Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij is reagált a pénteki nap hírére

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.03.17. 09:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Fekete-tengeren az ellenséges hordozórakéták száma négyre csökkent. Erről a Dél műveleti parancsnokság számolt be.

    Folytatva a keresési műveletet, kiderült, a Fekete-tengeren, az ellenség 19 hajót tart harci szolgálatban. A rakétahordozók száma négyre csökkent. Ahogyan korábban is, két tengeralattjáró látható. A Kalibr rakéták teljes száma elérheti a 24 rakétát

    – áll a jelentésben.

    Mint megjegyezték, a rakétatámadás veszélye továbbra is meglehetősen magas – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

  • Korábban írtunk arról, hogy az amerikai légierő FORTE–10-es hívőjelű Global Hawk felderítőgépe a hajnalban a Fekete-tenger irányába indult.

    A gép reggel 9 órakor Románia felett járt, és Moldova felé közelített a FlightRadar24 szerint, amiből arra lehet következtetni, hogy a Fekete-tengert most elkerüli.  Többen is megjegyezték, hogy más esetben a hasonló útvonalakon közlekedők már Bulgária partjainál berepültek a Fekete-tenger fölé. 

  • Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte Hellfire rakéták és más rendszerek 150 millió dollár értékű lehetséges eladását Lengyelországnak – közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium biztonsági együttműködési ügynöksége. Ez a hivatal felelős a katonai felszerelések és fegyverek külföldre történő szállításáért kormányközi szerződések keretében.

    Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta AGM–114R2 Hellfire rakéták és kapcsolódó berendezések lehetséges eladását mintegy 150 millió dollár értékben a lengyel hatóságoknak – közölte az ügynökség közleményében.

    A jelentés pontosítja, hogy Varsó korábban engedélyt kért 800 ilyen rakéta, valamint más rendszerek megvásárlására az Egyesült Államoktól.

    Ez a javasolt eladás összhangban van az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági célkitűzéseivel, mivel hozzájárul egy olyan NATO-szövetségesünk biztonságának megerősítéséhez, amely elősegíti a politikai stabilitást és a gazdasági fejlődést Európában

    – áll a dokumentumban.

    Az amerikai kormányzat már értesítette a kongresszust a döntésről. A törvényhozásnak most 30 napja van arra, hogy megvizsgálja az esetleges üzletet, és esetleg megakadályozza azt – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Oroszország nem fog fegyvert kapni Kínától, mert Peking nem olyan ostoba, mint Teherán – fogalmazott.

    Peking látja, hogy a Kreml milyen középszerűen viselkedik az Ukrajna elleni agressziójában, ezért nem fog részt venni ebben a háborúban, és nem fog fegyvert szállítani Oroszországnak – vélekedett Valerij Zaluhnyihj főtanácsadó.

    Az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának különleges tanácsadója, Daniel Rice újságíróknak adott kommentárjában fejtette ki Kijevben – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Irán elég vakmerő volt ahhoz, hogy csatlakozzon. Nem hiszem, hogy Kína csatlakozni fog. Szerintem Hszi Csin-ping látott minden hibát, amit Putyin elkövetett, és nem akarna csatlakozni az… idiótákhoz. Nem számítok arra, hogy csatlakozik vagy szállít

    – fogalmazott Rice.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye alapján 2023. március 16-án 0 óra és 24 óra között 5221 fő lépett be az ukrán–magyar határszakaszon Magyarország területére. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4780 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől menekülve 2023. március 16-án 35 ember, közülük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • John Kirby a hét elején történt oroszamerikai incidensre utalva közölte, hogy az amerikai pilóta nélküli repülőgép lezuhanásához vezető orosz művelet szándékoltságára semmi nem utal, ugyanakkor a legjobb esetben is figyelmetlenség történt, a legrosszabb esetben pedig a művelet gondatlan és támadó jellegű volt – közölte az MTI.

    Kijelentette, nem világos az Egyesült Államok számára, hogy az orosz pilótának szándékában állt-e nekiütközni a drónnak, amely később a tengerbe zuhant. Megerősítette, hogy a tenger mélysége miatt nem valószínű, hogy az eszközt sikerül felszínre hozni.

    John Kirby arra a varsói bejelentésre, miszerint Lengyelország a következő napokban MiG típusú vadászrepülőgépeket adna Ukrajnának, úgy reagált, hogy szuverén döntésről van szó, azt tiszteletben tartják. Hozzátette, hogy ez nem változtat az amerikai hozzáálláson az F16-osokkal kapcsolatban, amit az elnök hangoztatott, miszerint jelenleg nincs ilyen felvetés az asztalon.

    Egy másik ország ilyen jellegű bejelentése nem befolyásolja az Egyesült Államok szuverén döntéshozatalát az F16-os vadászrepülőgépeket illetően – fogalmazott a szóvivő.

  • Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna fegyverekkel való támogatása minden állam szuverén döntése.

    Megjegyzései azután érkeztek, hogy Lengyelország csütörtökön bejelentette, hogy az ország a következő napokban négy MiG29-es vadászgépét Ukrajnába küldi – írja a CNN .

    Természetesen több tucat országgal dolgozunk szorosan ezekben a kérdésekben, de a különböző országok más és más dolgokat tesznek annak érdekében, hogy támogassák Ukrajnát az orosz agresszióval szemben

    – mondta Blinken egy nigeri sajtótájékoztatón.

  • Az oroszok továbbra is exportálják a kifosztott gabonát Ukrajnából, az ideiglenesen megszállt Zaporizzsja Berdjanszk kikötőjét használva.

    Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara beszámolója szerint a kikötőt használva egy orosz szállítóhajót figyeltek meg, amelyet az orosz csapatok teherautói búzával rakodtak meg.

  • A The Kyiv Independent arról tájékoztatott, hogy az orosz erők 5 rakétát és 18 légicsapást indítottak az elmúlt nap folyamán, melyről az ukrán vezérkar számolt be pénteken.

  • Akár orosz önkéntesek is dolgozhatnak a jövő nyáron esedékes párizsi olimpián. A munkalehetőségről a 2024-es ötkarikás játékok szervezőbizottsága tájékoztatta az orosz felet. Közreműködésük azért válhatott kérdésessé, mert ukrajnai háborúja miatt számos szankció lépett életbe Oroszországgal szemben.

    Az önkéntes programban mindenki részt vehet, aki megfelel a kiválasztási feltételeknek

    – idézte a TASZSZ orosz állami hírügynökség a szervezők válaszát. A dokumentum szerint „nincsenek speciális kritériumok az orosz pályázókra, ahogy bármely más nemzetiségű jelöltekre sem”.

    Az előző, Tokióban megrendezett 2021-es nyári olimpián a koronavírus-járvány miatt nem voltak külföldi önkéntesek. A jövő évi játékokat a francia fővárosban július 26. és augusztus 11. között tartják.

  • A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szerint feltételezhető, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére csak kitalálta azt, hogy  az orosz politikai legfelsőbb köreiben összeesküvéseket szőnek ellene, és megpróbálják ellehetetleníti.

    A zsoldosvezér az utóbbi hetekben számos alkalommal beszélt arról, hogy nem kapnak elegendő lőszert a védelmi minisztériumtól, és azt pedzegette, hogy valakik direkt próbálhatnak keresztbe tenni a Wagner-csoportnak.

    Szerdán mindezt azzal is megtoldotta a zsoldosvezér sajtószolgálata, hogy közölték: a sajtótól kapott információt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Nikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára közösen szőnek egy összeesküvést azért, hogy a következő hónapokban „semlegesítsék” a Wagner-csoportot.

    Az ISW szerint valószínű, hogy Prigozsin

    ezt az egészet csak kitalálta azért, hogy felnagyítsa a saját jelentőségét, befolyását.

    A szakértők szerint Prigozsin célja lehet az is, hogy Patrusevből csináljon bűnbakot a Wagner-csoport kudarcai miatt. Mint írták, ez annak az információs hadjáratnak képezi a részét, amelyet a zsoldosvezér az orosz hadvezetés ellen folytat azért, hogy növelje a politikai befolyását.

  • Az amerikai légierő FORTE10-es hívójelű Global Hawk felderítőgépe péntek reggel a Fekete-tenger irányába indult – írta az OSINTdefender szakblog a repüléskövető oldalakon található adatok alapján.

    A gép magyar idő szerint 03.45-kor szállt fel a szíciliai Sigonellában. A blog szerint ez lehet az első alkalom, hogy az amerikai haderő ismét egy repülőgépet küld megfigyelési céllal a Fekete-tengerre azután, hogy kedden lezuhant a drónjuk.

    A FlightRadar24 szerint a gép reggel fél 7-kor még csak a görög partoktól nyugatra körözött, és egyelőre nem biztos, hogy valóban folytatja az útját kelet felé.

  • Hazai beruházásra biztatta az orosz tőkét Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének kongresszusán.

    Putyin szerint az orosz vállalkozóknak nem szabad kihagyniuk a lehetőséget, hogy betöltsék a távozó nyugati cégek által hátrahagyott réseket, amíg meggondolják magukat és vissza akarnak majd jönni. Hangoztatta: azokról a vállalkozókról, akik az országban maradtak, kiderült, hogy okosabbak, energikusabbak és hatékonyabbak, mint azok, akik elmentek, és Oroszország rosszakaróinak adnak tanácsot.

    Az elnök elmondta: Oroszország gazdasága új modell szerint kezd fejlődni, a pozitív tendenciák egyre nagyobb lendületet vesznek.

    Rámutatott, hogy 2023-ban az inflációs cél – március végén 4 százalék körül várható – alacsonyabb, mint az eurózóna országaiban, ahol megfogalmazása szerint egyre csak az orosz összeomlást várják.

    Putyin hangsúlyozta: sikerült kompenzálni a nyugati piacok bezárását, és összességében Oroszország külkereskedelmi forgalma tavaly több mint 8 százalékkal nőtt. A kereskedelmi többlet 2022-ben 332 milliárd dollár volt.

    Jelezte: a második negyedévben már GDP-növekedés várható a tavalyi 2,1 százalékos csökkenést követően.  

    Az elnök méltatta az állam és az az üzleti világ közötti párbeszéd folyamatosságát, valamint a gyáriparosok és vállalkozók hozzájárulását az ország gazdasági fejlődéséhez. Prognózisa szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése áprilisban eléri az 5 százalékot a stabil munkaerőpiacra, az infláció csökkenésére és a bérek növekedésére támaszkodva.

    Vlagyimir Putyin a háború kezdete óta először találkozott a vezető orosz vállalkozókkal. A kongresszuson mintegy ezer küldött vesz részt, vezető nagytőkések, kis- és középvállalkozók egyaránt – írta az MTI.

  • A világ legnagyobb ukrán repülőgépét, a Mriját, amelyet az orosz megszállók az ukrajnai invázió kezdetén a hosztomeli repülőtéren semmisítettek meg, ki kellett volna vinni az országból.

    A legendás gépnek a német Leipzig/Halle repülőtérre kellett volna repülnie, írja a Bild.

    A háború kezdete előtti estén a személyzet és a pilóták felszálltak egy teljesen feltöltött teherszállító repülőgépre, de Dmitrij Antonov szerint a felső vezetés utasítására nem szállhattak fel

    – áll a cikkben.

  • Jó reggelt kívánunk! 

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el, az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok