Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az izraeli hadsereg közölte: éjszaka két katonája megsérült a Gázai övezet északi részén. Ez az első bejelentett veszteség a szárazföldi invázió alatt − írta meg a The New York Times

    Azt mondták, hogy egy tiszt súlyosan megsérült, miután eltalálta egy aknagránát, egy másik katona pedig közepesen megsebesült. Mindkettejüket evakuálták. Az izraeli hadsereg várhatóan heves ellenállásba ütközik a Hamász részéről, amikor egyre mélyebbre hatol a Gázai övezetben.

  • Miközben a tüntetők világszerte tűzszünetet követelnek az Izrael és a Hamász közötti háborúban, a rendőrség New Yorkban több száz bírósági idézést adott ki, a párizsi rendőrség pedig könnygázt vetett be az elmúlt napokban, válaszul a tüntetésekre − írta meg a The Washington Post

    New Yorkban a rendőrség szerint mintegy 300 embert idézett be a bíróságra, miután egy pénteki tüntetés több mint két órára lezárta a manhattani Grand Central Terminalt. A tüntetésre több mint 10 ezer New York-i gyűlt össze a Jewish Voice for Peace (Zsidó Hang a Békéért) nevű csoport szerint, amely az eseményt szervezte. A csoport sajtóközleményében azt írta, hogy 400 embert tartóztattak le, és azt állította, hogy a tüntetés

    a legnagyobb polgári engedetlenségi esemény volt, amelyet New York City húsz éve látott.

    Párizsban több száz ember gyűlt össze szombaton, akik szembeszálltak a palesztinbarát tüntetések betiltásával, amelyre a rendőrség könnygázzal válaszolt − jelentette az Associated Press.

    A tüntetést az Urgence Palestine nevű kollektíva szervezte, amely tűzszünetre szólított fel. A francia média szerint a könnygázas támadás mellett legalább 80 ember kapott idézést.

  • Az amerikai hadsereg nagyjából 2000 fős személyzetet és számos egységet helyezett fokozott készültségi állapotba, hogy felkészüljön Izrael esetleges támogatására. A Pentagon közölte, hogy további erőket is készenlétbe helyeznek, de azt nem közölték, hogy mennyit − írja a The Wall Street Journal

    A csapatoknak nem harci feladatokat kell ellátniuk, mondták a védelmi tisztviselők az első bevetésre való felkészülési parancsról. Olyan feladatokat kapnak, mint a tanácsadás és az orvosi támogatás. Néhányan beléphetnek Izraelbe, hogy támogassák az izraeli erőket, tették hozzá a tisztviselők.

    Az Egyesült Államok három olyan tábornokot küldött Izraelbe, akiknek van tapasztalatuk az Iszlám Államhoz hasonló csoportok elleni harcban, hogy tanácsokat adjanak az izraeli hadseregnek − mondta egy izraeli tisztviselő.

  • Shlomo Karhi izraeli kommunikációs miniszter kijelentette, hogy országa „minden rendelkezésére álló eszközzel” harcolni fog Elon Musk azon terve ellen, hogy a Starlink támogatást nyújtson a nemzetközileg elismert gázai segélyszervezeteknek − közölte The Washington Post

    Az enklávéban a hétvégén az izraeli csapásokat követően teljes vagy majdnem teljes internet- és távközlési szünet volt, bár helyi idő szerint vasárnap kora reggel néhány kapcsolat helyreállt.

    A Hamász a helyreállított internet-hozzáférést „terrorista tevékenységekre” használná fel − mondta Karhi. Azt is mondta, hogy hivatala „megszakít minden kapcsolatot a Starlinkkel”.

  • Egy szombaton közzétett videón látszólag az izraeli katonák elfoglalnak egy tengerparti szállodát, két mérföldre a Gázai övezeten belül. A katonák egy izraeli zászlót tartanak a kezükben, amelyet mintha az épület tetején lévő oszlopra erősítettek volna − írta meg a The Washington Post

    A videót forgató férfi azt mondja, hogy három héttel a „szörnyű bűncselekmény” után „Gáza szívében vonják fel” az izraeli zászlót, utalva ezzel a Hamász október 7-i betörésére.

  • Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari elmondta:

    A Hezbollah továbbra is ellenünk tevékenykedik északon, mi pedig mindenkit megölünk, aki ellenünk van.

    Hagari arról is beszélt, a határ menti felderítők új csoportjához is toboroz az IDF – írja a Sky News.

  • Gázai lakosok ezrei törtek be az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének (UNRWA) raktáraiba és elosztóközpontjaiba, hogy lisztet és „alapvető túlélési cikkeket” lopjanak – közölte vasárnap a szervezet.

    Ez aggasztó jele annak, hogy a három hete tartó háború és a Gázai övezet szigorú ostroma után kezd felbomlani a polgári rend

    – írja a Haaretz.

  • Gabi Ashkenazi volt izraeli külügyminiszter vasárnap az X-en közzétett bejegyzésében felszólította Netanjahut, hogy távolítsa el azt a tweetjét, amelyben azt állította, hogy nem volt előzetes figyelmeztetése a Hamász elleni esetleges háborúról, és hozzátette: „Háborúban állunk”.

    Yair Lapid ellenzéki vezető szintén X-en jelentkezett, és azt írta: „Netanjahu átlépte a vörös vonalat”. Hozzátette, „miközben az IDF katonái és parancsnokai hősiesen harcolnak a Hamász és a Hezbollah ellen, megpróbálja őket hibáztatni ahelyett, hogy támogatná őket”.

    Merav Michaeli, a Munkapárt elnöke azt írta, hogy „miközben gyermekeink a Gázai övezetben harci fejadagokat esznek, Netanjahu mogorván ül az irodájában, szivarok és pezsgő mellett, és a hadsereg parancsnokait hibáztatja” – idézi a politikusokat a Haaretz.

  • Az izraeli szárazföldi erők kiterjesztették hadműveleteiket és csapást mértek a Hamász harcosaira, akik megpróbálták megtámadni az IDF-et – közölte az izraeli hadsereg.

    Az IDF szerint a vadászgépek az elmúlt 24 órában több mint 450 katonai célpontra mértek csapást.

    Jelentették, hogy egy IDF-tiszt „súlyosan megsérült”, miután aknagránát találta el Gáza északi részén.

    Egy izraeli katona megsebesült, amikor ugyanebben a térségben „közelharcba keveredett” a fegyveresekkel – írja a Sky News.

  • Izrael gázai szárazföldi behatolása „katasztrofális következményekkel” jár a térség stabilitására nézve – figyelmeztetett a katari külügyminisztérium. A hadművelet a „kollektív büntetés és a palesztin nép erőszakos elüldözésére tett kísérlet” – közölte a minisztérium.

    Azzal is vádolják Izraelt, hogy megsérti a nemzetközi és a humanitárius jogot, mivel a civileket menekülésre kényszeríti a szomszédos országokba.

    A Katari Állam mélységes aggodalmát fejezi ki a Gázai övezetbe való izraeli szárazföldi behatolás miatt, és veszélyes fejleménynek tartja, amely pusztító biztonsági és humanitárius hatásokkal jár az övezetben, különösen a civilek és túszok biztonságára nézve

    – áll a közleményben.

    A külügyminisztérium szerint a behatolás az ENSZ közgyűlése által elfogadott, azonnali humanitárius tűzszünetre felszólító határozat „durva megsértését” jelenti – írja a Sky News.

  • Három palesztint öltek meg szombat éjszaka az izraeli erők a megszállt Ciszjordániában – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

    Ez azt követően történt, hogy a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium közölte, a konfliktus kezdete óta több mint 7700 palesztin halt meg a Gázai övezetben – írja a Sky News.

    Azóta ez a szám már a nyolcezret is átlépte.

  • Az Associated Press jelentése szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfő délutánra rendkívüli ülést tűzött ki Izrael gázai szárazföldi inváziója miatt. Az ülést az Egyesült Arab Emírségek, a tanács arab képviselője kezdeményezte.

  • Fokozatosan áll helyre a telefonos és az internetes kommunikáció a Gázai övezetben – jelentette a Safa sajtóügynökség és a Hamászhoz kötődő Shehab hírügynökség.

    A BBC arról ír, a hálózati adatok azt mutatják, hogy a Gázai övezetben helyreáll az internetkapcsolat. Egyes gázai újságírók Twitteren is azt üzenték, hogy telefonálni tudtak és hozzáfértek a közösségi médiához.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy  311 katona halt meg a háború kirobbanása óta.

    311 katona esett el  október 7. óta, és a Hamász 230 civilt és katonát ejtett túszul

     – mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője.

  • A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 8000-et – írja a BBC.

    Izrael a Hamász október 7-i támadását követően bombázza Gázát. 

  • Több robbanást lehetett látni és hallani Gázában szombat este Dél-Izraelből, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban azt mondta, hogy országa szárazföldi hadművelete a Hamász elleni „hosszú és nehéz” lesz, a háború „második szakaszát” jelenti – írja a BBC.

    A portál videóját a robbanásokról ide kattintva tudja megnézni.

    A BBC helyszíni tudósítója szerint az izraeli bombák folyamatosan záporoznak a városban, percenként több hangos robbanást is lehet hallani.

  • Gerhard Schröder volt német kancellár a Berliner Zeitungnak adott nagyinterjúban úgy fogalmazott, hogy „Olaf Scholznak ki kell használnia az alkalmat, hogy azt mondja az izraelieknek: srácok, figyeljetek az arányosságra a hadműveletekben!″ Ha Izrael túl agresszívan lép fel, a hangulat felborul.

    Nem szeretnék Netanjahu helyében lenni. Az emberei azt várják tőle, hogy határozottan reagáljon. Ugyanakkor nem szabad, hogy az erőszak eszkalálódjon

     – fogalmazott.

    Németország migrációs politikájáról és az arab világból érkezők antiszemitizmusáról elmondta, nem választhatják ki, hogy milyen menedékkérők mehetnek az országba. Amit az állam kudarcának tart, hogy „ezek a klánok Berlinben működhetnek”.

    Az arab fiatalokban vég nélkül vannak antiszemita erők. Ez igaz. De nem lehet az ellenkezőjét tenni, és mindenkit antiszemitának nevezni, aki kritizálja Izraelt  idézte az MTI a volt német kancellárt.

  • Tüntetők egy csoportja Tel-Avivban a izraeli védelmi minisztérium közelében demonstrált a háború ellen.

    Több személy táblákat tartott a magasba, amelyeken az állt, hogy „Tűzszünet”, illetve „A háborúnak nincsenek győztesei”.

  • A jelenlegi túszhelyzet kapcsán „pszichológiai terrorizmust” folytat a Hamász – jelentette ki Daniel Hagara, az Izraeli Védelmi Minisztérium (IDF) szóvivője, amelyről a Sky News adott hírt.

    Mint fogalmazott: ennek célja a nyomásgyakorlás, valamint a terror kifejtése a családokra.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ezzel a poszttal indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok