Index Vakbarát Hírportál

Amit az elmúlt tíz évben megtanultam itt: az igazságnál nem kell több

Mit jelent az Index nekünk? Olvasóink, hírességek és az indexesek mesélnek az Indexről

Vége
ssss

A legfontosabbak

2020. július 9., 21:59
Az Index nekem egy álom
2020. július 6., 08:11
Búcsúzzon a tököm
2020. július 3., 14:47
Család
2020. július 2., 17:39
Az Index, amire büszke lehetek
2020. június 25., 18:34
Szerkesztőség, közösség, banda
2020. június 24., 16:06
Grafitember: Nekem az Index
2020. június 24., 08:52
Velünk vagy? Jelezd Facebookon!
Index
2020.06.30. 09:21

Összefoglaló

Az Index szerkesztősége, független működése veszélyben van. Ebben a helyzetben egyebek mellett fontosnak tartjuk elmondani, mit szeretünk mi az Indexben.
Egyben kérjük önöket, kedves olvasók, írják meg: önök mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek legjobban az Indexben, miért hiányozna leginkább az Index.
Leveleiket a tema+azenindexem@mail.index.hu címre várjuk, és ezen a felületen közzétesszük.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyet szögezzünk le: Ma Magyarországon teljesen független, objektív újságírást nagyon nehéz csinálni. De tiszteletreméltó, hogy megpróbáljátok! És ti vagytok azok, akik a legközelebb jártok hozzá. Már két éve csak az index.hu-t olvasom. Persze, ha ezt elmondanám a környezetemben, akkor megvádolhatnának azzal, hogy történészként miért csak egy forrást használok. :-) Hogy idáig "süllyedtem", annak nagyon egyszerű oka van. A többi hírforrásból nem kapom meg azt, amit szeretnék.

    14 éve vagyok független polgármester egy közepes településen. Itt már mindent láttam, hallottam. Többet is, mint akartam. Van némi rálátásom, hogy miképpen működik a rendszer. Nem fogok oldalakon keresztül elmélkedni...

    Csak még egy gondolat: Nem kell félned, testvérem az előtted álló céltól. Választhatsz, hiszen mint mindenhez, ehhez is két út vezet. Az egyik rögös, fáradságokkal és fájdalmakkal teli. A másik sima, nem töri fel a talpad, és gyorsan tudsz haladni... A döntésednél csak arra vigyázz, hogy a könnyebb úton nagyon sokan járnak, így a farkasok is azt választják! Tegyétek, amit tennetek kell!

  • Az Index nélkül unalmasabb és szomorúbb lenne ez a hely, az internet és az ország is, mert az Indexszel szabadon lehet vitatkozni, egyet érteni és egyet nem érteni. Tragikus lenne, ha ezt elvennék tőlünk, mindenkitől, jobboldalon, baloldalon középen egyaránt. És most kattintsunk a tárcanovella-rovatra.

  • Kedves Index! 10 éve élek Külföldön. Minden hétköznap, amikor hazaérek a munkából az első dolog amit teszek, hogy elolvasom az Indexet. Hétvégén, ünnepnapokon pedig ezzel kezdem a napot. Ti vagytok az ami számomra leginkább megtestesíti a független, objektív, hiteles online hírportált, amely segítségével nyomon követhetem a hazám sorsát. Remélem még sokáig olvashatom az írásaitokat. Drukkolok Nektek, Veletek vagyok! Üdvözlettel:

  • Azért szeretlek és olvaslak Benneteket, mert meg lehet tudni, mi történik ma Magyarországon (A köztévé, közrádió, közhelyiújság ezt nem tudja/akarja nyújtani.) Tartsatok ki, szükség van Rátok!

  • Kedves Index szerkesztőség! Nagyon remélem, hogy a vezérigazgató-váltás ellenére nem lesz lényeges tartalmi és stílusbeli változás az Index portálon. Amit a leginkább kedvelek az Indexben az, hogy nem próbál ítéleteket sulykolni, “agyat mosni”, mint azt teszi az Origó (lásd az ellenzéki közéleti személyiségek neve elé tett “bukott”, “alkalmatlan”, “hazug”, “korrupt”, stb. jelzőket), hanem igyekszik korrekt újságírási szabályok szerint VALÓS híreket közölni, történésekről tájékoztatni, rábízva az olvasóra, hogy ezek elé milyen előjelet gondol.További jó munkát kívánok az eddigiekhez hasonló szellemben!

  • Az Index nekem kb. olyan, mint a reggeli merevedés: az ember magától értetődőnek veszi, de ha nem lesz többé, nagyon is hiányozni fog.

    Sarkadi Miklós, a Dope Calypso zenekar frontembere

  • Mi szeretjük a sokszínű és tárgyilagos bemutatását minden olyan témának, ami érinti az emberek életét. Azt is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy valódi képet kapjunk és ehhez valódi információkat lássunk az index "hasábjain". Sajnos ezzel az index valóban egyedül van ezért szeretnénk hogy a jelenlegi működése fennmaradjon.

  • Szomorúan olvasom mik történnek veletek és szeretném megosztani pár gondolatomat erről. Személy szerint én egy olyan ember vagyok akit nem nagyon mozgat meg a politika és a mindennapi hírek, keveset pörgök olyanokon amiket nem tudok megváltoztatni.

    Nagyon nem bízok a médiában. Nagyon fontosnak tartom viszont az igazságot és a tisztánlátást. Korábban sohasem tudtam eldönteni, hogy melyik lap igazán független és melyik nem, ezért egyszerűen nem érdekelt. Voltak sokan jók, rosszak akik elbuktak, és voltak akik maradtak. Ebből a káoszból emelkedtetek ki ti szép lassan, évek alatt és felkeltettétek annak az embernek az érdeklődését aki elnézést, de "beleszart" az egészbe. Így találkoztam veletek.

    Szeretem a sokszor kritikus hangvételű cikkeiteket és sokszor furcsa, idióta humorotokat is. Ezt a legjobb értelemben értsétek kérlek. Megszoktam, hogy elég sokszor stabil pontot nyújtotok a megítéléshez abban a "szartengerben" ami otthon megy. "Otthon", írom, mivel nem Magyarországon élünk.

    Amikor durván 5 éve kijöttünk Írországba, titeket is hoztunk magunkkal és elsődleges hírforrásként tekintünk rátok. Jó látni, hogy van még otthon aki küzd. Mivel elég durva tükröt tartotok a politikai szféra felé is, várható volt, hogy eljön ez az idő is amikor majd a begyében lesztek egy jó pár embernek. Kérlek ne adjátok fel! Az igazságra szükség van! Szeretném, hogyha továbbra is tudnék bízni bennetek és ugyanilyen minőségben tudnátok folytatni.

    Kérlek, amennyiben lehetséges, juttassátok el szavaim az összes szorgos munkatársatoknak akiket hasonló elvek mozgatnak. Szeretném ha tudnátok, hogy sokkal fontosabbak vagytok mint gondolnátok és sokkal több támogatótok is van, nem csak otthon. Köszönünk mindent! Kitartást kívánunk: Norbi, Anita

  • Nagyon remélem, hogy rendeződik a helyzet és még sokáig olvashatunk titeket. Számomra az Index a kritikus hozzáállást és tájékoztatást jelenti, függetlenül az éppen aktuális kormánytól. Már elég ideje olvasom az Indexet hogy tudjam, hogy függetlenül attól, hogy melyik politikai párt van hatalmon, az Indexen megtalálom a kritikai cikkeket. Egy baráti vita során azt mondtam, hogy ha megszűnik az Index, költözöm Nyugatra. Ez talán túlzás, de mindenképp jól mutatja, hogy mekkora űrt hagynátok magatok után. Már most is csalódott vagyok rengeteg magyarországi társadalmi/politikai fejlemény miatt, de ha az Index megszűnne, azzal sajnos még kisebb lenne a remény is, hogy végül jobbra forduljanak a dolgok.

  • Hol is kezdjem? Én vagyok az élő bizonyítéka annak, hogy ti vagytok a legnagyobb hatású médium itthon. Az Index akár egyetlen „Mindeközben” kétsorosa is életeket változtathat meg. Miután kijött nálatok az a Balaton Soundon felvett félperces videó (mégegyszer köszi Szilli Tamás!), az életem már nem volt ugyanaz mint előtte.

    Persze a lehetőséggel tudni kell élni, de nélkületek most biztos nem itt lennék. Elvégeztem volna egy személyi edzőit, esetleg külföldre mentem volna futárnak. Illetve jobban belegondolva dolgozni akkor sem mentem volna, mert így is-úgy is befutottam volna, csak valószínűleg később. Így viszont már most azzal foglalkozom amit imádok: edzek és próbálom szórakoztatni a népet a YouTube-on és tévében, és ezért még fizetnek is... Köszi mégegyszer, ha esetleg máshol másnéven folytatjátok majd, szóljatok miben tudok segíteni!

    Pumped Gabo első tánca
  • Sosem írtam még így direktbe nektek, de most valahogy muszáj. 10 éve külföldön élek, de továbbra is az Index az, ahonnan a legtöbbször tájékozódom arról, hogy mi történik Magyarországon és máshol a világban. Ez utóbbit nyilván meg tudom tenni több forrásból, amiben bízom. Viszont Magyarországgal kapcsolatban fogalmam sincs, hogy hova fordulnék. Persze, HVG, 444, akármi, de egyik se képviseli számomra azt a minőséget (nem csak a tartalomra gondolok), amit nálatok kapok.

    Nekem konkrétan Magyarország szűnne meg egy kicsit, ha titeket is beszántanának. Elveszíteném a kapcsolatomat a magyar Valósággal, így, nagybetűvel. Kicsit kihúznák a lábam alól a talajt a szülőhazámmal kapcsolatban. És az az érzésem, hogy Magyarország is kicsit (jobban) elvesztene engem, mert még ennyire se "bíznék meg" az országban, mint eddig. Nagyon remélem, hogy ez nem történhet meg.

    Ha megtörténik, akkor nagyon remélem, hogy kurvára vissza fog nyalni a fagyi azoknak, akik ezt meglépték. És ha nem nyal vissza nekik kurvára a fagyi... Akkor tényleg marad az évi pár nap / hét család- ös barátlátogatás, de inkább őket fogom kireptetni Berlinbe...

  • Remélem, a továbbiakban is úgy tudják folytatni a munkájukat, ahogy eddig! Én mindennap az INDEX.HU weboldalról olvasom a híreket, tájékozódom a világ folyásáról. Fő értékként az elfogulatlan újságírást tartom, ami sokszor megvilágítja számunkra, hogy mi van a döntések és történések hátterében. Másik fontos erénye az Indexnek a gyorsaság. Csak így tovább!

  • Amikor megláttam "Az Index szerkesztősége veszélyben van" c. cikket, ugyanaz a félelmetes, keserű érzés hasított belém, mint amikor a Népszabadság megszűnéséről olvastam alig négy éve (a 2016.10.08-i utolsó lapszámot a mai napig őrzöm). Már nincs messze, hogy a magyar sajtó egyenlő lesz a kormány propagandával. Ez már tényleg a vég kezdete. Kívánom, hogy az Index SZABAD maradhasson! Ha a szabad Index megszűnik, mindannyian elveszítjük a szabadságunk egy újabb szeletét. Lassan elfogy a torta.

  • Kedves Index csapat, nekem azért vagytok fontosak, mert számomra nem létezik a hazai sajtóban független és minőségi alternatíva. 

  • Sose gondoltam volna, hogy én fogok szlogent adni az Indexnek. Címadásban se vagyok jó, és a szóviccek se jönnek belőlem úgy, mint egy bebikázott, alapjáraton elpöfékelő Geszti Péterből. Amikor az Index támogatói kampányát terveztem, az indulás előtti hetekben már csak egy dolog hiányzott: egy jó szlogen.

    Tudtam, hogy azt szeretnénk megmutatni, hogy az Index nem áll be a magyar politika szekértábor logikájába, ellenben megmutatja, hogy az igazság nem olyan egyszerű, hogy ráférjen egy 1:1-es Facebook-képre, vagy össze lehessen foglalni akár egy nemzeti konzultációs kérdésben. És persze azt szerettük volna elmagyarázni, hogy az Index már rég közszolgálat, ami a valóságról beszél naponta millióknak.

    • Index - Ilyen lenne az MTV, ha nem lopták volna már rég el
    • Index - Az igazság nem odaát van
    • Index - Sok az elütés, de legalább nem diktálják

    Ilyen, és ehhez hasonló szlogenek jártak a fejemben, amikor a legváratlanabb helyzetben jutott eszembe a megoldás.

    Kutyás sétáltattam, közben kínomban az járt a fejemben, hogy vajon lenne-e per abból, hogy Gut, Besser, Index. Vagy Index - Just do it.

    “Szia, a te kutyád szarja éppen össze a boltom bejáratát?” - zavart meg hirtelen egy mérges fickó.

    “Nem, ő az én kutyám,” - mondtam le se pillantva, hiszen tudtam, hogy Frida kutya legfeljebb 30 centire távolodik el tőlem, akkor se túl tempósan. És amúgy se egy jól fésült uszkár.

    “Biztos?” - kérdezett vissza a férfi kissé bizonytalanul.

    “Biztos. Nekem csak ő van. Nincs másik” - mondtam, és rögtön rájöttem, hogy végre megvan a szlogen.

    Botorkáltunk tovább Frida kutya és én, és már a sarkon eszembe jutott, hogy a “Nincs másik” kicsit olyan, mintha a City Grill szlogenje lenne 1985-ből. Ugyan vizes zsemlébe mérjük, meg csalamádé van benne, de akkor is hamburger. City Grill, nincs másik.

    Még egy sarok és a szlogen éppen ezért kibővült: "Nincs másik valóság. Nincs másik Index.” Minden összeért, két tőmondatban ott volt minden, a közszolgálat, a bonyolult igazság és a magyar valóság is.

    Persze ettől még biztos voltam benne, hogy a kiegészítés el fog kopni, és a végén úgyis csak az a két szó marad majd meg az olvasókban, hogy “Nincs másik”.

    De azt nem sejtettem, hogy hiába félreérthető a szlogen, senki nem érti majd félre. Senki nem arra gondol majd, hogy az Index jobb híján a mi lapunk. Hanem az olvasók pont úgy fogják használni és érteni a szlogent, ahogy én is: a mienk, a mi gyerekünk, mindenkié, aki olvassa. És lehet, hogy nem tökéletes, de megismételhetetlen. Amiből nincs másik, és nem is lesz már soha.

  • Először is szinte mindig Indexet olvasok, nagyon sajnálnám, ha nem lenne, valóban hiánypótló ebben a kormányközeli médiastruktúrában, ami itthon van. Nemcsak mint olvasó szeretem az Indexet, hanem mint marketinges is fontosnak tartom az együttműködést veletek. Szeretem, hogy a cikkek változatosak, viszont függetlennek azért nem mondanám, mert nekem inkább a liberális felé hajaz. Ami nem baj, csak nem hiteles azt mondani, hogy objektív, amikor lássuk be nem igazán az.

    Engem viszont az sokkal jobban zavar, hogy évek óta 'hipszter' portálnak nevezem az Indexet. 42 éves értelmiségi nőként úgy érzem, hogy nem vagyok célcsoport, mert kinőttem az Indexet. És ezt most pusztán a stílusra értem, amiben a cikkek íródnak. A szóhasználatra, ami nekem már bosszantóan laza. Ez egy veszélyes zóna, mert elvesztitek a 40+-os célcsoportot. A 20-on éveseknek meg higgyétek el nem az Index megmentése a fő fókusz. Nem kell a hipszterkedés meg a lazaság.

    Objektív újságírás kell, és ami nagyon-nagyon hiányzik itthon az az oknyomozó újságírás. Igenis a mélyére kell menni néha egy-egy témának, ami közérdek és fontos, hogy tudjanak róla az emberek. Feszegetni kell a határokat és néha ki kell lépni a komfortzónából is. Nem a hipszter stílussal kell másnak lenni mint a többi, hanem a minőségi újságírással. Köszönet az eddigi munkátokért és hiszem, hogy jó irányba fognak menni a dolgok! 

  • Nekem az Index az ébredés utáni pillanatokat jelenti. Ezt nyitom ki először, hogy megtudjam történt-e valami miközben aludtam. Persze nézek más oldalakat is, de ez az első. Aztán napközben még százszor ránézek, mert krónikus hírfüggő vagyok. Nem értek mindig mindennel egyet, különösen a kultúrrovat ízlésvilágával tudnék sokat vitatkozni, de egy ember szerintem nem azért olvas egy sajtóterméket, hogy minden szavával egyetértsen. Ha viszont meg akarom tudni, hogy mi történt itthon vagy külföldön akkor az a természetes, hogy először az Indexen nézem meg. A média kritikákon vagy jókat röhögök vagy azt gondolom, hogy az aktuális szerző téved.. De függetlenül az értékítélettől bármelyik médiaszereplő örül, ha munkája szóba kerül az Indexen. Mert súlya van.

    Radnai Péter, az AMC kreatív producere

  • Elsőre annyit mondanék, objektív újságírás nem nagyon van, mert az emberek nem gépek. Egy többértelmű szó, vagy bármilyen apró formai jellemző hamar "aláássa" akár a legegyszerűbb hír objektivitását is. Független viszont van, ami már más kérdés, és igazából nem függ attól, melyik párt komája a tulaj, nekem teljesen mindegy, amíg meghagyja az írást az újságírók bizniszének. Így engem nem is érdekel, ki a vezérigazgató, vagy hogy alakul a lapcsalád fejeseinek váltakozása. Rátérek a lényegre.

    Sokan emlegetik balliberális lapként az Indexet. Talán az is, hiszen a világ haladóbb része általában inkább balra húz. Ettől függetlenül az Index élesen megkülönböztethető egy pártlaptól: alapvetően ugyanúgy megjelenik kritika a Momentumról, a Szocikról, mint ahogyan a Fidesz holdudvaráról is. A közéleti események értékelésénel szintén feltűnnek jobb- és baloldali megközelítések is. Ez jelenti számomra az objektivitást.

    Más magyar lapban nem találkozni olyannal, hogy pl. egy alapvetően jobboldali hangvételű lap nyílt kritikát fogalmaz meg a jobboldalról is ugyanúgy, mint bármi másról. Más lapokban nem jelenik meg olyan cikk, amiben egyszerre találhatja meg az igazát a gyári munkás, a BTK hallgató és a deszkás szmóker is. Az Indexen valóban helye van mindennek, ami aktuális, amiről érdemes véleményt formálni. Nem féltek beismerni a tévedést, vagy ítélet nélkül megmutatni egy olyan nézőpontot, amely akár személyes elveitekkel ellenkezik.

    Ez mutatja a szerkesztőség intelligenciáját, haladó szellemét, objektivitását. Nincsenek copy-pastelt cikkek, nincsenek megrendelt tartalmak birkáknak: emberi újságírók vannak, akik talán túlságosan leszarják a pirossal aláhúzott részeket a szövegszerkesztőben, de mindenesetre önmagukat adják, hitelesen, teret engedve minden olyan értéknek, amit egy újságíró klasszikusan köteles figyelembe venni. Ti is tudjátok, Magyarországon erre nincs alternatíva. Nincs még egy ilyen lap. Nekem nem lesz mit olvasnom, ha az Indexen migránsozós baromságok fognak megjelenni.

    A szólásszabadság-index az országban 50 pontot minimum esni fog, ha elkezdődik nálatok is a sorosozás. Nagyon remélem, nem egy gagyi PR-stunt ez az egész, mert én valóban szívemen viselem ennek a lapnak az alakulását, a legutóbbi generációs Indexszel együtt nőttem fel, az írásaitok sokszor felhívták a figyelmem arra, hogy egy témát ne csak saját meggyőződésem szerint közelítsek meg. TLDR nincs, ha már lepötyögtem olvassátok. Legjobbakat kívánom nektek srácok! 

  • Nagyjából 20 éve olvasom az indexet. Politikával kapcsolatban eléggé képben vagyok és voltam mindig is. Már egyetem alatt is (1998-2003) egyszerre olvastam a Magyar Nemzetet és a Népszabit, hogy próbáljam minél jobban megérteni a dolgokat.

    Az indexnél, 20 év távlatából mondom, soha nem éreztem, hogy jobb vagy baloldali lenne. Amikor jobboldali a kormány, ráfogják, hogy baloldali, amikor baloldai volt, ráfogták, hogy jobboldali. Elképesztő szerepet tölt be a magyar demokráciában a tényfeltáró cikkekkel és a függetlenségével.

    Emellett műfajt teremtettetek. Az unalmas, formális stílus helyett egy vicces, modern, sokkal emberközelibb stílust honosítottatok meg, amit (sokéves késéssel) nemcsak a hvg vagy 24 vett át, de a mai origo vagy 888 is ezzel próbálkozik.

    Engem letaglózott a hír vasárnap és nagyon-nagyon drukkolok, hogy független tudjon maradni. Természetesen bízok benne, hogy ha beütne a ménkű, akkor is van B (C, D) tervetek. Azok közé tartozok, aki napi szinten többször kattint az oldalra (elég az ‘I'-t beírni). Nem vagyok baloldali, utálom az MSZP-t és Gyurcsányt, soha ne jöjjenek vissza, sőt, valaha fideszes voltam. Ma is látom nagyon sok eredményüket, de a propaganda, a korrupció és pl a szabad sajtó felszámolása számomra elfogadhatatlan. Köszönöm, hogy küzdötök. Nem lehet könnyű. 

  • Nagyjából 10 éve az Index.hu az első számú hírforrásom. Annak idején az Origóval együtt osztoztatok ezen a helyen, de miután a kormány vállalhatatlan szennylapja lett, csak ti maradtatok a napi szintű tájékozódásra. Amikor felvásárolták az Origót és azonnal elkezdték a szétrombolását, azt óriási csalódásként éltem meg. Egyetlen mondat jutott eszembe, méghozzá: "Petőfi forog a sírjában".

    Ugyanez az érzés tört elő most is, amikor a szolgálati közleményeteket olvastam. A szabad sajtó az, amit a legjobban szeretek az indexben. Úgy érzem, hogy nincs cenzúra és bármilyen témában megtalálom a pozitív és a negatív információkat is. Ez a legfontosabb. Az Origónál már láttuk, hogyan változott ez meg miután a kormány behálózta. Pontosan azokat az értékeket vették el egy pillanat alatt ami naggyá tette őket. Mi lett ezután? Cenzúra, a kritikát nem tűrő vezetőség, csoportos felmondás és több mint száz vesztett sajtóper a hazugságaik miatt. Ebből én nem kérek többet!

    Mi lesz akkor ha nem lesz független az Index? Szomorúan továbbállok, és megkeresem azt a lapot, ahol nincs cenzúra. Hiszek benne, hogy ha így alakul akkor a szerkesztőitek is megtalálják a megfelelő helyet de bízom benne, hogy minden marad a régiben.

  •  A 90-es évektől, az internettós idők óta napi olvasója vagyok az Indexnek, mely számomra az etalon híroldal. Otthoni és céges gépemen most már évtizedek óta ti vagytok a kezdőoldal, szerintem ez mindent elárul. Az egyik legnagyobb érték számomra, hogy nem nyaltok be senkinek, úgyhogy igen szíven szúrna, ha eltűnne az Index, mely számomra a függetlenség jelképe - úgyhogy ez egyszerűen felfoghatatlan lenne. Ne hagyjátok magatokat, ne hagyjátok, hogy még agymosottabbak legyenek a magyarok!

  • Minden reggel a kávém mellé fogom a telefonomat, és átböngészem a cikkeket. Sokszínű tartalmak, friss, tárgyilagos információk, komoly és vidám témák, kül- és belpolitika, irodalom, film, sport, receptek, napi aktuális. Felsorolni is időigényes. Lehet, hogy nem minden cikkel értek egyet, de ez a jó! Nem vagyok bólogatójános, az Index sem vadássza a hatalom kegyeit! Szeretem az ujságítók stílusát, hogy utánajárnak az információkak, hogy “levakarlatatlanok”, ha a remek politikusaink szabadulnának tőlük. Szóval szetetem az Indexet!

  • Réges-régen egy poroszos hangulatú újságtól kerültem az Indexhez. Csak kapkodtam a fejem az első itteni belpol értekezleten, ami maga volt a káosz: sztorik, viccek, közben valaki egy szivacslabdát dobált a falhoz vagy random módon a másik fejéhez. Ki tudja, hogyan, de ebből a kászból mindennap megszületett egy újság. Nem káosz volt ez, hanem szabadság. Ma kevesebb a káosz, rendezettebben működünk, de a szabadság itt bent a szerkesztőségben megmaradt. Nekem ez az Index.

    Amikor volt egy rossz periódus az életemben, és egy barátomnak panaszkodtam, mennyi időt töltök bent a szerkesztőségben, ő azt mondta: mit panaszkodsz, azért vagy annyit bent, mert most ez a családod. Igen, nekem ez is az Index, mert volt hogy a bajban megvédett, mint egy jó család.

    Sokan azt hiszik, minden reggel úgy kezdjük a munkát, hogy na, ma kit tegyünk tönkre, hol tegyünk be a kormánynak, hogy segítsünk az ellenzéknek. Elmondom: a munkánk gyakran az, hogy más újságokban már szétkattintott, de teljesen egyoldalú cikkek érintettjeit mi próbáljuk megszólaltatni, megpróbálunk hivatalos megerősítéseket kapni. A saját cikkeink megírásánál is napok telnek el, míg azzal győzködöm az érintett fideszes politikust, állami hivatalt, hogy mondja el az álláspontját, mert mi arra is kíváncsiak vagyunk, és úgy írunk cikket, hogy a másik felet is megkérdezzük. Ők ezen meg vannak lepődve, mert mostanra teljesen elszoktak ettől, miközben a kormánypárti sajtóban gúnyosan "függetlenobjektívnak" titulálnak minket. Nos, ezek vagyunk mi, ez az Index nekem. Egy újság.

  • Ez túlzottan szentimentális lesz, előre is bocsánat, de muszáj megosztanom veletek, hogy mennyit jelent számomra az egész oldal. Pár évvel ezelőtt egy barátommal elmentem egy kávézóba Indexes kitűzőért és matricákért. Ez a barátom egyetemista volt már akkor is, én pedig gimnazista, ekkor nem tudtam még, mit kezdjek az életemmel. Beültünk utána az egyetemre, hogy beszélgessünk az akkori helyzetről, miközben borzalmas egyetemi kaját ettünk. Féltem már akkor is ettől az egésztől, hogy nem tudjuk, mi lesz.

    Az utóbbi napokban ez újra felerősödött.

    És pont emiatt végtelen nosztalgia fogott el. Visszagondolva nagyon furcsa, mivel közben én is egyetemista lettem (ráadásul ugyanott, ahol a barátom is). Csak ebbe a perspektívába is helyezve, a két esemény között a mindennapjaim része volt az Index. Érettségire tanulás helyett, nyári unalmamban, előadásokon, távoktatás közben mindig az első reflexem volt új ablakot nyitni a laptopomon és beírni, hogy index.hu.

    Lehet, hogy néha elírtok dolgokat. Lehet, hogy ha túlságosan letekersz, akkor furcsa dolgok kezdenek megjelenni. Lehet, hogy a Mindeközben clickbaites tud lenni néha. De ezektől függetlenül egy meghatározó kapocs sokak életében az oldal, ahogy nekem is. Ez az az oldal, amiben megbízhatok. Ahol tudom, hogy nem hanyagolják el a kultúrát a politika mellett. Amit tudom, hogy bármilyen élethelyzetben vagyok is, csak beírom a címet, és ott lesz. Ahova régen dolgozni is szívesen mentem volna. Szóval kérlek titeket, ne hagyjátok, hogy vége legyen!

  • Számomra az újságírás egyik legfontosabb feladata, hogy feltárja a mindenkori hatalom problémás ügyeit. Az Index ezt maradéktalanul ellátta a korábbi kormányok, valamint a jelenlegi esetében is, mindezt rendkívül nagy eléréssel, piacvezető pozícióból. Ezért is hihetetlenül fontos a munka, amit végeztek az újság alapítása óta.

    Azon kevés portál közé tartozik, akik úgy számolnak be kétes ügyekről, hogy azok nem csupán a kormánykritikus olvasóközönséghez jutnak el, hanem messzebb mutat ennél. Ennek a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az Index kiherélése egy újabb elképesztően komoly és rémisztő mérföldkő lenne a médiapiac domesztikálásának útján.

    Dé:Nash, rapper

    A rapper, akinek azt üvöltik a koncertjén: hajrá, Fidesz!
  • Csak a hálámat és szolidaritásomat szeretném kifejezni a kialakult helyzet miatt. Az országban egyedülálló szerkesztőségként, évtizedek óta szállítjátok a jobbnál jobb cikkeket, a felderített mutyikat és a korrupciót pártállástól függetlenül. A kormányoldal évek óta tartó média-bekebelezésnek őszintén remélem, hogy nem lesztek áldozatai. A legjobbakat kívánom nektek, remélem meg tudtok maradni ugyanebben a formában, mindenféle politikai befolyástól mentesen.

  • Remélem, sikerül megtartanotok az eddigi szemléleteteket. Én naponta többször is olvasom a cikkeiteket. Látszik, hogy egy-egy cikk mögött milyen komoly kutatómunka van. Szeretem, hogy pontosak, gyorsak vagytok, tárgyilagosak. Nézem az Iskolatévét, onnan tanulom a Lego robot programozást. :)

  • Meg ne szűnjetek! Vagy ha ellehetetlenülne az indexen belül a munkátok, akkor irány egy új portál. havi 1500-ig elő is fizetek, ha az kell a fennmaradáshoz! Az egyetlen függetlennek mondható portál! A 444-et és társait nem sorolnám ide, mert mind kötődik valamelyik párthoz. És ne változtassatok semmin, csak így tovább... Egy 50 es pasi, aki jobban érzi magát, ha nem csak a királyi médiát olvashatja (na arról pont le is szoktam)

  • 2017., szerda, első nap, nem kellett reggeli, úgy izgultam, és a biztonság kedvéért jó korán bementem a 9-essel, hogy ne én legyek az, aki akkor érkezik, amikor már mindenki a helyén ül. Huszonhárom éves voltam, zöldfülű, és a legelső politika rovatos napindító értekezletemen az egyetlen nő. Senkit nem ismertem, de (majdnem) mindenki nagyon kedvesen bemutatkozott, kezet ráztunk az asztal fölött, majd Rovó Attila megkérdezte tőlem, min dolgozom aznap. Bármin, válaszoltam, persze fogalmam sem volt róla, mit hol vagy hogy kezdjek. Aznap leadtam egy egyetlen sorból álló hírcikket. Igen, ennyi: cím és egy nyamvadt sorocska. Persze nem jelent meg, hiába kerestem izgatottan a címlapon.

    Soha korábban nem csináltam újságot, elképzelésem sem volt, hogy működik egy szerkesztőség a gyakorlatban, de már az elején tudtam, hogy én ezzel akarok foglalkozni, sőt,

    nem csak ezt akarom csinálni, de itt akarom csinálni, az Indexnél.

    Azóta eltelt kis túlzással három év, írtam az egysorosnál hosszabb cikkeket is, hibáztam is párat, tanultam belőlük, megvoltak a könnyek, a verejték, a kihívások, a nevetések, mondjuk a kollégáim néha valóban iszonyatos szóviccein, de az indexes csapatmunkát nem veri semmi, ahogy a szabad és kreatív közeget sem.

    És nem akarom, hogy a közeljövőben arról kelljen beszélnem, milyen volt az utolsó napom az Indexnél. Mert biztos vagyok benne, hogy soha többé nem lesz ilyen.

  • Bátortalan ellenzékiséget kiegyensúlyozottságnak nevezni... Na mindegy, még mindig jobb, mint a többi szar.

Rovatok