Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 2024. október 27-én az ukrán–magyar határszakaszon 6131 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6935 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye

    A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan nyilatkozatot tett, amely arra utal, hogy a Nyugat egyre kevesebb támogatást nyújt Ukrajnának, ami arra bátorítja Oroszországot, hogy folytassa teljes körű invázióját – írja a Holoszameriki a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzése alapján.

    Putyin arra számít, hogy az a stratégiája, hogy addig kitart, amíg a Nyugat nem hagy fel Kijev támogatásával, lehetővé teszi számára, hogy győzelmet arasson Ukrajna felett – írják az ISW elemzői, idézve Putyinnak az orosz médiának nemrég adott interjúját.

    A kazanyi BRICS-csúcstalálkozó után Putyin azt mondta, hogy a Nyugat „kezdi reálisan felmérni az Ukrajna körüli helyzetet” és „megváltoztatja retorikáját” a „stratégiai vereség” szükségességével kapcsolatban. Oroszország „csak dicsérni tudja” a Nyugatot, amiért elszakadt az ukrajnai teljes orosz vereség retorikájától.

    Putyin azt is mondta, hogy az ukrajnai háború bármilyen kimenetelének Oroszország számára kedvezőnek kell lennie, és a „harctéri realitásokon” kell alapulnia.

    Ez a kijelentés az ISW elemzői szerint azt jelzi, hogy Oroszország továbbra is elkötelezett eredeti célja mellett, hogy kapitulációra kényszerítse az ukrán kormányt és megsemmisítse Ukrajnát.

  • Megerősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai államfőnek a múlt heti BRICS-csúcson, hogy Oroszország nagyra értékeli partnereinek az ukrán válság megoldására tett erőfeszítéseit − közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva, Kreml, Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva.

    „Megerősítette Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin), hogy nagyra értékeljük Kínának, Brazíliának és más, a globális Délhez tartozó stratégiai partnereinknek azt a törekvését, hogy megkeressék a konfliktus megoldásának lehetséges békés útjait. De felidézte azokat a jól ismert alkalmakat is, amikor maga (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) utasította el a tárgyalásokat” − mondta Lavrov.

    „Mi, ahogy azt Putyin elnök is megerősítette, készen állunk a tárgyalásokra” − tette hozzá az orosz diplomácia vezetője. Hangoztatta, hogy minden alkalommal, amikor „úgy tűnt, hogy a tárgyalások elkezdődnek”, és valamilyen eredményre vezetnek, a „kijevi rezsim” elutasította a megegyezést − tájékoztatott az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében jelentette be, hogy a héten újabb támogatási csomag érkezik Ukrajnába. 

    Az X-re feltöltött bejegyzése szerint egy új együttműködési forma jött létre Ukrajna és az észak-európai országok között.

    Hálás vagyok minden egyes országnak, köztük: Finnországnak, Svédországnak, Norvégiának, Dániának és Izlandnak. Minden partnerünktől támogatást várunk a Győzelmi Tervhez

    – hangsúlyozta Zelenszkij.

    Hozzátette, hogy szövetségesei mindannyian megértik, hogy mennyire fontos Oroszország globális stabilitásának a megzavarása. Ígéretei szerint északi partnereivel meg fogja vitatni, hogyan fokozhatják a nyomást Moszkva ellen. 

  • Hatalmas felháborodást váltott ki a Sofia Laurent nevű ukrán blogger, miután az orosz Sberbank bankkártyájával próbált fizetni egy Lvivben található étteremben – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Elmondása szerint húgával volt az ukrajnai étteremben, ahol minden rendben volt, egészen a fizetésig. Laurent szerint az étterem alkalmazottai „kidobták, mint egy kutyát”, amikor látták, hogy Sberbank kártyával próbálja kifizetni a számlát.

    Kijelentette, hogy nem érti, miért rúgták ki, és nem gondolja, hogy az orosz kártyák használata az ukrajnai háború harmadik évében nem normális. A lány meg van győződve arról, hogy „nincs különbség”, hogy melyik bankot használja, és azt is hozzátette, hogy a kártya állítólag nem az övé.

  • Az ukrán védelmi hírszerzés szerint Oroszország civil rendszámú teherautókkal szállítja a frontra az észak-koreai zsoldosokat – írja az RBC-Ukraine.

    Úgy tudják, hogy az orosz rendőrség vasárnap őrizetbe vett egy civil rendszámú, észak-koreai katonákkal megrakott Kamazt a Kurszk–Voronyezs-autópályán. A lehallgatott beszélgetés szerint a sofőr Észak-Korea csapatait szállította és nem volt harci parancsa. Az Orosz Föderáció közben próbálta kideríteni, hogy a teherautó vezetője miért nem rendelkezett a dokumentumokkal.

    Mint írtuk, Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, ezzel először erősítette meg nyilvánosan a nyugati szövetségeseket megrázó lépést, amely Moszkva ukrajnai háborújának jelentős eszkalációját jelentheti.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök nem cáfolta a híreket, de kijelentette, hogy Moszkvára van bízva, hogyan működteti a kölcsönös védelmi záradékot Phenjannal.

  • Az oroszok vasárnap este ismét rakétatámadást indítottak Harkiv ellen – írja az Ukrajinszka Pravda. 

    A város polgármestere, Igor Terekhov Telegram-csatornáján jelentette be, hogy vasárnap este robbanások rázták meg Harkivot. A támadásban több lakóházban is károk keletkeztek. A hatóságok jelenleg négy halálos áldozatról tudnak, valamint több sérültet is kórházba vittek. 


  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok