Index Vakbarát Hírportál

Görögország meghosszabbított kerítéssel védi a határát

2022. augusztus 24., szerda 07:51

Görögország fokozatosan meghosszabbítja kerítését Törökországgal közös határán és megerősíti a megfigyelőrendszereit az egyre erősebbé váló illegális bevándorlás feltartóztatására – közölte kedden a görög kormány.

A döntés a határkerítés meghosszabbításáról Kiriákosz Micotákisz kormányfő vezetésével és a legfőbb katonai, biztonsági és bevándorlási tisztségviselők részvételével tartott keddi tanácskozáson született.

A kormányzat közleménye szerint a megbeszélésen az egyre nagyobb tehertételt jelentő illegális bevándorlásra összpontosítottak Görögország szárazföldi és tengeri határain.

Törökországot az ország destabilizálásával vádolják 

Görögország már korábban felhúzott 40 kilométer kerítést az Évrosz határfolyó mentén. Athén ismételten azzal vádolta Ankarát, hogy Törökországba érkezett bevándorlók ezreit küldi Görögországba szomszédja destabilizálására.

„Eldöntöttük, hogy fokozatosan meghosszabbítjuk a kerítést az Évrosz teljes hossza mentén” – közölte a görög kormány az MTI szerint, kiemelve, hogy első körben a lehetséges problémás szakaszokra fognak összpontosítani. „El lett döntve az is, hogy megerősítjük a megfigyelőrendszereket” – tette hozzá.

Törökország és Görögország régóta vitatkozik a migráció mellett egyebek között a tengeri határokról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

Rovatok