Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nyíregyházán a Guszev-, vagy ismertebb nevén Huszár-telepen depressziós a hangulat. Szinte senki sem megy szavazni, nincsenek választási plakátok, se más kampányaktivitás. Rendőrök és polgárőrök sétálnak az utcákon, de ez ott nem szokatlan. A megkérdezett helyiek azt mondták, hogy a Fideszre szavaznak. A kormánypárt tett is érte: két hete adták át az első felújított sorházat az iskolai szegregációról híres cigánytelepen, a többi kb. húsz épület lakóinak is beígérték a házuk felújítását. Két hónapja pedig egy körbekerített salakos focipályát is kaptak az itt élők. A telep végén lévő választási irodában nem árulták el a részvételi arányt, a bizottság elnöke csak újságíró-igazolvánnyal rendelkező újságírónak nyilatkozik. Tudósítónknak nincs ilyenje.

  • "II. kerület, Keleti Károly utca. Átjelentkezők miatt kb. 40 perc várakozás. Jöjjön mindenki! Hatalmas a buli. Bár a gimisek előre bekészített gerillakampánya a paravánon kicsit gyomorforgató" – írta olvasónk.

  • A Fidesz ózdi szervezete szerint hazudott a Jobbik. Dúró Dóra azt mondta:  ajándékcsomagokat oszt cigány szavazóknak Obbágy Csaba ózdi alpolgármester. Az ózdi Fidesz közleménye szerint

    a Fidesz munkatársai kizárólag a párt aktivistáinak és a szavazatszámláló bizottság tagjainak vittek ennivalót, zsemlét, szendvicset. A Fidesz ózdi szervezetében számos roma aktivista is dolgozik, szemben a Jobbikkal, ahol ez - a párt közismert irányvonala miatt - elképzelhetetlen.

  • Pekingben élek, de Indiában jártam, így Újdelhiben szavaztam. Állítólag összesen 28-an voltunk a listán, amikor odaértem délelőtt 11 körül, én voltam az első nem követségi dolgozó szavazó. Egyedül voltam, semmi sor, amikor kijöttem, akkor érkezett még valaki. Valószínű, mire a szavazatunk hazaér, már rég eldőltek a dolgok, mégis jó érzés volt a világ másik végéről is részt venni benne – írta olvasónk Indiából.

  • Ha kedvezően alakul a részvételi arány a választáson, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) még meglepetést is okozhat, mondta Szili Katalin pártelnök. Azt mondta az MTI szerint, hogy jó lenne, ha legalább 60-65 százalék lenne a részvétel, ha minél többen élnének a választójogukkal, hiszen ilyenkor nyílik lehetőség arra, hogy mindenki beleszóljon abba, milyen legyen a következő négy év, de a következő huszonöt évet is most lehet megalapozni.

  • Az MSZP sajtótájékoztatóján elmondták, hogy milyen csalásokról értesültek eddig. A legextrémebb az analfabétáztatás. A kifejezést mi találtuk ki, Szigetvári Viktor csak a metódust mondta el: 

    • Közmunkásokat arra kényszerítenek, hogy írástudatlannak vallják magukat, és ebben az esetben a bizottság egy tagja tölti ki számukra a szavazólapot. (Kényszerítés: nem kapnak különben munkát.

    További csalásokról, és arról, hogy milyen esélyt lát magának a baloldali tömörülés,  ebben a cikkünkben olvashat

  • Egy órával ezelőtt többen voltak, mint most, amikor körülbelül 10-15 ember álldogál az eredményvárón. Kicsit nehéz megítélni, hogy hány ember van itt az Együtt-PM rendezvénye miatt, mivel ez egy utca, de az valószínű, hogy Szigetvári Viktor és Rózsa Milán eredményt várni jöttek. A téren andalító jazz szól, ami nem tesz jót a hangulatnak.

  • Délelőtt 10 körül szavaztunk, ekkor még alig szivárgott ki valaki, minden nagyon gyorsan ment. Torinóból utaztunk Milánóba, hogy ikszelhessünk. Kellemes, kvaterkázós a hangulat – írják olvasóink Olaszországból, hozzátéve: a konzulátus egyik munkatársa szerint többeknek problémája volt a levélszavazással, mert az olasz posta nem ismerte el a borítékot (melyre fel volt írva magyarul és franciául, hogy bélyeg nem szükséges).

  • Gera Zoltán 77-szeres válogatott labdarúgó ámulatba ejtette a külképviseleti dolgozókat borítékkezelési technikájával – írja fotósunk Londonból.

  • Egy választási bizottsági tag szerint idén nehéz volt összeszedni a tagokat Baján, mert sokan nem vállalták azok közül, akik korábban már többször is csináltak ilyet. Egyrészt a múltkori megismételt időközi választás után nem vállalták az ezzel járó stresszt, másrészt, akik önkormányzati, állami alkalmazottak, nem merték vállalni ellenzéki párt delegálását. Ez utóbbi szerinte egyébként nem Baja-specifikus jelenség.

  • Moszkvai erődítményszerű nagykövetségünkön teljes nyugalomban zajlik a szavazás, még az elmúlt napok hóviharai is elálltak. A névlista (meglepően) elég terjedelmesnek tűnt, folyamatosan érkeztek is szavazók amíg ott voltam, de sorban állás nincs. A szavazófülkét elsőre még akkor sem találtam, amikor a választási ellenőr rámutatott. Ez azért volt, mert a "fülke" igazából egy félbevágott kartondoboz egy íróasztal tetejére állítva, ami mögé behúzódva lehet zavartalanul ikszelni. Mindennel együtt nagyjából 5 perc alatt tudtam le az egész procedúrát – írta egy moszkvai olvasónk.

  • A Correspondences and Interventions workshop résztvevője, Gettó Ferenc egy akciót hajtott végre a varsói nagykövetségen. A szavazattal egyszerre egy, a Vigadó megnyitójáról ismert hamis pénzt tett az urnába, majd zenélni kezdett. A bizottság rögtön leállította a szavazást, fémdetektorokkal megvizsgálták az urnát, és mivel valamiért jelzett, eltávolították a teremből. Közben mindenkit kiküldtek a teremből és új urnát nyitottak. Ezt megelőzően megpróbálták megtalálni, hogy Gettó vajon melyik borítékot dobta be, hogy érvényteleníthessék szavazatát, de egyforma borítékok lévén ez kudarcba fulladt.

    correspondences warsaw
  • Az Együtt-PM által indított telefonvonalra eddig a következő panaszok érkeztek:

    • nem kapnak borítékot a választópolgárok
    • számos szavazófülkéről hiányzik a függöny
    • érvényes okmány nélkül engedtek szavazni választópolgárt
    • nem engedtek szavazni állampolgárt azért, mert nem találták a névjegyzékben
    • a választó a mozgóurnások között szerepelt, pedig azt nem igényelte
    • hosszú sorok az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörökben, ami azt mutatja, hogy a kormányzat nem készült fel a nagy forgalomra, a választási infrastruktúrát alultervezték
    • egy kirívó esetben valaki csak külön kérésre kapott pártlistás szavazólapot
  • „Ajándékcsomagokat osztott cigány szavazóknak Obbágy Csaba ózdi alpolgármester” – közölte Dúró Dóra a Jobbik eredményváró helyszínén, a Budapest Kongresszusi Központban tartott sajtótájékoztatón. A párt szóvivője szerint már kétszáz bejelentés érkezett a párt delegáltjaitól, aktivistáitól, amelyben a választási eljárási törvény megsértéséről számoltak be.

    Ózd mellett Gyöngyösről, Szarvasról és Baktalórántházáról is érkeztek bejelentések. „Félszáz esetben már kifogást is tettünk, a többi bejelentést egyelőre vizsgáljuk” – közölte a szóvivő, aki a párt ózdi képviselőjelöltjére, Egyed Zsoltra hivatkozva úgy tudja, hogy az ózdi alpolgármestert a rendőrség eljárás alá fogja venni.

  • Mintha az esküvőmön lennék - mondta egy fiatal Prágában a választóbizottság előtt, ahol egy gyors személyiigazolvány-ellenőrzés után, máris mehetett mindenki ikszelni – írja a Csehszlovák Kém. Folyamatosan érkeznek a választópolgárok, fennakadás nem történt – mondta egy követségi alkalmazott. Kifelé még elkaptam az ajtóban Buczkó Istvánt, a prágai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, akit épp a szavazásról kérdeztem volna, amikor egy cseh rendőrautó gurult el lassan mellettünk. Minden rendben, uraim! - biccentett mindkettőnk felé az ideiglenes ügyvivő.

  • A 15 órás, viszonylag alacsony részvételi arányokat látva az ellenzéki összefogás vezetői összekapták magukat a Facebookon, és mindenkit szavazni küldenek. Az ellenzéknek 70 százalék körüli részvételnél volna esélye. 

    • Mesterházy Attila: Rohan az idő, de még nem késő, hogy elindulj szavazni! Aki kormányváltást akar, aki saját kezébe akarja venni a sorsát, és egy másik Magyarországon akar élni, annak szavaznia kell.
    • Bajnai Gordon: MÉG, MÉG, MÉG! - ADD TOVÁBB! Néhány óra van még az urnák zárásáig: mindenki fogjon meg egy rokont, egy barátot és egy szomszédot és vigye el szavazni.
    • Kuncze Gábor: Alacsony a részvétel!! Menni kell! Mindenkinek és minden ismerősnek, rokonnak, barátnak! Még, még, még!!!
  • „Semmiképpen sem jó" – mondta a délután Gyöngyösön szavazó Fodor Gábor, hogy a részvételi arány délutánig elmaradt a négy évvel ezelőttitől. Azt mondta, mindig a magas részvételi aránynak örül, „mert akkor kérhetik az emberek igazán számon, hogy mi történik ebben az országban". Fodor azt mondta, hogy a magyar liberalizmus történetében komoly fordulópont lesz ez a választás: az elmúlt négy évben nem volt liberális párt a magyar parlamentben, most pedig lesz.

  • Most voltam szavazni a követségen. Itt 62-en iratkoztak fel, ebből délután 3-kor már 80 százalék szavazott. Szavazni külön szobában lehetett, minden flottul ment – írta Attila Szófiából.

  • Az utolsó állomásán, a IX. kerületi Ferenc téren beértem Gyurcsányt. Itt kb. 30 fős közönség előtt beszédet mondott mikrofonnal. Belekiabált egy narancssárga pólós férfi és egy rózsaszín pulcsis nő, aki egy kis fehér uszkárt tartott a karjában: Gyurcsány, takarodj! és Táncolj, Feri! – így kezdte a beszédét Gyurcsány. Az uszkáros nő végig kiabált, a közalkalmazottak pénzügyi helyzete miatt vádolta Gyurcsányt nem túl finom stílusban.

    Gyurcsány rászólt, amiért kiabál, a saját közönsége erre megtapsolta. „Ahogyan gondolkodik, nem hiszem, hogy szeretném, ha rám szavazna" – mondta a nőnek, és azt is hozzátette, hogy biztos talál magának más pártot, mert minden zsák megtalálja a foltját. Gyurcsány egyébként Kerék-Bárczy Szabolccsal az oldalán szavazásra buzdított. A beszéd után már csak pár percet maradt a téren beszélgetni, korábban azt mondta nekem, hogy az eredményváró előtt még elmegy rendbe szedni magát.

  • "Még a legelején jelentkeztem a külképviseleti szavazásra, és akkor még úgy volt, hogy a nagykövetségen lesz a szavazás. De mint kiderült – ezt a szavazóbiztos mondta, akinek elpanaszoltam a bajt –, később áttették a konzulátusra, és erről nem szóltak nekem. Ez eléggé elrontotta napomat, mivel a két hely nincs közel egymáshoz, és egyébként is csak kikéredzkedtem a munkahelyemről szavazni" – írta egy olvasónk Párizsból.

  • Olvasónk, Panka 3,5 fél óra utazás és 25 perc sorban állás után jutott a szavazófülkéhez, már a metrón is csak magyarok szálltak le ennél a megállónál. A konzulátus előtti utcasarkon egy úr nagy mosollyal, „Jó napot kívánok, hova valósi?" kérdéssel fogadja az érkezőket. Baráti csoportok beszélgetnek a konzulátus körül, de inkább csendes a sor, nem barátkoznak egymással a honfitársak.

    A konzulátus hátsó kertjében 2 "sörsátor" áll, bent sátranként 8 szavazófülke, se nem zárható, se nem stabil. Kartonból hajtogatott dobozok, több helyen tollal kilyuggatva. Mindenesetre működik, sok hely van, gyorsan halad a sor. Kisgyerekeseket, időseket, egyéb külön kéréssel érkezőket előrehívnak. A környező házak erkélyeiről nézve egy készülődő esti szülinapi bulinak tűnhet az egész, kutyák szaladgálnak, gyerekek labdáznak német apukáikkal, míg magyar anyukájuk szavaz, vagy fordítva – írta.

    Kislányunk szárnyas Barbie-jával emeltük a már amúgy is jó hangulatot – tette hozzá egy másik Münchenben szavazó olvasónk.

  • A kormányfő a Hír TV-nek nyilatkozott és aktivistákkal találkozott. Aztán továbbindult. Még 4-5 helyre megy, de nem mondta meg, hova.

  • Azt írja egy olvasónk, hogy a VI. kerületben az átjelentkezéses választóknak kb. egy-másfél órát kell várniuk, cserébe viszont a Nemzeti Választási Iroda kollégái félóránként vizet osztogatnak.

  • A Somogy megyei, Marcali központú választási kerületben a fonyódi szavazóköröket érintően kampánysértés miatt, a nagybajomi szavazóköröket érintően pedig plakátrongálások miatt tettek bejelentést az érintett képviselőjelöltek, azonban a beadványokat a választási bizottság többek között bizonyítottság hiányára hivatkozva elutasította.

    A zalaegerszegi választási bizottság pedig elutasította azt a kifogást, amelyet Vigh László Fidesz-KDNP-s jelölt még csütörtökön emelt amiatt, hogy az MSZP plakátjai szerinte engedély nélkül kerültek ki villanyoszlopokra. A bizottság szerint nincs tilalom villanyoszlopokra vonatkozóan a választási törvényben.

  • Stockholmban kicsi sor van, de csak a Budapestről átjelentkezettek esetében. A személyzet kedves és segítőkész. Az udvaron emberek beszélgetnek, gyerekek játszanak.

  • Ha a választás napján jött rá, hogy elvesztette a lakcímkártyáját (és Budapesten lakik), nem kell aggódnia, a Visegrádi utcában – a választásra való tekintettel – állítólag pár perc alatt, hosszabb sorban állás nélkül megcsinálják, és rögtön mehet is érvényesíteni az állampolgári jogait!

  • Mi Dohában szavaztunk, reggel 7 körül mi voltunk az elsők, pedig 6-tól nyitva volt a követség. Sorban állni nem kellett, gyorsan ment minden. Azt mondták, hogy az itt élő kb. 300 magyarból 56-an regisztráltak szavazásra. A szavazatokkal holnap reggel repül haza a követség egyik munkatársa – írta olvasónk Katar fővárosából.

  • Az épület előtti téren "nahát, ezer éve, ezek mind a ti gyerekeitek, hogy megnőttek" jellegű, családias hangulat van – írja a követség elől fotósunk.

  • Montenegró fővárosában, Podgoricában a valasztas.hu szerint 30-an szerepelnek a választói névjegyzéken. Én 12.30 körül szavaztam, eddigre a jogosultak nagy része már leadhatta a szavazatát, mert a boríték bedobásakor az urna már szemmel láthatólag tele volt.

    Várakozóhelyiség nincs, ezért ha valaki akkor érkezik, amikor éppen valaki más szavaz, nem tud belépni a szavazókörbe, a lépcsőházban kell várakoznia, de ez a jogosultak számára tekintettel nem probléma – írta Zoltán nevű olvasónk.

Rovatok