Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz hadsereg 18 települést és Herszon városát támadta, melynek következtében öt ember meghalt és 13 megsebesült, köztük egy gyerek – írja az Interfax Olekszandr Prokudin, a regionális katonai közigazgatás vezetőjének jelentése alapján.

    „Az orosz agresszió következtében 5 ember meghalt és 13 másik megsebesült, köztük egy gyerek. Az orosz hadsereg kritikus infrastrukturális létesítményeket, egy egészségügyi intézményt; a régió településeinek lakónegyedét érte találat” – mondta Prokudin.

  • Ukrajna az elmúlt hónapok egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el a háborúban – idézi a horvát Index a Meduza független orosz portált.

    Az orosz csapatok több fronton is jelentős előrelépéseket értek el: Kupjanszktól délre az Oszkil folyóhoz nyomultak – elválasztva egymástól az ukrán erőket a térségben –, továbbá átkeltek a Donyec-medencén, elérve Csasziv Jar városának déli szélét, amely megnyithatja az utat a város elleni gyors offenzívához. Ezzel Bahmut feladása óta a legsúlyosabb vereségét szenvedné el az ukrán hadsereg. 

    Egy másik hadműveletben az orosz erők Torecko közelében áttörték az ukrán védelmet és a város nyugati szélei felé nyomultak, majd egy széles terület feladására kényszerítette az ukrán csapatokat Szelidova és Donyeck között. 

    Az orosz hadsereg szinte körülvette Szelidove kulcsfontosságú városát és Kurahovo felé halad, amely szintén fontos logisztikai csomópont Dél-Donbászban. Eközben az ukrán hadsereg nem tudja megállítani az orosz támadásokat Kurszk több frontján sem, így kénytelenek visszavonulni Szuja felé.

  • Bevetették az orosz tengerészgyalogság egy elit egységét a Kurszki régióban. A RIA orosz hírportál állítása szerint a speciális egység veszteség nélkül foglalta el az ukrán támadók egy fontos hídfőállását, mindenkivel végezve a helyszínen. A régióban az orosz állítások szerint már több mint 27 ezer ukrán katonát öltek meg, ennek ellenére a frontvonalak nem igazán változtak az elmúlt hetekben. 

  • Magyarország területére 2024. október 27-én az ukrán–magyar határszakaszon 6131 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6935 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye

    A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan nyilatkozatot tett, amely arra utal, hogy a Nyugat egyre kevesebb támogatást nyújt Ukrajnának, ami arra bátorítja Oroszországot, hogy folytassa teljes körű invázióját – írja a Holoszameriki a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzése alapján.

    Putyin arra számít, hogy az a stratégiája, hogy addig kitart, amíg a Nyugat nem hagy fel Kijev támogatásával, lehetővé teszi számára, hogy győzelmet arasson Ukrajna felett – írják az ISW elemzői, idézve Putyinnak az orosz médiának nemrég adott interjúját.

    A kazanyi BRICS-csúcstalálkozó után Putyin azt mondta, hogy a Nyugat „kezdi reálisan felmérni az Ukrajna körüli helyzetet” és „megváltoztatja retorikáját” a „stratégiai vereség” szükségességével kapcsolatban. Oroszország „csak dicsérni tudja” a Nyugatot, amiért elszakadt az ukrajnai teljes orosz vereség retorikájától.

    Putyin azt is mondta, hogy az ukrajnai háború bármilyen kimenetelének Oroszország számára kedvezőnek kell lennie, és a „harctéri realitásokon” kell alapulnia.

    Ez a kijelentés az ISW elemzői szerint azt jelzi, hogy Oroszország továbbra is elkötelezett eredeti célja mellett, hogy kapitulációra kényszerítse az ukrán kormányt és megsemmisítse Ukrajnát.

  • Megerősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai államfőnek a múlt heti BRICS-csúcson, hogy Oroszország nagyra értékeli partnereinek az ukrán válság megoldására tett erőfeszítéseit − közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva, Kreml, Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva.

    „Megerősítette Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin), hogy nagyra értékeljük Kínának, Brazíliának és más, a globális Délhez tartozó stratégiai partnereinknek azt a törekvését, hogy megkeressék a konfliktus megoldásának lehetséges békés útjait. De felidézte azokat a jól ismert alkalmakat is, amikor maga (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) utasította el a tárgyalásokat” − mondta Lavrov.

    „Mi, ahogy azt Putyin elnök is megerősítette, készen állunk a tárgyalásokra” − tette hozzá az orosz diplomácia vezetője. Hangoztatta, hogy minden alkalommal, amikor „úgy tűnt, hogy a tárgyalások elkezdődnek”, és valamilyen eredményre vezetnek, a „kijevi rezsim” elutasította a megegyezést − tájékoztatott az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében jelentette be, hogy a héten újabb támogatási csomag érkezik Ukrajnába. 

    Az X-re feltöltött bejegyzése szerint egy új együttműködési forma jött létre Ukrajna és az észak-európai országok között.

    Hálás vagyok minden egyes országnak, köztük: Finnországnak, Svédországnak, Norvégiának, Dániának és Izlandnak. Minden partnerünktől támogatást várunk a Győzelmi Tervhez

    – hangsúlyozta Zelenszkij.

    Hozzátette, hogy szövetségesei mindannyian megértik, hogy mennyire fontos Oroszország globális stabilitásának a megzavarása. Ígéretei szerint északi partnereivel meg fogja vitatni, hogyan fokozhatják a nyomást Moszkva ellen. 

  • Hatalmas felháborodást váltott ki a Sofia Laurent nevű ukrán blogger, miután az orosz Sberbank bankkártyájával próbált fizetni egy Lvivben található étteremben – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Elmondása szerint húgával volt az ukrajnai étteremben, ahol minden rendben volt, egészen a fizetésig. Laurent szerint az étterem alkalmazottai „kidobták, mint egy kutyát”, amikor látták, hogy Sberbank kártyával próbálja kifizetni a számlát.

    Kijelentette, hogy nem érti, miért rúgták ki, és nem gondolja, hogy az orosz kártyák használata az ukrajnai háború harmadik évében nem normális. A lány meg van győződve arról, hogy „nincs különbség”, hogy melyik bankot használja, és azt is hozzátette, hogy a kártya állítólag nem az övé.

  • Az ukrán védelmi hírszerzés szerint Oroszország civil rendszámú teherautókkal szállítja a frontra az észak-koreai zsoldosokat – írja az RBC-Ukraine.

    Úgy tudják, hogy az orosz rendőrség vasárnap őrizetbe vett egy civil rendszámú, észak-koreai katonákkal megrakott Kamazt a Kurszk–Voronyezs-autópályán. A lehallgatott beszélgetés szerint a sofőr Észak-Korea csapatait szállította és nem volt harci parancsa. Az Orosz Föderáció közben próbálta kideríteni, hogy a teherautó vezetője miért nem rendelkezett a dokumentumokkal.

    Mint írtuk, Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, ezzel először erősítette meg nyilvánosan a nyugati szövetségeseket megrázó lépést, amely Moszkva ukrajnai háborújának jelentős eszkalációját jelentheti.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök nem cáfolta a híreket, de kijelentette, hogy Moszkvára van bízva, hogyan működteti a kölcsönös védelmi záradékot Phenjannal.

  • Az oroszok vasárnap este ismét rakétatámadást indítottak Harkiv ellen – írja az Ukrajinszka Pravda. 

    A város polgármestere, Igor Terekhov Telegram-csatornáján jelentette be, hogy vasárnap este robbanások rázták meg Harkivot. A támadásban több lakóházban is károk keletkeztek. A hatóságok jelenleg négy halálos áldozatról tudnak, valamint több sérültet is kórházba vittek. 


  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok