Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy egy ház úszik a vízen a Dnyipro folyón lévő gát lerombolása után

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1494251875

A legfontosabbak

Index
2023.06.06. 09:44
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szolgáltatók áramtalanították Herszon egy részét, a Korabel körzetet – közölte a herszoni közigazgatás információit az Unian ukrán hírügynökség.

    Mint írták, az intézkedésre a lakosok biztonsága érdekében került sor, ugyanis árvízveszély fenyegeti őket, miután az oroszok felrobbantották kedd hajnalban a dél-ukrajnai Noha Kahovkában lévő gátat.

    Az ukrán közleményben hozzátették, hogy néhány órán belül biztonsági okokból a gázellátást is megszakíthatják.

    A városi hatóságok azt javasolták az árvízzóna lakóinak, hogy készítsék elő az irataikat és a legszükségesebb felszereléseiket, hogy készen álljanak a vészhelyzeti evakuálásra. A herszoni vezetőség szerint a víz öt órán belül érheti el a kritikus szintet.

  • nova kahovkai gátnál történt robbanásról szóló cikkünkben említettük, hogy az oroszok „piszkos bombás támadással” vádolták meg az ukránokat. Ez a fajta robbanószer radioaktív anyagokat is tartalmaz. A Sky News emlékeztetett arra, hogy nem ez az első alkalom, amikor előhozakodtak ezzel a váddal.

    A piszkos bomba gyakorlatban a hagyományos robbanószer, továbbá valamilyen nukleáris anyag (pl. uránium) keverékét jelenti. A Sky News azt is megjegyezte:

    egyelőre nem volt példa arra, hogy bárki bevetette volna ezt a fegyvert a világon. 

    Oroszország már 2022 őszén is azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy ilyen akcióra készült. Akkor viszont nemcsak az ukránok, hanem a franciák, a britek és az amerikaiak is cáfolták azt, hogy ez igaz lenne.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 5036-an léptek be Magyarországra hétfőn, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 5242-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

    Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért  áll a közleményben.

  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy megállítottak egy ukrán támadást, amely Donyeck városa felé haladt volna – írja a Sky News.

    A közlemény szerint

    1500 ukrán katonát megöltek és 109 páncélozott járművet – köztük 28 tankot – megsemmisítettek a kudarcba fulladt támadás alatt.

    A harckocsik közt 8 Leopard típusú is volt – állítják az oroszok. Az ukrán kormányzat vagy katonaság egyelőre nem reagált az oroszok állítására.

  • Fokozódik a helyzet a fronton, hétfőn az ukrán védők több mint negyven orosz támadást vertek vissza – írta meg az Unian az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának reggeli összefoglalóját.

    A közlemény szerint az orosz csapatok sikertelenül támadták Bilohorivka területét. Hozzátették, az oroszok Bahmut közelében is próbáltak előrenyomulni, de itt sem jártak sikerrel.

  • A harkivi terület kupjanszki járásában a lövések következtében megsérült egy ammónia szállítására képes csővezeték, ami így nyomásmentessé vált – tájékoztatott Oleh Szinehubov, a harkivi területi közigazgatás vezetője a Telegramon. Jelenleg vizsgálják, hogy mekkora a kár.

    Közben a kupjanszki városi katonai közigazgatás vezetője, Andrij Besedin biztosította a lakosokat, hogy nincs miért aggódni – írja a Strana.ua ukrán online újság.

    Amint arról beszámoltunk, legalább kilenc ember megsebesült egy orosz rakétatámadásban, amely Harkiv régió egyik városát érte – közölte Oleh Szinehubov helyi kormányzó a Telegramon. 

    Elmondta, hogy Balaklija községet hétfőn egy orosz Szmercs rakéta-sorozatvető találta el. A támadásban megsérült kilenc ember közül hárman súlyos állapotban vannak.

  • A spanyol kormány segíteni fog Ukrajnának az Európai Unió felé vezető úton – jelentette ki a helyi sajtó szerint Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

    Hangsúlyozta, hogy minden uniós ország tanúbizonyságot tett arról, hogy továbbra is minden szükséges segítséget megad Ukrajnának, legyen szó politikai, gazdasági, humanitárius vagy katonai kérdésről.

    Szerinte Oroszország „igazságtalan és indokolatlan háborúja” Ukrajna ellen arra kényszerítette az Európai Uniót, hogy felismerje a reformok további előmozdításának szükségességét.

  • Az orosz megszállók felrobbantották kedd hajnalban a kahovkai vízerőmű gátját, amely a Dnyeper folyónál, Herszontól északkeletre található. A találatot az ukrán parancsnokság is megerősítette – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Mint írták, a gát kritikus károkat szenvedett, ezért már nem képes visszatartani a víz áradását. A kár nagyságrendjét, a vízkibocsátás sebességét és mennyiségét még vizsgálják. 

    Alekszandr Prokudin, Herszon területi katonai közigazgatás vezetője már bejelentette a Dnyeper jobb partján élő, árvízveszélyben lévő lakosok evakuálását. Amennyiben a gát átszakad, úgy több tízezer lakost is eláraszthat a víz. 

  • „Ami Európát illeti külpolitikai koncepciónk (egyszerűen fogalmazva) úgy szól, hogy Európa a háború útját választotta velünk szemben. Nekünk természetesen ettől függetlenül együtt, egymás mellett kell élnünk velük. De ha ez háború, akkor el kell érnünk a céljainkat. A mieink sokkal nemesebbek, mint az európaiaknak. Ők a másét akarják, mi pedig a sajátunkat” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a 201. tádzsikisztáni orosz katonai támaszponton tett látogatása során elmondott beszédében, amelynek szövegét keddre virradóra tette közzé honlapján a tárca.

    A külügyminiszter azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy megpróbálta „ráuszítani” az államalkotó orosz népre a kis népeket, de ez nem sikerült neki – adta hírül az MTI.

    Hangot adott álláspontjának, miszerint Oroszország példát mutat azzal, hogy mindent megtesz azért, hogy ne legyen igazságtalanság a világban. Mint mondta, az orosz hadsereg felkészült bármilyen fejleményre hazájának védelmében.

  • Ukrán pilóták egy csoportját már elküldték az Egyesült Királyságba, hogy nyugati vadászgépeken képezzék ki őket – közölte az ország miniszterelnöke. Denisz Shmihal a bejelentést az után tette, hogy találkozott James Cleverly brit külügyminiszterrel.

    A bejegyzésben azt írta, hogy köszönetet mondott Cleverly úrnak a „rendíthetetlen támogatásáért” és az ukrán pilóták kiképzésére való „hajlandóságáért”.

    Az első csoportokat már elküldtük Nagy-Britanniába. A harctéren az Ukrán Fegyveres Erőket a NATO-szabványok szerint alakítják át

    – tette hozzá Smihal.

    A kiképzés egy közös nemzetközi terv részeként történik, amelynek célja, hogy Ukrajna F–16-os vadászgépeket kapjon.

    Nagy-Britannia határozottan szorgalmazta, hogy Kijevnek szállítsanak ilyen gépeket, de nem rendelkezik F–16-osokkal, így inkább felajánlotta, hogy kiképzi az ukrán pilótákat a gépek kezelésére.

  • Miközben Volodimir Zelenszkij hétfőn Kijevben James Cleverly külügyminiszterrel találkozott, Joe Biden amerikai elnök pedig Dánia miniszterelnökével tárgyalt, Vlagyimir Putyin saját ülést tartott. 

    Az orosz elnök a Kremlben hétfőn találkozott Oleh Belozerovval, az orosz vasúttársaság vezérigazgatójával és Vitalij Szaveljevvel, az ország közlekedési miniszterével. 

    A Sky News beszámolója szerint a tisztviselők Ukrajna illegálisan elcsatolt régióinak – Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja – közlekedéséről tárgyaltak. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok