Belgium már küldött segítséget az arab országnak, az elkövetkezendő napokban pedig Görögország is csatlakozik e tagállamokhoz. Az adományok között gyógyszerek és egészségügyi eszközök is vannak, amelyeket elsősorban a lakhelyüket elhagyni kényszerülők kapnának.

    A költségeket és az akció összehangolását az Európai Bizottság állja − derül ki a testület közleményéből, amelyben hozzáteszik azt is, hogy az uniós Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központ szoros kapcsolatban van a tagállamokkal és a humanitárius partnerekkel további segítség lehetővé tétele céljából. A bizottság emlékeztetett, hogy a mostani segítség mellett idén már mintegy 104 millió euróra emelték (41,6 milliárd forint) a Libanonnak nyújtott humanitárius segítséget.

  • Két embert megöltek a Hezbollah rakétacsapásából származó, földre zuhanó repeszek szerdán Észak-Izraelben, a libanoni határhoz közeli Kirjat Smóna városában – jelentette az izraeli mentőszolgálat az MTI beszámolója szerint.

    Mint írták, a két áldozat egy negyven év körüli nő és férfi volt,

    akik éppen  kutyát sétáltattak, és már nem volt idejük eljutni az óvóhelyre

    Halálukat a rájuk hulló repeszek okozták, melyek a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogórakétáiból, vagy az általa elfogott rakétából származtak. Ezenkívül több helyen is tűz ütött ki a városban – derült ki az izraeli közlésből. 

    Izraelt a közel-keleti-konfliktus több mint egy éve történt fellángolása óta napról napra érik rakétatámadások, ezek azonban csak ritka esetben eredményeznek halálos áldozatokat. 

    A Hezbollah a szerda déli támadáshullámban mintegy húsz rakétát lőtt Izraelre Libanonból az izraeli hadsereg (IDF) szerint. A város számos épületében tüzek keletkeztek, több tűzoltóegység dolgozik eloltásukon. 

    A hét elején Haifa és környéke ellen indítottak számos rakétát Libanonból, ezek több embert is megsebesítettek

  • A török haditengerészet hajói megérkeztek Bejrút egyik kikötőjébe, hogy humanitárius segélyt vigyenek Libanonba, és török állampolgárokat evakuáljanak. 

    A két hajó, amely akár 2000 utas befogadására is alkalmas, a török védelmi minisztérium közleménye szerint 300 tonna élelmiszert, sátrakat és takarókat szállított a háborús övezetbe.

    Nihat Baran ellentengernagy, a misszió parancsnoka elmondta, hogy az utat Recep Tayyip Erdogan elnök rendelte el, „hogy biztosítsa a Libanonban élő állampolgáraink biztonságos átszállítását Törökországba” − írta az aljazeera.com.

  • „Az északon zajló intenzívebb katonai műveletek arra kényszerítenek minket, hogy leállítsuk az életmentő szolgáltatásokat” − közölte az ENSZ-hez köthető nemzetközi segélyszervezet, az UNRWA az X-en. 

    Legalább hét, kitelepített embernek menedéket nyújtó iskolát evakuálnak − tájékoztatott az ENSZ-ügynökség. A dzsabaliai menekülttáborban lévő nyolc kútból csak kettő működik − írta meg az aljazeera.com.

  • A szíriai védelmi minisztérium közölte, hogy hét ember, köztük nők és gyerekek haltak meg kedden egy lakóházra mért izraeli légicsapásban a fővárosban, Damaszkuszban − írta meg a The Guardian

    Legalább 11-en megsebesültek a támadásban − közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy ezek csak előzetes adatok, mivel a mentők még mindig túlélők után kutatnak a romok alatt.

    A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint kilenc ember halt meg a légicsapásban, köztük öt civil.

  • Joe Biden várhatóan szerdán telefonbeszélgetést folytat az izraeli miniszterelnökkel, ahol a két vezető megvitatja az Irán elleni csapás terveit − mondta a Reutersnek egy, az ügyet ismerő személy.

    Az amerikai elnök reméli, hogy mérlegelni fogja, a Benjamin Netanjahu által elhatározott lépések megfelelőek-e − közölte a Sky News

    A Közel-Kelet feszült figyelemmel várja, hogy Izrael hogyan reagál a múlt heti iráni rakétatámadásra. A támadásnak, amely Teherán szerint megtorlás volt Izrael libanoni katonai eszkalációjára, nem volt áldozata Izraelben, és Washington hatástalannak nevezte.

    Benjamin Netanjahu megesküdött, hogy Irán megfizet a csapásért, míg iráni tisztviselők azt mondták, hogy bármilyen megtorlásra „hatalmas pusztítással” válaszolnának.

    Pénteken Biden azt mondta, hogy Izrael helyében elgondolkodna az iráni olajmezők elleni csapás alternatíváin.

  • A közel-keleti konfliktusok további eszkalálódása „nagyon-nagyon valószínű” − mondta egy volt brit parlamenti képviselő és biztonsági elemző. 

    Tobias Ellwood szerda reggel a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy a térségben a helyzet „veszélyesebb”, mint egy évvel ezelőtt.

    Ma Izrael nem csak egy, hanem három fronton harcol, és a további eszkaláció nem csak lehetséges, de a jelenlegi pálya mellett nagyon is valószínű

    − mondta. 

    Hozzátette, hogy Izraelnek „sikerült levernie ellenségeit” Gázában, de ezért „hatalmas árat” kellett fizetni. 

  • Izrael „likvidálta” a Hezbollah néhai vezetőjének, Haszan Naszrallahnak az utódját − közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden. Az izraeli hadsereg (IDF) azonban közölte, hogy még mindig ellenőrzi, hogy a Hezbollah bejrúti hírszerző központot ért csapás megölte-e Hászem Szafieddint − írja a CNN

    Terroristák ezreit számoltuk fel, köztük magát Naszrallahot, Naszrallah utódját és Naszrallah utódjának utódját

    − fogalmazott egy videós nyilatkozatában Benjamin Netanjahu.

    Az IDF szerint Szafieddin jelen volt az épületben a Bejrút Dahijeh negyedében múlt pénteken végrehajtott csapáskor, de „a támadás eredményeit még értékelik.

    Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter is bizonytalanabbul fogalmazott, amikor egy parancsnoki álláson azt mondta a csapatoknak, hogy Szafieddint „valószínűleg” likvidálták.

  • Izraeli katonák egy csoportja azzal fenyegetett, hogy befejezik katonai szolgálatukat, ha a kormány nem törekszik megállapodásra a túszok kiszabadításával kapcsolatban − írja a Sky News

    A Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Yoav Gallant védelmi miniszternek címzett levélben 130 katona azt írta, hogy „a gázai háború folytatása nemcsak késlelteti a túszok visszatérését, hanem az ő életüket is veszélyezteti”.

    Ha a kormány nem változtat azonnal irányt, és nem dolgozik azon, hogy megállapodás szülessen a túszok hazahozataláról, nem tudjuk folytatni a szolgálatot

    − tették hozzá.

    A csoportban tartalékos és hivatásos katonák egyaránt vannak, akik közül néhányan a tavaly október 7-i Hamász-támadások óta Gázában és Izrael északi határán teljesítettek szolgálatot.

  • Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt egy napban mintegy 185 Hezbollah-célpontot pusztított el Libanonban − írja a Sky News

    A katonák „felszámolták” az Észak-Izraelre „fenyegetést jelentő” kilövőállásokat és fegyvereket.

    A Hezbollah harcosai is meghaltak „közelharcokban” és légicsapásokban. Gázában a hadsereg közölte, hogy a Hamász elleni hadművelet még mindig tart, és az elmúlt 24 órában „tucatnyi” harcost öltek meg.

    Fegyvereket, köztük gránátokat és AK–47-es puskákat, valamint „infrastrukturális létesítményeket” és rakétakilövőket semmisítettek meg − tették hozzá.

  • William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója október 7-én azt mondta, hogy Irán körülbelül egy hét alatt elegendő hasadóanyagot tudna előállítani egy nukleáris fegyverhez − írja napi jelentésében a washingtoni Háborús Tanulmányok Intézete (ISW). 

    Burns azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nem tapasztalt arra utaló jeleket, hogy Ali Hámenei iráni legfelsőbb vezető utasította volna a rezsimet, hogy építsen nukleáris fegyvert. Burns hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak és partnereinek „viszonylag korán” tudniuk kell észlelni, ha Irán atomfegyver építésébe kezd.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen – adta hírül az MTI szerdán.

    Az izraeli légierő több mint 230 célpontot lőtt a Gázai övezetben és Libanonban az elmúlt napon a katonai szóvivő szerint. Ebből 185 légicsapást a Hezbollah ellen intéztek, 45-öt pedig a Hamász ellen. Fegyvereseket, megfigyelőállásokat, rakétavetőket és fegyverraktárakat vettek célba.

    A légvédelem figyelmeztető szirénái szerdán is megszólaltak az ország északi részén, Galileában és a Haifától délre eső Saron-vidéken. Az IDF közlése szerint Libanonból indított rakétákra figyelmeztettek, amelyeket elfogtak, vagy lakatlan területen csapódtak be.

    A Gázai övezet északi részén, a Bét Lahiában található Kamal Advan kórház igazgatója bejelentette, hogy az IDF az intézmény evakuálására szólította fel egy napon belül.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) október 8-án megsemmisítette a Hezbollah egyik alagútját, amely áthaladt az izraeli–libanoni határon − írja napi jelentésében a washingtoni Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

    Az IDF közölte, hogy a kezdetleges alagút Zarit közelében haladt át Izraelbe, de az izraeli erők több hónappal ezelőtt elzárták az alagút Izraelbe vezető kijáratát, és „teljes operatív ellenőrzést” tartottak fenn a terület felett.

    Az izraeli erők fegyvereket, köztük páncéltörő rakétákat foglaltak le az alagútban.

    Az IDF hozzátette, hogy nem találtak más, Izraelbe vezető Hezbollah-alagutat.

  • Legalább 400 ezer ember esett fogságba Gáza északi részén, miután az izraeli hadsereg ismét evakuálási parancsot adott ki a lakosok számára – közölte az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete az X közösségi oldalon szerdán.

    Az izraeli hatóságok újra és újra menekülésre kényszerítik az embereket, különösen a Dzsabalja táborból. Sokan visszautasítják, mert túl jól tudják, hogy Gázában sehol sincs biztonságos hely

    – fogalmazott Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője.

    „Az ENSZ-ügynökség menedék- és szolgáltatóhelyei kénytelenek bezárni, egyes helyszínek a konfliktus kezdete óta először” – tette hozzá.

  • Simon Diggins ezredes, katonai elemző a Sky Newsnak elmondta, hogy az Egyesült Államok „egyértelmű üzenetet” küldött, miszerint az iráni nukleáris létesítmények célbavétele nem lenne elfogadható.

    Elmondta, hogy Irán kijelentette, hogy az olajfinomítói elleni támadásokat szintén „vörös vonalnak” tekinti.

    Kifejtette, hogy aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen jellegű izraeli válaszlépés „nagyon megkönnyítené” Irán számára, hogy ő is célba vegyen hasonló finomítókat.

    Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a célpontok valószínűleg az iráni forradalmi gárda vagy a hírszerzés létesítményei lesznek, elsősorban katonai létesítmények

    − mondta Diggins, hozzátéve, hogy ez hasonló támadási sémát követne, mint Irán Izrael elleni csapása.

    „Nagyon korán azt mondták, hogy a maguk által választott időben és helyen fognak támadni, és nem feltétlenül érzik szükségét annak, hogy azonnal reagáljanak” − mondta.

     

  • A Hezbollah szerint harcosai izraeli katonákat vettek célba egy libanoni határ menti falu közelében − közölte a Sky News

    Az Irán által támogatott fegyveres csoport szerint a csapatokat tüzérségi lövedékekkel és rakétákkal támadták Labbouneh közelében. 

    Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy szerda reggel egy katona megsebesült a dél-libanoni harcokban. 

    Két másik katona „súlyosan megsebesült” kedden ugyanezen a területen folytatott harcokban − tették hozzá. Mindhárom katonát kórházba szállították. 

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította Libanon népét, hogy „dobják ki” a Hezbollahot, és kerüljék el „a Gázához hasonló pusztítást és szenvedést” – írja szerdai cikkében a BBC.

    „A libanoniaknak lehetőségük van arra, hogy megmentsék Libanont, mielőtt egy hosszú háború szakadékába zuhan, amely olyan pusztításhoz és szenvedéshez vezet, mint amilyet Gázában látunk” – fogalmazott Benjamin Netanjahu a libanoni néphez intézett keddi videóbeszédében.

    Azt mondom nektek, Libanon népe: Szabadítsátok meg országotokat a Hezbollah-tól, hogy ez a háború véget érhessen

    – hívta fel a lakosság figyelmét Benjamin Netanjahu.

    Az ENSZ libanoni koordinátora és a szervezet békefenntartó erőinek vezetője közös nyilatkozatban figyelmeztetett arra, hogy a konfliktus humanitárius hatásai „katasztrofálisak”.

    A libanoni kormány szerint az elmúlt egy évben 1,2 millió ember menekült el otthonából, közel 180 ezer ember tartózkodik a menekültek számára kialakított központokban.

  • Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter elhalasztja washingtoni útját – közölte kedden Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára a CNN szerint. A tárcavezető távolmaradásáról szóló döntést Izrael miniszterelnöke hozta.

    Benjamin Netanjahu az információk szerint két okból utasította a lépésre miniszterét,

    egyrészt egy lehetséges Biden–Netanjahu előzetes telefonos egyeztetés miatt, másrészt az izraeli válaszcsapásról döntő szavazás mielőbbi – még a védelmi miniszter utazása előtti – megtartása érdekében.

    Mint írtuk, Joe Biden amerikai elnök szerdán várhatóan telefonbeszélgetést folytat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel egy esetleges iráni csapás tervéről. A Biden-kormányzat célja az lehet, hogy Izrael olyan iráni célpontokat támadjon, amelyek jelentősek, de nem aránytalanok.

  • Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője bejelentette, hogy a Hezbollah úgynevezett Déli Frontjának 50 tagja, köztük legalább hat magas rangú parancsnok vesztette életét a tegnapi dél-libanoni légicsapások során – közölte a The Times of Israel.

    Megerősíthetjük, hogy a csapás következtében több mint 50 terroristát, közöttük hat vezető parancsnokot öltek meg. Ez jelentős csapás a Hezbollahra, amit a Libanon déli részén zajló harcok során is tapasztalhatunk

    – mondta Hagari egy sajtótájékoztatón.

    A szóvivő hangsúlyozta, hogy azok a terroristák, akiket tegnap megöltek, azon a napon készültek arra, hogy beszivárogjanak Izraelbe, északi városokba, hogy gyilkoljanak és izraeli civileket raboljanak el. A terrorcsoport déli-libanoni katonai tevékenységéért felelős Déli Frontot Ali Karaki irányította, akit a múlt hónapban a Hezbollah vezetőjével, Hasszán Naszrallahhal együtt öltek meg.

    Tegnap az IDF bejelentette, hogy körülbelül 100 izraeli vadászgép hajtott végre nagyszabású légicsapást, amely során több mint 120 Hezbollah-célpontot támadtak meg Dél-Libanonban. Az egy órán át tartó csapások célpontjai között szerepeltek a terrorcsoport Déli Frontjához tartozó, Radwan elit alakulat, valamint a rakéta- és hírszerző osztály állomásai.

Rovatok