Index Vakbarát Hírportál

Amit az elmúlt tíz évben megtanultam itt: az igazságnál nem kell több

Mit jelent az Index nekünk? Olvasóink, hírességek és az indexesek mesélnek az Indexről

Vége
ssss

A legfontosabbak

2020. július 9., 21:59
Az Index nekem egy álom
2020. július 6., 08:11
Búcsúzzon a tököm
2020. július 3., 14:47
Család
2020. július 2., 17:39
Az Index, amire büszke lehetek
2020. június 25., 18:34
Szerkesztőség, közösség, banda
2020. június 24., 16:06
Grafitember: Nekem az Index
2020. június 24., 08:52
Velünk vagy? Jelezd Facebookon!
Index
2020.06.27. 12:38

Összefoglaló

Az Index szerkesztősége, független működése veszélyben van. Ebben a helyzetben egyebek mellett fontosnak tartjuk elmondani, mit szeretünk mi az Indexben.
Egyben kérjük önöket, kedves olvasók, írják meg: önök mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek legjobban az Indexben, miért hiányozna leginkább az Index.
Leveleiket a tema+azenindexem@mail.index.hu címre várjuk, és ezen a felületen közzétesszük.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szeretem benne: gyors, érdekes, sokoldalú, némely cikke igényes, stilisztikailag, nyelvtanilag többnyire rendben van, a megszólított újságírók gyakran (na jó, ritkán) válaszolnak

    Nem szeretem: már-már beteges gyűlöletét Orbánnal szemben, magyarellenességét, objektívnek mondja magát, de kettős mércével mér (kormánypártok, magyarság szemben az ellenzéki pártokkal, bevándorlókkal), a másság propagálását (nem az elfogadással van bajom) szerintem néha kicsit "lódít", "színezget" az olvasottság érdekében számomra nem hiteles.

    Miért olvasom mégis? Mert amit az Index nekünk magyaroknak rossz útnak, döntésnek, tettnek talál, az lesz a biztos nyerő számunkra. Néha már vicces, szórakoztató, ahogy küzdenek ellenünkben. 

  • Nehéz szavakba önteni, mit is jelent számomra az Index. Régen, még az Index előtti időkben, ha otthon valamiért nem működött az internet, az volt az első, hogy megnéztem, elérhető-e az Index.hu. Ha nem jött be, akkor tudtam, a szolgáltatónál lesz a gond. Aztán 2018-ban úgy alakult, hogy az Index fotó/képszerk rovatába kerültem. Fura és idegen volt kezdetben, sőt a fejem is fájt az első hetekben. Aztán szerencsére ez elmúlt. Most már az a furcsa, ha nem pörög ennyire egy napom. Itt nem hajtanak el, ha van egy saját ötletem, hanem bátorítanak. Megvalósíthatom azokat a kreatív anyagokat, amiket korábban csak a magam szórakoztatására készítettem. Így viszont olyan értékes, érdekes és fontos témákkal is foglalkozhatok, amikre korábban nem is gondoltam.

  • Kórházban fekszem éppen, itt olvastam a bizonytalanságról szóló híreket. Önmagamat inkább jobboldali, konzervatívabb gondolkodásúnak tartom, ráadásul vidéken élek. Azt gondolom, az általános vélekedés szerint nem is én lennék az elsődleges célközönségük. Mégis önöket olvasom, ha napi, friss híreket szeretnék látni. Nem akarom, hogy megfosszák a mindennapjaimat az Index.hu-tól.

    A 21.század második évtizedére önök maradtak az egyetlen olyan hírportál kicsiny hazánkban, akikben még megbízom független hírforrásként. Személy szerint én nagyon remélem és drukkolok, hogy ez így maradhasson. Nem szívesen élnék olyan országban, ahol már a sajtószabadság utolsó morzsái sem maradhatnak meg. Valamiféle korrupt, álkapitalista, propagandakiadvány-szerű Kádár-rendszerbéli sajtó rémképe villan elém, amit én akkor sem szeretnék, ha konzervatív(nak mondott) politikusok csinálják. Teljes szívemből, sok más, szintén jobboldali gondolkodású barátommal együtt kívánok önöknek nemcsak sikeres túlélést, de még sok-sok évnyi sikeres független működést!

  • Kezdem azzal, hogy mit nem szeretek és bízom abban, hogy mondandómat megfontolja valaki. Régebben volt leugróablak a rovatoknál, amivel az ember gyorsan áttudta nézni a címeket. Jómagam sokkal többet kattintottam a különböző cikkekre mert gyorsan megtaláltam a számomra érdekes hírt a cím alapján. Az "újítás" után sokkal kevesebbet olvasok, csak azt ami a honlap tetején van, és csak pár cikket. Szerintem régen minden jobb volt. A chips is. Ezt leszámítva még mindig indexolvasó vagyok és maradok is, ha és amennyiben nem süllyed origó szintre.

  • Miért hiányozna az Index? Úgy tekintek az Indexre, és azért olvasom, mert olyan, mint a Star Wars-filmekben az ellenállás. Reményt ad az elmúlt évek reménytelenségében, halvány világosságot gyújt a homályban. Megnyugtat, hogy a világ olyan amilyennek látom és a Index látja, nem amilyennek mutatják. Esélyt teremt az értelem és a szolidalítás számára a minden leegyszerűsítő, bosszúálló, harácsoló, paraszti mentalítással szemben. Nagyon rosszul érezném magamat, ha ezeket az érzéseket is elvennék tőlem, ezért hiányoznátok!

  • Alapvetően más világnézetet vallok, mint amit az Index közvetít. Létét viszont fontosnak tartom a szólás- és véleményszabadság fennmaradásához. Számos írása ellenérzést vált ki bennem, ugyanakkor cikkeinek jelentős részét igényesnek és bátornak tartom.

    Épp e szemléletbeli eltérésünk okán is örülök, hogy több alkalommal itt mutathattam be dalaimat. Arra is volt példa, hogy egy blaszfém jellegű megnyilatkozást olvasói kérésemre rövid úton eltávolítottak az oldalról. Sajnálnám, ha megszűnne, vagy elvesztené kritikai karakterét. Remélem nem így lesz.

    Négy évvel ezelőtti videónk Pajor Tamásról.

    Azt hittem, ha nem drogozom szét magam, semmirekellő leszek
  • Ti vagytok azok, akik meg valamennyire tartjátok bennem a lelket, hogy ne lépjek le a francba ebből az országból. Tartsatok ki, harcoljatok, és ha esetleg bárhová is mentek együtt mint szerkesztőség, biztosítalak titeket a pénzügyi támogatásomról. Szervezzetek tüntetést, demonstráciot, mi megyünk! Veletek vagyunk!

  • Aggodalommal olvasom a fejleményeket. Nem is tudom, mióta olvasom az Indexet, tényleg, most megpróbáltam visszaemlékezni, és semmi. Tehát nagyjából azóta, hogy létezik. Az életem része vagytok, csütörtökön Magyar Narancs, amúgy meg minden reggeli kávé, buszon zötyögés, várakozás, lazítás munka közben: megnyitom az Indexet. Én már nem is azt mondom, hogy az Indexen olvastam, hanem hogy olvastam. Nem tudom elképzelni, hogy egy cseppet is átalakuljatok, azt meg, hogy ...., hát azt le sem írom. Veletek vagyok, ahogy Ti is velem. Szorítok nagyon! Üdv,

  • A mai világban nincs nagyobb érték annál, mint a korrekt független tájékoztatás. Sajnálatos, hogy önök mint utolsó védvár, veszélyben vannak. Én külföldön élek, és amikor látom a reklámot amely a független sajtó értékeire hívja fel a figyelmet, szégyenérzetem van, hogy a mi miniszterelnökünk Putyin, Erdogan, Asszad, Trump és Kim mellett a független újságírás eltipróiként szerepel. Tartsák meg azt az értéket, amit eddig elértek. Ha nem megy, inkább fel kell állni, mintsem azonosulni a hazug butítással.

  • Az index nekem olyan, mint a jó színház. Szórakoztató és egyben elgondolkodtató. Nem rág a számba semmit. Nem akarja megmondani, mit gondoljak. Azt gondolok, amit akarok. Indexszel, vagy index nélkül is. De index nélkül könnyebben belerohan az ember valamibe. Vagy beléje rohannak bele.

  • Évek óta az index.hu-t olvasom, továbbá a 24.hu weboldalát is szoktam böngészni, mégis a legnagyobb kedvencem az index már több mint 7 éve! Ha az index megszűnne, nagy zűrt hagyna maga után az életemben. Miért? Mert ez a kedvenc tudósítóoldalam!

    Imádom a Ma is tanultam valamit rovatot, és az összes munkásságokat becsülöm. Sok szaron végigment ez az oldal, és ha megszűnne, akkor úgy érezném, elvették a szabadságom. Nem foglalkozok a politikával (bár olvasom amit az index leközöl, főleg a külföldi politikát követem), de minden áldott reggel ez az első App amit megnyitok a telefonon. (És ez így is marad amíg az oldal működik)

    AZ INDEX.HU KELL MAGYARORSZÁGNAK, MERT AZ INDEX.HU (AZ ÉN VÉLEMÉNYEM SZERINT) AZ EGYIK LEGJOBB FÜGGETLEN HÍRTUDÓSÍTÓ! Persze Facebookon vannak emberek, akik fikázzák az oldalt, de ők ugyanúgy megnyitják az oldalt, mint én. Bár nem tudtam adományozni a szerkesztőségnek, és azt is el tudom képzelni hogy az egész munkásságotok csak "pénzkidobás", mert sok pénzbeli hasznot nem termel, de mégis az egyik legfontosabb oldal! Hajrá Magyaroszág, HAJRÁ INDEX.HU!

  • Tartalmi Függetlenség....

  • Csakis olyan médiumokat szeretnék olvasni, amelyek függetlenek a mindenkori hatalomtól. Ha Index nem lenne, alig maradna valami a kezdőlapomon. Remélem erre nem kerül sor, és kitartást kívánok mindenkinek, aki még derekasan ellenáll a darálónak. Nem tarthat ez a rémálom sokáig, mert nagyon nem természetes. Respekt a HVG-nek a manapság ritka, ám nélkülözhetetlen szolidaritásért!

  • Mindennap többször is olvasom az Indexet. Széles spektrumú, érdekes, napi történések, közéleti témák részletes feldolgozása... Ezekért olvasom. Remélem, nem lesz változás.

  • Mélységesen felháborító, hogy a Fidesz mindenre ráteszi a kezét. Végtelenül aggódom a Index függetlensége miatt, és az önök munkahelyéért. Nehogy a Népszabadság sorsára jussanak. Sajnálom Dull Szabolcsot, nagyon kedvelem. Orbán kevesli a 400 újságját és a számtalan tv csatornáját. Igaz azokat nem nézi, csak a legfideszesebb ember. Jelzőt, durva hangnemet nem szeretem. Minden jót kívánok, mert bízni, hinni én ebben az országban már nem tudok.

  • Nekem az Index egy kicsit olyan, mint életem szerelmével együtt élni, akivel nem mindig egyformán szeretjük egymást, és állandóan veszekszünk. Még akkor is, amikor mindketten ugyanazt gondoljuk és akarjuk. Aztán, valahogy mindig minden működik, mert tudjuk a másikról, hogy mi vagyunk az Index, és minden amit csinálunk, az emberek százezreinek segít eligazodni.

    Felnőtt életem eddigi tíz évét a szerkesztőségben vagy az Index környékén töltöttem a lap technikai háttérmunkáival. Nehezen tudnék rá egyszerűen csak munkahelyként gondolni, pedig volt olyan, amikor majdnem sikerült. Az Index egyszerre rakja az embert egy küldetéstudattal kikövezett, kikerülhetetlen egyirányú útra, és ad hozzá korlátlan szabadságot, hogy az embernek ne legyen más választása, mint a szívére hallgatva végigmenni rajta.

    Szeretem az Indexet, minden hülye hibájával, na!

  • Még az Internettóval kezdődött, 1997-ben külföldön találkoztam először az internettel, és az Internetto volt A portál, én az Internetto/Index fórum négyszázvalahanyadikként regisztrált tagja vagyok. Nagyjából az a helyzet, hogy ha nincs Index, akkor nincs net. Ha meg nincs net, akkor semmi nincs.

  • Mit szeretek az indexben:

    • változatos témák
    • ma is tanultam valamit rovat (könyvek is megvannak)
    • interjúk közéleti szereplőkkel
    • videók
    • totalcar és velvet

    Mit nem szeretek az indexben:

    • genderlobbizás
    • menekültlobbizás
    • degenerált dolgok (pl. amerikai fosztogatások, BLM stb.) propagálása, cukiságként való beállítása
    • az állandó "Trumpozás", egyoldalú cikkek az amerikai politikai életről (azaz a Demokrata Párt politikusairól sosincs szó)
    • koronavírus hisztériakeltésben való élenjárás

    Az állás 5-5. Remélem azért maradtok, de változzatok már kicsit, b*ssza meg.

  • Amióta saját laptopom van, azóta mindig úgy nyitom meg a böngészőt, hogy Gmail, Facebook, Index és szeretném, ha ez így is maradna. Az internetezési rutinom kialakulása óta mindig az Indexen kezdtem a napi hírolvasást, időközben a többi, általam okésnak tartott hírportál vagy megszűnt, vagy pedig önmaga paródiájává vált. Nagyon megnyugtató arra gondolni, hogy az Indexnek olyan szerkesztősége van, aminek fontos az, hogy ne is válhassanak komolytalanná. Úgyhogy nagyon szurkolok, hogy ne váljon ez a csapat mindenféle hatalmi harcok áldozatává.

    Sallai László (Felső Tízezer)

  • Talán az egyetlen független és hiteles újság, ami ma Mo.-n van. Naponta kb. 2 órát vagyok fenn az Indexen, nem tudom olvasnék-e mást, ha megszűnne. Propagandát nem akarok. Sok sikert, remélem marad minden a régiben.

  • Nekem kezdőlapnak van beállítva az Index. Reggel ezzel kezdem a napomat, hogy képben legyek az aktualitásokkal és napközben is többször ránézek. Aztán még este is olvasgatom a cikkeket. Amikor olvastam, hogy lehetséges a lap megszűnése mint független médium, az jutott az eszembe, hogy akkor mi a fenéből fogok tájékozódni ezután. Rendkívül fontos szerepet tölt be az Index. Remélem, nem fogják ezt is tönkretenni, mit megannyi lapot.

  • Unalmas órákban kellemes bulvárt jelent a sok kis színes, szerteágazó hír, jól el lehet vele ütni a holtidőt. Kábé ez, ami szerethető.

    Ami nagyon nem szerethető, az az egyre gyorsuló eligénytelenedés. Csapnivaló helyesírás, angolból jól-rosszul lefordított cikkek, oknyomozás és valódi újságírói munka totális hiánya, és a komolytalanságra való büszkeség.

    Ha megszűnik az index, semmi tragikus nem történik, olyan értéket most sem hordoz már, mint egykor kilencvenes-kétezres évek fordulóján. Az nem nagy dicsőség, hogy az index jobb, mint a kormánymédia. Azokhoz képest egy random iskolaújság is csak színvonalasabb tud lenni.

  • Hát szerintem, ha valakinek nem tetszik az Index, és el akarja lehetetleníteni, az a következő dolgokat teheti:

    1. Nem kattint rá. Olvasók híján ugyanis a lap, minő meglepetés, előbb-utóbb tönkremegy.

    2. Csinál egy (vagy több) olyan újságot, ami olvasottságban, hitelességben, a cikkek színvonalában stb. úgy lenyomja az Indexet, hogy azt öröm nézni.

    Illetve van egy harmadik módszer is, de azt a csak szemét bolsevikok választják, őket meg – legjobb tudomásom szerint – harminc éve elzavartuk az országból, hála a jó istennek. Az első két pont eddig ugyebár nem valósult meg, hisz az Indexnek továbbra is iszonyatosan, már-már nyomasztóan sok olvasója van, a végtelen pénzből működtetett propagandakiadványok pedig a nyomába sem érnek – kábé mintha nem is léteznének. Szóval, ha az Index veszélyben van, az csakis azt jelentheti, hogy vagy visszatértek a kommunisták, vagy igazából el se mentek, és ez összességében senkinek sem jó, sőt kifejezetten kétségbeejtő. Én amúgy pont 20 éve olvasom napi rendszerességgel az újságot, és már számtalan alkalommal idegesítettem fel magam rajta. Remélem, hogy ez még nagyon-nagyon sokáig így is marad. Éljen a Magyar Feltámadás!

  • Sajnos az Index sem tökéletes, sok baj van vele. A legfontosabb, hogy egy kézen megszámolható, hány politikailag független(nek tűnő) forrásból lehet ma tájékozódni Magyarországon, és ezek közé tartozik az Index.hu. Mivel ilyen kevés maradt, mindegyiket védeni kell.

    Értékelem, hogy a külföldi hírekre is vonatkozni szokott a politikai korrektség.

    A bulvár cikkekről lemondanék, sok van. Ami szomorú, hogy van egy-az-egyben külföldről átvett bulvártartalom is, amit nem is mindig ellenőriznek, hogy igaz-e, hiteles-e. Felteszem, a reklámbevétel miatt, de hát na...

    Ami viszont szánalmas dolog, amikor elütésekkel tarkított, magyartalanul megfogalmazott, érthetetlen (mert csak adott rétegben használatos) vagy csak rosszul használt divatkifejezésekkel teletömködött irományok jelennek meg. Ez sajna témafüggetlen, bármelyik cikkben előfordul/nak. És mit várjunk a mindennapi nyelvtől, ha így ír az „újságíró”? Nem, nem vagyok magyartanár.

    Ami nem magukon múlik, borzalmas, hogy a kormányfüggetlen média drasztikus csökkenésével szürkülnek a hírek is, a kevesebb weboldal mennyiségében is kevesebb és kevésbé változatos információt jelent. 

  • Mert függetlenek, nem képviselnek senkit sem, nincs befolyással egyik párt sem a cikkeikre. Ugyanúgy írnak kritikát mind a jobb- és baloldali politikáról, ami ritka manapság! Illetve sok minden más témában is minőségi, könnyedebb, de nem bulvár (!!) cikkeket olvashatunk. Az autóktól kezdve az ételrecepteken át, a celeb híradó és történelmi ismeretterjesztő rovatig megtalálható az Indexnél szinte minden, ami érdekelheti a mai magyar értelmiséget. Nem felejtem el, hogy középiskolában unalmamban fel-felnéztem az Indexre, de például most, a járvány ideje alatt is jórészt az Önök cikkeit olvastam. Köszönöm, és maradjanak mindig ilyen klasszak, bármi történjék! :) Sokat veszítenénk, ha változás állna be az Indexnél!

  • Oly sok lap, híradás, tv abszolút nem független, szinte mindent meg akar venni a kormány... talán a És hetilap nem, de ha tévedek javítsanak ki... Kell, hogy legyen ilyen oldal, hol a szabad ember és az igazság találkozik... Szurkolok maguknak!!!!

  • 2000 októberében kerültem az Indexbe, de egy évnek kellett eltelnie, mire megéreztem, mit jelent indexesnek lenni. 2001. szeptember 11-én, akkor, amikor az egész világ a tévékre meredve nézte azt a hihetetlen, érthetetlen és feldolgozhatatlan barbárságot. Az egész szerkesztőség bent volt, kattogtak a klaviatúrák, üvöltött a CNN, és üvöltöttünk egymással, hogy gyorsan, ezt te írd meg, azt meg te, ez lesz az új vezető, képet kérek hozzá, most! Senki nem ment haza a műszak végén, és úgy dolgoztunk össze, ahogy addig soha. Akkor éreztem meg először, hogy ebben a csapatban akkora energia, tudás, profizmus és tettvágy van, amit sehol máshol nem láttam még, és amihez tartozni büszkeséggel tölt el.

    Azóta tudósítottunk már jó pár háborúról, forradalomról, gazdasági összeomlásról, választásról, népirtásról, menekültválságról, rengeteg csodálatos ember halálhíréről. Azóta volt jó pár főszerkesztőnk, akikre mind büszke vagyok. És volt jó pár tulajdonosunk, akiknek a nevétől is kiver a víz. Nem egyszer kerültünk hasonlóan veszélyes helyzetbe, mint a mostani.

    Csak egyetlen dolog nem változott az Indexben az elmúlt két évtizedben: hogy bármi sokkoló dolog történik a világban, a szerkesztőség egy emberként dolgozik azon, hogy a lehető leggyorsabban, legpontosabban és leghitelesebben tájékoztassa az embereket - az elmúlt években már a közszolgálati média, az átállított, bezáratott és sóval behintett szerkesztőségek helyett is.

    Ja, és még egy: hogy nincs az az ijesztő bréking, nincs az a kiélezett helyzet, amit ez a banda ne tudna feloldani egy pusztító szóviccel. Most attól félek, hogy azok, akiknek útban lehetünk, akiket zavar, hogy naponta közel másfél millióan olvasnak minket, nem szeretik a hitelességet, és nem értik a viccet.

  • Amikor szemiotikát tanultam, ott volt szó ikonikus jelekről és indexikus jelekről.
    Ez kb. 1986-ban zajlott.

    Azt senki nem tudhatta akkor, hogy az Index is lehet ikonikus.

    Aztán tessék. Csuda dolog ez a szemiotika.

  • Hosszú évek óta külföldön élünk családostól. Próbáltunk információhoz jutni a (tv) híradókon keresztül. Aztán egy nap azt vettük észre: valami nem jó. A legtöbb híradó vagy szimplán “kékfény”, vagy olyan hazugságok tömkelege, amit csak az hisz el, aki eddig egy nagy burokban élt, és nem tud semmit. Esetleg nem ebben a világban élt előzőleg. Ezért a hiteles forrás számunkra egyedül az Index.

    Hiszünk benne, hogy a források – amiket használnak az újságírók – hitelesek, többszörösen leellenőrzött, megbízható helyekről származnak.

    Tetszenek a külföldi tényfeltáró tudósítások. Utoljára ilyen jó videókat és cikkeket a Frei Tamás időszakából emlékszem látni. Én bízom benne, hogy az Index velünk, az olvasótáborukkal együtt tud olyan erős és egységes maradni, hogy azt semmilyen politikai erő és befolyás NE vagy NE hosszú távon tudja befolyásolni. Bízom bennetek, indexesek!!! Nekem/nekünk ti vagytok A FORRÁS! 

Rovatok