Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kómában szült egy 33 éves koronavírusos nő

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elhagyja a közösségi oldalakat Marcel Forgáč, a szlovák Covid-lottó műsorvezetője, miután halálos fenyegetéseket is kapott.

    Úgy döntöttem, hogy kiszorítom az életemből a Facebookot. Legalább néhány hónapig eltűnök a közösségi oldalról

    – írta, hozzátéve: úgy érzi, hogy a közösségi oldal rossz hatással van az emberekre, különösen most, a világjárvány idején.

    A legjobb barátaim őrültek, agresszívek és paranoiások, hisznek a kitalációkban. Ők persze úgy érzik, hogy én vagyok az őrült. A közösségi oldal az a hely, ahol konkrét lakóhellyel rendelkező emberek kívánnak halált nekem, és ami a legrosszabb, a gyerekeimnek is

    indokolta döntését a műsorvezető. 

    Egy felmérésből nemrég derült ki, hogy körülbelül hány embert ösztönzött a Covid-lottó arra, hogy beadassák az oltást. A válaszadók 8 százaléka azt mondta, hogy nagyon ösztönözte, 13,5 százalékuk pedig úgy fogalmazott, hogy jelentősen befolyásolta őket a döntésben a különleges akció.

    Veronika Gmiterko, a pénzügyminisztérium államtitkára  azt mondta, hogy a kampány hatása minden várakozásukat felülmúlta. A lottóra összesen 29,8 millió eurót költöttek a szlovákok. 

    (via ParaméterÚj Szó)

  • A Sydneybe és Melbourne-be érkező, mindkét vakcinával beoltott utazóknak keddtől kezdve nem kell karanténba vonulniuk három napra – jelentették be ausztrál kormánytisztviselők.

    Új-Dél-Wales, valamint Victoria állam miniszterelnöke közös közleményükben azt írták, hogy a karanténkötelezettség elkerüléséhez két negatív tesztre is szükség lesz. Az egyiket még az utazás előtt 72 órával, a másikat pedig az érkezés után 24 órával kell készíteni. Az utóbbi teszt eredményének megérkeztéig karanténban kell maradni.

    Új-Dél-Walesben ezen kívül még azt is előírták, hogy az érkezés után hat nappal is végeztetni kell egy tesztet. Victoriában ugyanezt az érkezés utáni 5-7. napon belül kell megcsináltatni. A mostani szabályozások értelmében továbbra is két hétre karanténba kell vonuljanak azok a felnőttek, akik még nem kapták meg mindkét vakcinát. 

    Az enyhítésre annak ellenére kerül sor, hogy Új-Dél-Walesben rekordszámú, 2313 új fertőzöttet regisztráltak nemrég egy nap alatt. 

    (via CNN)

  • Sadiq Khan polgármester szombaton bejelentette, hogy szükségállapotot vezetnek be Londonban az omikron-variáns gyors terjedése, valamint a kórházban kezeltek számának növekedése miatt. 

    A polgármester azt mondta, hogy korábban egyeztetett a brit Egészségségügyi Szolgálat (NHS) munkatársaival és az önkormányzatokkal is, mielőtt meghozta a döntést. Konkrét intézkedéseket a polgármester nem jelentett be a szükségállapottal összefüggésben, de azt elmondta, hogy

    Az utóbbi 24 órában regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet, több mint 26 ezer esetet a pandémia kezdete óta

    – fogalmazott Sadiq Khan. 

    A most bevezetett szükségállapotot (major incident) legutóbb a 2017-es westminsteri terrortámadás idején hirdette ki a polgármester. A polgármester szerint ennek kihirdetésével most aláhúzták, hogy a különböző hatóságoknak nagyobb mértékben koordinálniuk kell a munkájukat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

    Fontos, hogy a londoniak megértsék, mennyire súlyos a helyzet. A legtöbb, amit most tehetnek, az az, ha beadatják a két oltást, vagy az emlékeztető dózist, ami tovább növelheti a védelmet

    – mondta a városvezető. 

    Nemrég egyébként az is felmerült, hogy egész Angliában korlátozásokat vezethetnek be az omikron-variáns gyors terjedése miatt.  A mutáns vírus terjedése volt ezen kívül annak is az oka, hogy a franciák szinte teljesen lezárták a beutazást az Egyesült Királyságból.  

    (via Sky News)

  • Az omikron-változat gyors terjedése miatt a holland kormány ismét lezárja Hollandiát. Január 14-ig gyakorlatilag minden üzlet és vendéglátó helyet be kell zárni. A karanténintézkedés szombat este lép életbe, írta meg a napi.hu.

    Az összes részletszabályt majd egy este 7 órakor kezdődő sajtótájékoztatón jelentik be. A téli zárlat azt jelenti, hogy az elkövetkező időszakban csak az alapvető fontosságú üzletek és szolgáltatások (pl. szupermarketek és gyógyszertárak) lesznek nyitva.

    A fodrászatoknak, a vendéglátásnak, a múzeumoknak, a sportlétesítményeknek, a színházaknak és az oktatásnak is be kell zárnia. Az érintkezések számát drasztikusan csökkenteni kell a várható omikron-hullám csillapítása érdekében.

    Kijárási tilalmat ezúttal nem terveznek, viszont korlátozzák, hogy hány látogatót lehet fogadni: az otthoni vendégségeken maximum napi négy fő vehet részt.

    A koronavírus új változata gyorsan terjed Hollandiában: Amszterdamban alig több mint egy hét alatt megtízszereződött az omikronos esetek aránya. Múlt hétfőn a fertőzések 2,5 százaléka volt omikronos, most a megbetegedések több mint a negyedénél mutatták ki a mutációt.

  • Olaszország északi és déli részén is gyorsan terjed a koronavírus omikron-variánsa, írta meg a Guardian

    Az ország egészségügyi hatóságai (ISS) szerint laboratóriumi vizsgálatok eddig 84 esetben igazolták a verzió megjelenését. Ez a szám pénteken még csak 55 volt. 

    33 esetet Lombardiában, Milánó környékén azonosítottak. A fertőzések másik központja a Nápoly központú Campania régiója.  

    Számítottunk rá, hogy a mutáció gyorsan fog terjedni, más országokban is ezt láttuk. Az elkövetkező napokban valószínűleg ez még növekedni fog,

    – mondta el Silvio Brusaferro, az ISS elnöke.  

  • Hétre emelkedett az omikron-variáns által okozott halálesetek száma Angliában az Egyesült Királyság Közegészségügyi Ügynöksége (Health Security Agency) szerint, írta meg a Guardian

    Eddig csupán egy halálesetet tulajdonítottak bizonyítottan az új variánsnak. az országban. 

     Angliában 85 olyan ember van kórházban, akiknek megbetegedését biztosan az omikron okozta. 

  • Az Egyesült Államokban is megjelent a koronavírus súlyos szövődményeként számon tartott feketegomba-fertőzés, amely korábban Indiában okozott több ezer halálesetet.

    A mukormiózis néven is emlegetett betegséget most három arkansasi egészségügyi intézményben is jelentették, de az esetek közt egyelőre nem találtak összefüggést.  

    A feketegombát összesen tíz betegnél mutatták ki, akik közül hatan belehaltak a fertőzésbe.

    Egyikük sem volt beoltva és átlagos életkoruk 57 év volt.

    A koronavírust az utóbbi két hónapon belül kapták el, és súlyos megbetegedést okozott náluk az ezután jelentkező feketegomba-fertőzés. 

    Az 50 százalékban halálos gombafertőzés elsősorban a koronavírusos páciensek között terjed. A fertőzés – a legyengült immunrendszert kihasználva – a gyomrot és a bélrendszert vagy a tüdőt támadja meg. A feketegomba indiai terjedése idején előfordult az is, hogy a sebészeknek el kellett távolítaniuk egyes betegek szemét, orrát vagy állkapcsát azért, hogy a fertőzés ne hatoljon be az agyba.

    (via MedicalXpress)

  • Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Hivatala összesen 10 059 új omikron fertőzöttet regisztrált, így összességében már 23 168-ra emelkedett az új mutánssal megfertőzöttek száma - írja a Guardian. Észak-Írországban 827, Skóciában 792, míg Walesben 181 az omikronnal fertőzöttek száma.

    Az új fertőzésszámok rohamos emelkedése ellenére több ezren tiltakoznak a vakcinaútlevél bevezetése ellen Londonban. A tiltakozók magyar idő szerint 13 órakor vonultak a westminsteri parlament épülete elé, ahonnan több helyszínre indultak szerte a fővárosban. Az esetről többen is Twitter posztot tettek közzé:


    A felvonulók közül többen az "Együtt" feliratú molinót emelték magasba, utalva arra a csoportosulásra, akik ellenzik a kötelező védőoltásokat, a vakcina útleveleket, valamint fellépnek a kormány szigorításai ellen.

  • Montenegróban is azonosították a koronavírus omikron-variánsát, egyszerre öt fertőzöttet vettek nyilvántartásba egy családban, amely Dél-Afrikából tért haza – közölte a helyi sajtó szombaton.

    A beszámolók szerint a fertőzöttek jól vannak, csak enyhe tünetek jelentkeztek náluk, és folyik a kontaktkutatás.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Montenegróban 198-cal 160 655-re növekedett, míg a halálos áldozatok száma öttel 2372-re.

  • Jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni Angliában, ha szeretnék megakadályozni, hogy a kórházi beutalások száma elérje a napi háromezret, hangzott el a brit kormány készenléti helyzetekben összehívott tudományos tanácsadó testületének (SAGE) ülésén, amit a BBC hozott nyilvánosságra. 

    A dokumentum szerint számos bizonytalanság van abban, hogyan fogják kezelni az omikron-variáns miatt megnövekedett betegszámot.  

    A kórházi beutalások száma múlt januárban volt a legmagasabb, akkor naponta átlagban több, mint 3700 ember került kórházba. 

  • Koronavírusos esetek miatt az Aston Villa-Burnley mérkőzést is elhalasztották az angol labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában, írta meg az MTI.

    A találkozó szombaton (ma) 16 órakor kezdődött volna, de a házigazda klub jelezte: több játékosa megfertőződött a koronavírussal. A liga illetékesei jóváhagyták a halasztási kérelmet, mivel az Aston Villának nem maradt elegendő egészséges futballistája, vagyis nem tudott volna kiállni a találkozóra.

  • Az omikron variáns kétszer gyorsabban terjed, mint a delta-variáns - számolt be róla az Al Jazeera. A pánarab hírügynökség az Egészségügyi Világszervezet legújabb felmérése alapján azt írja, hogy az új variáns eseteinek száma háromnaponta megduplázódik. 

    Az ENSZ szakosított szervezete szerint az új mutációt eddig 89 országban észlelték, ugyanakkor még kevés információ áll rendelkezésre az új variáns súlyosságáról.

    Az Imperial College London munkatársai a napokban arra figyelmeztettek, hogy az új mutánssal való újrafertőzés kockázata ötször nagyobb, mint a delta-variánsé. Az eset súlyosságát jól jelzi, hogy a napokban az amerikai elnök is aggodalmát fejezte ki, Joe Biden szerint súlyos tél elé nézünk az új mutáns terjedése miatt. A világ hét legfejlettebb országait tömörítő csoport a G7 egészségügyi miniszterei az omikront a globális egészségügy legnagyobb veszélyének nyilvánították.

    A WHO vezetője Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint az új  mutáns minden eddigi variánsnál gyorsabban terjed - jegyzi meg az aljazeera.

  • Lemondták a párizsi Champs Élysées sugárút szilveszteri tűzijátékát, miután a szakemberek figyelmeztettek az ünnepi időszakkal kapcsolatos kockázatokra.

    A párizsi önkormányzat közleményében azt közölte: „sajnos le kell mondanunk a Champs Élysées-n december 31-re tervezett összes ünnepséget”.

    A bejelentés összhangban van a kormány által az omikron-variáns terjedésének lassítása érdekében megfogalmazott új szabályokkal – írja a Guardian.

  • Törökország 15 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz az afrikai országoknak – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton az isztambuli Törökország–Afrika csúcstalálkozón.

    Ankara Erdogan elnöksége óta intenzíven fejleszti diplomáciai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait az afrikai országokkal, az elnök a kontinensnek már mintegy 30 országában tett látogatást. A pénteken megkezdődött csúcstalálkozó már a harmadik hasonló, és célja a kapcsolatok szorosabbra fűzése. Tizenhat államfő és 102 miniszter vesz részt a mostanin.

    Törökország a maga fejlesztette, Turkovac nevű vakcinából akar adományozni, de ez még nem kapta meg a hatósági engedélyt.

    Erdogán elmondása szerint Törökország és Afrika között kereskedelmi forgalom az utóbbi 20 évben évi 5,4 milliárd dollárról a tavalyi évre 25,3 milliárdra nőtt. Az idei év első 11 hónapjában pedig elérte a 30 milliárdot, de a cél az évi 75 milliárd dollár.

  • Már egy hete 30 ezer alatt van a fertőzöttek száma Oroszországban. A szombati adatok szerint 27 434 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak, ezzel 10 186 823-ra nőtt a megerősített koronavírus-fertőzött esetek száma a járvány kezdete óta.

    A járvány okozta halálozások száma egy nap alatt 1076-tal nőtt, így összesen már 296 180 áldozata van a járványnak Oroszországban – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Portugáliában is megkezdődik az öt éven felüli gyermekek koronavírus elleni oltása. Az országban jelenleg 88,9 százalékos az átoltottság az idősebb csoportokban.

    Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szervezete a múlt hónapban hagyta jóvá a Pfizer–BioNTech vakcinát az 5–11 éves korosztály számára – írja a Guardian.

  • Kínában több mint 1,18 milliárd embert oltottak be teljesen a Covid–19 ellen – közölte az ország nemzeti egészségügyi bizottságának szóvivője. Az országban így már több mint 2,66 milliárd adag Covid–19 oltást adtak be.

    A szóvivő kiemelte, hogy nagyon fontos az átoltottság növelése az országban, ugyanis már 77 országban mutatták ki a koronavírus omikron-változatát – írja a Guardan.

  • Lázadás tört ki a héten egy thaiföldi börtönben, mert a hatóságok nem voltak hajlandók elkülöníteni egy koronavírus-járványgóc fertőzöttjeit, a rabok csütörtökön és pénteken este is tüzet okoztak az épületben, az őrség eloltotta azokat, erővel helyreállította a rendet, de eközben több száz rab megsebesült – közölte a helyi kormányzat.

    A thaiföldi börtönök hírhedten túlzsúfoltak, így a járványt is nehéz megállítani bennük, ha fertőzésgóc alakul ki valahol. A pandémia kezdete óta 87 ezer thaiföldi rab fertőződött meg, és közülük 185 elhunyt a büntetés-végrehajtás adatai szerint.

    A szóban forgó börtön az ország déli részén van, de az AFP hírügynökség nem határozta meg pontosabban, hogy hol. Csütörtök estétől mintegy négyszáz rab lázadt fel a 2100 közül, és kétszer is tüzet okozott. Szombatra sikerült helyreállítani a rendet, az őrök letartóztattak 31 rabot, és megkezdték a károk felmérését.

    A 2100 rab közül körülbelül háromszáz fertőződött meg koronavírussal a tesztek eredménye szerint.

    A több mint 281 ezer thaiföldi rab 93 százaléka teljesen be van oltva.

  • A Szputnyik V és a Szputnyik Light vakcina kombinációjával történő beoltottság teljes védelmet nyújt az új típusú koronavírus omikron változata ellen – jelentette ki Alekszandr Gincburg akadémikus, az orosz Gamaleja Központ igazgatója pénteken újságíróknak az MTI szerint.

    Csak újraoltásra használható a Szputnyik Light

    Gincburg emlékeztetett arra, hogy a Szputnyik Lightot harmadik, emlékeztető és hatáserősítő „boosterként” adják be a pácienseknek, fél évvel a kétkomponensű Szputnyik V-kúra után. Közölte: intézete javasolni fogja az orosz egészségügyi minisztériumnak, hogy tartson ki az eddigi stratégia mellett, és összpontosítson a lakosság általános átoltására.

    A szakember azt állította, hogy a Szputnyik V és a Szputnyik Light kombinációjának hatékonysága meghaladja a 83 százalékot az omikron variánssal szemben, ami a delta mutáció elleni védelemmel vethető össze. Közölte, hogy a Gamaleja Központ rendelkezik technológiával, amely képes a koronavírus új törzsei ellen olyan vakcinákat létrehozni, amelyek valamennyi antigén ellen védelmet nyújtanak. Az erre irányuló munkálatok már folyamatban vannak.

    Bővebben>>>

  • Karikó Katalin, az idei Bolyai-díj kitüntetettje meghatottan gondol vissza a pekingi olimpiára, mert a lánya, Francia Zsuzsa éppen azon a napon lett olimpiai bajnok az Egyesült Államok evezős nyolcasának tagjaként, amikor elfogadták az mRNS módszer kifejlesztésében áttörést jelentő tudományos cikküket. A jövő évi orvosi Nobel-díj várományosa erről is beszélt az Indexnek adott exkluzív interjúban.

  • A világon 273 668 314 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 344 177 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 272 911 967 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 336 255 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 50 706 733. A halálos áldozatok száma 805 823.

    • Indiában 34 726 049 fertőzöttet és 476 869 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 204 941 fertőzöttről és 617 395 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 11 254 404 a fertőzöttek száma, és 147 509-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 982 735-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 289 292-re emelkedett.
    • Törökországban 9 138 535 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 80 053.
    • Franciaországban 8 623 131 fertőzöttet és 122 318 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 757 684 fertőzöttet és 107 812 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 167 650 a fertőzöttek és 130 992 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 455 527 fertőzöttet és 88 708 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 336 795 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 135 421.
    • Lengyelországban 3 923 472 fertőzöttet és 90 872 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 773 700 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 98 453 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Ausztria december 20-tól szigorítja a beutazási feltételeket, hogy meg lehessen fékezni a koronavírus új, omikron nevű mutánsának terjedését – jelentette be pénteken este az osztrák egészségügyi minisztérium.

    A korlátozások értelmében hétfőtől az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk.

    A karantént egyébként egy a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

    A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan emberek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, utóbbi esetben orvosi igazolás szükséges. Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás. Az ingázókra pedig továbbra is az enyhébb 3G-szabály van érvényben, miszerint a letesztelt (getestete) emberek, vagyis friss negatív vírusteszt lelettel rendelkező oltatlanok is beutazhatnak.

    „A szigorúbb beutazási korlátozások nagy kihívásokat jelentenek mindenekelőtt azok számára, akik a karácsonyi ünnepek alatt külföldre utaznak. Ugyanakkor ezek a szabályok éppen a jelenlegi helyzetben szükségesek, hogy gátat tudjunk szabni az omikron terjedésének Ausztriában” – jelentette ki Wolfgang Mückstein egészségügyi tárcavezető.

    Az osztrák kormány egyébként pénteken a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját kibővítette Angolával, Zambiával és Malawival, a közvetlen légi járatokat ezekből az országokból felfüggesztették.

    Ausztriában a legfrissebb adatok szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által aggasztónak minősített, nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánssal fertőzött nyolcvan személyt azonosítottak. A legtöbb ilyen esetet, összesen harminchetet Bécsben regisztrálták.

    Ausztriában a járvány kitörése óta 1 245 232 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 438-an hunytak el.

  • Szigorításokról döntöttek Írországban, este 8 órától bezárnak a vendéglátóhelyiségek, a mozik és a színházak – írja a BBC. 

    A Nemzeti Közegészségügyi Vészhelyzeti Csoport (NPHET) eredetileg délután 5 órás zárást javasolt, ezt enyhítik este 8 órára. A döntés december 20-án hétfőtől lép hatályba. 

    Úgy tudni, az elmúlt napokban Írországban azonosított új fertőzötteknek több mint harmadát már az omikronos esetek teszik ki.

    (via BBC)

Rovatok