Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint 12:00-kor a Duna vízállása Budapestnél 826 centiméter volt. 

    Az eddigi legmagasabb vízállás a fővárosban 830 centiméter volt hajnali 5 órakor, azóta a folyó minimálisan apadni kezdett, egy órával később 829 centiméter, nyolc órakor 827 centiméter, tizenegykor már csak 825 centiméter volt, de azóta egy centimétert ismét növekedett a vízállás.

    Korábban az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője, Siklós Gabriella közölte, hogy nem valószínű, hogy 830 centiméternél sokkal tovább nőne a Duna vízszintje, mert a Lajtán a vártnál kevesebb víz érkezett.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Vöröskereszt munkatársaival is találkozott szombaton, amikor az árvíz elleni védekezést tekintette meg Pilismaróton. Az eseményről videó is készült.

  • Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Facebookon számolt be arról, hogy az ellenőrzés következő helyszíne a Fácános dűlő. Mint írja, az ártéren a legtöbb ingatlan – ahogy az várható volt – víz alá került.

    A magánterületeken felhalmozott illegálisan elhelyezett hulladékot elkezdte a víz szétteríteni, ami komoly kihívás az ár levonulása után

    – tette hozzá a polgármester.

    A HVG azt írja, hogy a felhalmozott hulladék veszélyezteti Budapest vízbázisát.

  • „Megfelelően felkészültek és fokozott figyelemmel kísérik az árhullám levonulását az országos ellátásban meghatározó szerepet betöltő energiahálózatok, energetikai létesítmények üzemeltetői. A Paksi Atomerőműnél pénteken reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az erőmű tűzoltószervezete és a vízügyi szakemberek folyamatos felügyeletet biztosítanak a gát és a zsilipek felett. Az átviteli rendszerirányító MAVIR diszpécserszolgálata elővigyázatosságtól tartaléktelephelyen látja el feladatait” – ismertette Lantos Csaba energiaügyi miniszter. 

    Az MVM Paksi Atomerőműnél pénteken 6 órakor elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget. A MAVIR tájékoztatása alapján a Duna áradása az átviteli hálózati elemeket – távvezetékeket, alállomásokat – sehol sem veszélyezteti. Az országos diszpécserszolgálat ideiglenesen tartaléktelephelyen látja el rendszerirányítási és a piacműködtetési feladatait. 

     A Duna paksi szakaszán a következő napokban várható a tetőzés, amely előreláthatólag ennek ellenére sem fogja elérni a harmadik fokozatot. A szakemberek ezzel együtt felkészültek egy esetleges további vízszintemelkedésre is.

    A töltési szint közel 3 méterrel magasabb a valaha volt legmagasabb vízszintnél, amelytől a mostani árhullám várhatóan több tíz centiméterrel elmarad.

    Az atomerőmű még ennél is magasabban helyezkedik el, az épületeket tehát semmiképpen nem érheti el az ár. Az atomerőmű munkatársai kezelik a megnövekedett uszadékmennyiséget, a gát és a zsilipek felett a vízügyi szakemberekkel együttműködve biztosítanak folyamatos felügyeletet,

     olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

    Folyamatos a termelés a MOL hazai üzemanyag-ellátásban meghatározó szerepet betöltő Dunai Finomítójában. A százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak, két védekezési pontot jelöltek ki, amelyeket homokzsákokkal biztosítottak. A logisztikában a folyami közlekedés jelenleg szünetel, de a további szállítási módokban nincs fennakadás. A MOL megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket az árvízveszéllyel közvetlenül érintett töltőállomásain is.

    Az áram- és gázszolgáltatók az árvízi helyzethez alkalmazkodva egyes településrészeken átmenetileg szüneteltethetik az ellátást. A levonulást követően, az elárasztott területek hálózatának ellenőrzése után a lehető leghamarabb visszakapcsolják a szolgáltatást

    – emelte ki Lantos Csaba. A tárcavezető hozzátette, hogy az országos energiaellátásban így az árvíz várhatóan nem okoz fennakadást, kimaradást.

  • Budapesten ellenőrizte a dunai árvízvédelmi munkát szombaton Orbán Viktor miniszterelnök Szentkirályi Alexandra frakcióvezetővel közösen – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

    Mivel a fővárosban szombaton zajlik az árvíz hosszan elnyúló tetőzése, a miniszterelnök reggel a belvárosi védművek állapotát ellenőrizte a belügyminiszterrel és a honvédelmi miniszterrel közösen.

    Az operatív törzs ülése után pedig motorcsónakon több budapesti védekezési helyszínt is felkeresett Terdik Tamás budapesti rendőrkapitánnyal és Szentkirályi Alexandrával, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével.

    A területen dolgozó vízügyesek jelentése szerint a töltések mindenhol bírják a nyomást, a helyenként előforduló buzgárokat sikeresen kezelik. Az árvízi védekezés nyugodtan és hatékonyan folyik Budapesten.

  • Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella közölte, hogy nem valószínű, hogy a 830 centiméternél már sokkal tovább nőne a Duna vízszintje, mert a Lajtán a vártnál kevesebb víz érkezett.

    Hozzátette, hogy a Dunakanyarban a 2013-as rekord árvízhez képest 50 centiméterrel alacsonyabb volt a tetőzés vízszintje.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek folyamatosan találnak buzgárókat, csurgókat a védműveken, és ezek megjelenése a tetőzésnél egyre gyakoribb lesz. Kérdésre elmondta azt is, hogy Pilismaróton megcsúszott (suvadt) a töltés, de a szakemberek ezt gyorsan kezelték és leterhelték a védművet.

    Kitért arra is, hogy nem értesült semmilyen különleges eseményről a budapesti védekezéssel kapcsolatban;

    a Margit-szigeten a védművek tartanak, szivárgásról egyelőre nincs hír.

    A Duna főváros alatti szakaszáról szólva megjegyezte, hogy egy korábbi nagy árvíz miatt ezen a részen nagyon magas a partfal, és a mostani védművek is már készen állnak.

    Siklósi Gabriella elmondta azt is, hogy a védekezés például a Dunakanyarban most sokkal korábban, hatékonyabban, gyorsabban és tervszerűbben ment, mint 2013-ban.

  • Rendőrségi drónokkal figyelik és követik a víz terjedését, a nehezen megközelíthető helyszíneken pedig lovasrendőröket is bevetnek a védekezési munkálatok alatt – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvíz elleni védekezésről szóló szombati sajtótájékoztatón.

    Rétvári Bence kiemelte, hogy a lovasrendőrök a terepjáróval sem megközelíthető helyszíneken, például a Margitszigeten segítik a védekezést, a rendőrségnek pedig 14 hajója áll készenlétben, emellett be tudják vetni a helikoptereket is, továbbá 6 erősített teherautó és 2 Unimog (terepjáró képességű jármű) is rendelkezésre áll a védekezéshez.

    Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a rendőrség munkatársai nemcsak a gátakon tudnak segítséget nyújtani, hanem lezárásokban, biztosításban, valamint vagyonmegóvásban is részt vesznek. Jelezte továbbá, hogy a rendőrtanulók és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztjelöltjei is készen állnak a segítségnyújtásra.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Gólics Ildikó, Ercsi alpolgármestere szombaton reggel írta meg a közösségi médiában, hogy 262 méter hosszan védekeznek az árvíz ellen, és kihelyeztek 10 400 homokzsákot. 

    „Felkészülten várják a helyszínen állomásozó szakemberek az árvíz levonulását folyamatos megfigyelés, ellenőrzés mellett. A tetőzés vasárnap kora reggelre várható!” – jegyezte meg.

  • A Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárja beszámolt róla, hogy Dunabogdány térségében a hódmezővásárhelyi katonák, valamint az Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárjának katonái támogatták a katasztrófavédelem és a helyi önkéntesek munkáját az árvízi védekezésben.

  • Orbán Viktor miniszterelnök szombat hajnalban terepszemlét tartott Pintér Sándor belügyminiszter társaságában Budapesten a Duna-parton. A kormányfő erről egy fényképet is megosztott a közösségi oldalán, amelyhez azt írta:

    Magyarország meg fogja csinálni!

    A miniszterelnök vezetésével szombat reggel megtartották a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az árvízvédelmi operatív törzs ülését, amely után élőben tartott sajtótájékoztatót, ahol a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

  • Vitályos Eszter kormányszóvivő a Duna pesti oldaláról jelentkezett be szombat reggel Budapesten. Már csak órák kérdése és tetőzik a Duna a fővárosban.

  • Szombat reggel Magyarország Kormánya Facebook-oldalán osztottak meg bámulatos drónfelvételeket a budapesti árvízről.

  • Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közölte, hogy az árvízi védekezés eddigi legnehezebb napja jön, de Budapest 100 százalékos készültségben várja a tetőzést. Mint írja, az előrejelzések szerint az idei áradás időszakában szombat este emelkedik a legmagasabbra a Duna vízszintje Budapesten.

    „Kollégáim mindenhol lezárták a csatornazsilipeket, az átemelőtelepeket árvízi üzemmódba állították, elvégezték a szükséges védvonali zárásokat és azok megerősítését” – számolt be a főpolgármester.

    Hozzátette, hogy az elhúzódó áradás megterheli a gátak és a védművek állapotát, ami növeli a szivárgások kockázatát, ezért a csatornázási művek figyelőszolgálatának munkatársai éjjel-nappal járják a védvonali szakaszokat. Ha bármilyen árvízi jelenséget (pl. buzgárt, fakadó vagy szivárgó vizet) észlelnek, azonnal riasztják a készenléti egységeinket.

    Karácsony Gergely megjegyezte, hogy a vízművek munkatársai folyamatosan ellenőrzik a vízbázisokat is, és ellátják a kutak védelmét, és lényegesen több ivóvízminőségi vizsgálatot végeznek, hogy továbbra is biztosítani tudják a lakosság számára a zavartalan és biztonságos ivóvíz ellátást.

    Továbbra is bízom a budapestiek belátásában. Kérem, hogy a közúti forgalomban, ha tehetik, adjanak elsőbbséget a csatornázási művek és a vízművek járműveinek, és újra kérem, legyenek óvatosak az erős sodrású áradás közelében

     – zárta posztját a főpolgármester.

  • Több mint 30 beteget költöztetett át az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) péntek este, miután az egyik liftaknában vizet észleltek, közölte az MTI-vel az Országos Kórházi Főigazgatóság pénteken éjszaka.

    Azt írták, felmerült annak a veszélye, hogy áramkimaradást okozhat a liftaknában megjelenő víz, ezért a biztonságos ellátás érdekében több mint 30 páciens költöztetését oldották meg az intézet munkatársai kórházon belül, egyik épületből a másikba, az Országos Kórházi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és több társszervezet támogatásával, segítségével.

    Több beteg döntött úgy, hogy a hétvégét otthon tölti; az ő kezelésük hétfőn folytatódik. Hozzátették, hogy az Országos Mozgásszervi Intézet betegeinek ellátása továbbra is folyamatos és biztonságos.

  • Hiába állja jól Dél-Buda a sarat, Budafok, Budatétény és a Kopaszi-gát alacsonyabb részeit elöntötte az árvíz. Bár a Fővárosi Csatornázási Művek folyamatosan dolgoznak a víz kiszivattyúzásán, a Háros-sziget természetvédelmi területét elöntötte a Duna, így a vadvilág is menekül.

    Bővebben a dél-budai helyzetről itt olvashatnak.

  • Az áradó Dunában lubickoltak a budapesti katasztrófaturisták, a fürdőző fiúkról és kajakozó lányokról felvétel is készült, és láthatóan nem zavarta őket a sodrás. Az életveszélyes jelenetről a Budapestkornyeke.hu osztott meg fotókat. 

  • Bár a Büntetés-végrehajtási Parancsnokság arról számolt be, hogy a fogvatartottakat és a börtön rendjét nem veszélyezteti a víz, a homokzsákokat folyamatosan pakolják a váci börtön köré. A fegyház küzdelméről az árhullám ellen, valamint a munkálatokról itt olvashatnak.

  • Visegrád-Szentgyörgypusztánál a mélyebben fekvő udvarokon akkora a víz, hogy az épületek mellett az autók helyett kenukat és csónakokat lehet látni.  A házban is áll a víz, az értékeket már korábban kipakolták az épületből. 2013 után nem érte őket váratlanul az áradás, és gyors apadásra számítanak.

    Az árvíz sújtotta Duna melletti települések helyzetéről itt olvashatnak bővebben.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Az elmúlt napokban elérte Európát a Borisz ciklon, ami hatalmas mennyiségű csapadékot hozott magával. Az Alpokban lezúduló csapadékmennyiség miatt több folyó vízszintje is megemelkedett, a készültség a Duna, a Lajta, a Rába és a Répce folyók vízgyűjtő területeire is érvényes. 

    Pénteken is egy percről percre közvetítésben követtük nyomon az eseményeket. Alábbi hírfolyamunkban ma is figyelemmel kísérjük az áradásokkal kapcsolatos európai történéseket, minden fontos hírt megtalál egy helyen.

    Tartsanak velünk!

Rovatok