Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul mai nemzetközi hírösszefoglalónk a koronavírus-világjárványról. Köszönjük figyelmüket.

    Vigyázzanak magukra, pihenjenek jól!

  • A világon menekültként élő csaknem 80 millió ember nagy részét nem vonták be a koronavírus elleni oltási kampányokba – közölte a World Vision nevű, elsősorban gyerekeket támogató, keresztény humanitárius segélyszervezet.

    Az országok túlnyomó többségében figyelmen kívül hagyták őket

    – mondta Marwin Meier egészségügyért és érdekképviseletért felelős vezető a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7-csoport pénteken kezdődő csúcstalálkozója előtt. Példaként említette, hogy Görögország csak a múlt héten kezdte meg a menekültek beoltását, míg Lengyelország nem vonta be a menekülteket oltási programjába. Meier szerint mindössze 20 olyan országról tudni, amelyben vakcinaszállítmányok érkeztek menekülttáborokba is.

    Ez több mint vakcinanacionalizmus

    – mondta. Hozzátette: a fertőzés veszélye háromszor nagyobb a sűrűn lakott táborokban.

    A G7 pénteken kezdődő, háromnapos cornwalli csúcstalálkozójának egyik fő témája a koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz – adta hírül az MTI.

  • Az elmúlt 24 órában Bosznia-Hercegovina egészségügyi hatóságai 57 új fertőzöttet jelentettek.

    Mindösszesen 2243 személyt teszteltek, hét személy halt meg a járványban – írja a 24sata.hr.

  • Július 1-jétől az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc kötelezően alkalmazzák az európai Covid-útlevelet.  Azonban a tagállamok már korábban is bevezethetik az okmányt.

    Kilenc, többnyire olyan tagállam, amelyeknél a turizmus fontos gazdasági ágazat, máris bevezette az EU-s koronavírus-védőoltás bizonyítványt.

    Az alábbi EU-országokról van szó: Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Litvánia, Lengyelország és Spanyolország.

    A Covid-vakcinaútlevelet a kibocsátó ország nemzeti nyelvén és angolul állítják ki – számol be a CNN.

  • Siniša Mali szerb pénzügyminiszter bejelentette, hogy június 16-án, szerdán fizetik ki a 3 ezer dináros (közel 9 ezer forint) támogatást minden nyugdíjasnak, aki május 31-ig felvette a védőoltás legalább első adagját – írja a Vajma.info.

    Mali elmondta, hogy június 17-ig fizetik ki a többi polgárnak is a pénzt, akik bejelentkeztek a kincstári igazgatóság honlapján vagy a telefonos központon keresztül.

    Június 15-ig jelentkezhetnek az állam 3 ezer dináros támogatására azok a 16 évnél idősebb polgárok, akik május 31-ig felvették a védőoltás legalább első adagját – emlékeztetett Mali, és kiemelte, hogy eddig mintegy 1 millió 216 ezer polgár jelentkezett be a támogatásra.

  • Az elmúlt hétvégén Szerbiába Bosznia-Hercegovinából mindösszesen 18 793 állampolgár lépett be – tájékoztatta Franka Vican, Bosznia-Hercegovina határrendészetének szóvivője a szarajevói Avaz napilapot.

    A szóvivő azt is elmondta, hogy ez jelentős növekedés a határforgalomban az előző hétvégéhez képest, hiszen akkor mindösszesen 14 379 bosnyák állampolgár rándult át Szerbiába.

    Mint már korábban beszámoltunk róla, a szerb államfő június 3-i bejelentését követően indultak el a bosnyákok a szomszédos Szerbiába, ahol ingyenesen oltást kaphatnak. Boszniában ugyanis lassan zajlik a lakosság immunizációja.

  • Raed Arafat román belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetőjének elmondása szerint a koronavírus elleni oltás csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát és a SARS-CoV-2 indiai variánsa ellen is védelmet nyújt – írja a Maszol

    A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatón a politikus leszögezte: ha új információk kerülnek napvilágra, mivel új tanulmányok bármikor előjöhetnek, akkor ahhoz az egész tudomány alkalmazkodni fog, hogy megoldja a problémát.

    A politikus szerint az a lényeg, hogy akit egyáltalán nem oltanak be, az a környezetével együtt sokkal veszélyeztetettebb. 

    A katasztrófavédelem vezetője arra a felvetésre nem kívánt reagálni, amely arról szólt, hogy ingyen üdítőt és miccset (román húsétel) kapjon, aki beoltatja magát. 

  • Várhatóan június végéig bezárják a mobil mintavételi helyeket Szlovákiában − jelentette be Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Mint mondta, ezzel véget ér a tömeges tesztelés időszaka. A mintavételi helyek ellenében tesztelőhelyeket hoznak létre, ahol többféle szűrővizsgálatot is el lehet végezni − írja az Új Szó.

    Az egészségügyi tárca foglalkozni fog a külföldi állampolgárok oltásának kérdésével, valamint a hatvan év felettiek Szputnyikkal való oltásával is. Olyan központok megnyitását is tervezik, amelyek azokkal az oltottakkal foglalkoznak majd, akiknél súlyos mellékhatások jelentkeztek a vakcina felvétele után.

  • A Covax-program keretében 117 ezer dózis koronavírus elleni oltóanyag érkezett Ukrajnába a Pfizer és BioNTech vállalatok közös vakcinájából − írja a Kárpáti Igaz Szó. A negyvenmilliós országba jövő héten újabb szállítmányt várnak a cégtől, amellyel összesen 473 850 adag oltóanyag érkezik.

    A nemzetközi segélyprogram keretében eddig 590 850 adag Pfizer- és 1 072 800 adag AstraZeneca-oltóanyagot ajánlottak fel Ukrajnának. Az oltási kampány keretében eddig 1 284 143 személyt vakcináltak, mindkét dózist 152 142-en kapták meg.

  • Antigén- és PCR-teszt felmutatásával is beengedik hétfőtől a turistákat Szlovákiába − írja az Új Szó. Eduard Heger kormányfő a szerdai kormányülés után elmondta, hogy a 24 óránál nem régebbi antigén- vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása után karanténkötelezettség nélkül beengedik a turistákat.

    A Magyarországgal, Ausztriával, Csehországgal és Horvátországgal kötött megállapodás értelmében pedig azok a beoltottak, akik már több mint 22 napja megkapták az első dózist az oltóanyagból, teszt és karantén nélkül utazhatnak. Szlovákia várhatóan Szlovéniával köt legközelebb ilyen megállapodást, erről jelenleg folynak a tárgyalások.

  • A pakisztáni járványügyi és betegségmegelőzési hatóság (NCOC) oltási kötelezettséget rendelt el az állami alkalmazottak és a magánszektor munkavállalóinak – adta hírül az MTI. A dél-ázsiai ország kormánya az év végéig a 220 milliós népességből hetvenmillió lakost akar beoltani. Eddig több mint tízmillió dózist használtak fel.

    A mostani rendelkezés szerint a közszféra alkalmazottait június végéig immunizálni kell a koronavírussal szemben, a magánszektor vállalatainál ugyanakkor még nem állapítottak meg konkrét határidőt. 

    Minél több embert oltunk be, annál védettebbek leszünk

    – jelentette ki Aszad Umar tervezési miniszter, aki egyben az NCOC igazgatói posztját is betölti. 

    Pakisztán eddigi oltási kampánya az AstraZenecára és a kínai oltóanyagokra támaszkodik. Az országban eddig 936 131 fertőzöttet regisztráltak a járvány kirobbanása óta, a halálos áldozatok száma 21 453. 

  • A kezdődő monszunidőszak heves esőzései árasztották el szerdán Mumbai utcáit, leállt a tömegközlekedés és egy oltóközpontot be kellett zárni − közölték a helyi hatóságok. Az indiai meteorológiai szolgálat további riasztást adott ki Mumbaira és a környező régiókra a napokban várható további heves esőzések miatt.

    A szörnyű időjárási körülmények nemcsak a közlekedést, de az oltási kampány menetét is megzavarták a városban. A járvány kezdete óta Indiában 2,9 millió fertőzöttet azonosítottak, ebből hétszázezer esetet Mumbaiban regisztráltak. A városban a kór 15 073 ember életét követelte − adta hírül az MTI.

  • Magyarország és Marokkó megállapodott, hogy kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait – jelentette be a marokkói fővárosban, Rabatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nászer Burita marokkói külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.

    Az egyeztetések alapján Marokkóval együtt már tizennégy országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.

  • Az Egyesült Államok 1,7 millió adag kísérleti gyógyszert vásárol a koronavírus kezelésére, amennyiben az engedélyt kap sürgősségi felhasználásra − írja a Guardian

    A Merck & Co. gyógyszergyártó cég közölte: 1,2 milliárd dolláros (340 milliárd forint) üzletet kötött az Egyesült Államokkal a molnupiravirra, amely jelenleg a harmadik vizsgálati fázisban van.

    A cég közleménye szerint más országokkal is megkezdte az előzetes vásárlásokról szóló tárgyalásokat.

  • Ma hajnalban, helyi idő szerint hajnali fél négykor az oroszországi Rjazany városában, Moszkvától mintegy kétszáz kilométerre délkeletre tűz ütött ki a helyi kórház intenzív osztályán – tudósít a Newsline. Hárman meghaltak, nyolcan megsérültek. Az égési sérülések elszenvedői közül egyikük az intézmény ápolónője. 

    Az intenzív osztályon egy súlyos állapotban lévő páciens lélegeztetőgépe gyulladhatott ki – nyilatkozta Nyikolaj Ljubimov, Rjazany régió kormányzója. A politikus a kínai lélegeztetőgépek tartozékai közül a feszültségingadozást és a zárlatot gátló adaptert hiányolja.

    Koronavírusos pácienseket ápoltak a tűzeset helyszínén. Nem ez az első oroszországi haláleset kigyulladt kínai lélegeztetőgép miatt. Tavaly májusban többen meghaltak meghibásodott kínai lélegeztetőgép-tüzek következtében moszkvai és szentpétervári kórházakban.

  • Horvátországban az elmúlt 24 órában 275 új fertőzöttet regisztráltak. Az aktív horvátországi fertőzöttek száma 1330 fő. Közülük 520 pácienst ápolnak kórházban és 51-en kerültek lélegeztetőgépre. Heten haltak meg a járványban.

    Tavaly február 25-től, amikor is az első fertőzést regisztrálták Horvátországban, a mai napig mindösszesen 358 061 fertőzést észleltek. Közülük 8103-an haltak meg és 348 628-an épültek fel, 159-en az elmúlt 24 órában – számol be a 24sata.hr.

  • Washington államban új módszert találtak ki az oltás népszerűsítésére: fűvel vennék rá az embereket arra, hogy beadassák maguknak a koronavírus elleni vakcinát – számolt be az Irish News.

    A program lehetővé tenné, hogy a marihuánát legális módon árusító üzletek az oltást bizonyító iratokért cserébe egy már előre megtekert jointot adjanak. A borászatok, éttermek és sörfőzdék számára az állam már korábban engedélyezte, hogy ingyen italokat adjanak az oltásért, de további ösztönzőket is alkalmazhatnak.

    Washington állam demokrata kormányzója, Jay Inslee hetvenszázalékos átoltottság esetén vagy a hónap végén tervezi feloldani az oltottak számára a korlátozásokat.

  • Szerbiában az elmúlt 24 órában újabb 198 koronavírussal fertőzött polgárt jegyeztek. Összesen 9390 tesztet végeztek el.

    A koronavírus szövődményeiben további nyolc szerbiai polgár vesztette életét. Kórházban 510 Covid-beteget kezelnek, közülük húszan szorulnak lélegeztetőgépre – számol be a Magyar Szó.

  • A magyar kormánytól kapott felhatalmazás alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tovább folytatta a kétoldalú tárgyalásokat a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. 

    Az egyeztetések alapján a cikkünkben felsorolt tizenhárom országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről – a Magyarországon felhasználásra kerülő valamennyi vakcinával történt oltás esetében –, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről.

  • Japán tovább csökkenti az olimpiára külföldről érkezők engedélyezett számát, a versenyzőket kivéve, és gyorsítja az oltási kampányt − jelentette be Szuga Josihide japán miniszterelnök.

    Hangsúlyozta: elkötelezett az olimpia és paralimpia megtartása mellett, még akkor is, ha Japán lakosságának többsége ellenzi a járvány miatt a játékok lebonyolítását. A miniszterelnök célja, hogy naponta egymillió ember kapjon vakcinát, így a szigetország 36 millió idős lakosa be lenne oltva az olimpia kezdetére, novemberre pedig mindenki, aki be akarja oltatni magát − számolt be az MTI.

    Az olimpiára külföldről 180 ezren akkreditáltak, azonban Japán a számukat már korábban kevesebb mint a felére csökkentette. Az olimpiai játékok helyi szervezői és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság eltökélt a versenyek megtartásában.

  • Hét nap alatt Horvátországban százezer koronavírus-igazolást adtak ki. A dokumentumra 1,7 millióan jogosultak. Mindezt Facebook-oldalán jelentette be Davor Božinović belügyminiszter, aki egyben a horvát operatív törzs vezetője.

    Megköszönte a horvát polgároknakaz érdeklődést, és elmondta, hogy mintegy kétezer lakossági kérdést válaszoltak meg a koronavírussal kapcsolatban az ebből a célból létrehozott kormányzati online felületen.

  • A horvát kormány mobil oltóállomásokat hoz létre, és oltóbuszokat küld minden olyan településre, amely messze esik az egészségügyi intézményektől, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt − adta hírül az MTI.

    A cél, hogy eljussunk minden állampolgárhoz, aki szeretné beoltatni magát. Csakis így lehet sikeres a turisztikai szezon, így örülhetünk együtt a tereken a horvát labdarúgó-válogatott sikereinek az Európa-bajnokságon, tehetjük lehetővé a fiatalok számára a felhőtlen barátkozást és az érettségizők számára a kirándulásokat

    − mondta Vili Beros egészségügyi miniszter.

  • Ausztriában csütörtöktől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon – jelentette be Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a kormányülés után szerdán Bécsben.

    A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók – a vártnál jóval kedvezőbb – alakulása, másfelől az oltások előrehaladása jelenti. Ausztriában tizenkét napja tartósan ötszáz alatt van a napi új koronavírusos megbetegedések száma, azoké pedig, akik legalább az első adag oltást megkapták, meghaladta a négymilliót.

  • Három év börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban egy gyógyszerészt, mert megpróbált tönkretenni több száz, koronavírus elleni vakcinát – adta hírül kedden az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma.

    A 46 éves, wisconsini Steven R. Brandenburg azt állította: az motiválta őt, hogy nem bízott az oltóanyagban. A wisconsini bíróság egyúttal kötelezte, hogy fizessen 83 800 dollár – 23,5 millió forint – kártérítést a kórháznak, ahol dolgozott, és ahol az oltóanyagot megpróbálta tönkretenni.

    A minisztérium nyilatkozata szerint a férfi éjszakai kórházi ügyelete során kétszer is kivett Moderna-vakcinával teli dobozokat a hűtőszekrényből tavaly decemberben, s ezzel veszélybe sodorta a beoltandók egészségét.

  • Romániában 140 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, csaknem 28 ezer teszt eredményének feldolgozása után, írta a Maszol.ro portál. A Covid–19 és szövődményei miatt 14 beteg lelte halálát, kedden. Több mint egymillió embert már gyógyultnak nyilvánítottak.  

  • A koronavírus-járvány helyi tombolásának közepén lepték el a hegymászók Nepálban a Mount Everest környékét, miközben Kína lezárta a kínai oldal felől a hegycsúcs környékét. Ott ugyanis attól tartanak, hogy Nepálból a helyiek, illetve a turisták hurcolhatnak be újabb és újabb eseteket. Ez persze a sors különös iróniája, mivel a vírus és a járvány éppen Kínából indult világhódító útjára jelenleg is vitatott és vizsgált körülmények között.

    A sok kiadott engedély, illetve a kedvezőtlen időjárás miatt valóságos forgalmi dugó alakult ki az Everestnél. Az engedélyek kiadásával a nepáli állam mintegy 4,2 millió dollár bevételhez jutott, ami természetesen jól jön a harmadik világbeli országnak. Mindezzel gyakorlatilag egy időben az ország miniszterelnöke Boris Johnsontól vakcinaadományokért kilincselt, azután, hogy Nagy-Britannia előzőleg már 260 lélegeztetőgépet és jelentős mennyiségű védőfelszerelést is adományozott Nepálnak.

  • Ukrajnában szerdára kevesebb mint 1400 új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma sem haladta meg a százat, jelenleg a járvány terjedése stagnálást mutat.

    Eközben szerdára az egészségügyi minisztérium átsorolta az ez egész országot a járványhelyzet szerinti legenyhébb, „zöld” kategóriába – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a tárca sajtóközleményére hivatkozva. Eddig az ország egésze már néhány hete az eggyel szigorúbb „sárga” besorolásban volt.

    A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 1385 új esettel 2 218 039-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mintegy kétszázzal kevesebb a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 77-tel 51 410-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 118 volt. A betegségből eddig 2 108 684-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban csaknem hétezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 5700-zal, 57 945-re. Kórházba most 756 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 483 volt.

  • Szlovákiában jelenleg 3344 személy vár Szputnyik V vakcinára, közölte az Egészségügyi Információs Központ. A koronavírus elleni orosz védőoltás iránt elsősorban a középkorúak érdeklődnek. A várakozók közül a legtöbben 40 és 44 év közöttiek, írta a parameter.sk. Mivel a 60 év felettiek számára csak kedd este óta elérhető ez a vakcina, közülük vannak legkevesebben a várólistán.

  • A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség több mint 80 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus ellen termelődő antitest.

    Átfogó tanulmányában az ONS közölte: reprezentatív számítási módszertana arra vall, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül a május 17-ével kezdődött egy hétben a felnőttek 80,3 százalékának szervezetében mutatták volna ki a SARS-CoV-2 koronavírus ellen fertőződés vagy oltás hatására termelődő antitestek jelenlétét vérvizsgálattal végzett szűrés esetén.

    A statisztikai hivatal becslése szerint Walesben 82,7 százalék, Skóciában 72,6 százalék, Észak-Írországban 79,9 százalék azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek a szervezetében jelen lehet az új típusú koronavírus ellen képződő antitest.

  • Oroszországban szerdán ismét meghaladta a 10 ezret az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek száma.

    Az orosz operatív törzs közleménye szerint az országban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 10 407-tel 5 156 250-re emelkedett a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb számú új fertőzés március 7-e óta.

    A napi növekmény 0,2 százalék, az új esetek 16,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 269 456-ra, a halálos áldozatoké 399-cel 123 787-re, a felépülteké pedig 9814-gyel 4 736 446-ra emelkedett.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 141,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 305 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 526 112 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Rovatok