Index Vakbarát Hírportál

Drágább disznó, kevesebb stadion

Ez történt a gazdaságban az év 19. hetében

2013. május 12., vasárnap 10:41

A kormány egy hétig tartó huzavona után feladta a harcot Brüsszellel, és pénteken Varga Mihály bejelentette első megszorítócsomagját. Az intézkedéssel első körben állami intézmények pénzeit zárolják, majd jöhet a beruházások, így a stadionépítések vagy a Kossuth tér felújításának leállítása is. Ha még ez sem lenne elég, tovább nőhet a tranzakciós adó és az energiaadó. Emellett tovább dagadt a trafikbotrány, egyre több helyen derül ki, hogy direkt fideszeseknek adták a koncessziót, amivel valószínűleg már fagyit is árulhatnak a boldog nyertesek. A pénztárcánk mindeközben tovább szenved: a sertés és a csirke ára nő, üdítőre sincs pénzünk, és már a Balaton is luxus. Sovány vigasz, és nem is feltétlenül a csirkevásárlóknak, hogy olcsóbb lehet az arany.

Bár a hétnek még bizakodva vágott neki a kormány, csütörtökre elfogyott a jókedv: kiderült, hogy nem sikerült meggyőzni Brüsszelt arról, hogy elszámolták magukat a várható deficittel kapcsolatban, így csütörtökön Orbán Viktor felkérte Varga Mihályt, hogy dolgozza ki egy újabb megszorítás részleteit (ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy Brüsszel például a tavalyi hiányszámmal kapcsolatban tényleg nagyon mellélőtt, jelentősen felülbecsülve azt, igaz, a magyar kormány sem volt sokkal ügyesebb a számításokban).

Ötletelésre nem maradt sok idő, a miniszter a csomagot már másnap be is jelentette: ez legfeljebb bruttó 266 milliárd forintos megszorítást jelenthet, három lépcsőben. Első körben zárolások lesznek az állami intézményrendszerben, és ha ez nem elég, és a növekedés sem rántja ki a költségvetést a bajból, akkor állami beruházásokat függeszthetnek fel – így leállhatnak többek között a stadionépítések, vagy a Kossuth tér átépítése. Ha még ez sem lenne elég, akkor harmadik körben emelik a tranzakciós adót és az energiaadót.

Ezzel úgy tűnik, egyelőre véget ért a teljesen unortodox megoldások (szektoradók) kora, és a kormány azt lépte, amire az elemzők is számítottak. A forint sem mozdult a csomagra, és úgy tűnik, a kormány mostmár csak inkább a kommunikációban folytatja a harcot az EU-val: a megszorítások ismertetése után a Fidesz szóvivője gyorsan bejelentette, hogy valójában nem is túlzottdeficit, hanem rezsieljárás zajlik Magyarország ellen, ami a baloldali lobbinak köszönhető. Mindenesetre az, hogy a hiányeljárás megszűnik-e, május végén kiderülhet.

Baráti dohány

A héten tovább dagadt a trafikbotrány. Előkerült egy hangfelvétel, ami bizonyítja a szekszárdi trafikmutyit. A hangfelvétel alapján a városban az volt a kiválasztás egyetlen szempontja, hogy csak fideszesek kaphassanak trafikot, a polgármester pedig utcánként osztotta le a koncessziókat.

Később kiderült, hogy Hajdúszoboszlón is egyeztetett a Fidesz a trafikpályázatokról, ráadásul hiába lett volna cél a megváltozott munkaképességűek segítése, csak minden huszadik koncesszió került ilyen pályázóhoz. De nem csak ők, hanem 35 ezer, eddig részben dohányból élő magyar vállalkozó is bukik a pályázaton, aminek a részleteivel kapcsolatban továbbra is titkolózik az NFM.

Pedig egyre inkább úgy tűnik, jó üzlet lesz trafikot üzemeltetni, egy módosító javaslat szerint már fagyit is árulhatnának az eddigi termékek mellett. Ha mégsem lenne elég jelentkező, a Posta is beszállhat a dohánybizniszbe: a mobilpostához hasonlóan a mobiltrafikok ott árusíthatnak majd, ahol senki nem pályázott. Közben az országban már egyre több helyen jelennek meg a Nemzeti Dohányboltok nyitását jelző kiírások, az internet pedig egy új trafikhálózatról árulkodik: újonnan bejegyzett domain nevek jelzik egy Continentalhoz kötődő lánc születését.

Drága csirke, olcsó arany

Nem csak a dohányvásárlás körül akadhatnak gondjaink nyáron: tovább drágul a tej, sőt, a csirke és a disznóhús is, miután megnőtt a takarmányok ára. Júliustól fizethetjük az útdíjat, miután a héten benyújtották az útdíjtörvényt, pedig a pénztárcánknak már a Balaton is nagy luxus, ráadásul drágább lett házat bérelni is.

    19. heti záró  18. heti záró
 BUX 18 503 18 318
 OTP 4 864 4 780
 Mol 16 550 16 155
 Richter 34 020 33 895
 Magyar Telekom 348 410

Ha esetleg van annyi pénzünk hogy bérlés helyett vennénk egy házat, akkor még a mostaninál olcsóbban is találhatunk ingatlanokat: Budapesten a panelok, vidéken a családi házak ára eshet a legjobban egy felmérés szerint. Olcsóbban juthatunk aranyhoz is, ha valóban kifullad az aranydrágulás, márpedig úgy tűnik, hogy a profikat már nem érdekli a nemesfém.

Kicsit többeket érint, hogy a benzin is olcsóbb lett, bár úgy tűnik, ez mostanában nincs nagy hatással a tankolásra. Az adatok alapján már nem vesszük a benzint, tavaly csak annyit tankoltunk mint 2004-ben, idén pedig várhatóan még annyit sem fogunk. Persze az is lehet, hogy a háttérben az áll, hogy egyszerűen másra költjük a pénzt, tavaly legalábbis 213 milliárd forintot vertünk el szerencsejátékra.

Úgy általában egyébként nincs sok kedvünk vásárolni, az elmúlt időszakban még kevesebbet mentünk boltba, mint tavaly. Ha eljutunk, akkor is csak olcsó szörpöt veszünk, egyre kevesebb szénsavas üdítő fogy, és a gyümölcsléről is kezdünk leszokni. És lehet ez még rosszabb is, hiszen egyelőre nem látszik a válság vége: bár egymás után már a harmadik hónapban megint nőtt a magyar ipar, újra nőni látszik a munkanélküliség is, legalábbis tavaly áprilishoz képest 25 ezerrel több ember keres most munkát.

Rovatok