Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője a RIA Novosztyi kérdésére válaszolt legújabb Telegram-bejegyzésében. A lap arról érdeklődött, hogy mi az oka annak, hogy egy nemrég közzétett Twitter-bejegyzését letiltották. Medvegyev szerint ugyanaz történt, mint Donald Trump volt amerikai elnök esetében is. Hozzátette, hogy Elon Musk sajnos kudarcot vallott ebben a feladatban.

    „Komolyra fordítva a szót, megleszünk nélküle is. Elvégre ez csak egy külföldi közösségi hálózat, amely az amerikai establishment érdekeit szolgálja” – fogalmazott.

    A fő feladatunk egészen más: megsemmisítő vereséget mérni minden ellenségünkre – az ukránokra, az Egyesült Államokra, a NATO talpnyalóira, köztük a mocskos Lengyelországra és a többi nyugati szarházira. Végre vissza kell szereznünk minden földünket. Meg kell védenünk a népünket örökre

    – írt bejegyzésében Medvegyev. „Dolgozzunk keményen, hogy ezt elérjük. Boldog május 1-jét mindenkinek!” – zárta gondolatait.

  • Egy nyugalmazott ezredes, Jurij Knutov az Ura.ru-nak elmondta, hogy az orosz katonák megelőző csapásokkal próbálják meg megzavarni az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadását.

    Elmondása szerint az orosz hadseregnek minden eszköze megvan ahhoz, hogy válaszolni tudjon az ukrán ellencsapásra.

    Most légi és tüzérségi csapásokat indítunk. Sikló légibombákat használunk, hogy megakadályozzuk az ukránokat az ellentámadásra való felkészülésben. Egyre többször hajtunk végre ilyen és ehhez hasonló akciókat, ugyanis így lehet megzavarni az ukránokat

    – tette hozzá Knutov.

  • Légiriadót jelentettek be május 1-jén, hétfőn éjjel Kijevben és Ukrajna minden régiójában, reggel 6 óra 32 perckor megszólaltak a szirénák.

    Az Unian beszámolója szerint helyi háromnegyed négykor riasztást jelentettek be többek között Kijevben, Csernyihivben, Zsitomirban és Cserkasziban is.

    Negyed ötkor már arról írt az ukrán portál, hogy a riasztás egész Ukrajnára kiterjedt. Fél ötkor rakétacsapás veszélyére figyelmeztették a kijevi régió lakóit, fél hétkor pedig az egész ország lakóit.

  • Az orosz kormány úgy döntött, hogy 2024. április 1-jéig felfüggeszti a kőolaj-, a földgáz-, illetve a gázkondenzátum-termelésre vonatkozó statisztikák közzétételét. A döntés értelmében már a márciusi és az első negyedévi adatokat sem hozzák nyilvánosságra.

    Az orosz statisztikai hivatal csütörtökön ismertette a márciusra és az első negyedévre vonatkozó ipari adatokat, akkor az olajtermelésre vonatkozó számok már kimaradtak a közlésből – írta az MTI.

  • Bahmutban továbbra is heves harcok folynak, az oroszoknak nem sikerült átvenniük a város ellenőrzését, annak ellenére, hogy minden erőforrásukat bevetették – mondta Hanna Maljar helyettes védelmi miniszter.

    Elmondása szerint az ukrán erők számos támadást visszavernek, és egyes területeken ellentámadásba lendülnek.

    Az ellenség offenzívája az elmúlt héten három térségben – Bahmut, Avdijivka és Marjinka – folyt. Liman közelében – elmondása szerint – az oroszok támadási kedve visszaesett az ukrán csapatok aktív védekezése miatt.

    „A hét folyamán az ellenség kisebb sikereket ért el bizonyos területeken, de az ukrán védők visszaszerezték az elvesztett pozíciókat” – mondta a helyettes miniszter.

  • Merőben eltérő Ukrajna és Oroszország felkészülése a régóta hangoztatott kijevi ellentámadásra – írja a CNN.

    A kijevi frontvonalon rendszeresek a tüzérségi csapások, a megszállt területeken pedig rendszeres csapások érik a létfontosságú orosz támaszpontokat. Az ukrán védelmi miniszter szerint az előkészületek a végéhez közelednek, valamint Zelenszkij szavai is azt erősítik meg, hogy az ellentámadásra sor kerül, csak még nem tudni, mikor. Lehet, hogy már elkezdődött, de az is lehet, hogy még heteket kell rá várni.

    Ezzel szemben Oroszország felkészültsége nem kecsegtet sok jóval Putyin számára, ezt pedig az elmúlt 72 óra eseményei csak megerősítik.

    A CNN elemzése szerint az első aggasztó jel Mihail Mizincev logisztikáért felelős védelmiminiszter-helyettes kirúgása volt. Az orosz védelmi minisztérium nem konkretizálta elbocsátásának okait, csupán egy rendeletet adott ki, miszerint Alejszej Kuzmenkov veszi át a helyét.

    Meglátásuk szerint azzal, hogy Moszkva a kulcsfontosságú minisztereket éppen az ukrán ellentámadás előtt váltja le, azt az üzenetet küldi, hogy nagy a zűrzavar a Kreml háza táján.

  • Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 5266 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7466 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. április 30-án vonattal senki sem érkezett Budapestre. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azt tanácsolta, hogy akik a béketárgyalások megkezdését javasolják, javaslataikat kizárólag Oroszországnak intézzék, amely teljes körű háborút robbant ki Ukrajna ellen – írja az Unian

    A litván külügyminiszter szerint nem a békéről kell beszélni, hanem meg kell mondani az orosz megszálló erőknek, hogy távozzanak Ukrajnából.

    Aki békét akar, annak Putyin orosz elnökhöz kell fordulnia követeléseivel, nem pedig Volodomir Zelenszkijhez

    – fogalmazott Landsbergis. 

  • Minden gyermeket evakuáltak a Herszon régióban található Kizomisz faluból.

    Ezt április 30-án jelentette be Alekszandr Prokudin, Herszon területi katonai közigazgatás vezetője. A tisztviselő hozzátette, hogy a Herszon területi rendőrkapitányság, a rendőrök és önkéntesek közös erőfeszítései révén az utolsó két gyermekes családot is biztonságos helyre vitték.

    Sok szülőt kellett meggyőzni, hogy ne veszélyeztessék gyermekeiket, és ne maradjanak a tűzvonalban. Az oroszok mindennap heves tűzzel fedezik Kizomiszt. Ma ismét lakóházakat rongáltak meg, a gyerekeket szerencsére sikerült kivinni

    – mondta.

    Prokudin szerint a családok ingyenes ideiglenes szállást és élelmet kaptak, és biztonságban vannak – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Angela Merkel volt német kancellár azt tanácsolta, „ne szűkítsük le túlságosan az elménket”, amikor megoldást kell találni az ukrajnai orosz háború befejezésére.

    Merkel a lipcsei könyvvásár rendezvényén beszélt, és nyílt vitára szólított fel Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújának befejezése érdekében – közölte az Ukrajinszka Pravda.

    Fontos számomra, és mindig is arra törekedtem, hogy ne szűkítsük le túlságosan a látókörünket. Amikor valaki, mint Wolfgang Ischinger, a müncheni biztonsági konferencia volt elnöke, azt mondja, hogy el kell gondolkodnunk azon, hogy egy bizonyos ponton tárgyalnunk kell, akkor nem kell rögtön sziszegni rá

    – mondta Merkel.

    Merkel megvédte Oroszország-politikáját és energiapolitikai döntéseit is, amelyek miatt Németország nagymértékben függ az orosz gáztól.

    Jobban szerettem volna, ha a gázt Nagy-Britanniából és Norvégiából importáljuk, ahogyan azt korábban is tettük, illetve Hollandiából. De ezek már nem álltak rendelkezésre. Számunkra a kérdés az volt: drágább LNG, vagy olcsóbb orosz gáz

    – fogalmazott.

    Merkel nem válaszolt arra a kérdésre, hogy visszatekintve hibásnak tartja-e magát a jelenlegi helyzetért. „Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy megnyugtató hatása lesz-e annak, ha most mondok valamit, csak azért, hogy elismerjem a hibákat” – mondta Merkel.

  • Lengyelország közvetlen összecsapást provokál Oroszországgal – jelentette ki YouTube-csatornáján Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma ukrán politikus egykori tanácsadója.

    Lengyelország a katonai erőfeszítések fokozásával halad előre. (…) Nyíltan ellenséges akciókat hajtanak végre Oroszország ellen. A legutóbbi események közvetlen kihívást jelentenek Putyin számára

    – jegyezte meg a szakértő.

    Véleménye szerint Varsó fegyvereket vásárol és növeli hadseregének létszámát, hogy felkészüljön a Moszkvával való konfrontációra. A lengyel hatóságok most provokatív politikát folytatnak az orosz diplomáciai képviselettel szemben – tette hozzá Szoszkin.

    Mint arra a RIA Novosztyi emlékeztet, szombaton a varsói városháza képviselői rendőrök kíséretében az orosz nagykövetség melletti iskolához mentek, betörték a kaput és megrohamozták az épületet. Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, Lengyelország szemtelen lépése nem marad következmények nélkül.

Rovatok