Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Megtartották idén is Japán egyik legnagyobb shinto fesztiválját, a Szandzsa Macurit, a három szentély ünnepét. A Szandzsa Macurin három szellemről (vagy istenségről, a kami fogalmát nehéz visszaadni) emlékeznek meg, akik a hagyomány szerint még emberi életükben megalapították a Szenszódzsit, Tokió legrégebbi buddhista templomát. 

  A Szandzsa Macurin mindig nagy bulit csapnak a japánok, és hagyományosan a Jakuza tagjai is villognak ilyenkor egy kicsit az egész testet borító tradicionális tetoválásaikkal. 

 • Alabama államban kedden a szenátus is megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét. Ez alapján a zt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre, 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhességmegszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van, vagy nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti.

  A CNN készített egy ábrát arról, hogy a képviselők hogyan szavaztak a tervezetről, ez alapján az látszik, hogy 25 republikánus férfi szavazott igennel, kettő nem szavazott,  a demokrata képviselők közül pedig hatan - köztük két nő - szavaztak nemmel, egy demokrata képviselő tartózkodott, egy másik pedig nem szavazott.

  A szintén republikánus többségű képviselőház a múlt hónapban már elfogadta a törvényt, amit a republikánus kormányzó - egy nő - alá is írt.  Nem Alabama az egyetlen állam, ahol változik a joggyakorlat a művi terhességmegszakítással kapcsolatban,  korábban Ohio, Kentucky és Mississippi államokban is  szigorítottak  a törvényen. Az alabamai törvényről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

 • Több olvasónk jelezte, hogy helikoptereket és vadászgépeket látott Budapest környékén, de aggodalomra nincs ok. Családi nappal egybekötött haditechnikai bemutatót tartottak Budaörsön, azért láthatták a Gripen vadászgépeket és Mi 8-as helikoptereket. 

  Aki pedig lemaradt, az az alábbi képen megcsodálhat egy Gripen vadászbombázót Budaörs fölött:

 • Érdekes dolognak lehettek a szemtanúi azok, akik vasárnap a nyugati környékén jártak, ugyanis helikopterrel emeltek gépészeti berendezéseket egy irodaház tetejére A művelet idejére lezárták a Teréz körút Podmaniczky utca és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszát is, írja az MTI.

Rovatok