Index Vakbarát Hírportál

Rózsaszín maszkot kaptak a rendőrök, a belügyminiszterhez fordultak

Koronavírus a világban – az Index pénteki hírösszefoglalója

Kurkó Gyula
Vöő György
Kiss Dániel
2022.01.14. 22:03
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kate Josephs, a brit operatív törzs vezetője elnézést kért amiatt, hogy 2020 decemberében részt vett egy bulin a miniszterelnöki hivatalban.

  Mint kiderült, a Downing Streeten december 17-én pont azért tartottak buli, mert őt búcsúztatták, mikor az operatív törzs éléről távozott. Kate Josephs most azt írta: őszintén sajnálja, hogy megtartották a rendezvényt, amikor ez nem lett volna szabad.

  December 17-én este összegyűltem az aznap dolgozó kollégéimmal és italoztunk a miniszterelnöki hivatalban lévő irodánkban, hogy elbúcsúztassunk engem. Őszintén sajnálom, hogy ezt tettem és azt, hogy ezzel felháborítottam az embereket

  – írta a Twitteren publikált közleményében. 

  Az esemény egyike azoknak, amelyeket jelenleg is vizsgál a brit parlament egyik független bizottsága.

  Ugyancsak pénteken kért elnézést a brit miniszterelnöki hivatal Erzsébet királynőtől amiatt, hogy még a Fülöp herceg temetése előtti napon is buliztak az épületben. 

  (via BBC)

 • Január 19-től kezdve az amerikaiak ingyenesen tudnak majd házhoz rendelni gyorsteszteket – jelentette be a Fehér Ház pénteken.

  A kormányzat összesen 500 millió gyorstesztet bocsát rendelkezésre, amelyeket az előző hónapban vásároltak meg. Mindennek persze lesz pár feltétele: 

  • minden háztartás legfeljebb négy tesztre lesz jogosult.
  • És a tesztek csak a rendelés leadása után 7-12 nappal érkeznek majd meg várhatóan.

  A teszteket a  covidtests.gov oldalon lehet megrendelni január 19-étől. A kiszállításban az amerikai postaszolgálat lesz az Fehér Ház partnere.

  Joe Biden elnök nemrég azt is bejelentette, hogy a fenti 500 millión kívül további 500 milliót fognak még hasonló célra vásárolni a közeljövőben.

  (via The Hill)

 • Hollandia szombattól enyhíti a koronavírus miatt meghozott korlátozásokat annak ellenére, hogy az omikron-variáns terjedése miatt minden eddiginél több a fertőzött az országban – jelentette be pénteken Mark Rutte miniszterelnök a Guardian híradása szerint.

  December óta először kinyithatnak a boltok, fodrászatok, szépségszalonok, és egyéb szolgáltatók. 

  A vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók és kulturális intézmények még legalább január 25-ig zárva maradnak. 

  Hollandia pénteken rekordszámú, 35 521 új esetet jelentett, a kórházban ápoltak száma azonban 74 napja nem volt ilyen alacsonyan. 

 • Szokatlan körülmények közt akadtak rá egy Amerikában körözött bűnözőre Skóciában. Nicholas Alahverdian koronavírus-fertőzés miatt kórházba és lélegeztetőgépre került, így találták meg. 

  A 34 éves férfit korábban nemi erőszak miatt elítélték Ohio államban és most amiatt körözték Rhode Island-en, hogy ezt megpróbálta eltitkolni a hatóságok elől. Ezen kívül Ohioban is keresik amiatt, hogy pénzügyi csalással gyanúsítják.

  A hatóságokat végül úgy rázta le magáról, hogy eljátszotta a halálát. 2020 elején több sajtócikkben is megjelent, hogy Non-Hodgkin limfómában szenved és napjai vannak hátra, majd február végén egy online gyászjelentés is megjelent a haláláról, amit – a jelek szerint – a hatóságok is készpénznek vettek. 

  Mire kiderült a csel, addigra Alahverdian már Skóciába menekült. Ott viszont nemrég elkapta a koronavírust és kórházba került, ezáltal fedték fel a személyazonosságát.

  A férfit – amennyiben felépül – minden valószínűség szerint ki fogják adni az Egyesült Államoknak, hogy felelősségre vonhassák.

  (via AP)

 • Két új gyógyszer kapta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását a koronavírus kezelésére, ugyanis az omikron-variáns számos eddigi kezelésnek ellenáll – írja a Washington Post

  A WHO „erősen ajánlja” az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár baricitinib nevű hatóanyagát súlyos koronavírus-betegséggel küzdőknek, amely szájon át szedhető. A szert kortikoszteroidokkal együtt adják. 

  A szervezet „bizonyos körülmények között ajánlja” a sotrovimab nevű hatóanyagot, ami egy monoklonális antitest-kezelés azoknak, akiknek nem súlyosak a tünetei, de nagy az esélyük arra, hogy kórházba kelljen utalni őket.

 • A lengyel orvosi tanács tizenhét tagja közül tizenhárman bejelentették lemondásukat pénteken, azt állítva, hogy a kormány semmibe veszi a tanácsaikat és a tudományos adatokat.

  A tudósok azt kifogásolták, hogy Lengyelországban az utóbbi hónapokban csak kevés korlátozást vezettek be a koronavírus elleni. 

  A tudományos, orvosi adatok és a gyakorlati intézkedések közti eltérés különösen az őszi hullámnál, majd az omikron-variáns megjelenése után váltak láthatóvá, amikor csak nagyon kevés lépést tett a kormány, holott sok halálozás volt várható

  – írták nyílt levelükben. 

  A lengyel kormány korábban azzal indokolta a korlátozások bevezetésének elmulasztását, hogy nemcsak az egészségügyisekre, hanem más szakértők véleményére is hallgatniuk kell.

  (via Reuters)

 • Az Oxfam International szerint legalább húsz ember rendkívüli mértékben meggazdagodott Ázsiában a járvány miatt, miközben körülbelül 140 millióan elvesztették a munkájukat és elszegényedtek.

  Jelentésükben azt írták, hogy a milliárdosok száma Kelet-Ázsiában a 2020 márciusi 803-ról 1087-re nőtt tavaly novemberig. A régióban a leggazdagabbak 1 százaléknak több vagyona van, mint a legszegényebbek 90 százalékának – írták. 

  Köztük volt néhány vállalkozó, akiknél különösen magas volt a gazdagodás mértéke. E 20 „járványmilliárdos” közt kínai, hongkongi, indiai és japán vállalkozók vannak, akik egészségügyi védőfelszereléseket és koronavírus-teszteket gyártottak és értékesítettek nagy mennyiségben. 

  Mindeközben az International Labour Organization azt írta, hogy 2020-ban körülbelül 81 millió ember megélhetése veszett el a térségben. További 22-25 millió embernek csökkenteni kellett a munkaidejét, ők is a szegénység közelébe kerültek. A leggazdagabbaknak ez idő alatt annyival nőtt a vagyona, hogy akár 10 ezer dolláros fizetést adhatnának minden embernek, aki elvesztette a munkáját – írták.

  A vagyoni különbségek várhatóan csak nőni fognak, sőt, az egyik előrejelzés szerint a növekedés exponenciálisan gyorsulhat majd. A Credit Suisse előrejelzése szerint 2025-re a térségben körülbelül további 42 ezer embernek nő majd 50 millió dollár fölé a vagyona, a dollármilliárdosok száma pedig akár a százezret is megközelítheti majd.

  (via The Guardian)

 • Hongkongban a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások keretében tilos lesz több mint 153, magas járványügyi kockázatba sorolt országból érkező utas számára a tranzit – jelentették be pénteken a helyi hatóságok. A rendelkezés vasárnap lép életbe, és egy hónapig marad érvényben.

  A hongkongi repülőtér weboldalán közzétett tájékoztatás kiemeli, hogy a döntést a vírus erősen fertőző omikron-variánsa elleni küzdelem jegyében hozták meg. A magas járványügyi kockázatú országokból érkezők közül csakis a teljesen oltottak léphetnek Hongkongba, és csakis az érkezés után letöltött 21 napos karantént követően – írja az MTI.

  Hongkong hatóságai már január 8-tól megtiltották a beutazást azoknak, akik nyolc, magas járványügyi kockázatú országban – Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Franciaországban – két óránál többet töltöttek az elmúlt 21 napban.

  A Bloomberg amerikai hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva mindazonáltal azt közölte: az új rendelkezés nem vonatkozik a sportolókra, a diplomatákra és a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpiai játékokra igyekvő más küldöttségekre sem.

 • Négy francia baloldali elnökjelölt a koronavírus elleni vakcinákat gyártók szellemi tulajdonjog-védelmének megszüntetését szorgalmazza és ennek érdekében nemzetközi fellépésére kérte pénteken Emmanuel Macron államfőt.

  A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a Zöldeket képviselő Yannick Jadot, a szocialista Anne Hidalgo és az Új Antikapitalista Párt jelöltje, Philippe Poutou közös levélben arra kérte a köztársasági elnököt, hogy sürgősen szervezze meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri értekezletét annak érdekében, hogy a vakcinák szabadalmi oltalmának feloldása lehetővé váljon, mindenekelőtt a legszegényebb országokban.

  Az aláírók sajnálatosnak tartják, hogy a tavaly piacra került oltóanyagok 74 százaléka a magas és közepes jövedelmű országokba irányult, s az alacsony jövedelműek az oltóanyagoknak csak alig egy százalékát kapták meg.

  A vakcinaszabadalmak feloldása már hónapokkal ezelőtt felmerült a nemzetközi politikában. Több ország – köztük az Egyesült Államok – is támogatja ugyan a szellemi tulajdonjog-védelmének felfüggesztését a járvány elleni hatékonyabb védekezés érdekében, de az uniós tagállamok között nincs egyetértés a kérdésben. Emmanuel Macron eleinte támogatta a lehetőséget, majd utóbb mégis visszakozott a kérdésben.

  (via MTI)

 • Több mint 35 ezer új fertőzöttet regisztráltak pénteken Hollandiában, ahol Mark Rutte miniszterelnök várhatóan péntek este jelenti be, hogy enyhítenek a korlátozásokon.

  Az országban várhatóan újranyithatnak majd a szaküzletek, a fodrászüzletek és az edzőtermek is, az éttermek és bárok viszont a sajtóértesülések szerint még zárva maradnak. Ettől függetlenül több étterem és bár is azzal fenyegetőzött az utóbbi napokban, hogy kinyit, még akkor is, ha a kormány nem engedi nekik.

  (via Guardian)

 • Az olasz rendőrök szakszervezetének vezetője nyílt levelet írt  Lamberto Giannini belügyminiszternek amiatt, hogy a rendőrök több olasz megyében is rózsaszínű FFP2-es maszkot kaptak.

  Stefano Paolini azt írta, hogy az excentrikus maszkok nem tesznek jót a rendőrök imidzsének, és nem illenek a rendőri uniformishoz sem. Munkatársai közül sokan megrökönyödtek azután, hogy kinyitották a dobozt, és ezeket a maszkokat találták benne – fogalmazott.

  szakszervezet közlése szerint hét olasz megyében (ezek a régiók alatt álló közigazgatási egységek) kaptak ilyen maszkot a rendőrök: Velencében, Paviában, Ferrarában, Szirakúzában, Varesében, Sondrióban és Comóban. 

  Arra kérjük önt: azonnali hatállyal cselekedjen annak érdekében, hogy a rendőrök olyan színű (fehér, kék vagy fekete) maszkban végezhessék a munkájukat, amely illik az egyenruhájukhoz

  – írta Paolini, aki egy későbbi nyilatkozatban hangsúlyozta: nem a színnel van problémájuk, hanem azzal, hogy a rózsaszín nem illik az egyenruhához. 

  A Corriere della Sera szerint egyébként ugyanilyen maszkokat osztottak ki több közintézményben, például az iskolákban, kórházakban is, de ott egyelőre még nem volt ebből probléma.

  Olaszországban december végén rendelkeztek arról, hogy – legtöbb helyen – kültéren is kötelezővé teszik a maszkviselést a koronavírus-járvány miatt.

  (via Guardian)

 • A koronavírus elleni küzdelemért felelő belga kormányközi bizottság közölte, hogy a védettségi igazolványokat oltási igazolványokkal váltaná fel a beoltottak arányának növelésére.

  A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteki beszámolója szerint a  kormányközi bizottság azt javasolta, hogy a jövőben a negatív koronavírusteszttel rendelkezőket vagy a betegségből kigyógyultakat ne tekintsék védettnek, kizárólag a beoltottakat sorolnák be ebbe a kategóriába. 

  Az intézkedés a lakosság magasabb beoltottsági arányának elérését szolgálná. Az illetékes bizottság ugyanakkor nem támogatja a koronavírus elleni kötelező védőoltást egyik korosztály esetében sem – közölték.

  Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki jelentésében közölte: továbbra is egyre több koronavírussal fertőzöttet diagnosztizálnak az országban. Az elmúlt hét napban átlagosan 23 642 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban. Ez egy hét viszonylatában 71 százalékos emelkedést jelent. Megjegyezték: hétfőn a 37 ezret is meghaladta az újonnan fertőződöttek száma.

  (via MTI)

 • Péntekig már több mint ötszázezer ember vette fel a negyedik oltást Izraelben – jelentette be az ország egészségügyi minisztériuma.

  A világon Izraelben kezdték meg elsőként a negyedik oltás beadását, amelyről hosszas vita után döntött a kormányzat decemberben. A hatóságok abban bíznak, hogy az újabb oltás segíthet az omikron-variáns megállításában is.

  Az Associated Press szerint az országban körülbelül 260 ezer aktív fertőzött van jelenleg, viszont csak 289 páciens van súlyos állapotban.

  (via AP)

 • Pénteken 92 223 új fertőzöttet jelentettek Németországban , amire a járvány kezdete óta nem volt példa.

  Ezen kívül 286 halálesetről számoltak be a hatóságok. A százezer főre vetített fertőzöttségi átlag jelenleg 470-nél áll, amivel megközelítette a tavaly novemberben mért, 485-ös negatív rekordot. 

  A hatóságok szerint az omikron-variáns már dominánssá vált az országban. A fertőzések 73 százalékát az új mutáns okozza, miközben a múlt héten ugyanez az arány még csak körülbelül 51 százalék volt az elterjedtsége.

  Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a héten leszögezte: nem támogatja azt, hogy a lakosság „ráeresszék” a vírust azért, hogy kialakuljon a természetes immunitás, szerinte ez egy etikátlan megoldás lenne. Mindeközben országos szinten egyelőre nincsenek kilátásban újabb korlátozások sem. 

  A fővárosban, Berlinben viszont úgy döntöttek, hogy sürgősen újabb szigorításokat léptetnek életbe. Ennek értelmében már szombattól kezdve kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése a tömegközlekedésben, a vendéglátóhelyekre pedig csak a beoltottak mehetnek be. A kétszer oltottnak ráadásul még negatív tesztre is szükségük lesz, ez alól csak a háromszor oltottak mentesülnek.

  (via The Berlin Spectator)

 • Romániában ezentúl felfüggesztik a jelenléti oktatást, online folytatják a tanévet azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt – jelentette be pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

  Az intézkedésről a két tárcavezető közös rendeletet írt alá a járványügyi operatív törzstől (CNSU) kapott felhatalmazás alapján, írta meg az MTI. 

  A tanári kar átoltottsági foka már nem szerepel a kritériumok között, tehát többé nem kell internetre költöztetni az oktatást azokban a – magas fertőzöttségű településeken működő – tanintézményekben, amelyekben a pedagógusok kevesebb mint hatvan százaléka vette fel az oltást.

  Az intézkedés egyelőre az összes romániai iskola nyitvatartását eredményezi, ugyanis jelenleg a Covid-kórházakban a férőhelyek alig 16 százaléka foglalt.

 • A francia oktatási minisztérium ötmillió FFP2-maszkot oszt szét a következő napokban a tanároknak, és nyolcezer helyettesítő tanárt és kisegítőt szerződtet határozott időre a hiányzó oktatók pótlására, valamint a koronavírus-járvány miatt bevezetett új intézkedések adminisztratív feladatainak lebonyolítására – jelentette be pénteken Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a France Info hírrádióban.

  Amint arról már az Index is hít adott, csütörtökön sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak az oktatásban dolgozók az oktatási intézményekben a héten bevezetett új járványügyi szabályok ellen. A legfőbb szakszervezet, az SNUipp-FSU által meghirdetett tiltakozást valamennyi pedagógus-szakszervezet, a szülői munkaközösségek és az iskolaigazgatók jelentős része is támogatta, mivel álláspontjuk szerint követhetetlenné váltak a folyamatosan módosuló járványügyi szabályok. A megmozdulást követően csütörtök este Jean Castex miniszterelnök és az oktatási miniszter fogadta Párizsban a pedagógus-szakszervezetek vezetőit.

  A francia kormány hétfőn jelentette be, hogy amennyiben egy osztályban egy tanuló koronavírustesztje pozitívnak bizonyul, nem kell ezentúl bezárni az osztályt, hanem valamennyi tanulójának négy nap alatt három öntesztet kell a szülők felügyelete mellett elvégeznie. A tesztek ingyenesek, de a szülőknek írásban kell az iskolát tájékoztatniuk az eredményről. Pozitív eredmény esetén az iskolák feladata a további szűréseket (PCR- vagy antigénteszt) megszervezni a tanulóknak.

  (via MTI)

 • Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság ideiglenesen felfüggesztette Joe Biden elnök rendeletét, amely előírta a száz főnél többet foglalkoztató vállalatoknál dolgozók kötelező oltását és tesztelését – jelentette a washingtoni Hill című lap.

  A legfelsőbb bíróság 6:3 arányban döntött az amerikai munkahelyvédelmi és egészségügyi hatóság (OSHA) által végrehajtandó rendeletről, azzal érvelve, hogy az túllépte a hatáskörét, írta meg az MTI. 

  Az alkotmánybíróság ugyanakkor 5:4 arányban jóváhagyta a szövetségi finanszírozású egészségügyi intézmények dolgozói számára előírt kötelező oltást.

  A kormányzat azzal érvelt, hogy mindkét irányelvre szükség van ahhoz, hogy minél több embert olthassanak be koronavírus ellen. Joe Biden úgy fogalmazott: elfogyott a türelme azokkal az amerikaiakkal szemben, akik nem hajlandók beoltatni magukat. Az elnök azt is kifejtette, hogy rendeletének célja a munkahelyek biztonságosabbá tétele érdekében az oltakozás kikényszerítése volt.

  Az elnöki rendelet előírta volna a legalább száz munkavállalót foglalkoztató vállalatok számára, hogy minden alkalmazottat kötelezzenek védőoltásra vagy hetente negatív koronavírusteszt benyújtására, továbbá maszkviselésre a munkahelyen.

  A Fehér Ház szerint az új szabályozás több mint nyolcvanmillió alkalmazottra vonatkozott volna, az egészségügyi dolgozókra érvényes rendelkezés pedig mintegy 17 millió alkalmazottat érint.

  A bíróság vitatta az OSHA vészhelyzeti jogosítványát is. A bírák többség szerint ugyanis az OSHA jogköre csupán a munkahelyek szabályozására terjed ki, és a koronavírus nem egyszerűen munkahelyi, hanem közegészségügyi kérdés.

 • A koronavírus omikron-variánsa vette át a domináns szerepet Olaszországban. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint ugyanis jelentősen többen fertőződnek meg ezzel a vírusvariánssal, mint a korábban domináns delta-variánssal.

  Olaszországban január 3-ra az esetek 81 százalékát az omikron-vírusvariáns tette ki, ezzel szemben a delta a pozitív tesztek 19 százalékában volt kimutatható – írja a Guardian.

 • Görögországban havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a hatvan év felettieknek, akik megtagadják a koronavírus elleni oltás felvételét – írja a francia sajtó.

  Jánnisz Ikonómu kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy tízből kilenc, koronavírussal összefüggő haláleset ebből a korcsoportból kerül ki.

  A január 16-án életbe lépő rendelkezés értelmében az oltást megtagadók havonta száz eurót (mintegy 35 ezer forint) kötelesek fizetni mindaddig, amíg be nem oltatják magukat.

  Tanosz Plevrisz egészségügyi miniszter vasárnap azt közölte, hogy február 1-jétől oltatlannak minősülnek mindazok, akik nem vették fel a koronavírus elleni emlékeztető oltást a második oltás után eltelt hét hónap alatt.

  Görögországban a 11 millió lakosból több mint hétmillióan vették fel a védőoltást. Több mint 3,9 millióan kapták meg már az emlékeztető oltást is – írja az MTI.

 • Az elmúlt két hétben jelentősen nőtt a koronavírus omikron-variánsával történő fertőzések száma Szlovákiában, ahol korábban teljes lezárás volt érvényben. Ivan Bosnák adatelemző szerint ez a fajta védekezés az afrikai variánssal szemben semmit nem ér, hiszen egyik országban sem volt sikeres, ahol alkalmazták – adta hírül az Új Szó.

  A szakember kifejtette, hogy a Szlovákiában azonosított fertőzésekért egyre több esetben a vírus omikron-variánsa tehető felelőssé, a hét végéig pedig a napi három-négyezer új megbetegedés közel felét ez a vírusvariáns okozza majd. Az adatelemző úgy véli, hogy a lockdown az omikron terjedése ellen nem mutatkozik hatásosnak. Állítását arra alapozza, hogy azokban az országokban, például Hollandia és Dánia, ahol hazájához hasonlóan szintén teljes országzárat vezettek be, ezt hamarosan feloldják, és ezeken a helyeken is egyre terjed az omikron.

  Ivan Bosnák négy pontba gyűjtötte azokat az intézkedéseket, amelyek hatásosak lehetnek az omikron-variánssal szemben: 

  Akinek van lehetősége, álljon át az otthoni munkavégzésre, azaz a home office-ra,

  ha fáj a torka, náthás, esetleg köhög, maradjon otthon, hogy még véletlenül se fertőzzön meg másokat, ha tömegrendezvényre menne, előtte mindenképpen teszteltesse magát, ha még nem oltatta be magát, tegye meg, még most sem késő ezt megtenni 

  – fogalmazott a szakember.

  (via Új Szó)

 • Egy gén lehet a felelős a koronavírus súlyos lefolyásáért. Lengyel kutatók abban reménykednek, hogy az általuk tett felfedezés segít majd jobban felderíteni, kik azok, akiknél nagyobb kockázatot jelent a koronavírus okozta betegség.

  Több mint másfél év munkáját követően sikerült azonosítanunk egy gént, mely felelőssé tehető a koronavírus okozta betegség súlyosabb lefolyásáért. Ez azt jelenti, hogy a jövőben meg tudjuk majd mondani, ki az, aki súlyosabb lefolyással nézhet szembe

  – idézi Adam Niedzielski lengyel egészségügyi minisztert a Portfolio.

 • A koronavírus elveszíti fertőzőképességének jelentős részét kilélegzés után, amire csak ráerősít a távolságtartás – derült ki a Bristoli Egyetem kutatásából. 

  A tudósok megállapították, hogy a vírus akár 90 százalékot is veszíthet fertőzőképességéből a kilélegzés utáni 20 percben. Kimutatták azonban, hogy a legnagyobb része a fertőzéseknek az első 5 percben történik.

  A vizsgálat állításait ugyan még nem erősítették meg, de a jelenség arra utalhat, hogy a vírus leginkább a távolságtartás figyelmen kívül hagyása mellett képes terjedni – írja a Portfolio.

 • Kína több tucat nemzetközi járatot függesztett fel az omikron-variáns globális terjedése miatt – írja a Guardian.

  Kína pénteken bejelentette, hogy több országból

  30 bejövő nemzetközi járatot felfüggesztettek a Covid-fertőzések miatt,

  köztük négyet az Egyesült Államokból. Kína idén eddig 74 járatot törölt.

 • Az elmúlt 24 órában jóval többen fertőződtek meg Ukrajnában a koronavírussal, mint ahányan kigyógyultak abból – adta hírül a KárpátHír.

  A Magyarországgal szomszédos országban péntekre az azonosított fertőzöttek száma 10 476-tal 3 737 510-re, az elhunytaké 140-nel 98 068-ra nőtt, közölte az egészségügyi minisztérium. Az aktív betegek száma 3051-gyel 94 331-re emelkedett. Az elmúlt napon 1656 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba, míg gyógyultnak 7285 embert nyilvánítottak. Jelenleg Ivano-Frankivszk és Szumi megye van narancs zónában, az ország többi régióját a sárga színnel jelölik.

  A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 197 703-an vették fel, 14 941 500-an pedig még csak az első adagot adatták be maguknak. Emellett a harmadik, emlékeztető oltást eddig 70 663-an kapták meg. 

  (via KárpátiHír)

 • Skóciában találtak rá egy nemi erőszak miatt körözött amerikai férfira, aki két évvel ezelőtt megrendezte a saját halálát.

  Nicholas Alahverdiant egy glasgow-i kórház dolgozói ismerték fel fényképről, akinek DNS-mintáját és ujjlenyomatát eljuttatták az Interpolnak. A több álnevet is használó férfi Arthur Knightnak adta ki magát.

  A most 34 éves férfit koronavírus miatt kezelték. Egy ideig lélegeztetőgépre is került, de egyelőre nem világos, hogy kezelésre szorul-e még. Az amerikai hatóságok azonban a kiadatását kérik – írja a New York Times alapján az RTL Klub.

 • Pozitív lett Magdalena Andersson svéd miniszterelnök koronavírustesztje – jelentette pénteken a kormányfő szóvivője. A tájékoztatás szerint Andersson jól érzi magát, és házi karanténból folytatja munkáját.

  Svédországban az omikron-variáns terjedése miatt jelentősen nőtt a regisztrált fertőzések száma, a hatóságok pedig ismét életbe léptettek néhány járványügyi korlátozást.

  Az év elején elkapta a vírust a svéd királyi pár is, a múlt héten pedig a királyi udvar azt közölte, hogy megfertőződött Viktória trónörökös is.

  (MTI)

 • Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világelső szerb Novak Djokovics ausztráliai vízumát, ami azt jelenti, hogy a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból, és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen.

  Alex Hawke pénteken azzal indokolta a döntését, hogy az „egészségügyi és közrendi okokból” született, valamint a „közérdek ezt kívánja”.

  A Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben

  – jelentette ki a miniszter.

  (via BBC)

 • A szlovák egészségügy-miniszter, Vladimír Lengvarský szerint előfordulhat, hogy lerövidítik a koronavírus-fertőzötteknél hivatalból elrendelt kötelező karantént, de azt nem indokolta, hogy erre miért volna szükség – olvasható a Paraméter cikkében. 

  A politikus arra hivatkozott, hogy orvostudományi szempontból egyelőre nem indokolt a karantén lerövidítése. Ugyanakkor Eduard Heger kormányfő megerősítette, hogy erről a lehetőségről hosszabb ideje tárgyalnak a kormánykoalíción belül. 

  Az új koronavírus omikron-variánsára reagálva a világ több országában lerövidítették a kötelező karantént. Különféle szlovákiai egyesületek már figyelmeztettek a tömeges munkaerőhiányra, amit ez a hullám okozhat. A szlovák orvosi és a pedagóguskamara is tudatta, hogy ha a 60 év feletti dolgozóikat karanténba küldik, amiről már többször beszélt Igor Matovič pénzügyminiszter, akkor ezekben a szegmensekben be nem látható következményű munkaerőhiány keletkezhet.

  (via Paraméter)

 • Súlyos bélfertőzés terjedt el Szlovákiában, különösen annak északkeleti részén – adta hírül az Új Szó a tvnoviny.sk hírportál információi alapján. A betegség kezdeti tünetei nagyon hasonlítanak a koronavíruséhoz, ezért csak a PCR-teszt hozhat biztos eredményt.

  Először a felsővízközi (Svidník) kórházban növekedett meg a fertőzést elkapók száma, ahol a kór már a személyzet tagjai között is fertőz. Az egészségügyi intézmény igazgatóhelyettese, Martin Pytliak úgy véli, hogy vírusos bélfertőzésről van szó, aminek a tünete elsősorban a hányás, ritkábban a hasmenés. Ezenkívül a beteg lázas, hidegrázás vagy reszketés is jelentkezhet.

  A klinikai tünetek általában 24–48 órán át tartanak

  – mondta a szakember, aki kifejtette, hogy a fertőzésnél mindenképp szükség van PCR-tesztre, hiszen a tünetek hasonlósága miatt összetéveszthető a koronavírussal.

  (via Új Szó)

 • Enyhítéseket jelentett be a norvég kormány csütörtök este az alig több mint egy hónappal ezelőtt elrendelt szigorításokhoz képest.

  Jonas Gahr Store norvég kormányfő tudatta, hogy többek között például újra lehet alkoholt felszolgálni. A észak-európai országban karácsony előtt alkoholtilalmat vezettek be a valamennyi vendéglátóhelyen. Ezen felül a miniszter arról is beszélt, hogy a gyerekek és fiatalok szabadtéri sporttilalmát is feloldják, zárt térben legfeljebb húszan sportolhatnak együtt mostantól.

  Az érintkezéssel járó sportágak edzései és versenyei is újraindulhatnak.

  Felnőttek esetében beltéren maximum szintén húszan lehetnek jelen, és javasolt a távolságtartás. Mindezek mellett zárt térben, rögzített ülőhelyek esetén mostantól 200 ember vehet részt rendezvényeken, ülőhelyek nélküli esemény esetén pedig zárt térben 30, a szabad levegőn pedig 200 fő a létszámkorlát.

  A járvány új szakaszába léptünk. Sokkal több a beoltott, mint decemberben, és nagyszámú gyorstesztet is vásároltunk, ezért a négy héttel ezelőtti korlátozások egy részre feloldható

  – fejtette ki Jonas Gahr Store.

  Az új fertőzések száma ennek ellenére emelkedik, és a koronavírus omikron variánsa vált uralkodóvá a skandináv országban. A miniszterelnök szerint a legújabb járványhullám még nem érte el a csúcsot, de a korábbiaknál sokkal kevesebben lesznek súlyos betegek koronavírus-fertőzés miatt. 

  (via MTI)

Rovatok