Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk hétfőn is!

  • Donald Trump volt amerikai elnök az Ukrajnának nyújtott, több milliárd dolláros amerikai segélyt a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden családjának nagy jövedelmével hozta összefüggésbe, és felszólította a kongresszust, hogy utasítsa el az újabb összegek kiutalását.

    Bidenék dollármilliókat kaptak Ukrajnától. Most Ukrajna dollármilliárdokat és dollármilliárdokat kap az amerikai adófizetőktől. Joe Biden kompromittálódott, belerángat minket egy globális konfliktusba éppen annak az ukrán országnak a nevében, amely nyilvánvalóan kifizette a családjának azokat a dollármilliókat. Ezen információk fényében az amerikai kongresszusnak meg kellene tagadnia, hogy akár egyetlen további kifizetést is engedélyezzen

    – mondta Donald Trump egy pennsylvaniai fórumon.

    A volt amerikai elnök utalt egy FBI-informátor nemrég napvilágot látott vallomására, aki azt állította, hogy az ukrán Burisma energetikai vállalat kész volt 10 millió dollárt fizetni Bidennek és fiának, Hunternek a problémáik megoldásában nyújtott segítségért.

    Emlékeztetett, Biden maga is ragaszkodik fia ártatlanságához, aki a Burisma igazgatótanácsának tagja volt, és azt állítja, hogy nincs tudomása külföldi üzleti kapcsolatairól.

  • Az Azovi-tenger partjánál található Taganrog városánál zuhant le egy eddig ismeretlen drón.

    Előzetes jelentések szerint a csapás következtében két ember megsérült, egy magánház és két autó pedig megrongálódott.

  • Oroszország kazettás bombákat lőtt ki egy keleti városra – közölte egy katonai tisztviselő. A Donyecki területen található Kosztantyinivka ma délután került tűz alá, és legalább két ember megsebesült.

    Ma délután az oroszok rakétatámadást indítottak Kosztantyinivka ellen kazettás bombákkal

    – mondta a Suspilne című lapnak Olekszij Roszlov, a város katonai közigazgatásának vezetője, hozzátéve, hogy összesen nyolc ház rongálódott meg.

    A kazettás bombák vitatott fegyverek, több mint 100 országban betiltották azokat.

  • Összesen 498 gyermek vesztette életét az orosz invázió következtében – közölte az ukrán főügyészség, több mint 1578 gyermek megsérült.

    Ezek a számok nem véglegesek. Folytatódik a munkánk a frontvonalon, az ideiglenesen megszállt és felszabadított területeken

    – közölték. Tájékoztatásuk szerint a legtöbb érintett gyermek Donyeckhez köthető.

  • A világ legnagyobb és egyben legerősebb jégtörője hajózott el Németország partjainál a hétvégén. A nukleáris meghajtású Uralt a német rendőrség hajói kísérték végig a partok mellett.

    A lap beszámolója szerint a Kara-tengerről indult el, végső célja pedig a Szentpétervár melletti Kronstadt haditengerészeti kikötője volt, ahová vélhetően javítási munkálatok miatt érkezett.

    A német partok mellett elvezető útvonalát a német rendőrség kiemelten, mintegy tíz órán keresztül figyelte, valamint több őrhajóval is végigkísérték. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.

  • Sejtelmes videót tett közzé az ukrán fegyveres erők műveleti parancsnoksága a Telegram-csatornáján. A kicsivel több mint egyperces animált videóban azt látni, hogy egy fiú rémülten áll a romos, szétbombázott házak között.

    Elkeseredettségében a földre rogy, ahol egy gyerekrajzot talál, amely egy családot ábrázol az ukrán zászló előtt. A rajzból papírrepülőt hajtogat, amit jó erősen elhajít, az azonban időközben harci repülőgéppé változik.

    Majd egyre több repülő jelenik meg a képen, és végül egy térképen ábrázolva azt mutatják, hogy ezek a repülőgépek több orosz területen támadásokat hajtanak végre.

    A videó végén egy repülőgép egyenesen Moszkvába repül, és a város sziluettje mögött vörös robbanás történik, majd megjelenik a dátum: augusztus 24. A bejegyzés alá a műveleti parancsnokság csak annyit írt, hogy az idei függetlenségnapi ünnepség különleges lesz.

  • Ukrajnával kapcsolatban inkább politikai, mint katonai döntés születhet a fronton kialakult patthelyzet miatt – vélekedett Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a Corriere della Sera című lapnak adott interjúban.

    A helyzet holtpontra jutott, ami arra utal, hogy hosszú – ha nem is nagyon hosszú – ideig eltart, mire a háború véget ér. Az ukrán ellentámadás, ahogy azt néhányan előre láttuk, számos nehézségbe ütközött. Az orosz lövészárkok megnehezítik a támadó akciókat. Éppen ezért inkább politikai döntés határozhatja meg a konfliktus végét

    – mondta Crosetto.

    A tisztségviselő hozzátette, a nyugati közvélemény „egyre kevésbé tolerálja a konfliktust, és egyre kevésbé szolidáris az áldozatokkal” – idézi a Strana.

  • A brit csapatok kiképeznek egy elit ukrán különleges alakulatot, hogy karácsonyig hatástalanítsák az orosz csapatokat, és felszabadítsák a Krímet – írja különböző forrásokra hivatkozva a Daily Express.

    A lap szerint több mint 2000 katona érkezett Dartmoor vidékére, hogy részt vegyen a különleges gyakorlatokon. Források szerint ők alkotják majd a támadás „lándzsáját”.

    A művelet légi-, szárazföldi és tengeri csapásokat is magában foglal.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédben elmondta, hogy Ukrajna egyre erősebb Oroszország inváziójával szemben.

    A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére. Ez egy elkerülhetetlen, természetes és teljesen igazságos folyamat

    – mondta a nyugati Ivano-Frankivszk városában forgatott klipben, miután az oroszok ma hajnalban arra ébredtek, hogy ukrán drónok támadták Moszkva üzleti központját.

  • Csehország zárolta Vlagyimir Jevtusenkov orosz oligarcha számláit, és lefoglalta vagyonát – számolt be a CT24 cseh televízió alapján az Unian ukrán hírügynökség.

    Az orosz oligarcha Karlovy Varyban lefoglalt vagyonát több mint 500 millió koronára becsülik. Jevtusenkov birtokában van az ötcsillagos Savoy Westend Hotel, ahol orosz politikusok, művészek és üzletemberek szoktak megszállni.

    A szálloda jelenleg korlátozottan működik, új foglalásokat már nem fogad, csak azokat a vendégeket szolgálja ki, akik június végéig foglaltak szobát. Emellett az ország pénzügyi elemző hivatala befagyasztotta a Jevtusenkov tulajdonában lévő cseh cégek számláit és vagyonát, összesen 100 millió korona értékben.

  • Az ukrajnai Kígyó-szigetet tegnap este légibomba-támadás érte – közölték katonai tisztviselők. 

    Az orosz repülőgépek két bombát dobtak le a sziget közelében. Ahogy a Sky News írja, ez volt a harmadik ilyen támadás egy hónapon belül.

    A Fekete-tenger nyugati részén fekvő szigetet tavaly nyáron szabadították fel.

  • Elkezdték megbontani a kijevi Haza Anyácska szobor pajzsát, amelyen hamarosan kicserélik a 13-szor 8 méteres, sarló-kalapácsos szovjet címert Ukrajna háromágú szigonyt ábrázoló címerére.

    A Nexta beszámolója szerint az ukrán kultúráért felelős minisztérium azt ígérte, hogy augusztus 24-ig, Ukrajna függetlenségének 32. évfordulójáig elkészülnek a Kijev meghatározó városképi elemének számító szobor felújításával.

  • Oroszország Ukrajnát okolja a vasárnap hajnalban Moszkva ellen elkövetett dróntámadásért – írja a The Independent.

    Az orosz állami hírügynökség szerint egy biztonsági őr megsérült, és a főváros déli peremén lévő vnukovói repülőtér kénytelen volt bezárni, míg az egyik megrongálódott épületben három minisztérium irodája, valamint lakások is voltak.

    Egy drónt a Moszkva környéki régióban lőttek le a légvédelmi rendszerek, két másik pedig a Kremltől több kilométerre fekvő fővárosi Moszkva-Sziti üzleti negyed két épületének külső oldalába csapódott.

    Az orosz védelmi minisztérium az incidenst „a kijevi rezsim által megkísérelt terrortámadásnak” nevezte. Az ukrán tisztviselők nem kommentálták azonnal a történteket, ők ritkán vagy egyáltalán nem vállalják a felelősséget az orosz területen elkövetett támadásokért – tette hozzá a lap.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte Ferenc pápa felhívását a fekete-tengeri gabonaegyezmény felélesztésére. Az ukrán vezető a közösségi oldalán azt írta, a szentatya felhívása a gabonakezdeményezés helyreállítására nagyon nagy fontossággal bír.

    A világ vallási vezetőinek az orosz rakétaterrorra és az ukrán mezőgazdasági termékek megsemmisítésére adott reakciója rendkívül fontos, ahogy az is, hogy megvédjük az egész világot az élelmiszerválságtól, különösen Afrika és Ázsia népeit, akik a leginkább szenvednek az éhínség fenyegetésétől

    – fogalmazott az ukrán elnök.

  • Ferenc pápa az Úrangyala-imádság utáni beszédében ismét Ukrajnáért imádkozott.

    „A háború mindent elpusztít, a gabonát is” – hangoztatta az egyházfő a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, melyben Oroszországtól a gabonaszállítás helyreállítását szorgalmazta a Fekete-tengeren keresztül.

    A katolikus egyházfő hozzátette, „a gabona nélkül éhező több millió férfi és nő kiáltása elér egészen a mennyekig”.

    Ferenc pápa azt mondta, az Oroszországi Föderáció hatóságaihoz fordul annak érdekében, hogy álljon helyre a fekete-tengeri kezdeményezés, vagyis a korábbi gabonamegállapodás, és a gabona szállítása biztonságos legyen. Oroszország júliusban nem hosszabbította meg a lejáró megállapodást, amely a fekete-tengeri gabonaszállítmányok biztosítására vonatkozott.

  • Orosz rakétatalálat érte az északkelet-ukrajnai Szumi régiószékhelyen egy szakiskola épületét, aminek következtében az eddigi információk alapján két ember vesztette életét, és húszan sérültek meg – közölte a városi tanács vasárnap a Facebookon.

    A városvezetés a közleményében hozzátette, hogy a sérültek közül hárman szorulnak kórházi ápolásra. Az oktatási intézmény egyik épülete megsemmisült a szombat esti támadásban, még tart a romok eltakarítása.

  • Donald Trump volt amerikai elnök szombat este egy pennsylvaniai kampánygyűlésen arra szólította fel a kongresszus republikánus tagjait, hogy ne engedélyezzenek további katonai támogatást Ukrajnának – írja a Sky News.

    Trump szerint a támogatást mindaddig le kell állítani, amíg Joe Biden kormánya nem működik együtt a családja üzleti ügyleteivel kapcsolatos vizsgálatokon. 

    Belerángatja az Egyesült Államokat egy globális konfliktusba annak az Ukrajnának a nevében, amely dollármilliókat fizetett a családjának

    – fogalmazott a volt amerikai elnök.

    A republikánusok a Biden család pénzügyeit vizsgálják, különösen azokat a kifizetéseket, amelyeket Hunter, az elnök fia kapott a Burisma ukrán energetikai cégtől.

  • Ha Ukrajna ellentámadása sikerrel jár, Oroszország atomfegyvert vetne be – írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a közösségi oldalán.

    Medvegyev szerint Moszkva egy ilyen forgatókönyv esetén kénytelen lenne a saját nukleáris doktrínájára támaszkodni.

    Egyszerűen nem lenne más lehetőség. Tehát ellenségeinknek imádkozniuk kellene a harcosaink sikeréért. Ezzel gondoskodnának arról, hogy ne robbanjon ki egy globális atomtűz

    – fogalmazott a volt orosz elnök a The Guardian beszámolója szerint.

  • Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített vasárnapi összefoglalójában azt írta, hogy az elmúlt napban kilenc ukrajnai területet ért orosz támadás az ország északi, keleti és déli részében – adta hírül az MTI.

    Az ukrán déli műveleti parancsnokság közölte, hogy ebben a hónapban már harmadjára intéztek légitámadást az orosz erők a romániai határhoz közel eső, fekete-tengeri Kígyó-sziget ellen: az oroszok vasárnapra virradóan két azonosítatlan bombát dobtak le a sziget közelében.

    Az ukrán légierő arról számolt be, hogy megsemmisítették mind a négy Sahid típusú drónt, amellyel az éjjel az orosz erők támadást intéztek a déli Herszon és a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk régió ellen.

  • Általában jó a hozzáállásuk Ukrajnához, és őszintén gondolkodnak azon, hogy mit kellene tenni a konfliktus befejezése érdekében – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron az orosz–afrikai csúcstalálkozón.

    Vannak dolgok, amelyek megvalósíthatatlanok. Az egyik pont a tűzszünet. De az ukrán hadsereg előrenyomul, támadásban van, nagyszabású offenzívát hajt végre. Miért fordulnak hozzánk? Miért kellene tűzszünetet tartani, ha ők offenzívát hajtanak végre?

    – tette fel a kérdést Vlagyimir Putyin, aki elmondta, a béketárgyalások megkezdéséhez „mindkét fél egyetértése kell”. Ugyanakkor úgy látja, hogy Ukrajna megtagadta a tárgyalásokat Oroszországgal.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap meglátogatta a frontvonalon lévő csapatokat Bahmutban. Elmondta, azért volt ott, hogy gratuláljon harcosainak a különleges műveleti erők napja alkalmából.

    Chris Parry, a Királyi Haditengerészet volt tisztje szerint kulcsfontosságúak a katonai előnyök megszerzéséhez ezek az utazások  írja a Sky News.

    Ha a morálod megfelelő, és támadásban vagy, akkor mindig előnyben leszel. De a morál csak akkor létezik, ha továbbra is sikereket érsz el a csatatéren. Ukrajnának fenn kell tartania a lendületet

    – mondta Parry, hozzátéve, hogy szerinte az ukránoknak meg kell mutatniuk, hogy harctéri sikereik vannak, mert ha nem törik át az orosz frontvonalat öt-hat hét múlva sem, akkor problémáik lesznek.

  • Az ukrán energiaügyi miniszter közölte, idén télen is lesz világítás az ukrán emberek otthonaiban. A The Telegraph emlékeztetett, a kijelentés azért is fontos, mert tavaly télen gyakoriak voltak az áramkimaradások Ukrajnában.

    German Galuscsenko tárcavezető közölte, egyelőre nem mondhat részleteket, azonban jelenleg úgy tűnik, jól halad az ország energiatermelése.

    „Nagyon bízom abban, hogy az utóbbi időben hozott intézkedések oda vezetnek, hogy a fűtési szezonban megbízhatóan tudjuk biztosítani az ellátást” – mondta a miniszter.

  • Több mint 1578 ukrán gyermek halt vagy sérült meg a háború miatt  írja az Ukrinform.

    Az Orosz Föderáció teljes körű fegyveres agressziója következtében Ukrajnában több mint 1578 gyermek halt vagy sérült meg. A fiatalkorúak ügyészségének hivatalos tájékoztatása szerint 2023. július 30-án reggelig 498 gyermek vesztette életét, és több mint 1080 gyermek szenvedett különböző súlyosságú sérüléseket

    – tette közzé az ukrán főügyészség sajtószolgálata a Telegramon.

    Mint megjegyezték, a számok nem véglegesek, mivel a katonai műveletek területein, az ideiglenesen megszállt és felszabadított területeken az áldozatok számának megállapítására irányuló erőfeszítések folyamatban vannak.

  • Chris Parry, a Királyi Haditengerészet volt tisztje taktikai lépésnek minősítette a hétvégi oroszországi csúcstalálkozón elhangzott béketervet. 

    Semmi olyan nincs ezekben az afrikai vagy akár a kínai javaslatokban, ami az ukránoknak segítene. Feltételezik, hogy Oroszország egyelőre megtarthatja a jogtalanul szerzett nyereségét

    – mondta a Sky Newsnak, hozzátéve, hogy „nincs alapja a tárgyalásoknak, amíg folynak a harcok”. 

    Parry szerint azonban az év végéig sor kerülhet a kezdeti béketárgyalásokra. 

    Az én megérzésem az, ha az ukrán offenzíva nem éri el a céljait, akkor az év végére megkezdődnek a béketárgyalások. (...) Ne legyenek kétségeink, Oroszország megengedheti magának, hogy kivárjon

    – nyilatkozta Parry, mivel szerinte Oroszország nem akar a tárgyalóasztalhoz sietni, hacsak nem kerülnek nyomás alá, és hadseregük nem omlik össze hirtelen.

  • Ferenc pápa felszólította Oroszországot, hogy hosszabbítsa meg a fekete-tengeri gabonaegyezményt, amelynek révén Moszkva a háború ellenére engedélyezte Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon tengeri kikötőiből.

    „Azért fordulok testvéreimhez, az Orosz Föderáció hatóságaihoz, hogy a fekete-tengeri kezdeményezés újraindulhasson, és a gabonát biztonságosan lehessen szállítani” – mondta az egyházfő vasárnap, írja a The Guardian.

    A megállapodás lehetővé tette a gabona biztonságos exportját a blokád alá vont ukrán kikötőkből, de Oroszország a múlt héten kilépett belőle. 

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a paktum jelenleg nem valósítja meg a Moszkva érdekeit szolgáló intézkedéseket. 

    Elmondta azonban, Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy a megállapodást meg lehet újítani, amennyiben „az Oroszországra vonatkozó részét tiszteletben tartják”.

  • A jelentések szerint Ukrajnában megölték az orosz „Szellem” zászlóalj parancsnokát, Artur Bogacsenkót  írja a Newsweek.

    Bogacsenko halálhírét az Ukrán Fegyveres Erők ezredese jelentette be, míg egy orosz Telegram-csatorna arról számolt be, hogy a parancsnokot a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a Bahmuttól délre fekvő Kliscsivka település közelében történt összecsapásokban ölték meg.

    A „Szellem” zászlóalj egy oroszbarát szeparatista milícia, amely a Luhanszki területen alakult 2014-ben, amikor az orosz erők megszállták Ukrajnát, és illegálisan annektálták a fekete-tengeri Krím félszigetet.

    A Focus ukrán hírügynökség szerint a „Szellem” zászlóalj előző parancsnokai, Alekszej Mozgovoj és Alekszej Markov 2015-ben, illetve 2020-ban haltak meg.

  • Az ukrán külügyminisztérium a közösségi médiában tett közzé posztot az UNESCO képviselőiről, akik szombaton érkeztek Odesszába − közölte a Sky News. 

    A küldöttség azért van ott, hogy felmérjék a városban július 22-ről 23-ra virradó éjszaka történt orosz rakétatámadások okozta károkat, amelyekben egy civil meghalt, és 22-en megsebesültek, köztük négy gyermek.

    Jelentős károk keletkeztek azon a téren is, ahol a város történelmi jelentőségű székesegyháza áll.

    2023 januárjában Odessza történelmi központját az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz haditengerészet 30 új hajót kap idén – írja a The Guardian.

    A vezető az éves haditengerészeti napi felvonuláson tette a bejelentést Szentpéterváron.

    Az orosz elnök vasárnap délelőtt részt vesz a haditengerészeti parádén Szentpéterváron, az orosz haditengerészet napja alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként.

    Az orosz haditengerészet napja kiemelt esemény Oroszországban, az ünneplés célja Moszkva szerint az, hogy „a haditengerészet dicsőséges győzelmei előtt tisztelegjenek, amelyek jelentősen hozzájárultak a haza védelméhez”.

    Az északi, a fekete-tengeri, a balti és a csendes-óceáni flotta hadihajói a tömegek előtt hajóznak végig a Néva folyón − írta a Sky News

  • Rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Zaporizzsja városát, legalább ketten meghaltak, egy ember megsebesült – közölte helyi idő szerint szombaton a zaporizzsjai városi tanács titkára.

    Anatolij Kurjev elmondta, a becsapódás során egy oktatási intézmény, egy bolt és egy emeletes épület rongálódott meg.

    Az északkeleti Szumi körzetéből szintén orosz rakétatámadást jelentettek, a helyi hatóságok szerint a támadásban egy ember életét vesztette.

    Az ukrajnai hadsereg szombaton bejelentette, támadást intézett a Herszon megyét a Krím félszigettel összekötő, orosz ellenőrzés alatt álló csongari híd ellen, valamint sikeresen nyomult előre a kelet-ukrajnai Bahmut térségében.

    Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes a Telegramon azt közölte, az ukrán hadsereg „lassan, de biztosan” halad előre a déli régióban, Melitopol és Bergyanszk városa felé.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este újságíróknak mindazonáltal azt állította, a frontokon „nincsenek jelentős változások”.

Rovatok