Index Vakbarát Hírportál

Videókat tettek közzé a magyarok dandára elleni halálos csapásról; Zelenszkij hibás parancsokról beszél

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója.

Index
2023.11.05. 21:44
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index napi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk holnap is!

  • Vasárnap este a helyi Telegram-csatornákon robbanást jelentettek az oroszok Mariupoltól keletre. Elképzelhető, hogy egy ukrán drón- vagy rakétatámadás okozta ezt. 

    A fenti videó mellett egy másik felvételen egy másodlagos robbanás is látható volt.

    Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója, Pjotr Andrjuscsenko azt írta, hogy a robbanás Szedovo település közelében történhetett, ahol az oroszok szerinte egy lőszerraktárat hozhattak létre (mindez megmagyarázná a másodlagos robbanást is). 

  • Vasárnap reggel óta gyűlnek a virágok és a mécsesek Munkács központjában a háborúban elesett katonák emlékhelyén – írta a Kárpáti Igaz Szó a helyi ukrán sajtóra hivatkozva.

    A portál szerint feltételezhető, hogy a helyiek a kárpátaljai 128-as hegyi dandár veszteségeiről emlékeztek meg. 

    Korábban írtunk arról, hogy a történtek miatt Kárpátalján háromnapos gyászt hirdettek. A feltételezett halottakról azóta fotók és videók is terjednek a közösségi médiában, de megerősített veszteséglista még nem látott napvilágot. Az utolsó hivatalos közlésben 28 halottról számoltak be. 

  • Az ukrán haditengerészet kapitánya, Andrij Rizsenko a Radio Szvoboda műsorában azt mondta: vasárnapi műholdas felvételek is megerősítették, hogy egy szombati ukrán csapásban valóban megrongálódott egy orosz hadihajó, az Aszkold.

    Látni lehet, hogy a hajó még a vízen úszik, de a felső részében jelentős károk keletkeztek

    – mondta a Kyiv Independent szerint az ukrán kapitány. A szóban forgó hajóról részletesebben írtunk ebben a korábbi cikkünkben.

  • Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője 15 éves fiát, Adam Kadirovot nevezte ki biztonsági szolgálata főnökének – közölték vasárnap a helyi hatóságok az MTI szerint. 

    A fiatalember – aki nemrég összevert egy férfit a börtönben – Zamid Csalajev, a Ramzan Kadirov személyes védelmét biztosító Ahmad Kadirov nemzeti gárdaezred parancsnokának Telegram-bejegyzése szerint „ragyogó példával” szolgál nemzedékének (a verésről készült videót korábban Ramzan Kadirov is megosztotta, itt lehet megtekinteni).

    Csalajev egy fényképet is közzétett, amelyen Adam Kadirov társaságában látható.

    Más csecsen tisztségviselők – köztük a nemzetpolitikáért felelős miniszter, Ahmed Dudajev – szintén Adam Kadirov „vezetői tehetségét” méltatták. Ramzan Kadirov egy ideig a 2004-ben meggyilkolt apja, Ahmad Kadirov biztonsági főnökének helyetteseként szolgált.

    Adam Kadirovot már többször kitüntették, és egyebek között a Csecsenföld Hőse címet viseli, amiért megvert egy őrizetben lévő férfit, akit Korán-égetéssel gyanúsítottak. Ramzan Kadirov videót is közzétett, amelyen büszkeségét fejezi ki a történtek miatt. Az eset bár felháborodást váltott ki, a csecsen vezető fia ellen nem indult büntetőeljárás.

  • Hivatalos oldalakon is közölték vasárnap, hogy meghalt Andrij Taraszenko alezredes, a munkácsi hegyivadászdandár katonája. 

    Többek közt a Csernyivci Regionális Tanács oldalán is közölték a gyászhírt. Ott azt írták, hogy Taraszenko temetése hétfőn lesz.

    Egyes források szerint Andrij Taraszenko a dandár parancsnokhelyettese volt. Ezt hivatalos forrásból mi egyelőre nem tudjuk megerősíteni, azt viszont a fenti bejegyzésben is közölték, hogy a munkácsi dandárban szolgált 2013 óta (a posztban az egység hivatalos azonosítószámát, vagyis az „A1556-ot” említik). 

    A feltételezett áldozatokról nemrég több videós összeállítás is megjelent a közösségi médiában. 

  • A közösségi médiában több videó is megjelent arról, hogy kik lehetnek a 128-as dandár áldozatai.

    Az egyik, nemrég megjelent videóban összesen 34 halálos áldozat fotóját tüntették fel (legutóbb egy ukrán parlamenti képviselő még 28 áldozatról írt). 

    Ugyanezekkel a képsorokkal jelent meg pár órája egy másik, máshogy és hosszabban megszerkesztett videó is:

    A felvételek természetesen nem tekinthetőek megerősített információnak, hivatalos veszteséglista vagy információ viszont még nem érkezett az utóbbi órákban a halálos áldozatok konkrét számáról.

    A dandárt ért csapásról nemrég Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt. 

  • Az ukrán elnök vasárnap este tett közzé egy videót a 128. (munkácsi) hegyivadászdandár ellen történt orosz csapással kapcsolatban.

    Volodimir Zelenszkij részvétét nyilvánította az elesettek hozzátartozóinak.

    Ezt a tragédiát elkerülhettük volna

     – szögezte le az ukrán elnök, aki azt is elmondta, hogy Rusztem Umerov védelmi minisztertől tájékoztatást kapott az esetről és annak előzményeiről, hogy „mi történt, és ki milyen parancsokat adott ki” (a csapás előtt).

    Zelenszkij hozzátette azt is, hogy a büntetőügyi vizsgálat már zajlik, és a legfőbb céljuk az lesz, hogy feltárják az igazságot, és megelőzzék a jövőben az ehhez hasonló tragédiákat.

    A folyamatban lévő vizsgálatnak őszinte válaszokat kell adnia az elesett katonák hozzátartozóinak és a társadalomnak arra a kérdésre, hogy miként történhetett meg ez a tragédia, és kik adtak ki hibás parancsokat

    – mondta.

  • Babják Zoltán, Beregszáz polgármestere közölte, hogy hétfőn utolsó útjára kísérik Rákosi Istvánt.

    A temetési szertartás 12 órakor kezdődik. Isten nyugosztalja hősünket…

    – írta.

    A Kárpátalja.ma szerint Rákosi István 1981-ben született, és még október 30-án esett el a Donyecki területen. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy nyújtson több támogatást erőinek az Oroszországgal szembeni fellépéséhez, és meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt, hogy repüljön oda, lássa saját szemével a konfliktus következményeit – írja a Reuters.

    Zelenszkij szerint az amerikai katonák végül belekeveredhetnek egy nagyobb európai konfliktusba Oroszországgal, ha Washington nem fokozza a támogatást.

    Ha Oroszország mindannyiunkat meg fog ölni, akkor NATO-országokat fognak megtámadni, és önök a fiaikat és lányaikat fogják harcba küldeni

    – mondta Zelenszkij egy amerikai műsorban.

    Joe Biden demokrata párti amerikai elnök sürgette az amerikai kongresszust, hogy fogadjon el egy 106 milliárd dolláros kiegészítő kiadási törvényt, amelynek nagy részét Ukrajna védelmének megerősítésére fordítanák, a fennmaradó összeget pedig Izrael, az indo-csendes-óceáni térség és a határvédelem között osztanák szét.

    Zelenszkij meghívta továbbá a republikánus Donald Trump volt amerikai elnököt, hogy látogasson el Ukrajnába, és nézze meg a Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2022 februárjában kezdeményezett konfliktus következményeit.

    Ha ide tud jönni, akkor nekem 24 perc kell ahhoz, hogy elmagyarázzam Trump elnöknek, hogy nem tudja kezelni ezt a háborút

    – mondta Zelenszkij, aki szerint Putyin miatt lehetetlen békét teremteni (a volt elnök korábban azt ígérte, hogy 24 óra alatt eléri a békés rendezést Ukrajnában). 

  • Egy ukrán blogger posztolt még korábban arról, hogy hogyan történhetett pontosan a csapás.

    A Devana nevű blogger – a Telegram közösségi oldalon terjedő információkra hivatkozva – szintén azt írta, hogy kitüntetéseket adtak volna át a csapás idején, pénteken, méghozzá az ukrán rakétás erők napja alkalmából. Úgy tudni, hogy az egyik ukrán katona késett a díjátadóról, és épp őrá vártak, amikor a rakéta becsapódott.

    A bejegyzésben arra is kitért, hogy az orosz közösségi oldalakon amiatt ünnepelnek, hogy a támadás halottjainak többsége tiszt lehet. Hozzátette továbbá, hogy az ukrán hadseregben nem ez volt az első alkalom, amikor ilyen gyűléseken adtak át kitüntetéseket: ez a hagyomány még a szovjet korszakból ered, és állítása szerint sok ukrán ellenzi is mindezt (korábban egyébként orosz oldalon is voltak olyan, ehhez hasonló gyűlések, amelyeket ukrán rakétacsapás ért).

    Sokan felháborodtak, be kellene tiltani 

    A Kyiv Post – egy ukrán zászlóaljparancsnokra hivatkozva – szintén arról írt időközben, hogy az ukrán rakétás erők napja alkalmából adtak volna át kitüntetéseket a dandárban.

    Felsorakoztatták a katonákat, majd az oroszok támadást indítottak, és emiatt sok tiszt és közkatona meghalt

    – írta Ruszlan Kaganec, akit már korábban is említettünk a csapással kapcsolatban. 

    A lap megjegyezte, hogy a közösségi médiában nemcsak a fentebb idézett blogger, hanem sokan mások is dühüknek adtak hangot amiatt, hogy egy frontközeli településen tartottak meg egy ilyen ceremóniát.

    A [csapás ügyében indított] vizsgálat mellett be is kell tiltani minden ilyen kitüntetési ceremóniát, legalább a frontközeli régiókban. Sőt, igazából bármilyen díjátadó ceremóniát az egész háború idején 

    – írta erről Juriv Szmirnov, a LIGA.net ukrán portál újságírója. 

    Azt egyébként, hogy egy ceremónián történt a csapás, a hivatali tisztviselők egyike sem erősítette még meg. Figyelemre méltó az is, hogy az incidensről egyelőre maga az ukrán dandár sem számolt be a közösségi oldalán. 

  • A közösségi médiában jelent meg egy újabb, egészen közeli helyszíni videó a kárpátaljai 128-as dandár elleni csapásról.

    A felvételen véres holttestek és égő, illetve kiégett járművek láthatóak. Megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk, itt érhető el.

  • A Rybar nevű orosz Telegram-csatorna (amely régóta figyelemmel követi a háborút) egy hosszú bejegyzést osztott meg a kárpátaljai dandár elleni csapással kapcsolatban.

    Az oldal szerint földrajzi jelek alapján megtalálták a csapás konkrét helyszínét: ők Dimitrovo néven említették a csapás helyszínét (ez Zaricsne orosz neve lehet, mivel térképükön ugyanazt a települést jelölték ezzel a névvel). 

    A Rybar azt is közölte, hogy bár az ukrán fél 22 (majd később 28) halálos áldozatról adott hírt, szerintük sokkal több ember halt meg a támadásban.

    Az orosz blog úgy tudja, hogy körülbelül 50 ember meghalt, és 18-an megsérülhettek.

    Állításuk szerint a halottak közt van a dandár parancsnoka is, valamint az egyik ukrán hadosztály parancsnokhelyettese. A csatorna információit más forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni.  

    A blog két fotót is megosztott a támadás állítólagos helyszínéről, ezeket a Twitterről tudjuk beágyazni cikkünkbe.

    Azt is közölték, hogy a 128-as dandár épp a frontra készült visszatérni a csapás előtt. „Épp ezek az időszerű és pontos csapások azok, amelyek hatékonyan csökkenteni tudják az ellenség harci potenciálját” – írták, hozzátéve, hogy most a csapás miatt fel kell tölteni a dandárt új katonákkal, ami az orosz félnek kedvez.

  • Mint megírtuk, szombaton csapás érte az 128. (munkácsi) hegyivadászdandár egyik önkéntes zászlóalját. A támadás miatt a helyi kormányzó, Viktor Mikita háromnapos gyászt rendelt el. 

    A dandárban sok magyar is szolgál, azt viszont nem tudni, hogy ebben az önkéntes zászlóaljban hány magyar lehet.

    Az ukrán Telegraf írta meg, hogy

    a csapásról azóta egy videót is közzétettek az oroszok.

    A támadásról az az orosz megfigyelődrón készített felvételeket, amely a csapáshoz meghatározta az ukrán egység pozícióját. Úgy tudni, hogy a zászlóaljnál épp kitüntetési ceremóniát tartottak, amikor a támadás történt.

    Vizsgálat indult 

    A támadás a Zaporizzsjai területen, egy Zaricsne nevű településnél történhetett. A legfrissebb adatok (egy ukrán parlamenti képviselő közlése) szerint a támadásnak már 28 halottja van, vagyis 6-tal nőtt a halálos áldozatok száma az előző közléshez képest. 

    A kiszo.net kárpátaljai portál is úgy tudja, hogy kitüntetéseket adtak át a támadás idején, és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a körülmények tisztázása céljából. A portál azt is tudni véli, hogy egy Iszkander rakéta ölte meg a kárpátaljai katonákat, és hogy civilek is lehettek a halottak-sérültek közt. 

  • Mint megírtuk, szombaton csapás érte az 128. (munkácsi) hegyivadász dandár egyik önkéntes zászlóalját.

    A csapásnak legalább 22 halálos áldozata és 60 sebesültje volt. A dandárban sok magyar is szolgál, azt viszont nem tudni, hogy ebben az önkéntes zászlóaljban hány magyar lehet.

    A csapás tényét Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója is megerősítette a Facebookon. 

    A háború a legjobbakat veszi el tőlünk. Tragikus módon megölték testvéreinket, a 128-as dandár katonáit, akik saját életük árán védték Ukrajna függetlenségét a megszállóktól

    – írta a kormányzó, aki azt is bejelentette, hogy hétfőtől háromnapos gyászt hirdetnek a katonák halála miatt, és minden reggel 9 órakor egyperces csenddel,  a templomokban pedig istentiszteletekkel  tisztelegnek előttük.

  • A dél-ukrajnai védelmi erők szóvivőjére elmondta, hogy az orosz hadsereg egyre gyakrabban alkalmaz irányított légibombákat a frontterületeken, és a legjobb védekezés ellenük az evakuálás – írja az RBC.

    Kifejtette, hogy az ukrán fegyverek képesek lelőni az ellenséges irányított légibombákat. Megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzetben a bombák elleni legmegbízhatóbb védelem az evakuálás, és felszólította a dél-ukrajnai frontvidékek lakóit, hogy költözzenek biztonságosabb helyekre.

  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok a nullán vannak, de a párbeszédet idővel újra kell majd kezdeni – írja a TASZSZ.

    A kapcsolatok a nullán, vagy azt mondanám, hogy még a nulla alatt vannak. De mégis, mivel mind Amerika, mind mi különleges felelősséget viselünk a világ stabilitásáért, így vagy úgy, de előbb-utóbb újra kell folytatnunk ezt a beszélgetést

    – mondta Peszkov. 

  • Meg nem erősített információk szerint jelentős veszteségeket szenvedett a kárpátaljai 128-as dandár egy orosz rakétacsapás következtében.

    Erről a Zakarpattya 24 adott hírt Ruszlan Kaganec, a Napocska nevű önkéntes zászlóalj parancsnokának beszámolójára hivatkozva, írja a Kárpátalja.ma hírportál.

    A közlemény szerint a katonák állomáshelyére orosz rakéta csapódott be Zaporizzsja régióban, aminek következtében

    22 katona halt meg, és legalább 60-an megsebesültek.

    A katonák azért gyűltek össze, hogy a tüzérség napja alkalmából kitüntetéseket vegyenek át. A dandárban sok kárpátaljai magyar szolgál.

    A súlyos katonai veszteségek miatt hétfőtől háromnapos gyászt hirdettek Kárpátalján.

    A november 6-tól kezdődő gyásznapokon a régió valamennyi intézményében félárbócra eresztik az állami lobogókat, minden reggel 9 órakor egyperces néma csenddel adóznak az elhunytak emlékének, a templomokban pedig istentiszteleteket tartanak, írja az MTI.

  • Az orosz haditengerészet egyik új hajóját sikerült megsemmisítenie Ukrajnának rakétatámadással az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten – közölte vasárnap a Telegramon Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka.

    Olescsuk elmondása szerint a Zaliv hajógyárat támadták Kercsben, a félsziget keleti oldalán. A támadás tényéről az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva az orosz sajtó is beszámolt. A Zaliv Kelet-Európa egyik legnagyobb hajógyára, amelyet a nyugati országok az ukrajnai háborúban betöltött szerepe miatt büntetőintézkedésekkel sújtottak.

    Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint 15 rakétával támadták a gyárat, melyek közül 13-at megsemmisített a légvédelem. A hírügynökségi jelentés szerint a haditengerészet új hajója csak megrongálódott.

    Olescsuk szerint viszont „megskalpolták” az orosz haditengerészetet, amivel arra utalt, hogy Franciaország SCALP manőverező robotrepülőgépekkel látta el Ukrajnát. A célba vett hajó szerinte a közeljövőben a Fekete-tengeren állt volna szolgálatba, hogy rakétákat indítson ukrán területek felé.

    A Krím félszigetet Oroszország 2014-ben csatolta el Ukrajnától, amit a nemzetközi közösség azóta sem ismer el. Ukrajna deklarált célja a félsziget visszafoglalása.

  • 2023. november 1-jén a nemrég hazatért orosz katonák a moszkvai Ogakov hadügyi konferencián felszólalva arról számoltak be, hogy a frontvonalon heteken át „tetőtől talpig vizesek” voltak – írja a brit hírszerzés vasárnapi jelentésében. Ebből azt a következtetést vonják le, hogy a tél közeledtével az ukrán fronton tartózkodó orosz katonák egyik fő gondja az időjárás lehet.

    Az egyik katona kiemelte, hogy „még egy bögre teát sem tudtak megfőzni”. Kiemelték, hogy az átható sárban élnek, és „monoton” ételeket esznek. A személyi kényelem és a megfelelő szintű adminisztráció fenntartása a védelmi pozíciókban minden hadsereg számára kihívást jelent – tették hozzá.

    A NYÍLT FORRÁSBÓL SZÁRMAZÓ BIZONYÍTÉKOK AZONBAN ARRA UTALNAK, HOGY AZ OROSZ ERŐK KÖRÉBEN AZ ALAPVETŐ, TEREPEN TÖRTÉNŐ ADMINISZTRÁCIÓ VÉGREHAJTÁSA ÁLTALÁBAN NAGYON GYENGE

    – emelték ki. Úgy vélik, hogy ezt részben valószínűleg a motivált fiatalabb parancsnokok hiánya, valamint a változó logisztikai támogatás okozza.

  • Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság elemzője azt mondta, hogy mindent, amit Szlovákia fegyverek tekintetében Ukrajnának adhatott, azt a háború első heteiben adta. A további fegyverszállítások megtagadása azt jelentené Szlovákia számára, hogy lemondana a pénzről és a munkahelyekről – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Duleba szerint mindent, amit Szlovákia fegyverek tekintetében ajándékba vagy félig ajándékba adhatott Ukrajnának, már régen odaadták.

    Ha korábban évente 12 ezer lövedéket gyártottunk, akkor idén 50 ezret, jövőre pedig 150 ezret. Javítjuk a harcokban megsérült felszereléseket, de ezek üzleti projektek, ezek már nem ajándékok. Fico most csak felfüggesztheti az üzleti projekteket. De nem hiszem, hogy ezt meg fogja tenni

    – mondta Duleba.

  • Egy fiatal oroszokból álló csoport szándékosan provokált és megtámadott négy ukrán állampolgárt a németországi Bréma városában.

    A Bild információja szerint a támadásra kedd este került sor, amikor négy ukrán (mindannyian 19 évesek) a főpályaudvar közelében egy park padján ücsörgött.

    Az előzetes adatok szerint az oroszok (akik összesen heten voltak) keresték az alkalmat a verekedésre, oroszbarát jelszavakat kiabáltak, majd rátámadtak az ukránokra.

    Később egy 16 éves orosz előrántott egy pisztolyt, és fejbe vágta az egyik ukránt. A verekedés után a támadók elvették a férfi karóráját és fejhallgatóját, majd elmenekültek a helyszínről.

    A német rendőröknek sikerült letartóztatniuk a 16 éves oroszt, akit átadtak a törvényes gyámjának.

  • Adam Kadirovot, a csecsen vezető fiát kinevezték a biztonsági szolgálat felelős pozíciójába – írja a TASZSZ.

    Ezt a regionális parlament elnöke, Magomed Daudov jelentette be a Telegramon.

    Kedves unokaöcsémet, Adam Kadirovot kinevezték a Csecsen Köztársaság biztonsági szolgálatának felelős pozíciójába. Adam a gyakorlatban megmutatta és bebizonyította, hogy ő a nagyszerű Kadirov család és az egész csecsen nép legbecsületesebb képviselője. Kitűnik szilárd és elvhű jelleme, őszinte vágya és törekvése arra, hogy hasznos legyen köztársaságunk és az egész haza számára

    – írta Daudov.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyon csalódott amiatt, hogy kiszivárgott az izraeli útjáról szóló terve. Erről a The Times of Israel című izraeli napilap számolt be egy ukrán diplomatára hivatkozva.

    Az elnök azt akarta, hogy a diplomáciai vizitről csak akkor értesüljenek az emberek, amikor megérkezik Izraelbe – idézte a lap a diplomatát, hozzátéve, hogy Zelenszkij „bosszús” volt a kiszivárogtatás miatt.

    Az izraeli televízió november 3-án jelentette be, hogy Zelenszkij november 6-7-én Izraelbe utazik. A Sztrana című ukrán napilap november 3-án az ukrán miniszteri kabinet egyik forrását idézve már azt írta, hogy Zelenszkij mégsem repül Izraelbe a jövő héten.

    Mintegy két héttel ezelőtt az ukrán elnök azt mondta, hogy az izraeli–palesztin konfliktus újabb eszkalálódása miatt a zsidó állam iránti szolidaritás jeleként Izraelbe kíván utazni. Akkor az izraeli hatóságok világossá tették Ukrajna számára, hogy egy ilyen látogatást nem tartanak időszerűnek.

  • A Harmadik Sándor cár tengeralattjáró cirkáló ballisztikus rakéta próbakilövést hajtott végre – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornáján.

    Mint írták, az állami tesztprogram utolsó szakaszának részeként az új, nukleáris meghajtású tengeralattjáró sikeresen végrehajtotta a Bulava tengeri bázisú interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítását a Fehér-tengerről a Kamcsatka-félszigeten lévő Kura hadszíntéren. Állításaik szerint minden a terv szerint alakult, így sikeres kísérletről lehet beszélni.

    Ezek a nukleáris tengeralattjárók a 4. generációhoz tartoznak, és az északi és a csendes-óceáni flotta tengeralattjáró-erőinek részét képezik – írták a bejegyzésben. Jelenleg a haditengerészetnek három Borei–A rakétás tengeralattjáró cirkálója áll szolgálatban, egy tengeralattjáró próbái befejeződnek, további három pedig építés alatt áll – ismertették.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6757-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6289-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 76 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők megkapták az M1150 ABV (Assault Breacher Vehicle), az Abrams harckocsi alapján az Egyesült Államokban gyártott páncélozott akna- és robbanóanyag-eltávolító járművet – írja a Korrespondent a Defense Express nyomán.

    A kiadvány megjegyzi: eddig nem érkezett jelentés arról, hogy ezt a járművet Ukrajnába szállították volna, de valószínűleg az Abrams harckocsikkal együtt érkezett októberben.

    Az Ukrán Fegyveres Erők lett az első külföldi üzemeltetője a járműnek, amelyet arra terveztek, hogy keresztülhatoljon az aknamezőkön.

  • Az ukrán katonák nagyszabású téli támadásra készülnek kamikazedrónokkal Oroszország különböző régiói ellen – írja az Unian.

    Ezt Szerhij Baranov dandártábornok jelentette ki. Szerinte ezek a támadások sok problémát fognak okozni Oroszországnak a következő hónapokban.

    Emellett az ideiglenesen megszállt Krím is támadás alatt lesz.

    A tábornok azt is megjegyezte, hogy az ukrán katonák meg akarják szilárdítani az elmúlt hetek jelentős sikereit.

  • Egy férfi meghalt, egy nő pedig megsebesült, miután az orosz erők célba vettek egy élelmiszerboltot Herszon központjában – jelentette Olekszandr Prokudin, a régió kormányzója szombaton.

    Prokudin szerint a támadás helyi idő szerint este 7 óra körül kezdődött. A sérült nőt kórházba szállították orvosi kezelésre.

    Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy a támadást a Dnyipro folyó keleti partjáról indították, amely jelenleg orosz megszállás alatt áll.

    Korábban a területi közigazgatás arról számolt be, hogy orosz csapatok lőtték Beriszlav városát, megsebesítve egy 47 éves férfit – írja a The Kyiv Independent.

  • Három Iszkander–K cirkálórakétát semmisített meg a légvédelem november 4-én – jelentette az ukrán légierő.

    Az orosz erők meg nem határozott számú cirkáló- és ballisztikus rakétát lőttek ki Dnyipropetrovszk és Poltava területére.

    Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója korábban robbanásokról számolt be Dnyiproban, hozzátéve, hogy az orosz erők egy infrastrukturális létesítményt találtak el. 

    Filip Pronin, Poltava terület kormányzója arról számolt be, hogy egy nő meghalt és legalább három ember megsérült, miután az orosz erők rakétákkal vették célba a régiót. Pronin szerint a sebesültek között két gyermek is van.

    A kormányzó később arról számolt be, hogy legalább kilenc lakóház megrongálódott. A gyerekek kórházba kerültek, egy férfinak pedig nyílt sípcsonttörése van – írta a The Kyiv Independent.

Rovatok