Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index élő hírfolyama a Kelet-Közép-Európában lévő árvízről, amely Magyarországot is sújtja. A nap legfontosabb eseményei a következők voltak:

    • Katonai helikopterrel kellett kimenteni egy helyi lakost Kisorosziból;
    • Lejutottunk az árvíz miatt lezárt budapesti aluljáróba, és nem azt találtuk, amit vártunk;
    • Már a falakon átszivárogva ömlik be a víz a teniszakadémián a Római-parton;
    • Elönti a víz, a biztosító sem fizet, mégis rengetegen akarnak ideköltözni;
    • Orbán Viktor: Nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk;
    • Karácsony Gergely a Batthyány térről jelentkezett, fontos kérdések tisztázódtak.

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is!

  • A Batthyány téri aluljárót a Duna áradása miatt pénteken lezárták, a 2-es metró szerelvényei megállás nélkül átrobognak az állomáson. Stábunk az árvíz tetőzésének napján, szombaton lejutott a homokzsákokkal körbebástyázott aluljáróba.

    Helyszíni beszámolónkat az alábbi linken olvashatja el.

  • Egy súlyos beteg kisoroszi lakost kellett kimenekíteni szombat délelőtt a víz elől elzárt településen. Minderről a település polgármestere, Molnár Csaba beszélt az ATV híradójának.

    Mint mondta, a lakos kórházba került, bíznak a felépülésében. Molnár Csaba számára a mostani már az ötödik árvíz, amit polgármesterként koordinálnia kell.

  • Már tapasztalható a lassú apadás Mosonmagyaróvárnál, Komáromnál, Esztergomnál, Budapestnél, azoknál a településeknél, ahol már túljutott az árhullám – közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleményben az MTI-vel szombaton.

    A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál már pénteken elérte a tetőző vízszintet 286 centiméterrel, szintén aznap tetőzött a Duna Komáromnál 790 centiméterrel, míg Esztergomnál 752 centiméterrel. Budapesten a Duna szombaton, a hajnali órákban tetőzött 830 centiméterrel.

    Az említett településeken a lassú apadás felügyeletére az Éduvizig és a Kdvizig területére átvezényelt szakemberek 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.

    A kirendelt vízrajzi szakemberek továbbra is állandó vízhozamméréseket végeznek a Lajta szükségtározó, illetve a Mosoni-Duna területén, míg a geodéták a vízállások rögzítésében segédkeznek – közölték. A tér- és vonalvilágítási szakcsoport a Szentendrei-sziget négy helyszínén lát el szolgálatot. Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a jelenségek észlelése, nyomon követése, a szükséges beavatkozások azonnali megtétele – jelezte közleményében a Kövizig.

  • Az árvíz mellett a belvíz is gondot okozott Zebegényben: a katonák segítsége nélkül ezt a települést nem sikerült volna megvédeni – olvasható az Irány a Sereg szombati Facebook-bejegyzésében.

    A közösségi oldalon egy videót is közzétettek a helyszínről.

  • Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődik – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

    A Duna térségbeli apadásának és a Mosoni-Duna vízszintemelkedésének következtében szombaton 15 óra 25 perckor a vízszintek kiegyenlítődtek, és kinyitották a Mosoni-Duna torkolati művet – írták, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődik.

  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 19 órás adatai szerint 819 centiméteren volt a Duna vízállása Budapesten szombaton.

    Az egész ország vízállási adatait erre a linkre kattintva lehet elérni.

  • „Budapest után is lesznek olyan települések, amelyekre oda kell figyelni az árvízi védekezésnél” – írta szombati Facebook-bejegyzésében Magyarország kormánya.

    Ercsi, Kisapostag, Dunaföldvár, Paks igényel kiemelt figyelmet a Budapest alatti védekezésnél

    – olvasható a közösségi oldalra feltöltött képen.

  • A Római-partról jelentkezett Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke.

    Budapest, Római-part 19.: több száz önkéntes, 5 nap meló, 22 ezer homokzsák. A 43 lakásos társasház biztonságban

    – fogalmazott Facebook-bejegyzésébenaz EP-képviselő, aki az elmúlt napokban éjszakánként is a helyszínen küzdött az árral, és felügyelte a védekezést.

  • Árvízvédelmi kapu védi a Parlamentet az árvíztől – írta Magyarország kormánya a Facebook-oldalán.

    Az Országház aljában található védműről egy 360 fokos képet is közzétettek.

  • A jó időt kihasználva kreatív hétvégi tevékenységbe kezdtek Budafok egyes lakói. A Gyár utcában is magasan kiöntött a Duna, amit az ott lakók kihasználtak, és az egyik közkedvelt hétvégi hobbitevékenységet folytatva pecázni kezdtek.

    A botos műveletről felvétel is készült.

  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint Budapesten hajnali 5 órakor tetőzött a Duna 830 centiméteren, ami 61 centiméterrel maradt el a 2013-as tetőzéstől. Bár a korábbi előrejelzések a tetőzést a későbbi órákra jósolták, a vízügy kérdésünkre megerősítette, hogy a fővárosban már nem lesz a hajnalinál magasabb vízállás.

    Mint írtuk, az elöntött budai és pesti rakpart felszabadulása a jövő héten várható, azonban az elmúlt órákban már 8 centiméterrel csökkent a vízszint, a délután négy órai adatok szerint jelenleg 822 centimétert mutat a vízmérce a Duna budapesti szakaszán.

  • A dunai árvíz okozta magyarországi termésveszteségről ír szombati cikkében a Reuters nemzetközi hírügynökség. Batki László magyar gazda már majdnem betakarította a bioparadicsom, -paprika, -retek és -saláta termését, amikor a héten a megduzzadt Duna elöntötte kis földjének nagy részét Nagymaroson.

    Ez bevételkiesést jelent, emellett nem tudunk új növényeket vetni, ahogy azt korábban terveztük, és nem tudjuk elkezdeni a talaj előkészítését a jövő évre

    – fogalmazott a termelő, aki a károk ellenére úgy gondolja, hogy lépéseket tud tenni annak érdekében, hogy alkalmazkodjon az elkövetkező évek gyakoribb áradásaihoz. „Ez egy rossz dolog, azonban jó oldala is van. Jön a Duna, és feltölti vízzel a kiszáradt földet, valamint tápanyagot is hoz” – fejtegette.

  • Mint írtuk, a rengeteg figyelmeztetés ellenére is több tucat ember kereste fel a megáradt Duna fővárosi szakaszát szombaton. A kíváncsiskodók a pesti és a budai oldal part menti részeit is ellepték, magukat és az áradás elleni védekezést is veszélybe sodorva.

    Kollégánk beszámolója szerint az Országház előtt már a rendőröknek kellett fellépni a túlságosan merész katasztrófaturistákkal szemben. Az ártéren megtriplázott rendőrségi kordonszalagra volt szükség, ugyanis a tiltás ellenére többen is átlépték a korábbi, hatóság által kijelölt határvonalat.

  • Adonyban 64 embernek kellett elhagynia otthonát az árvíz miatt. Ártérben laknak, ahol bizony a víz az úr. Ez a hullámtér törvénye. Aki ide költözik, minden más reménnyel hagyjon fel! Ám felvetődik a kérdés, hogy miért választja valaki lakóhelyének azt a területet, amit időről-időre visszafoglalnak a hullámok?

    Erre kerestük, és meg is kaptuk a választ Adonyban. Cikkünket ide kattintva olvashatja.

  • A dunai árhullám elől menekülő vadak miatt lezárják szombat és vasárnap éjszakára az 55-ös út Baja és Pörböly közötti szakaszát – közölte honlapján a rendőrség.

    A tájékoztatás szerint szombat 22 óra és vasárnap 4 óra, valamint vasárnap 22 óra és hétfő 4 óra között az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárják.

    A közlekedők a forgalom nagyságától függően óránként húsz kilométeres sebességkorlátozás mellett kizárólag rendőri felvezetéssel haladhatnak mindkét irányban.

    A két nap többi időszakában óránként 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert a gemenci erdőből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében – írták.

  • Tahitótfalu környékén borult fel egy hajó, ahol egy férfit találtak egy fa ágában kapaszkodva – írja a Pest Vármegyei Kutató-Mentő-Szolgálat a Facebook-oldalán. Az esetről és a mentés folyamatáról egy videót is közöltek.

    A történetben bőven van szakmai siker, tanulság és emberi felelőtlenség. Nem félünk kimondani, hogy az áradó Dunában, a tiltás ellenére, mentőmellény nélkül vízre szállni szerintünk felelőtlenség és életveszélyes

    – hívták fel a figyelmet.

  • „Jól vizsgáztak az eddigi beruházások, de nincs még kész a fővárosi árvízvédelem” – közölte Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szombat délután a Batthyány téri metrómegállónál tartott sajtótájékoztatóján.

    A közösségi oldalán is élőben közvetített eseményen a városvezető hangsúlyozta, hogy ezen a napon tetőzött az elmúlt évtized legnagyobb áradása a Dunán Budapesten. A helyszínre érkeztek a vízművek, a BKK, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek képviselői is, akik tájékoztatták az újságírókat az áradás elleni védekezés aktuális helyzetéről.

    Elmondhatjuk, hogy most már túl vagyunk a tetőzésen, mostanra alacsonyabb a vízszint, mint reggel volt

    – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, „túl vagyunk a nehezén, de nem vagyunk még a végén”.

    A városvezető bejelentette, hogy európai uniós forrásból a Római-parton, valamint az újpesti oldalon szeretnék folytatni az árvízvédelmi beruházásokat. Úgy látja, hogy jól vizsgáztak a helyszínen dolgozók, a Fővárosi Csatornázási Művek, a vízművek, valamint a budapesti közlekedés is. Sikerült megvédeni a Margitszigetet, valamint a Római-partot is az áradással szemben. Hangsúlyozta, hogy a budapesti tömegközlekedés túlnyomó része a tetőzés idején is használható, valamint továbbra is elérhető, orvosolva a rakpartok nélkülözése okozta problémákat.

    Jól vizsgázott a főváros és az állami szervek közötti közös munka is a főpolgármester szerint, sikerült félretenni a politikai vitákat a védekezés idejére.

    Karácsony Gergely egyúttal megköszönte a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját, valamint a budapestiek türelmét is, és további fontos feladatnak nevezte, hogy az árvízvédelmi pontokat folyamatosan ellenőrizzék, illetve a sors ajándékának nevezte, hogy „megúsztuk ennyivel”.

    A Fővárosi Vízművek képviselője a sajtótájékoztatón közölte, hogy Budapesten és az agglomerációban az ivóvíz egészséges és biztonságos. Hangsúlyozta, hogy az árvízvédelem ideje alatt fokozott fertőtlenítési eljárásokat alkalmaztak, ami tapasztalható az ivóvíz ízén, ezért azt javasolta, hogy kitöltés után a fogyasztók néhány percig hagyják állni a kitöltött folyadékot.

    A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. képviselője megköszönte az önkéntesek, valamint a tömegközlekedési központ munkatársainak munkáját. Beszédében jelezte, hogy várhatóan már a jövő hét elején megnyitják a Batthyány téri aluljárót az utasforgalom előtt. A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársa elmondta, hogy még nem értek véget a feladatok, az apadás napjai éberséget, a felépített akadályok lebontása további munkát ad a vállalatnak.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • „Köszönöm annak a sok ezer embernek a munkáját, akinek köszönhetően most viszonylag nyugodtan várhatjuk az árvíz tetőzését” – írta szombati Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

    A városvezető a posztjához több fotót is mellékelt, többek között a Batthyány téri aluljáróról, ahová beszivárgott a víz.

  • A Római-part árvíz sújtotta területeire csak kizárólagos engedéllyel lehet belépni. A közúti forgalom már hétfőn megszűnt a Nánási út és a Királyok útja között, a buszok sem járnak.

    Az ott lakók számára egy, a helyi rendőröktől kapott karszalagot adtak, amelyet maguknál kell tartaniuk, ezzel léphetnek ki és be a lezárt területre. 

  • Több tucat ember lepte el a fővárost szombaton, mindenki az áradó Dunára kíváncsi. Az emberek a budai oldalon a Rákóczi hídtól egészen a Margit hídig végig a rakpartot elválasztó korlátoknál sétálgatnak, több kisgyerek is a korláton ugrál.

    A Lánchíd a gyalogosforgalom számára már szinte járhatatlan, a Clark Ádám térnél, a Batthyány térnél, valamint a Szent Gellért térnél vannak a legtöbben.

  • A Fővárosi Vízművek arról tájékoztatott szombaton, hogy 

    • az árvíz idején 407 ivóvíztermelő kút napi 520 076 köbméter teljesítménnyel látja el szolgáltatási területüket. 
    • naponta 315 748 köbméternyi kapacitást nélkülöznek, miután 168 kutat lekapcsoltak a hálózatról, 139 kutat pedig ürítőre állítottak. Ez utóbbiak a kitermelt vizet egyenesen a Dunába engedik vissza.
    • laboruk naponta 41 helyen vesz vízmintát az ivóvízhálózatból, és összesen 861 paramétervizsgálatot végez el, valamint 109 klórmérő, 106 zavarosságmérő és 2 toxicitásmérő online érkező adatait elemzi. Így lehetnek teljesen nyugodtak afelől, hogy tiszta és egészséges víz folyik a csapokból.
    • 29 surrantó és 66 áteresz megnyitásával gondoskodnak arról, hogy az árvízi védművek sérülés nélkül állják ki az áradó Duna víznyomását. Egy gátat egyébként át is kellett vágniuk.
    • 4400 darab homokzsákot és 1300 jutazsákot használtak fel kútjaik, szennyvízaknáik és egyéb, összesen 463 létesítményük védelmére. A zsákokat amúgy 122 köbméter homokkal töltötték meg.
    • 480 folyóméternyi, 2880 négyzetméternyi fóliát terítettek a homokzsákok alá. Fólia került a termelésből kivett kútjaik fölé is, ezzel megakadályozva, hogy Duna-víz kerüljön az ivóvízrendszerbe.
    • 25 különféle gépjárművel és célgéppel naponta, nappal és éjszaka is, több mint 300 vízműves munkatárs dolgozik közvetlenül a védekezésben.
  • „Több ezer egyetemista és szakközépiskolás vesz részt az árvízi védekezésben, akik közül sokan most hétvégén is kint vannak a gátakon” – írta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a hivatalos Facebook-oldalán.

    Bejegyzésében a miniszter megköszönte a diákok helytállását.

  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.

    A NAV azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy rendszeresen foglalnak le üzemanyagot jövedéki eljárásban, így például az illegálisan – jellemzően a jövedéki adó megfizetése nélkül – forgalomba került vagy a veszélyes, szabványoknak nem megfelelő üzemanyagot.

    A jövedéki törvény biztosítja, hogy árvíz- és belvízvédekezési készültség esetén az elkobzott üzemanyagok átadhatók a jogszabályban meghatározott szerveknek – emlékeztet a hivatal.

    Az árvízhelyzetre tekintettel a NAV szombat délelőtt a győri, pilismaróti, szentendrei és budapesti helyszínekre szállította ki a lefoglalt üzemanyagot, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Fejér vármegyékbe pedig hétfőn.

  • Budapesten iszonyatos erővel jön a víz, de a védekezés szervezetten zajlik – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti terepszemléjét követően a Facebookon.

    Elmondása szerint végigjárta a védműveket, ellenőrizte a védekezést, meghallgatta a jelentéseket, de igazából nincsenek kritikus szakaszok, a víz 50-60 centivel a 2013-as szint alatt marad majd.

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közölte, hogy a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél, és még csak most jön a neheze.

    Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred laktanyájánál is komoly védekezésre van szükség, a víz ereje nem válogat.

    Katonáink készen állnak, oda megyünk, ahol szükség van ránk. Összefogás és kitartás – ez most a legfontosabb feladatunk!

    – jegyezte meg a miniszter.

Rovatok